1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Inschrijven KVK/ belasting

Auteur Bericht
Anja Geplaatst: maandag 25 Februari 2013 18:42
Hallo,
Mijn vraag is: ik ben nu al een tijdje werkzaam als pgb- er. En krijg steeds meer opdrachten. Het begon met 1 client en heb/ krijg er nu 3 cliënten
Is het verstandig om me nu toch in te gaan schrijven bij de KVK ?
Pim Geplaatst: dinsdag 26 Februari 2013 13:27
Beste Anja,

Als u gaat werken vanuit een loondienst situatie als ondernemer verandert er heel veel. Het is belangrijk dat u dat zeer weloverwogen doet want de overstap is misschien wel ogenschijnlijk eenvoudig te maken, maar het traject tot het runnen van een succesvolle onderneming word bijna structureel door mensen in loondienst ernstig onderschat.

In loondienst bent u slechts werknemer.

Als ondernemer bent u daarnaast werkgever, secretaresse, marketingmanager, intaker, schoonmaker, boekhouder, promotor, netwerker en kwaliteitscontroleur / -bewaker.
Waar u als werknemer betaald krijgt voor elk uur dat u werkt alsmede ziekte en vakantie heeft een ondernemer (zeker in het begin) meer uren die niet betaald worden dan die wel betaald worden, moet zelf zorgen voor afdekken van risico's en zelf zorgen voor pensioen en andere regelingen (er is slechts bijstand als landelijke geregeld vangnet voor ondernemers). Bovendien krijgt een ondernemer met veel kosten te maken waar werknemers helemaal niet mee te maken krijgen.

Voor het geld hoeft u het niet te doen. Meer dan 50% van de startende ondernemers gaat fors in inkomen achteruit in de eerste jaren. Maar het ligt aan of u uit het juiste hout gesneden bent of en of u echt voldoende ondernemersgeest, doorzettingsvermogen en creativiteit heeft want dan kan ondernemen zowel erg leuk, leerzaam als zeer lucratief zijn.

Er zijn ondernemers die binnen 5 jaar miljoenen met hun bedrijf omzetten en er zijn voorbeelden waarin bedrijven binnen 1,5 jaar verkocht worden voor heel riante vergoedingen (voorbeeld: bedrijf Instagram wat binnen 1,5 jaar voor 1 miljard dollar werd verkocht en waar de ondernemer 400 miljoen dollar bijgeschreven zag op zijn bankrekening). Meer dan 70% is binnen die termijn van 5 jaar echter ook gestopt vanwege niet voldoende rendement of andere redenen.

Vanwege deze rauwe werkelijkheid vergroot u uw kansen sterk door zeer gedegen een ondernemingsplan te realiseren wat gebaseerd is op presentatie voor bijvoorbeeld een investeerder (en daarom vooral de financiële paragraaf zeer gedegen in elkaar moet hebben zitten). Als u zodanig een ondernemingsplan schrijft, heeft u ongeveer 90% kans van slagen in tegenstelling tot minder dan 30% normaliter.

Overigens zit de zorg ernstig te springen om ondernemers. Er word door gedegen onderzoeken gesteld dat er maar liefst 40.000 te weinig zijn.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Maldhy Geplaatst: donderdag 28 Februari 2013 13:07
Ik heb een onderneming en ben ingeschreven bij kamer van koophandel (klassiek homeopaat ) en doe ook pgb werk freelance. Wat is nu financieel wijs om te doen ? De pgb werkzaamheden bij de inkomsten uit het bedrijf voegen of apart als neveninkomsten ?
Pim Geplaatst: donderdag 28 Februari 2013 13:38
Beste Maldhy,

In uw vraag ligt naar mijns inziens al het antwoord verscholen.
U vraagt namelijk dat u werkt als freelancer (is een zelfstandig ondernemer) of u dat bij de omzet van uw bedrijf moet tellen. Het antwoord is ja, dat moet en mag niet anders. Anders dient u een ander bedrijf op te zetten dat duidelijk andere werkzaamheden aanbiedt. Het werk dat u doet bij mensen met een geldige indicatie WMO of AWBZ is btw vrijgesteld, homeopathie niet (de 'behandelingen' sinds 2013, de middeltjes al eerder). Let dus goed op met BTW verrekening.

U dient beide werkzaamheden op te geven als omzet van uw onderneming en beide werkzaamheden horen in uw KvK inschrijving vermeld te staan. Tenzij u vooraf een contract bent aangegaan als zijnde in loondienst. Let wel dat u dan NIET een combinatie meer kan maken (een cliënt wel, andere cliënt niet in loondienst), want de belastingdienst accepteert niet dat u hetzelfde werk in loondienst en als ondernemer doet en zal u dan een naheffing en forse boetes opleggen.

Als u bij particulieren in loondienst werkt is er de Regeling Dienstverlening aan Huis van toepassing, tenzij u meer dan 3 dagen bij dezelfde persoon werkt per week (ongeacht het aantal uren, maar het mogen er niet meer dan 8 zijn per dag)
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Ron Geplaatst: donderdag 28 Februari 2013 13:49
Ik ben nu 5 jaar aan het werk via PGB.
In het begin had ik mij als bedrijf ingeschreven bij de belastingdienst.
dit brengt meer werk met zich mee.
Om de drie maanden opgave doen, BTW nummer aanvragen.
voor hetgeen ik doe vind ik dit veel.
BTW regeling bij zorg is al te verwaarlozen.
het kost m.i. meer dan dat het oplevert.
Ik heb nu zelf drie klanten en ik zie dit, gezien de bezuinigingen niet groeien.
Ik zou de inkomsten opgeven bij "inkomen uit andere werkzaamheden"
dit doe ik nu vanaf 2007 en het bevalt mij prima.
Het inschrijven bij de kamer van koophandel kan altijd nog.
Wil je echt een bedrijf beginnen laat je dan goed voorlichten en maak een bedrijfsplan.
Annelies Geplaatst: donderdag 28 Februari 2013 14:02
Beste Pim,

Ik vermoed dat je gelijk hebt, dat de diensten van homeopaten nu belast zijn met BTW, maar ik kon dit niet terug vinden op internet.
Heb jij hier informatie over beschikbaar of kun je me hier een link voor geven.
Ik zag wel dat de preparaten ( homeopatische geneesmiddelen ), die de homeopaten verstrekken, nu belast zijn met 21 %, per 1 januari 13.
En hoe zit dat met antroposofische diensten en BTW ?
Weet iemand hier iets meer van ?

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Pim Geplaatst: donderdag 28 Februari 2013 20:44
Beste Annelies,

Het is officieel bekendgemaakt. (lees met name punt 3 in deze bekendmaking)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2012-26812.html

Daarin word kristalhelder gesteld dat bij behandelingen in welke vorm dan ook BIG registratie noodzakelijk is en dat de handelingen moeten zijn opgenomen in een BIG erkende opleiding wil er een BTW vrijstelling zijn. Alle alternatieve handelingen zijn niet in BIG geregistreerde opleidingen meegenomen en zijn daarmee automatisch BTW plichtig.

Vandaar ook dat het noodzakelijk is voor andere beroepsgroepen om duidelijk te maken dat er sprake is van reguliere zorg en daarmee dus een indicatiestelling moet kunnen worden overlegd om bij zorg thuis te kunnen spreken van reguliere zorg.

Overigens was er al sinds 2009 sprake van het toewerken naar stopzetten van de BTW vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen.

Interessante uitweiding hierover:
http://www.kwakzalverij.nl/1535/Alternatieve_behandelaars_moeten_nu_btw_heffen
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Annelies Geplaatst: vrijdag 01 Maart 2013 14:08
Beste Pim,

Dank je wel voor je uitleg ! Heel duidelijk toegelicht met de artikelen.

In de praktijk blijkt er toch onrust te zijn onder verpleegkundigen, die alternatieve zorg en behandelingen aanbieden. Men hoopt natuurlijk dat men vrijgesteld is en blijft voor de BTW.
De vraag is misschien wel : wat valt er nu precies wel en niet onder de deskundigheidsgebied van een verpleegkundige en vormt een onderdeel van de opleiding. Niet elke HBO-Verpleegkunde bijvoorbeeld geeft precies dezelfde lesstof en geeft extra vakken in de vorm van minors.
Er zal wel een groot grijs gebied over blijven.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein
Geplaatst: vrijdag 01 Maart 2013 19:07
Aangezien voor persoonlijke verzorging geen BIG registratie nodig is, vrees ik dat die nu ook onder de BTW heffing valt.
Pim Geplaatst: vrijdag 01 Maart 2013 19:13
Beste Annelies,

Het lijkt mij toch vrij helder:
Verpleegkundigen verplegen, zodra ze behandelen vallen ze onder verantwoordelijkheid van een arts en volgen diens aanwijzingen op/ hebben hierover indien noodzakelijk overleg. Dat geheel is vrijgesteld voor BTW.
Als ze behandeling aanbieden buiten verantwoordelijkheid van een arts valt het in de alternatieve spectrum en daarmee hoge BTW tarief.

Als aangetoond kan worden dat de gegeven handelingen vallen binnen het opleidingsspectrum waarvoor ook gekozen is (met diploma en minor aantekening), dan is het ook hard te maken bij een boekencontrole. Maar heel veel alternatieve behandelingen zijn dat sowieso niet. Dus het grijze gebied is echt niet zo breed. Het kan wel enigszins verschillen per verpleegkundige misschien, maar ik geloof niet dat de verschillen echt substantieel zullen zijn.

@Mevrouw Wehkamp,

Daarvoor heeft de belastingdienst dus de eis van een indicatie voor AWBZ of WMO zorg. Als uw zelfstandige zorgprofessional kan aantonen dat u een indicatie heeft voor de zorg, dan zit deze veilig. Een kopie van deze indicatie moet dus wel in het bezit zijn van de ondernemer. Uzelf heeft sowieso niet te maken met deze BTW heffing. Dat risico is volledig voor de ondernemer, en u kunt door het vragen van een Verklaring Arbeids Relatie - Winst Uit Onderneming (VAR-WUO) uzelf indekken tegen eventuele naheffingen als u een ondernemer inhuurt. Deze pleit u namelijk vrij van dat u deze persoon inhuurde als verkapt loondienstverband.

De geleverde zorg moet wel vallen binnen de bandbreedte van AWBZ en WMO zorg. Met de vergoedingenlijst PGB krijgt u daar duidelijkheid over.
U kunt deze vinden via de volgende link:
http://bit.ly/WlUA3J

Het hoge BTW tarief gaat overigens uitsluitend over behandelingen en die niet vallen binnen het spectrum van BIG opleidingen en uitgevoerd worden door mensen met een geldige BIG registratie zoals artsen, psychiaters en andere specialisten.

Daarnaast is het tegenwoordig ook niet langer toegestaan om op etiketten van middelen (poeders, druppels, drankjes, enz.) effecten te zetten die niet via een klinisch wetenschappelijk traject zijn bewezen. Daarmee zorgt de overheid voor duidelijkheid over wat echt aantoonbaar effectief is en wat zich (nog) niet heeft bewezen. Want dat mensen opknappen bij gebruik van bepaalde middelen wil niet zeggen dat ze -dus- effectief zijn. Het was tot nu toe een zeer lucratieve handel waar de mensen nog steeds zelf van moeten uitmaken of ze er geld aan willen uitgeven, alleen het is nu wat hogere drempel om dat te doen.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Annelies Geplaatst: zondag 03 Maart 2013 13:35
Mevrouw Wehkamp, mogelijk heeft u gelijk. De tijd zal het leren.
Ik voeg bij uw stelling tevens de dienst huishoudelijke zorg toe.

Het is alleen jammer voor zorgverleners dat vaak pas na 2 jaar bij belastingcontroles meer duidelijkheid komt. Dan is helaas het eventueel BTW-bedrag, dat af gedragen had moeten worden in 2013, niet zo maar meer te herstellen, zonder boetes.

De tarieven in de gezondheidszorg/ c.q. het pgb zijn eigenlijk te laag om BTW op in te houden. Daarnaast zijn zorgverleners soms niet genoeg ingelicht over de veranderingen in de belastingregels. Tevens ontbreekt het hen ook aan belangstelling voor het bijhouden van een goede boekhouding.

De belastingdienst zou meer werk moeten maken met het geven van duidelijke en eenvoudige uitleg over de juiste BTW-regels in de zorg.
Tevens was een overgangsperiode van een jaar veel beter geweest.
Dus eigenlijk het toepassen van een hervorming, i.p.v. het te snel doorvoeren van een bezuinigingsmaatregel.

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige te Nieuwegein

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.