1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Normen Kwaliteit van zorgaanbieders

Auteur Bericht
Geplaatst: zondag 03 Januari 2010 16:55
Voor zover ik het nu begrijp en kan overzien kan zo ongeveer, iedereen?, zich zorgaanbieder noemen en cliënten gaan bedienen. Ook zij die geen opleiding hebben, afgerond, in de zorg.

Momenteel is er een gedragscode voor PGB bureaus opgesteld door Per Saldo, belangenorganisaties en de Ombudsman. Die ik trouwens van harte onderschrijf.

Zou het niet welkom zijn wanneer er opleidingseisen gesteld worden aan zij die zorg willen verlenen?

Naar mijn mening is dat zeer welkom om het kaf van het koren te scheiden.
Geplaatst: dinsdag 05 Januari 2010 14:24
Mijn ervaring is dat voor goede hulpverlening een gerichte opleiding veel verschil maakt. Ik heb een huishoudelijke hulp met een aanvullende opleiding op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel, het is een zegen om een hulp te hebben die weet wat dit betekent. Het draait namelijk niet om poetsen alleen. Voorbeeld: het is normaal onbeleefd om als iemand tegen je praat je om te draaien en verder te werken. Als ik een slechte dag heb dan blijf ik maar in een cirkeltje rond praten toch moet het werk gedaan worden. Mijn hulp voelt en herkent het verschil tussen "normaal " praten en op tilt gaan. Dit is haar geleerd tijdens haar opleiding. Zo heb ik nog veel voorbeelden over hoe belangrijk het is om kennis van een beperking en de effecten op het alledaagse leven te hebben. Op deze manier voel ik mij veiliger in mijn huis en mijn manier van oplossen en leven met mijn handicap.

En ja theoretisch moet een ongeschoolde hulp dit vast ook wel kunnen maar in de 10 jaar dat ik hier naar gezocht heb is het mij niet gelukt deze te vinden.
Jolanda
Foveo Geplaatst: dinsdag 05 Januari 2010 15:38
Deze opmerking is inmiddels ook in behandeling bij de beroepsvereniging PHORZA.
Een beetje hulpverlener heeft minimaal 4 jaren opleiding gedaan, gaat naar bijscholingen, nascholingen, is lid van beroepsverenigingen en andere organisaties en durft zijn kwaliteit laten meten.
Het signaal over beunhazen in de zorg is iedereen wel bekend denk ik.
Vanuit de overheid komen er eindelijk signalen dat het leveren van zorg door geschoolde krachten moet gebeuren en Rouvoet heeft onlangs aangegeven dat hij een register wil voor mensen die jeugd en jongeren begeleiden.
Direct invoeren denk ik dan!

Daarnaast: ook vrijgevestigden kunnen een HKZ aanvragen. (keurmerk kwaliteit in zorg).
Zorgaanbieders zouden eigenlijk wettelijk verplicht moeten worden om zich te verenigen bij een beroepsvereniging.
Geplaatst: woensdag 06 Januari 2010 17:51
Beste Jolanda en Feveo,

Ben ik, en als het goed is ook de zorgvragers, blij met jullie respons. Ook ik ben van mening dat o.a. de juiste opleiding bijdraagt aan een goede zorgverlening.
Pim Geplaatst: donderdag 07 Januari 2010 11:31
Het PGB is indertijd ingesteld om zorgvragers zelf of de familie/ mantelzorgers rondom iemand die thuis wil blijven wonen de mogelijkheid te geven zelf keuzes te maken in welke zorg zij willen inkopen.

De uitdrukkelijke optie om de leuke buurvrouw, het familielid, de jongen uit de buurt in te kunnen schakelen is daarbij meegenomen als een belangrijke mogelijkheid tot zelfbeschikking.

Het is tevens bedoeld om ouders/ echtgenoten/ broers/ zussen die heel veel uren in de zorg om hun dierbaren investeren een compensatie te geven voor het verloren inkomen ten opzichte van wat zij anders zouden kunnen verdienen.

Hiermee is dus uitdrukkelijk de optie opengelaten om ongeschoolde en slechts ervaringsdeskundige mensen in te kunnen huren via PGB.

Dat het in de praktijk ook leidt tot ongewenste situaties van mensen die zonder opleiding danwel zonder enige kennis van zaken denken deze zorg te kunnen verlenen lijkt mij evident. Een onwenselijke situatie. Maar het is een neveneffect van de naar mijn inzicht zeer goede keuze om zelfbeschikking en zelf keuze te maken te houden bij degene die de zorg nodig heeft of de wettelijk vertegenwoordiger.

Wel ben ik het met de mensen uit dit topic eens dat er noodzakelijk iets moet gebeuren en een schifting tussen goed geschoold en ervaren danwel ongeschoold moet komen.
Dit helpt om de grote frustratie die er leeft bij veel PGB houders over de matige dienstverlening die er vaak geleverd word te verminderen. Ik juich het zelf ook toe dat er echt eens iets van een meetbaar instrument komt waar de kwaliteit aan is af te lezen.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: donderdag 07 Januari 2010 17:46
Zouden we hier dan toch al tot enige kwaliteitscriteria kunnen komen?

- Een afgeronde opleiding in de zorg / begeleiding is vereist?
- Praktijkervaring (ook na diplomering) is vereist?
Gast Geplaatst: donderdag 07 Januari 2010 19:18
Beste allemaal,
Ik, als PGB er, acht mij zelf goed bekwaam en volledig verantwoordelijk voor de hulp die ik inhuur. Zoals hierboven door Pim van der Most gesteld moet het PGB weer niet in een spervuur van regelgeving komen te staan. Er wordt al genoeg "geregeld en geordend" in dit land. Inderdaad kan het soms verkeerd gaan doch dat zijn veelal incidenten.
Laten we de hulporganisatie en de verntwoordelijkheden a.u.b. eindelijk eens over aan de individuele PGB er, op welke wijz hij/zij haar hulp organiseerd en op welke wijze.
Mag ik de mededeling van de eerste reageerder opnemen als een motie van wantrouwen tegen de PGB ers die volgens hem niet in staat zouden zijn om hun zorg te regelen/organiseren.? Waarom toch altijd weer een "diploma" nodig.???
Mijn hulpverleners zijn ervaren zorgverleners ZONDER diploma en/of opleiding en ik ben er zeer tevreden over ...... Ik denk niet dat "gediplomeerde" zorgverleners dit beter zouden kunnen....
A.u.b. Geen nieuwe regeltjes,opleidingen of kwaliteitseisen meer. Die zijn er al genoeg in dit land......
Geplaatst: donderdag 07 Januari 2010 21:43
Waarom die eeuwige polarisatie rondom wel of niet opgeleid zijn.
Mijn priveervaring met ongeschoolde hulpen is uitermate slecht geweest ( ik wil b.v. niet op je peuter passen als je mijn huis schoonmaakt), het steeds opnieuw opzoek moeten naar een nieuwe hulp is erg energie intensief. Dit wil niet zeggen dat in niet zelf mijn zaken kan regelen. Ik heb heel bewust gekozen voor een gespecialiseerde hulp en ben daar erg tevreden over.
Maar ook ik weet dat een opleiding niet alleen zaligmakend is. Er zijn geboren hulpverleners die het echt in de vingers hebben.

Wat wel verwarrend is, is dat er vaak onduidelijkheid over opleiding en ervaring is. Vragen worden vaak ontweken, de sollicitant wil graag goed overkomen en de baan krijgen.( een ervaren student psychologie, die zoals later bleek nog bezig met de eerste module van een deeltijd opleiding, gelukkig zoek ik geen psycholoog) En blijkt de gegeven info later niet te kloppen dan voel je je bedrogen en onveilig. Hoe goed ongeschoolde hulpen ook kunnen zijn er zit daar echt veel kaf tussen het koren. Mensen met een opleiding hebben in ieder geval een gedegen basis ze zijn alleen wel veel duurder.

Volgens mij moet er een beter gestandariseerd systeem komen wat zorgt voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid, je laat een hulpverlener toe in je gezin en alles wat je dierbaar is. Verder is het volgens mij belangrijk dat er een goed registratie systeem komt m.b.t. de gedane werkzaamheden zodat het werk tussentijds als het nodig is bijgestuurd kan worden. Dus ook vaste evaluatie tussen hulpvrager en hulpverlener. Verder vind ik het belangrijk dat er een goede aansprakelijkheidsverzekering is, er gaat wel eens wat kapot en het is heel erg als dit de hulpverleningsrelatie verstoort.

En in mijn ogen niet het minste een hulp heeft recht op goede arbeidsvoorwaarden, goed materiaal en sociale verzekeringen. Als dit allemaal particulier geregelt moet worden is dit onbetaalbaar.

Dus ja, laten we ons sterk maken voor betere voorwaarden en regelingen voor werker en hulpvrager. EN LATEN DEZE TOEGANGKELIJK BLIJVEN VOOR ALLE PGB HULPVERLENERS zowel geschoold als ongeschoold beiden gemotiveerd hun werk goed te doen. Regelgeving is niet slecht of beperkend het moet wel doordacht en goed onderbouwd zijn. Geen verkapte bezuiging of politieke agenda maar ontwikkelt door bevlogen en bekwame mensen.

Jolanda
Ad Geplaatst: donderdag 07 Januari 2010 22:46
Jolanda,

Ik zou zeggen: "Op elk potje past een dekseltje". Alleen moet je zoeken naar het juiste dekseltje bij het juiste potje. In het bedrijfsleven heeft men - als er een goed personeelsbeleid wordt gevoerd - jaarlijks één of meerdere funktioneringsgesprekken waarin afspraken en het funktioneren van de werknemer worden besproken. Dit zou ook bij PGB ers met hun zorgverleners kunnen gebeuren, mits daarbij goede afspraken worden gemaakt en de werkzaamheden op een goede en gezonde wijze worden geevalueeerd. Er zijn vele mogelijkheden om de gehele zorg goed te regelen en te organiseren doch daar heb je het nodige werk mee. Wanneer je inderdaad een "ingewikkelde of specialistische" zorg nodig hebt dan is het m.i. juist om daar de juiste en gekwalificeerde personen voor in te schakelen. Bij "eenvoudige hulp" ligt m.i. het toch anders. Dan kan volstaan worden met echtgenote, kinderen,buren, vrienden e.d. in te schakelen.
In dat geval geld hier de eerste zin. Gezien de ingewikkelde en uitgebreide wensen, behoeften en belangen die er in de zorgsektor in dit land altijd en al lang heersen lijkt het mij moeilijk dat daar voor de in dit onderwerp gewenste kwaliteitsnormen op een adequate wijze zouden kunnen worden opgesteld zonder allerlei vrijstellingen, ontheffingen e.d..
Ad.
Geplaatst: vrijdag 08 Januari 2010 16:20
Dank voor jullie reacties.

Tja, wat is er mis met iemand die heel goed kan timmeren en geen opleiding als timmerman heeft?

Toch zou ik daar een weerwoord op willen geven.

Of iets goed getimmerd is, is in heel veel gevallen door een ieder goed te beoordelen. De deur klemt of klemt niet. Een kast is scheef of niet.

Bij timmerlui die een kozijn in uw huis vervangen blijkt soms naar (vele) jaren dat dit toch niet zo heel deugdelijk geplaatst is als het in het begin leek. Later begint bij regen het water binnen te lopen.

Ben ik heel erg benieuwd hoe en waaraan zorgvragers beoordelen dat "hun timmerman" een goede is.
Gast Geplaatst: vrijdag 08 Januari 2010 16:34
Sorry hoor. Maar ik heb totaal geen behoefte om mee te gaan in een eindeloze discussie over kwaliteitseisen, timmerlui e.d.. :?
De toekomst zal mij leren of ik goed gehandeld heb. Dit is geheel aan mijzelf. Daarna zien we wel verder......
Allen succes gewenst met jullie individuele denkwijzen, ideeen en verwachtingen........
Ik red me wel..... :D
Ad.
Bzonder! Zorg & Coaching Geplaatst: donderdag 14 Januari 2010 14:08
Ik vind het persoonlijk erg jammer dat er altijd zo word gehamerd op het hebben van het juiste papiertje. Er zijn, zoals anderen voor mij ook al benoemd hebben, mensen die 'het in de vingers hebben'. Anderen daarentegen, al hebben ze nog zo'n mooi papiertje, snappen er na soms jaren ervaring nog niets van.

Ik denk dat het voor pgb houders wél handig is om meer inzicht te krijgen in wat een zorgverlener precies kan bieden. Maar allerlei protocollen, evenals HKZ registraties en allerlei andere weinigzeggende labels - behalve dat het bureaucratisch verantwoord is - , geven nog steeds geen garantie dat de betreffende zorg voor de pgb houder de juiste is. Mijns inziens is het vooral belangrijk dat het voor de PGB houder goed voelt en effect heeft. Of dit dan de buurvrouw is, de psychiater, of de timmerman, maakt niets uit. Ik zou mensen met een gecompliceerd probleem wel aanraden een hulpverlener te zoeken met wat meer kwalificaties, maar dan nog blijft het een persoonlijke match tussen PGB houder en zorgverlener, waar men zich buiten moeten houden. Vraaggerichte zorg moet vraaggerichte zorg blijven en niet weer stiekem aanbodgericht gemaakt worden, dat soort zorg is er al voldoende.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.