1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Freelancer of ZZP

Auteur Bericht
Lindsay Geplaatst: dinsdag 27 April 2010 13:16
Hallo,

Ik heb gekeken op het forum of ik kon vinden wat ik zocht, maar toch denk ik dat niet elk geval hetzelfde is. Vandaar dat ik mijn vraag hier toch op zet.
Ik ben tot vorig jaar freelancer geweest bij een gezin, zij regelde alle zaken en ik kreeg netto uitbetaald. Nu ga ik bij een gezin werken, maar moet ik mij inschrijven als freelancer of zzp'er. Ik heb overal op internet gekeken wat het verschil was e.d. maar ik kwam er gewoon niet meer uit.
Ik ga bij dit gezin voor ongeveer 15 uur werken per week, daarnaast wil ik nog bij andere gezinnen aan de slag aangezien ik erg weinig verdien bij dat gezin. Ik weet namelijk ook niet of ik na dit uurloon (van 8 euro) ook nog de loonbelasting e.d. moet betalen. Ook kan het nog zijn dat ik werkzaam blijf in de kinderopvang wat ik nu ook doe. Weet iemand toevallig of ik me dan als freelancer of zzp'er moet laten inschrijven en welke var ik dan het beste aan kan vragen. Ik weet dat een var ook nog later kan omdat ik dus nog niet weet welke werkplekken ik ga krijgen.

Misschien staat mijn vraag toch al ergens beschreven, mijn excuus hiervoor dan maar ik kom er even niet meer uit.
Wie kan mij helpen?

Groetjes Lindsay
Geplaatst: dinsdag 27 April 2010 15:41
Alle bedragen, die je noemt zijn bruto, of je nu freelancer, ZZPer , of hulp aan huis bent. Daar moet de belasting nog vanaf.
Je tarief is daarom veel te laag; €13.- bruto is toch echt wel het minimum voor AWBZ hulp.
Alleen als je op 4 dagen per week bij iemand werkt ben je in loondienst met alle sociale verzekeringen van dien.
Inschrijving als ZZPer bij de KVK en belastingdienst loont alleen als je meerdere opdrachtgevers per jaar hebt en totaal voldoende uren maakt; je hebt dan recht op ondernemersaftrek.
Pim Geplaatst: dinsdag 27 April 2010 21:17
Beste Lindsay,

Ik neem aan gezien het uurtarief dat u noemt dat u het hier heeft over huishoudelijke hulp.
Dan is het belangrijk om te weten dat u in een loondienst constructie mag en kan werken via de regeling dienstverlening aan huis.
Zie website van ministerie voor meer informatie: http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13763&hoofdmenu_item_id=13826&rubriek_item=391842&rubriek_id=391818&set_id=2973&doctype_id=6&link_id=122550

Waarschijnlijk heeft u zo gewerkt bij het huishouden waar u eerst werkte.

Als u gaat werken als zelfstandig onderneemster dan veranderen er een aantal zaken. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat u er hard aan gaat werken om minimaal drie klanten op jaarbasis er op na te houden. Ook bent u dan verplicht om u in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, en moet u voldoen aan een aantal voorwaarden waaronder het zelf maken en versturen van facturen, het lopen van ondernemersrisico (risico dat klanten bijvoorbeeld niet betalen) en word er van u verwacht dat u zich profileert als zijnde een onderneemster.
Een onderneemster word bovendien niet betaald voor vakantie en ziekte, loopt het risico van onmiddellijke opzegging waar alleen het contract nog geld (daar het dan ook verstandig is om een opzegtermijn in vast te leggen). Zo zijn er nog een aantal andere zaken waar u rekening mee moet houden.

Als u dan een uurvergoeding krijgt van 8 euro per uur, dan is dat zo ver onder wat redelijk is, dat ik me erg afvraag of u daar wel wijs aan doet.
Volgens een berekening van PriceWaterHouseCoopers in 2008 is een redelijk bedrag wat een ondernemer voor huishoudelijk werk kan vragen (ongeveer marktconform) rond de 21,50 euro per uur. Daar zit ook in: pensioen, verzekeringen, cursussen, promotiemiddelen als website, visitekaartjes en heel wat andere kleine kosten.
Helaas is de realiteit dat veel mensen vanuit de WMO veel minder krijgen per uur. Het is aan de ondernemer echter om zijn of haar tarief vast te stellen en dit te verkopen.

Het is al met al aan u wat voor keuzes u maakt hierin. Wilt u echt ondernemen en daarmee meer risico lopen, maar ook een hogere vergoeding kunnen vragen? Of wilt u liever in loondienst werken via de regeling dienstverlening aan huis met zijn sobere maar aantrekkelijke voorwaarden en eventueel aangevuld met vrijwillige werknemersverzekeringen.

Het is aan u.
De term freelancer bestaat overigens officieel niet. Vaak word met freelancer echter de zelfstandige ondernemer bedoeld die zonder personeel werkt, de zogenaamde ZZP-er.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Lindsay Geplaatst: donderdag 29 April 2010 09:41
Bedankt voor de reacties,

De reden waarom ik zo weinig verdien is omdat er een training aan vast zit, welke ook door het gezin bekostigd wordt. Deze training kost aldus het gezin 10000 euro, waardoor ik dit werk ook als een investering moet zien. Want die 10000 euro had ik anders bij het salaris moeten krijgen, denk ik. Ik ga geen huishoudelijk werk doen, maar ik ga een jongetje van vier jaar begeleiden. Hij heeft autisme.

Maar als ik het goed begrijp moet ik me inschrijven als zzp'er, maar is het nog niet zeker dat ik me moet registreren bij de kvk en of belastingdienst? Klopt het dan ook nog steeds dat ik een te laag tarief ontvang?
Graag zie ik uw reactie tegemoet

Groeten Lindsay
Pim Geplaatst: donderdag 29 April 2010 13:21
Beste Lindsay,

Het volgen van een cursus, met welke prijs dan ook, mag niet worden betaald vanuit het PGB.
PGB is uitsluitend bedoeld om zorg mee in te kopen.

Als u zelfstandig onderneemster wordt, dan dient u zich in te schrijven bij de KvK en aan te melden bij de belastingdienst. Het begeleiden van mensen via PGB is vrijgesteld van BTW en daarmee zult u dus ook een vrijstelling krijgen van de belastingdienst.

8 euro per uur voor een ondernemer is ongeveer 50% van wat u in loondienst bruto zou kunnen verdienen, waarbij u tevens bij vakantie en ziekte ook uitbetaald zou krijgen. Daarnaast heeft u als ondernemer veel meer risico en zijn er veel kosten die u zelf moet betalen welke een werknemer niet heeft.

Het is daarom geheel aan u wat u doet. Mijn tarief als ondernemer ligt op 35 euro per uur. Dat is een redelijk scherp tarief. Er zijn specialisten die tussen de 50 en 65 euro vragen. Instellingen vragen (en krijgen) geregeld tussen de 75 en 85 euro per uur voor begeleiding.

Als u echter wilt werken voor 8 euro bruto per uur als onderneemster is dat aan u. Dat er een opleiding aan verbonden is dat is prettig, maar heeft feitelijk niet zo'n enorme impact op het tarief. (een ondernemer die het zelf betaald zou hebben zou mogelijk een flink hoger tarief vragen)

Als u een onderneming wilt starten zou ik u van harte willen aanbevelen om eerst u te informeren over welke mogelijkheden er zijn, marktonderzoek doen of er inderdaad geld is te verdienen in uw omgeving en tegen welke tarieven uw concurrentie werkt, alsmede een ondernemersplan te schrijven. Uw kans op succes middels het schrijven van een ondernemingsplan en het doen van marktonderzoek is aantoonbaar vele malen groter.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Matthijs Geplaatst: donderdag 29 April 2010 23:51
- Een gezin mag helemaal geen training betalen uit het PGB
- Een training kost nooit 10.000 euro, dat besef je toch zelf ook wel?

Wat voor training is dat eigenlijk, die je krijgt?

Je laat verder in je berichten zien dat je vrij weinig zelf hebt uitgevogeld op het gebied van ondernemerschap. Als je die stappen zelf niet maakt twijfel ik er sterk aan of het verstandig is als je überhaupt ondernemer wil worden. Bij twijfel: ga eens verder rondkijken, ZZP Nederland en de Kamer van Koophandel zijn goede startpunten om je noodzakelijke info vandaan te halen.
Sandy Geplaatst: vrijdag 30 April 2010 13:12
Van die 8 euro gaat 40% belasting af, er verder mogen er GEEN opleidingen of cursusgeld van PGB betaald worden.

Minimaal rond de 15 euro bruto maakt uiteindelijk dat je minimum verdiend. Zelfs voor huishoudelijk werk is 8 euro te weinig, er mag best meer gevraagd worden voor begeleiding. Ik zie soms waanzinnige bedragen voorbij komen die zorgleners vragen, maar ik vind ook dat er soms waanzinnig weinig geboden wordt. Soms lijkt het erop dat mensen meer uren willen halen uit de daadwerkelijke uren die ze gekregen hebben.

Jammer.

Sandy
Lindsay Geplaatst: zaterdag 01 Mei 2010 13:27
Ik ga een ABA training volgen. Jullie hebben mij wel aan het denken gezet. Er komt echt veel meer bij kijken. Ik ben maar een leek op dit gebied, maar jullie tips komen goed van pas.
Ik vind alleen de informatie die je op het internet vind niet altijd duidelijk. Je weet namelijk niet meteen wat bij je eigen situatie past.
Bij deze alvast bedankt voor alle reacties.

Mvg Lindsay
Pim Geplaatst: zaterdag 01 Mei 2010 21:03
Beste SandyS,

Het is niet zo dat er standaard 40% van een inkomen afgaat voor de belastingen. Er zijn voor kleine inkomens bepaalde grenzen waaronder er nauwelijks belasting hoeft te worden afgedragen. Tot iets boven de 18.000 euro bruto is de laagste belastingschijf bovendien geldig, welke 33,45% is (inclusief verplichte afdrachten volksverzekering).

Meer informatie:
http://financieel.infonu.nl/belasting/48616-inkomstenbelasting-2010-tarieven-belastingen-en-schijven.html
http://www.hr-kiosk.nl/xbook/id/2589
(helaas kon ik deze informatie niet terugvinden op de site van de belastingdienst)

@ Lindsay: Als je in loondienst zou werken (met diploma's) dan zou je meer verdienen. 8 euro bruto is bovendien onder het minimumloon. Voor de zorgsector word sectorbreed uitgegaan van een 36 urige werkweek.
http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13737&hoofdmenu_item_id=13826&rubriek_id=391817&set_id=77&doctype_id=6&link_id=180842
met vriendelijke groet,

Pim
Lindsay Geplaatst: zondag 02 Mei 2010 12:08
Beste mwolthers,

De training wordt betaald door het gezin zelf en dus niet uit het PGB.

Daarnaast is het zo dat er genoeg dure opleidingen en trainingen zijn. Een jaar hogeschool of universiteit kost ook snel meer dan 5000 euro per jaar als je de overheidssubsidie niet mee telt. Zelfs als je een heel jaar niet op school komt moet dit bedrag betaald worden.

Tot slot, het was en is nog steeds niet mijn doel om ondernemer te worden. Gezien mijn eerdere ervaringen met PGB leek het mij een mooie manier om ervaring op te doen, aangezien dit voor een simpele startersfunctie tegenwoordig vereist is.
Matthijs Geplaatst: maandag 03 Mei 2010 01:41
Voor die 10.000 euro kan je een jaar lang 30 uur per week ABA-trainingen volgen, aldus de resultaten van een zeer beperkt zoektochtje op internet. Aan jou om uit die cijfers je conclusies te trekken (je hebt verder geen tijdsduur genoemd).

Maar het is een beetje een vreemd verhaal dat een gezin wel 10.000 euro over heeft voor een training voor jou, maar je niet een ook maar enigszins redelijk uurloon wil geven (8 euro is, met alle respect, ronduit belachelijk). Op zich is de deal zo gek nog niet natuurlijk als je die training los van dit gezin toch graag wil doen, maar begeef je je daarmee niet in de situatie dat deze cliënten je nog jarenlang kunnen claimen omdat zij je opleiding betaald hebben? Daar zou je op z'n minst hele duidelijke afspraken over moeten hebben, maar persoonlijk zou ik zoiets sowieso niet willen.

Ervaring opdoen is natuurlijk een goed idee. Je inkomsten zal je moeten opgeven als "inkomsten uit overige werkzaamheden"; een belastingtechnisch zeer onvoordelige constructie maar in jouw geval wel het handigste. Of je kan een contract sluiten, al dan niet met 'opting in' (Google is je vriend), voor een loondienstconstructie. Net zo onvoordelig als die IOW maar dan kan je wel aanspraak maken op de sociale verzekeringen.

Ook een leuke om even te googlen: de driedagenregeling.
Taco Geplaatst: maandag 03 Mei 2010 10:45
Dag Lindsay,

Het lijkt me niet zo'n slimme keuze je aan een gezin op te laten hangen voor een laag uurbedrag + opleiding..

Al is het zo, dat je elk denkbare constructie kunt afspreken. Al zou je willen werken voor 4 euro per uur, en 120 uur aan één stuk, er is niets over geregeld (PIM: Als zelfstandige hang je aan geen enkele CAO....).

Dus bij jezelf nadenken of je het slim vindt voor jezelf om niets te verdienen en wel een opleiding te krijgen.
Lianne Geplaatst: maandag 03 Mei 2010 18:41
Mag ik vragen waar en hoe je een ABA-training gaat volgen?

Ik werk zelf ook met ABA bij een autistische client van mij.
Anneke Geplaatst: woensdag 12 Mei 2010 14:48
Hi Lindsay,

Ik zou na het werk wat je doet als zorgaanbieder kijken voor een contract in dienstverband bij een organisatie. Volgend jaar krijg je namelijk zorgzwaartepakketten en dan kan het budget van een client er wel eens heel anders uit komen te zien. Huishoudelijke verzorging gaat dan en ook nu meestal via het WMO loket.
Daarnaast kun je als werknemer bij de belastingdients je neveninkomsten aangeven. Dat lijkt me voor jou handiger dan allerlei VAR's of i.d. aan te schaffen. Als je je namelijk als zelfstandige gaat inschrijven wordt er wel gekeken naar wat je inkomsten zijn en als deze minimaal zijn dan kan de belastingdienst zich wel eens achter het oor krabben qua urencriteria bijvoorbeeld waardoor je uiteindelijk je zelfstandigenaftrek gaat mislopen.

Groet,

Anneke

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.