1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Waar haal je in de toekomst je (PGB en ZiN) inkomen vandaan?

Auteur Bericht
Geplaatst: dinsdag 01 Mei 2012 16:42
Beste lezers,

er is de laatste jaren enorm veel te doen geweest over de zzp-er in de AWBZ. Zowel met de PGB bezuinigingen als met een eigen zelfstandige positie van de zzp-er in de AWBZ Zorg in Natura is enorm veel te doen geweest.

Gelukkig lijken de PGB maatregelen genuanceerd te worden en kun je vanaf 1 juli aanstaande een poging wagen om te werken met ZiN financiering binnen de AWBZ. Zorgverzekeraar VGZ hield een pilot met zzp-ers in de AWBZ. Deze is vanaf vandaag ten einde.

Hoe dat allemaal werkt en wat er bij komt kijken leggen beroepsvereniging V&VN en coöperatie De Zorgprofessional samen uit tijdens een zestal bijeenkomsten. Er zijn vele partijen actief op dit terrein en we vinden het van belang dat je zélf goed kunt bepalen wat je wilt. Neutrale informatie dus, om je je eigen weloverwogen keuzes te kunnen laten maken.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd door je eigen collega's. Doe er je voordeel mee en zorg ervoor dat je een gezonde toekomst tegemoet kunt als zzp-er! Flexibele zorg op maat is hetgeen we voor gaan met zijn allen. Via google kun je de uitnodiging wel vinden vermoed ik.

Succes!

met vriendelijke groet, Lex
Pim Geplaatst: dinsdag 01 Mei 2012 21:50
Beste Lex (Tabak?),

Ik zie nergens dat de proef reeds ten einde is. Daar u niet ondertekend met uw volledige naam is mij onduidelijk wie u bent en/ of wat voor achtergrond informatie u hierover heeft. Mijn informatie was tot op heden dat de proef zou lopen tot het einde van het jaar. Het kan zijn dat ik dat mis heb.

Het budget dat er voor contractering gereserveerd is voor ZZP-ers is zodanig laag (20 miljoen, dat is net genoeg voor 300 ZZP-ers full time te laten werken) dat ik mij hardop afvraag of dit wel serieus genomen is vanaf het begin. Zover mijn informatie strekt is er geen mogelijkheid voor aanvullende contracteerruimte.
Bovendien zie ik nog steeds geen informatie waarom er niet gewerkt is richting begeleiding maar uitsluitend vanaf verpleging de insteek is (en daarmee prima in het vaarwater van Zorgprofessional en V&VN maar alles behalve neutraal en mogelijkheden scheppend voor het gros van de zorgondernemers in Nederland).

Het spijt me zeer als dit het resultaat is van keihard knokken. Want dan is het een schip dat aan zijn eigen succes zeer snel ten onder zal gaan. Bovendien is mij verder niets bekend over evaluatie, inschrijving, duidelijkheid over waar er contracteerruimte verkregen kan worden en de voorwaarden ervan. Ik mag toch hopen dat het wederom niet zo beperkt is dat alleen het zuiden van het land enkel een zorgkantoor of een enkele belangengroepering hiermee aan de haal gaat.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: woensdag 02 Mei 2012 07:22
Hallo Pim,

bedankt voor je constructieve reactie. Mijn achtergrond ken je volgens mij goed, dus daar hoef ik volgens mij niet over uit te wijden. Ik had vermoed dat mijn schermnaam ook mijn achternaam zou bevatten want daar schreef ik mee in, maar dat bleek niet het geval te zijn. Je aanname klopt.

Alhoewel het budget dat gereserveerd is € 20 miljoen bedraagt, liep de pilot wel degelijk op 1 mei af en gaat deze over op contractering tot 1 januari aanstaande van de zzp-ers die reeds aangesloten zijn. Voor zover althans de zzp-ers dat willen en niet iedereen lijkt dat te willen. Het budget heeft dus niet zoveel te maken met de lengte van de pilot. De laatste evaluatie volgt over niet al te lange termijn. Sterker nog, doordat de pilot fase ten einde is dienen meer zorgkantoren zich aan als geïnteresseerd. Helaas nu pas.

V&VN is voor jouw informatie een beroepsorganisatie, geen belangenvereniging. De Zorgprofessional is een coöperatie, ook geen belangenvereniging, maar een samenwerkingsverband van zzp-ers. Kom langs om het te ervaren zou ik zeggen. We willen juist informatie geven over de mogelijkheden voor zzp-ers zónder belangenachtergrond. En nogmaals, dat wordt gegeven door mensen zoals jijzelf.

Dat begeleiding aanvankelijk uitgesloten was en nu mondjesmaat toegelaten is, was een eis van het zorgkantoor dat meedeed aan de pilot. Zorgkantoren kijken met name vanuit het V&V perspectief naar de zzp-er in de zorg en dat is slechts een begin hoop ik. Helaas is het zo dat verzorgenden en verpleegkundigen vaak een begeleidingscomponent opsouperen binnen een indicatie van een client en dat is al jaren zo. Dat die realiteit niet goed aansluit bij ondernemers die zuiver begeleiding bieden zoals jijzelf (meen ik) is vervelend. We zijn er nog niet, maar zzp-ers kunnen wel iets met hetgeen er nu ligt. Dat is het enige dat we aangeven.

met vriendelijke groet,

Lex Tabak
Geplaatst: woensdag 02 Mei 2012 11:25
@Pim
Zorgverzekeraars en begeleiding is mogelijk een aflopende zaak. Misschien is de WMO en de gemeente daarvoor op termijn interessanter, en er is nu een lastige tussenfase.

Als mede organisator van de door Lex genoemde bijeenkomst vraag ik me af of juist mensen zoals jij die begeleiding doen als vak, zich lokaal kunnen verenigen en naar de gemeenten stappen. De onzekerheid over de PGB's duurt nog wel even, de gemeenten mogen met een eigen pgb variant komen, daar zit misschien een mogelijkheid in om aan het werk te komen.

Zowel de belastingdienst, zorgverzekeraars en inspectie gezondheidszorg krijgen de V&V groep nu langzaamaan steeds beter in het oog. De bijeenkomst gaat vooral over die V en V groep: hoe reageer je, hoe doen collega's dat, wat komt er op je af.

Beste Pim, overweeg je aan te melden (link http://tinyurl.com/d2k9awg ), dan weet je hoe het zit met pilots, met contracteerruimte, met begeleiding, en waarom 20 miljoen euri veel meer dan 300 verpleegkundigen en verzorgenden kan binnenloodsen in een nieuw speelveld: Zorg in Natura leveren door goed in vakmanschap en ondernemersschap te worden.
Laat je informeren door collega-ondernemers, mensen die meedoen aan deze pilot, die belastinginspecteurs hebben gesproken, die ervaring hebben met zorg in natura en alle mogelijkheden en onmogelijkheden die dat heeft opgeleverd.

Kortom: wees nieuwsgierig, informeer je eerst, vorm dan je mening....

groet,

Maarten Steverink.
Pim Geplaatst: woensdag 02 Mei 2012 21:51
Beste Maarten,

Het zou mij een genoegen zijn je eens te ontmoeten. Had er al eerder van moeten komen.
Ik ben naast zorgondernemer ook ondernemerscoach voor zorgondernemers.
Ik heb actief meegedaan met de lobby om de ZiN proef mogelijk te maken, maar door diverse andere belangrijke projecten is daarna mijn zicht op deze proef enigszins verwaterd.

Ik ken de hoed en de rand. Weet hoe eerder contracteerruimte verkregen moest worden en weet hoe bij de beleidsmakers gedacht werd over ZZP-ers (buitengewoon bedroevend) en PGB (ronduit schokkend). Ik ben erg benieuwd wat de status is van de huidige mogelijkheden voor ZZP-ers en de voorwaarden. Ik heb eerder met Lex al een aantal keren contact gehad en ook het voortraject meegemaakt dat niet geheel vlekkeloos verliep.

Fijn dat er nu ruimte is voor ZZP-ers om gecontracteerd te worden. Ik neem aan dat de eisen wel enigszins zijn aangescherpt ten opzichte van de proef aangezien deze naar mijn mening nog niet helemaal in balans waren ten opzichte van het overige werkveld.

Lex, het doet mij toch enigszins met angst en beven vervullen als er slechts enkele zorgkantoren zich melden. Er zijn er 31. Ze zullen allemaal mee moeten gaan doen anders heeft het totaal geen zin. Ik neem aan dat je actief hiervoor de boer op gaat? Want er hangt landelijk veel vanaf. Als er vanuit het werkveld al geen serieus werk van word gemaakt, kan je dat zeker niet verwachten van beleidsmakers.

Maarten, de WMO neemt de begeleiding inderdaad over. De datum daarvan is echter definitief opgeschoven naar later in 2013. Daardoor ontstaat een hiaat welke nog moet worden ingevuld door de nieuwe regering (waarschijnlijk daardoor pas rond september/ oktober 2013 pas een definitieve nieuwe datum van overgang bekend).

Het verbaast mij ten zeerste overigens dat jij niet bekend bent met de BVKZ. Het is een organisatie waar de zorgprofessional toch wel mee samenwerkt heb ik begrepen.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: woensdag 02 Mei 2012 22:04
Beste PIm,
misschien lastig, (ongevraagd advies is zelden gewenst) maar ik herhaal het nog maar eens:
Wees nieuwsgierig, informeer je eerst, vorm dan je mening....

Hoop je te zien op een van de bijeenkomsten.
groet,
Maarten
Annelies Geplaatst: vrijdag 11 Mei 2012 08:49
Onlangs was ik bij een congres, waar ik een meneer heb gesproken van Menzis. Op mijn vraag of hij positief stond tegenover het inzetten van zzp' ers , antwoordde hij volmondig : "nee ". Hij gaf aan, dat het voor de inkopers van Menzis veel gemakkelijker was om contracten af te sluiten met grote organisaties . Hij vertelde dat de afdelingen inkoop van de zorgverzekeraars de laatste jaren waren afgeslankt. Daardoor had men minder personeel om veel kleine contractjes af te sluiten met kleine zelfstandigen en organisaties.
Dit is natuurlijk de mening, die ik van 1 meneer heb gehoord, maar het geeft wel aan dat de zorgverzekeraars (nog) niet zo positief tegenover zzp' ers in de zorg staan.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Annelies Geplaatst: dinsdag 29 Mei 2012 22:43
De pilot is vandaag afgesloten en geëvalueerd, zoals ik heb vernomen van 1 van de deelnemers.
Ik begreep dat de pilot 4 maanden heeft geduurd. De zzp'ers zijn flink wat obstakels tegen gekomen.
O.a. kwam men problemen tegen met het declareren van de zorg via het centrale administratie-systeem met bijv. de AGB-codes. Deze problemen zijn mede met hulp van zzp-maatzorg en de directies van de deelnemende zorgkantoren en zorgverzekeraar weer opgelost.
De inkomsten kwamen hierdoor met flinke vertraging binnen, waardoor men soms terug moest vallen op eigen spaargeld.
Het was lastig om aan voldoende cliënten ( met zorg in natura ) te komen, omdat er toch wel concurrentie was van de reguliere thuiszorgorganisatie(s). Hierdoor moest men flink wat uren steken in het werven van cliënten.
Ook moest men soms veel kilometers rijden voor een cliënt, terwijl deze in feite maar weinig zorg nodig had. Er was sprake van veel indirecte ( niet betaalde ) uren, en extra ( benzine) kosten.
Ten gevolge van al deze aspecten, lijkt het verlenen van zorg in natura in de pilot, voor de zzp'ers niet echt rendabel te zijn geweest. Maar men is wel enthousiast over de soort cliënten. Het betreft vaak cliënten, met hoog-complexe zorgvragen. Heel leerzaam voor de deelnemers en goed in verband met het bijhouden van de verpleegkundige vaardigheden.
Houdt de website van Nursing maar in de gaten, hierop verschijnt de komende weken meer informatie.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Pim Geplaatst: woensdag 30 Mei 2012 12:33
Beste Annelies,

De tendens die je beschrijft in je eerdere relaas heb ik ook veel vaker gehoord. Het was al jaren de insteek voor zorgkantoren om alle kleine ondernemers sowieso af te wijzen, ook al voldeden ze uit alle macht aan de voorwaarden.

De staatssecretaris was ter wille om hier verandering in te brengen onder meer bijgestaan door een stevige lobby van meerdere partijen. Helaas is dit kabinet gevallen en is het maar de vraag wat voor staatssecretaris/ minister er nu gaat komen. Er hangt veel onzekerheid in de lucht hiermee. Ik zou zelf dolgraag ZiN gaan leveren zo snel mogelijk en ben bereid veel te investeren om dat mogelijk te maken. Maar ik wil dan wel zekerheid dat ik het minimaal de komende vier jaar kan leveren als ik aan de voorwaarden voldoe.

Gezien de uiterst discutabele reputatie van de overheid (vaak spelregels aanpassen tijdens het spel) is het dus de vraag of dat mogelijk gaat worden. Ik hoop dat de zorgverzekeraars het systeem dat ze voor de Cure (fysio, diëtiek, huisarts en dergelijke) al hebben ook zullen uitrollen naar de Care. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn voor hun. De systemen zijn er al. Maar het zal wel aangepast moeten worden aan de iets andere manier van declareren die gebruikelijk is in de Care sector.

Het zal de komende maanden dus nog best wel spannend gaan worden daar er voor veel zorgvragers en ondernemers veel op het spel staat.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Annelies Geplaatst: zaterdag 09 Juni 2012 13:00
Te informatie hierbij de link naar het interview op de website van Nursing :

http://www.nursing.nl/verpleegkunde/specialismen/zzp-er/article/7949/in-de-eerste-3-maanden-had-ik-bijna-geen-inkomsten

en naar het blog over de AWBZ zorg in natura :

http://www.nursing.nl/collega-s/expert-annelies/blog/7963/de-zzp-er-en-zorg-in-natura

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Geplaatst: maandag 11 Juni 2012 12:00
Doordat d.v. per 1-1-2014 PGB's niet meer aan de houder zelf worden uitbetaald, wordt het verschil tussen ZIN en PGB voor zorgvragers kleiner.
Dit schept kansen voor zorgverleners.
In het eerste begin waren per Saldo en Naar keuze zelf die betaalkantoren.
Door straks bijv de Nationale Hulpgids te koppelen aan het betaalkantoor ontstaan er nieuwe kansen voor ZZPers.
Een stap verder is, dat het betaalkantoor zelf ZIN gaat doen, waardoor het probleem ook opgelost is.
Dit is wishfull thinking, maar gaat de droom niet altijd vooraf aan de werkelijkheid?
Annelies Geplaatst: dinsdag 12 Juni 2012 06:48
Beste mevrouw Wehkamp,

Goed dat u opmerkt dat er veel gaat veranderen in de nabije toekomst, vanaf 2014.
Naar aanleiding van uw bericht heb ik gegoogeld. Ik trof berichten aan waarbij men aangaf dat per 2014 de zorgkantoren verdwijnen en dat zorgverleners dan de mogelijkheid hebben direct met de zorgverzekeraars contracten af te sluiten. ( ZIN ) .
De huidige ( volume)contracten van de thuiszorgorganisaties met de zorgkantoren zouden dan komen te vervallen.
Een hele verandering.

Hoe dat met het PGB zal gaan in de praktijk, kreeg ik niet helemaal duidelijk uit deze berichten.

U spreekt over : " Door straks bijv de Nationale Hulpgids te koppelen aan het betaalkantoor ontstaan er nieuwe kansen voor ZZPers..Een stap verder is, dat het betaalkantoor zelf ZIN gaat doen, waardoor het probleem ook opgelost is."

U heeft daar mogelijk al concrete gedachten/ ideeën over. Zou u dat nader kunnen uitleggen. Ik vind dat namelijk erg interessant, maar begrijp niet precies hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan, in de praktijk.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Pim Geplaatst: dinsdag 12 Juni 2012 21:02
Beste Annelies,

Het is op dit moment nog alles behalve zeker dat de volume contracten wel gaan vervallen. De zorgkantoren, zorgverzekeraars en gemeenten staan alles behalve te trappelen om dat te verwezenlijken.

Zorg in Natura voor kleine ondernemers is nog alles behalve zeker dat dit mogelijk gaat worden (op de proef in Noord Brabant na) want er zijn veel geluiden dat zorgkantoren helemaal niet gaan meewerken hieraan.

Er zijn wel voorzichtige positieve ontwikkelingen, zoals de pressie die er word uitgeoefend op de regering om er zorg voor te dragen om contracten daadwerkelijk af te sluiten voorafgaand aan het jaar waarin deze ingaan (nu helaas niet altijd het geval, en er word dus ook niet uitbetaald tot die contracten er zijn). Vooral de Cure sector heeft daar mee te maken.

De visie op betaalkantoren is een van de suggesties die zou kunnen. Het is allemaal alles behalve zeker. Afwachten wat de nieuwe regering gaat doen. Ook of de overstap naar WMO gehaald gaat worden per start 2013 (velen verwachten dat niet meer, denken dat dit richting start 2014 gaat verschuiven).

Al met al heel veel onzekerheden en onduidelijkheden.
Maar daardoor ook veel kansen en mogelijkheden.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: vrijdag 15 Juni 2012 22:02
Beste mevrouw Blekman,

Per 1-1-2014 komt er een instantie via welke PGB houders de salarissen moeten gaan overmaken. Het gemakkelijkst zou zijn als de SVB dat gaat doen, aangezien die dat in het verleden gedaan hebben en op verzoek nu ook al doen.
Zo'n betaalkantoor zou m.i. ook een AWBZ-erkenning kunnen krijgen, zodat zij ZIN kunnen leveren, waarbij mensen die geen PGB hebben toch zelf hun hulpverlener
kunnen kiezen. Bijv. via de nationale hulpgids.
Dit kantoor zou dan zelf ZZPers en instellingen kunnen contracteren voor ZIN.
Het idee is dus niet dat dit een zorgkantoor wordt, maar een club met wie zorgkantoren een overeenkomst afsluiten.
Hiervoor hoeft de wet dan niet veranderd te worden.


Met vriendelijke groet:

Gérard Wehkamp.
Annelies Geplaatst: woensdag 20 Juni 2012 08:34
Beste meneer Wehkamp,

Dank u wel voor uw antwoord. ( Excuses voor de verkeerde aanspreekwijze mijnerzijds ).

Ik wist niet dat er per 1 januari een wijziging komt, in de vorm van het invoeren van een betaalkantoor.

Volgens mij functioneerde de SVB in de beginjaren van het PGB ook al een periode als betaalkantoor.
Zo te merken wijzigt de wetgeving regelmatig. Soms lijkt men, na jaren, weer op een soortgelijke situatie uit te komen.
Het is zoals een cliënt van mij eens opmerkte : " Wanneer het PGB eindelijk weer goed functioneert, vindt men het weer tijd om de boel om te gooien."

Maar het zou inderdaad een verbetering kunnen zijn, wanneer zo'n betaalkantoor ook erkenning zou krijgen voor de AWBZ-zorg in natura.
PGB-cliënten, die verplicht over zouden moeten gaan naar ZIN, zouden dan misschien gemakkelijker hun eigen zorgverleners kunnen behouden.
En zorgverleners zouden mogelijk minder opzien tegen het overstappen van PGB zorg naar ZIN zorg, omdat ze dit dan binnen 1 betaalkantoor ( instantie ) zouden kunnen regelen.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Geplaatst: donderdag 21 Juni 2012 11:00
Het is 1-1-2014.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.