1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Starten als PGB aanbieder, Waar te beginnen?

Auteur Bericht
Tim Geplaatst: vrijdag 18 December 2009 11:40
Hallo Allemaal,

Ik ben gestart met mijn organisatie "In Het Wilde weg...".
"In het Wilde weg..." organiseerd en begeleid buiten(sport) activiteiten voor kinderen / jongeren met een (verstandelijke) handicap.
Nu wil ik mij ook richten op PGB houders en heb dus ook al een advertentie op deze site geplaatst.
Ondanks alle goede info op deze site is mij nog veel onduidelijk;
Ik ga dit naast mijn reguliere baan als begeleider bij een grote zorgaanbieder doen;
-Moet ik mijn inkomsten bij de belastingen opgeven? (ja, vast wel) En hoe?
-Moet ik mij verzekeren (WA) .Kanovaren en Survival zijn niet zonder risico...
En moet ik ook nog een extra ziektekosten verzekering afsluiten terwijl ik ook via mijn huidige werkgever verzekerd ben?

Ik wil voornamelijk weten bij welke instanties ik moet aankloppen om deze zaken te regelen.

Wie kan mij een beetje verder wegwijs maken?
Ik wil vooral Pim van der Most vragen te reageren omdat ik zijn reacties op dit forum erg helder en opbouwend vind.

Bij voorbaat bedankt !

Vriendelijke groet,

Tim Horneman.
"In het Wilde weg..."
Pim Geplaatst: vrijdag 18 December 2009 13:58
Beste Tim,

Dank je voor het compliment!
Wat u gaat aanbieden kan inderdaad prima betaald worden uit het PGB. Wel zou ik goed nadenken of u deze activiteiten in groepsverband wil gaan aanbieden (hoeveel dan, wat is de maximale zorgzwaarte die daarbij past, hoe communiceert u dat, hebt u daar meer begeleiders bij nodig, heeft u aangepaste materialen nodig) of meer individueel (wat voor een hogere kostenpost kan zorgen bij de zorgvrager, aan de andere kant zijn er best wel mensen met zeer ruime budgetten)

Verder vind ik dat u beter kunt kiezen voor manieren van vooraf geplande reizen/ activiteiten waar de klant op kan inboeken maar waar eventuele wensen en andere tijden wel bespreekbaar zijn (staat een stuk professioneler, is bovendien meer vergelijkbaar met wat andere aanbieders in deze markt neerzetten).

Een goed ondernemingsplan schrijven lijkt me dus erg verstandig (mogelijk heeft u dat al gedaan).
Bovendien staat en valt deze tak van bedrijvigheid met een goede website, veel netwerken en naamsbekendheid opbouwen. Keuze voor specialiseren in een specifieke doelgroep lijkt me daarbij eerder noodzakelijk dan wenselijk (bijvoorbeeld specifiek voor autistische kinderen). Klanten moeten namelijk exact weten waarvoor ze bij u terecht kunnen en dat liefst in een zin kunnen vertellen. Dan gaat mond op mond reclame namelijk effectief werken.

Wat betreft de verzekeringen:
- U heeft een bedrijfsWA verzekering nodig. Deze is vanwege de hogere risico's waarschijnlijk fors prijziger dan in een gewone zorgsetting.
- Als u personeel in gaat zetten vanwege grotere zorgvraag/ meer klanten per groep zult u werknemersverzekeringen moeten afsluiten danwel zulke mensen als freelancer aantrekken (maar dat laatste is wel prijzig, internationaal zijn er overigens best wel heel goede reisleiders freelance beschikbaar, lokaal zal dat wat lastig worden).
- Een ongevallenverzekering en een rechtsbijstandverzekering zou ik zeker afsluiten. Ziektekostenverzekering voor uzelf hoeft niet, kunt u ook doen op het moment dat uw bedrijf goed van de grond komt. Aangezien u nu nog parttime bij een baas werkt is er een stuk inkomenszekerheid waardoor u dit risico kan nemen.

Belastingen:
U moet uzelf aanmelden bij de belastingdienst maar als u uw bedrijf hebt geregistreerd bij de KvK krijgt u daar gelijk informatie over hoe u dat moet doen. Als het naast een vaste baan is en de inkomsten niet dermate hoog zijn kunt u dit als extra inkomsten opgeven aan de belastingdienst. Laat u daarover informeren door een deskundige. Als u echt flink gaat verdienen eraan (waarschijnlijk niet het eerste jaar maar misschien wel later) dan zult u dat moeten opgeven via een aparte bedrijfsjaaropgave. Een goede boekhouding, bijhouden van een agenda met wat u allemaal doet voor uw bedrijf, wanneer en hoe lang (vanwege een urennorm voor kleine zelfstandigen die erg interessant is vanwege fors belastingvoordeel, verplicht 7 jaar bewaren!) en duidelijk facturering is ook belangrijk. Veel informatie staat in het handboek startende ondernemers die te vinden is via de website van de belastingdienst.

Verder belangrijk:
- U heeft mogelijk aangepast materiaal nodig, picto's of foto's van de geplande activiteiten, daarbij moet u de keuzes maken. Dat levert namelijk klanten op.
De keuze aan de klant laten gaat u nagenoeg geen klanten opleveren. Wel kunt u in overleg aanpassingen maken in uw programma of een alternatief programma verzorgen.

- U moet zorgen voor voldoende veilig materiaal en zult er op moeten toezien dat uw klanten dit correct gebruiken. Vooral met autistische kinderen kan dit nog wel eens lastiger zijn dan gedacht vanwege soms bij u onbekende fixaties. Belangrijk dus om de intake goed voor te bereiden en liever wat meer te vragen dan te weinig.

- In deze branche is de concurrentie best heel sterk. Zorg voor een duidelijk onderscheidende communicatie en ga uzelf profileren op zoveel mogelijk verschillende websites die uw doelgroep bereikt. Schrijf namen/ adressen op en stuur ze informatie over de geweldige mogelijkheden die u bied. Hou er rekening mee dat van de 100 mensen die u misschien aanschrijft die mogelijk interesse hebben er 2 of 3 maar reageren. Het is handig om op de juiste tijd een stukje te laten schrijven (of zelf te schrijven) door een journalist voor publicatie in weekbladen of regionaal nieuws (voorjaar is vaak een goede tijd). Vaak zijn deze er wel toe bereid om ondernemers ruimte te geven in hun bladen zonder dat dit geld kost (mits u een goed verhaal heeft, uitstraling en netwerken zijn daarbij erg belangrijk).

- Laat uw communicatiematerialen kritisch bekijken door mensen waarmee u in contact komt. Daar kuny u van leren ook al is het commentaar soms rondweg bot. Doe ook marktonderzoek om te kijken wat er in de omgeving aangeboden word en hoe dit word gecommuniceerd.
Hopelijk kunt u wat met deze informatie.
Veel succes in ieder geval met uw onderneming.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Tim Geplaatst: vrijdag 18 December 2009 15:42
Beste Pim,

Kijk dat bedoel ik nou; heldere info en ook nog zo snel!! Bedankt!

Ik zal in de -nabije- toekomst mijn advertentie nog gaan verbeteren.
En duidelijker aangeven wat ik voor activiteiten ga aanbieden (kanovaren, survival, sportvissen). Een website komt eraan...
De doelgroep waar ik mij op richt is vrij specifiek maar toch ook wel weer divers; Kinderen / jongeren met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. ASS en PDD-NOS hoort daar ook bij. Dit is de doelgroep waar ik nu ook mee werk en waar ik veel ervaring mee, en kennis van heb.

Daarom ga ik ook niet met grote groepen werken; ik wil het voor de doelgroep en mijzelf overzichtelijk houden.

Maar aan de andere kant wil ik mij ook open stellen voor andere mensen die buiten deze doelgroep vallen. Mensen die bijvoorbeeld wat ouder zijn...

Kan ik voor zo'n ongevallenverzekering (is toch wat anders dan W.A verzekering?) en eenrechtsbijstand verzekering bij elke verzekeraar terecht of zijn er verzekeraars die hierin gespecialiseerd zijn?

Tot zover, en nogmaals bedankt!

Tim Horneman
"In het Wilde weg..."
Pim Geplaatst: zaterdag 19 December 2009 12:49
Beste Ton,

Ik heb mij er helemaal niet in verdiept, maar ik kan me alleen maar goed voorstellen dat de WA bepaald niet dekt wat u nodig zult hebben aan dekking voor de activiteiten die u aanbied. Daarom dat ik de ongevallenverzekering erbij neerzette (want normaal gesproken heb je ook een reisverzekering als je op reis gaat, terwijl iedereen ook een ziektekostenverzekering heeft, ik ben geen verzekeringsexpert dus adviseer u daarover wat onderzoek te doen).

Of er specialisten zijn waarbij u terecht kunt wat betreft deze verzekering, geen idee.

Wel zou ik u willen adviseren uw doelgroep te beperken tot wat u in een zin zou kunnen benoemen. Mensen zoeken bijna altijd specialisten, bijna nooit generalisten als ze naar kwaliteit zoeken. U kan zo een specialist worden.
Ik zou er zelf voor kiezen om in uw geval uitdrukkelijk een kleinere doelgroep te willen bedienen. Dit om eerst een goed marktaandeel te veroveren waarna u, aan de hand van opgedane ervaring en kennis, kunt uitbouwen naar doelgroepen die u het meest aanspreken. Als er zich mensen aanmelden van buiten de doelgroep zijn deze uiteraard ook welkom.

Uit eigen ervaring weet ik dat mensen die zorg nodig hebben via PGB vaak behoorlijk vermoeid zijn/ overbelast zijn door alle problemen waar deze mensen mee te maken hebben. Het is misschien raadzaam om extra betaalde diensten aan te bieden welke meer zaken regelen dan andere aanbieders doen. Te denken valt het regelen van de noodzakelijke verzekeringen voor de mensen, halen/ brengen, enzovoort.

Nog een laatste tip: ik was niet bekend met de locatie van de plaatsnaam in uw advertentie. Via Google Maps zag ik dat het in de buurt van Groningen ligt. Misschien wijs om te kiezen voor het vermelden van uw verzorgingsgebied in plaats van uw kantoorlocatie.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Tim Geplaatst: zaterdag 19 December 2009 21:45
Beste Pim,

Ik zal eens met mijn verzekerings expert praten...
Verder wil ik je bedanken voor jouw adviezen.

Groeten Tim Horneman

"In het Wilde weg..."
Gast Geplaatst: zaterdag 19 December 2009 22:35
Beste Pim en iedereen die dit verder leest,

Ik kwam dit nog tegen op de Site van het MKB:

"AansprakelijkheidsverzekeringSchade vergoeden via AVB-verzekering
De aansprakelijkheidsverzekering (AVB-verzekering) is belangrijk voor elke ondernemer. Als je opdrachten uitvoert voor anderen, ben je aansprakelijk voor eventuele schade die je hierbij veroorzaakt. Laat dit afdekken. Maar dan ben je er nog niet...Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:



Bedrijfsaansprakelijkheid
Dit is een relatief goedkope standaardverzekering, die ongelukken dekt. Daarbij moet je denken aan een omgegooide kop koffie over je computer. Onder deze soort AVB-verzekering valt onder andere de wettelijke aansprakelijkheid onder. Het wettelijke slaat op wanneer je aansprakelijk bent, niet op een verplichting van de verzekering.

Ook werkgeversaansprakelijkheid of produktaansprakelijkheid (onder voorwaarden) valt onder deze soort van aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheid denkt materiele schade aan personen, instellingen, goederen, enzovoort. De premie voor deze verzekering is alleszins redelijk en bedraagt op jaarbasis voor kleine ondernemers veelal een paar honderd euro. Niet op bezuinigen is hierbij ons advies.



Beroepsaansprakelijkheid
Als tweede categorie is dat de beroepsaansprakelijkheid die immateriële schade dekt. Als voorbeeld: je maakt een computerprogramma waar een fout in zit. Als gevolg van deze fout loopt het logistieke systeem van je klant in de war waardoor het bedrijf niet kan leveren en een grote omzetstrop loopt. Deze gemiste omzet of gemiste winst is immateriële schade. Deze laatste verzekering is heel bedrijfsspecifiek en kan in sommige gevallen afhankelijk van het risicoprofiel best duur zijn. In sommige branches komt het voor dat opdrachtgevers zo'n verzekering als voorwaarde stellen.



Tip
Je kunt in bepaalde gevallen al op verschillende manieren de aansprakelijkheid beperken. Stel bijvoorbeeld in contracten algemene voorwaarden op. Als je in een contract de aansprakelijkheid goed regelt, sta je daardoor wettelijk sterker in je schoenen. De premie van de aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen en bedrijven is onder andere afhankelijk van het soort beroep of bedrijf. De premie wordt berekend op basis van het jaarloon en/of de omzet."


Beste collega PGB aanbieders hoe hebben jullie je verzekerd??

Tim Horneman

"In het Wilde weg..."
Geplaatst: zaterdag 20 Februari 2010 11:41
Hallo Pim,

Misschien ben je er onderhand wel achter, maar om een verzekering af te sluiten welke buitensportactiviteiten dekt, moet je lid zijn van de VEBON.
Lidmaatschap van VEBON kost ongeveer 10.000 euro per jaar, plus de kosten van de beroepsaansprakelijkheidverzekerking. Dus niet te betalen voor de kleine ondernemer.

De VEBON is een aantal jaar geleden in het leven geroepen omdat er te veel kleine buitensport ondernemingen de markt op gingen. Door de komst van de VEBON hebben kleine bedrijven bijna geen kans meer op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Leuk initiatief je bedrijf! Eindelijk iemand die er net zo over denkt. Mijn bedrijf MB Sporthulpverlening is vanuit soortgelijke ideologie opgezet!
Veel succes met je bedrijf en misschien kunnen we elkaar op de hoogte houden.

Met vriendelijke groet,

Mebel Beekman
PS. Mocht je andere ervaringen met verzekeringen hebben, hoor ik die graag
Pim Geplaatst: donderdag 25 Februari 2010 21:44
Geachte mevrouw Beekman,

Nee, ik was niet op de hoogte van deze organisatie en gezien de website op mij niet heel overtuigend overkwam vraag ik me af welke verplichtend karakter u hierin ziet?

Bovendien zie ik dat het lidmaatschap van deze organisatie 120 euro (ex. btw) per maand kost plus een certificering voor 957 euro (ex. btw) per jaar, een geheel ander bedrag dan het door u genoemde 10.000 euro per jaar. Zeker prijzig, maar ze beloven aan kwaliteitseisen te voldoen.

Mogelijk dat verzekeringsmaatschappijen de eis stellen dat een organisatie welke buitensport activiteiten organiseert bij deze club aangesloten is, ik ben zelf niet in de branche actief en heb me daarom ook niet heel erg in de materie verdiept. Mogelijk zijn er wel verzekeraars die andere voorwaarden hanteren. Ik heb zoals vermeld mij daarin niet verdiept.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Tim Geplaatst: donderdag 11 Maart 2010 23:22
Beste Mebel,

Het is al weer even geleden dat ik mijn oproep en vraag op dit forum geplaatst heb en ik zie nu pas jouw reactie.
Heb het nogal druk gehad met van alles en dan vooral met
{deleted by moderator: commerciële links zijn niet toegestaan, verwijs naar je advertentie}
Ga maar eens kijken....
Heb ook even naar de website van de Vebon gekeken.
Het viel mij op dat heel veel buitensport bedrijven die ik ken (als betrouwbare en reguliere bedrijven) géén lid zijn.
Het lijkt mij dan ook geen verplichting.
Heb ook een blik op jouw site geworpen en misschien neem ik nog wel eens contact met jou op. Misschien kunnen wij wat voor elkaar betekenen...?

Enne,.. alsnog bedankt voor jouw reactie en info.
Ik zal weer eens vaker op dit Forum kijken.

Met vriendelijke groet,

Tim Horneman.

In het Wilde weg...

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.