1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

PGB begeleiding als bijbaantje

Auteur Bericht
Eveline Geplaatst: woensdag 13 Januari 2010 16:46
Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een antwoord op mijn vragen, maar een bevredigend antwoord heb ik nog niet gevonden.
Hopelijk kan iemand mij helpen met het volgende:

Ik ben een studente pedagogische wetenschappen, en afgestudeerd leerkracht basisonderwijs. Ik ben op zoek naar een bijbaantje, passend bij mijn studie Pedagogische Wetenschappen. Een vriendin attendeerde mij op deze site en vervolgens heb ik mij hier ingeschreven.
Ik heb nu contact met een PGB-houder (een gezin waarin het kind een PGB krijgt) in mijn woonplaats in verband met de begeleiding van een kind, voor enkele uren per week.

--> Hoe zit het een en ander met een arbeidsovereenkomst, betaling en dergelijke?

Treed ik dan in loondienst bij de PGB-houder? Moet ik een contract opstellen?
Zijn er vaste tarieven?
De informatie op de site maakte het voor mij niet duidelijk onder wat voor situatie ik val. Wie weet raad?

Alvast bedankt!
Lianne Geplaatst: woensdag 13 Januari 2010 22:58
Er zijn geen vaste tarieven, deze moeten in overleg met de PGB-houder worden vastgesteld.
Waarschijnlijk werk je dan in loondienst. De PGB-houder heeft formulieren die je samen invult als contract. Daarin kan bijv aangegeven worden of je reiskosten vergoeding krijgt en of je nog vakantiegeld boven het uurtarief op krijgt of dat het bij het uurtarief in zit etc.

Heel veel weet ik niet maar zelf ondersteun ik ook een gezin, als bijbaan naast mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.
Pim Geplaatst: woensdag 13 Januari 2010 23:38
Beste Eveline,

Het is correct dat u in loondienst kan bij iemand die een PGB budget heeft.
Zo iemand sluit met u een arbeidscontract af, welke deze persoon eventueel gratis kan downloaden van de website van de Sociale Verzekerings Bank.

Belangrijk voor u om te weten:
Er zijn weliswaar vastgestelde tarieven voor werken in loondienst middels een CAO, maar daar kan van worden afgeweken. Het is aan u om dit in onderhandeling duidelijk te krijgen. Enkel het wettelijk minimum (jeugd) loon is een harde eis dat dit minimaal betaald word. Wel is het zo dat u kunt uitgaan van de CAO lonen als zijnde redelijke richtlijnen. CAO gehandicaptenzorg is hier van toepassing.

Ik vermoed als u een afgeronde HBO opleiding heeft zonder werkervaring dat uw brutoloon in dit geval uitkomt rond de FWG 40. Even zelf opzoeken in de tabellen en uitrekenen wat dit per uur betekent. Voor werken bij particulieren in loondienst via PGB geld de regeling dienstverlening aan huis. Op deze website vind je de voorwaarden en belangrijke aandachtspunten:
http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13711&hoofdmenu_item_id=1375&rubriek_item=391837&rubriek_id=391817&set_id=2973&doctype_id=6&link_id=122550

Omdat het een vereenvoudigde vorm van loondienst is, kunt u er voor kiezen om geen werknemersverzekeringen af te sluiten. Zeker als het slechts voor enkele uren werk per week gaat. Meer daarover staat op bovengenoemde website.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Eveline Geplaatst: donderdag 14 Januari 2010 00:55
Bedankt voor de snelle reacties, hier ben ik zeer mee geholpen!

Groeten,
Eveline
Pascalle Geplaatst: donderdag 14 Januari 2010 12:03
het moet me maar eens eindelijk van het hart,
heel vaak zie ik op zoek pgb zorg dat mensen op zoek zijn naar bijbaantjes, terwijl ze eigenlijk helemaal niet weten waar ze het over hebben,ze zeggen vanalles te kunnen leveren,en als je dan hun leeftijd ziet zijn ze nog geen 20 jaar.
ik vindt dit zeer zorgelijk.
ik mag aannemen dat als je dit werk gaat doen dat je ook van wanten weet,dus dat je weet dat je contracten moet afsluiten,je moet verzekeren voor ziektekosten,en dat de belasting je ook weet te vinden!als je tenminste als zzp er werkt.
Ik vindt dat er een hele groep goede,gekwallificeerde afgestuurdeerde verpleegkundige en verzorgende ernstig teniet worden gedaan.
Dus ga een ander bijbaantje zoeken,of ga eerst eens goed navraag doen voor je in het diepe springt!

Zo dat moest ik even kwijt.

Pascalle
Eveline Geplaatst: donderdag 14 Januari 2010 12:24
Pascalle,

Enerzijds begrijp ik je reactie (tot op zekere hoogte), aan de andere kant vind ik het een beetje kort door de bocht.
Ik ben afgestuurd leerkracht basisonderwijs, hiermee beschik ik over didactische en pedagogische vaardigheden op HBO-niveau en een diploma PABO wil niet zeggen dat je alleen maar geschikt bent om voor de klas te staan, dit kwalificeert je ook voor andere werkzaamheden, zoals pedagogische werkzaamheden in de zorg.

Waar ik echter met mijn opleiding dus niet mee in aanraking ben gekomen is het punt van betaling, facturering, belasting, etc.
In het onderwijs gaat dit namelijk via een schoolbestuur. Mijn vraag heeft betrekking op het begeleiden van een kind in een gezin, particulier dus niet via een instelling o.i.d., hier heb ik geen ervaring mee dus vandaar mijn vraag omdat ik dit, als ik dit dus ga doen wel goed wil doen.

Wellicht is je berichtje niet persoonlijk aan mij gericht, maar het riep bij mij wel de reactie op mijn gestelde vraag even te verdegigen.

Groeten,

Eveline
Lianne Geplaatst: donderdag 14 Januari 2010 13:34
Ook ik voel me aangesproken door de reactie van Pascalle.

Dat ik pas 20 ben wil niet zeggen dat ik niks te bieden heb. Natuurlijk zal ik niet kunnen tippen aan een beroepsprofessional. Maar het gezin wat ik ondersteun vraagt begeleiding die ik ze wel kan bieden. Waarom zouden ze mij daar dan niet voor moeten aannemen binnen PGB? Ik beschik zeker wel over enige kennis, aangezien ik de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening volg. Dus waarom zou ik een andere bijbaan moeten kiezen?

Natuurlijk begrijp ik de reactie enigzins wel. Maar juist met PGB hebben mensen zelf de keus om hun hulp in te kopen. Als zij graag een student willen die het er als bijbaan naast de studie bij doet. Wat zou daar het probleem dan van zijn?

Daarbij komt het op mij over dat iedereen alles precies moet weten van de financiële kant voordat deze uberhaupt mag gaan denken aan PGB. Natuurlijk is het een belangrijk aspect. Maar het ligt nou eenmaal wat ingewikkelder dan dat je bijvoorbeeld gewoon bij een instelling werkt.
Daarom is het toch fijn dat we elkaar hier kunnen helpen en ondersteunen bij de vragen die we hebben, rondom dat onderwerp bijvoorbeeld.
Dat zegt namelijk verder niks over de zorg/begeleiding die iemand kan bieden wat mij betreft.
Quitta Geplaatst: vrijdag 15 Januari 2010 21:47
Ook ik voel mij aangesproken en wil daarom reageren. Ik vind de reactie van Pascalle kortzichtig en zwart-wit. Naar mijn mening zonde, want op deze manier worden vele mensen bij voorbaat al afgeschreven terwijl dit niet altijd juist hoeft te zijn.
Hierboven zijn al een paar reacties geplaatst betreffende financiën, hier sta ik helemaal achter en voel zodoende niet de behoefte hierop ook te reageren. Wel wil ik reageren over de leeftijd.

Ik ben pas 24 jaar. Ik heb de opleiding SPW niveau 4 gedaan en vele cursussen en intervisies, gericht op allerlei gebieden waarmee wij te maken hebben in de zorg.
Sinds mijn 15de jaar ben ik in contact met verstandelijk gehandicapten mensen. Te denken valt hierbij aan: vrijwilligerswerk, stage en als bijbaantje.
Ook heb ik altijd in de flexpool gewerkt. Een bureau welke bemiddeld tussen bedrijven die personeel zoeken en personeel die zich hiervoor aanbieden (invalwerk) gericht op de gehandicaptenzorg en aangesloten bij een stichting.

Sinds drie jaar werk ik als PGB´ster met een jongen van 8 jaar. Hij heeft een stoornis in het autisme spectrum. Ik zie mijn rol als volgt: vrijetijdsbesteding op een leuke manier invullen met het kind en even een ´adempauze´ voor ouders. Verlichting, ondersteuning en herkenning zijn hierbij kernwoorden.
In het verleden heb ik meerdere malen gewerkt met mensen met een stoornis in het autisme spectrum, maar dit is 1 op 1 begeleiding. Daarnaast heeft hij geen verstandelijke beperking en gaat het dus voornamelijk om zijn stoornis in het autisme spectrum.
Naast mijn opleiding waarin dit onderwerp toch weinig besproken word heb ik een cursus autisme gevolgd, maar meer ervaring dan dit had ik niet toen ik hen benaderde en mij aanbood als ondersteuning.

Ik snap dat de basis nodig is zoals een opleiding, ervaring en cursussen. Maar wat heb je aan dit alles als blijkt dat je totaal geen feeling hebt met de doelgroep en de plank dus misslaat?

Het jongetje gaat eens in de drie maanden naar een stichting die vakanties verzorgen. De stichting benoemt zichzelf gespecialiseerd in autisme.
Tot op heden verlopen de weekenden nog steeds niet goed. Ze bellen vaak ouders op terwijl zo´n weekend als dit voor beide partijen (kind en ouders) ontspanning zou moeten zijn naast het feit de jongen ieder logeer-weekend huilend thuiskomt.
Van visuele ondersteuning (wat zo ontzettend van belang is bij deze doelgroep) maken ze weinig tot geen gebruik. Ze hebben als excuus ´het vergeten te maken zijn´.
Ze vragen de kinderen 2 uur lang zichzelf te vermaken op eigen kamer. Hierop worden ze zelfs aangesproken en soms gestraft als ze het niet blijken te kunnen.
Dit zijn twee voorbeelden waarvan mijn mond open viel toen ik dit hoorde. En dit noemt zich gespecialiseerd in autisme?!
`Hetgeen jij in je pink hebt, hebben zij nog niets eens in hun gehele lijf`zei de moeder tegen mij. Weinig ervaring, maar een andere belangrijke sleutel geeft mij de ruimte, kansen en mogelijkheden deze jongen te begeleiden: feeling.

De theorie geeft ons handvatten, maar deze kunnen absoluut niet geïnterpreteerd worden als 'handboekje' in onze begeleiding betreffende verscheidene doelgroepen.
Feeling met de doelgroep is hetgeen de begeleider zal moeten hebben willen alle andere manieren / technieken / methodes werken.

Quitta

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.