1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Bruto uurbedrag voor begeleiding

Auteur Bericht
Geplaatst: maandag 01 Juni 2009 13:23
Een zoon van een vriendin met PDD NOS en ADHD heeft begeleiding via PGB.
Ze betalen 50 euro per uur. Dit vind ze erg veel. Op die manier zijn ze zo door hun budget heen. Kunt u advies geven over een reeel uurtarief?
Geplaatst: maandag 01 Juni 2009 14:19
Bij de indicatie ondersteunende begeleiding wordt uitgegaan van een uurtarief van ongeveer €35.-
Kwadraat Geplaatst: maandag 01 Juni 2009 22:46
Afhankelijk van de begeleiding die ze inkopen.
Ik heb als orthopedagoog een uurtarief van 60 euro. een beneden gemiddeld tarief voor pedagogen en psychologen.
Mijn begeleiding is gericht op oa training, therapie en psychoeducatie.

ik hoor ook regelmatig mbo en hbo opgeleiden met een tarief van 80 euro. Daar ben ik het absoluut niet mee eens.
Pim Geplaatst: dinsdag 02 Juni 2009 12:25
Beste Kwadraat,

De tarieven die jij hanteert zijn voor therapie en behandeling. Hier word gevraagd om de tarieven voor OB algemeen. De zijn tussen de 27,50 en 40 euro per uur direct betaald aan de zorgverleners.

Overigens is dit draadje twee keer aangemaakt, ook in het meer van toepassing zijnde zorgaanbieders deel van dit forum.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
Kwadraat Geplaatst: dinsdag 02 Juni 2009 22:22
Pim,

Ik begrijp wat je bedoelt. maar ik lees dat deze moeder begeleiding krijgt voor haar zoontje met pdd-nos / adhd. Ik lees daarbij niet dat het gaat om ondersteunende begeleiding.
De begeleiding die ik geef noem ik activerende begeleiding in de meeste gevallen wanneer het uit pgb betaald wordt.

Wellicht krijgt dit gezin een zelfde soort begeleiding. het is geheel afhankelijk van het type begeleiding. Ik ben het ermee eens dat ondersteunende begeleiding een lager tarief hanteert.

mvg,
Miranda Kooijman
Kwadraat
Joke Geplaatst: vrijdag 05 Juni 2009 18:45
ik wil toch even reageren op de vraag over de uurtarieven van zzp-ers
De uurtarieven van de zorgverleners zijn gebaseerd op hun expertise mbt de hulpvraag. Een uurloon van 45 euro voor activerende begeleiding en voor ondersteunende begeleiding van 35 euro voor een pdd-nsser is geoorloofd en niet teveel gevraagd. Deze tarieven worden ook als norm door Rijnstroom gehanteerd. Hierin zit ook de 42 prct belasting die zij nog moeten afdragen aan de belasting en vaak ook nog reiskosten en -uren die zij moeten maken .
Wel is het zo dat PGB vaak misbruikt wordt voor andere doeleinden dan waarvoor het eigenlijk is bedoeld. Dus dat pgb-houders er hun vacantie of andere zaken van betalen die eigenlijk niets met de begeleidingsvraag van doen hebben.
Prinshuizen beschermd wonen leeftijd 18+ gemeente Hardenberg Geplaatst: zaterdag 13 Juni 2009 08:18
Hallo. Begeleiden kan je breed invullen en daarin betalen dus je moet goed bekijken wie dit doet,diploma en vooral ervaring(cv) en wat ze bieden! Ga je daadwerkelijk aan de slag en maak je een verslag zoals het hoort en kan je daarin ook begeleiden op 'behandelingsnivo' en dan behandelen je niet maar id praktijk werk je behandelings gericht en ziet duidelijk resultaat en kan dit onderbouwen etc dan kan je meer dan 35 euro per uur vragen............

Ondersteunende begeleiding in het dagelijks leven bij alles waar je tegen aanloopt gaat over de grens van gebruikelijke zorg heen en dit stuk kan een begeleider overnemen maar gaat om: ondersteunen! dus dan hoor je boven je minimale uurloon te zitten maar erg afhankelijk van leeftijd,diploma,ervaring en kunnen! Maak atijd een proefperiode afspraak en zie je niet dat er vooruit gang in zit of word je niet ontlast en kan je dit makkelijk overlaten en en loslaten? want daar zit het vaak in.De begeleider moet dit makkelijk van je kunnen overnemen en je moet als ouder voelen dat het goed zit en echt los kan laten omdat dit vertrouwd voelt? Dat is zoooooooooooooooooooooooooo ontzettend belangrijk en dit speelt allemaal mee!
Ik he tevaak mee gemaakt dat ze een diploma hebben en'allemaal kunnen' want ze hebben er voor geleerd he? Nou daar kom je dus wel op terug want zo werkt het dus echt niet helaas!
OB rond de 18/30 euro is al veel en sommigen durven het dubbele te vragen.........Bv een orthopedagoog of pedagoog kan dit wel vragen en daar kan en mag je ook veel van verwachten.
Pim Geplaatst: zaterdag 13 Juni 2009 14:28
Beste Kampman,

Ik vind je verhaal niet heel erg duidelijk. Mag ik je bovendien wijzen op het feit dat CAO lonen tegenwoordig al boven de 15 euro per uur liggen voor mensen die in loondienst (zonder risico dus) werken?
En als je daar de werkgeverslasten bij optelt, gebaseerd op een 32 urige werkweek, kom je al snel boven de 25 euro.
Dan vraag ik me af hoe jij aan een 'hoog tarief' van tussen de 18 en 30 euro komt. Dat zijn mijns inziens uiterst scherpe en zelfs onderbetaalde (18 euro) tarieven.

50 euro mag misschien als hoog ervaren worden. Het is net welke service er geboden word en wat er allemaal als aanvullende diensten bij zit. Dan kan het best heel redelijk zijn.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: donderdag 02 Juli 2009 00:57
De vraag over tarieven komt iedere zoveel tijd weer terug en geeft mooi aan waarom veel mensen niet geschikt zijn om een pgb te beheren:

de pgb-plukkers kunnen als geen ander inschatten tot hoever ze kunnen gaan en als de hoofdprijs niet haalbaar is gaan ze gewoon naar de volgende

En de CIZ'en stimuleren dit misbruik alleen maar door te stellen dat wie het PGB niet helemaal op maakt meteen wel een lagere indicatie kan hebben. Zo lopen de AWBZ-uitgaven zo enorm uit de hand.

Hier zijn al verschillende, uiteenlopende mensen aan de slag geweest en deels weer verdwenen. De betaalde tarieven waren 12.00 t/m 17.50 Euro per uur plus reiskosten en iedereen was daar tevreden mee (behalve het CIZ).

Budgethouders die slim zijn, betalen de reiskosten apart uit omdat dan het volledige bedrag uit jouw budget netto op de rekening van je hulpverlener komt zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. Jij geeft in verhouding minder uit, voor hen is het een extraatje.
Geplaatst: donderdag 02 Juli 2009 00:58
n.b. dat zijn mijn bedragen voor ondersteunende begeleiding


Voordat ik het PGB zelf ging beheren is er een paar keer iemand via zo'n zorgbedrijfje geweest en die kostte 20.00 Euro per uur.

30.00 had die ook wel gewild, alles wat daarboven zit zijn volgens mij fantasieprijzen, tenzij iemand heel specifiek en gericht (met de nodige opleiding en ervaring) ergens aan gaat werken, het is alleen de vraag of dat wel via een pgb moet of kan (want wie beoordeelt dan het werk van die hulpverlener? )
Geplaatst: maandag 19 Oktober 2009 15:25
Hoi
Je gaat per uur zoveel betalen als nodig is .je moet je budget delen door de aantal uren die je hebt gekregen dat is dan het uurloon voor de hulp . niet meer en niet minder .zal niet zo moeten zijn dat je er niet genoeg aan hebt ,aan je pgb . dan krijgt je hulp te veel uurloon . :wink:
Michel Geplaatst: donderdag 10 December 2009 09:52
Even een kleine opmerking over de vergoedingen. De discussie over de hoogte van de vergoedingen wordt al jaren gevoerd. Een berekening via de toekenning van het aantal uren en het PGB zelf is het meest reëel. Toch kan het ook goedkoper, zodat je financieel ruimte houdt voor extra activiteiten. Wij zijn namelijk van mening dat het allemaal niet zo duur hoeft te kosten. Daarbij blijven bij Bijdehand-Budgetbeheer de advies- en administratiekosten beperkt tot de administratieve activiteiten, gemiddeld liggen die kosten bij ons rond de 10% bij volledige administratie van het totaal toegekende PGB op jaarbasis. Dat is afhankelijk van het aantal zorgverleners. De rest van het PGB is volledig bestemd voor de zorgvrager. Wij rekenen naast eerdergenoemde kosten dus géén bemiddelingskosten! Bovendien is het eerste gesprek altijd voor onze rekening.
Marjet Geplaatst: donderdag 10 December 2009 12:47
10 % van het budget voor de administratie vind ik eerlijk gezegd een heel erg hoog bedrag. In mijn geval zou het dan gaan om ruim € 3000 per jaar terwijl de SVB het allemaal gratis doet.
Pim Geplaatst: donderdag 10 December 2009 13:37
Beste Michel,

Volgens mij is dit forum niet bedoeld als extra advertentieruimte voor het eigen bedrijf. Daarnaast vind ik het afzetten dat u doet tegen anderen door zeer vaag en algemeen te blijven nou niet bepaald van professionaliteit getuigen evenals het soms wat slordige taalgebruik (niet zo duur hoeft te kosten is er bijvoorbeeld zo een).

Dat u liever PGB inzet voor mantelzorg (vrienden en familie) dat is een keuze die u vrij staat om te maken en te adviseren aan uw klanten. PGB is uitdrukkelijk wel bedoeld om professionele zorg in te kunnen kopen. Dat heeft een prijs en is in veel gevallen wel zijn geld waard vanwege veel toegevoegde waarde.

Ik krijg aan de hand van uw opmerking in diverse onderwerpen meer het gevoel dat u graag zich wilt profileren maar nauwelijks weet hebt van wat andere aanbieders aan diensten aanbieden.
Mogelijk is marktonderzoek daarom aan te bevelen in uw geval. Was het maar om een realistisch beeld te krijgen waarom andere aanbieders meer vragen dan uw tarief en toch veel klanten weten aan zich te binden.

Het feit dat ik zo reageer heeft voornamelijk te maken met een ondertussen op allergie lijkende ergernis aan mensen die in algemene zin menen andere te kunnen wegzetten als heel duur. Vooral van professionals verwacht ik daarin meer terughoudendheid en misschien ook wel enige kennis van deze specifieke markt.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Marianne Geplaatst: donderdag 10 December 2009 20:48
Pim, dat is verstandig gesproken. Waarvoor dank.

Ik ben een zogenaamde "dure". Door deskundigheid kan ik met weinig uren veel resultaat kan opleveren, waardoor ik het loon wel waard ben. Daarbij investeer ik continue in deze deskundigheid en aanschaf van materialen waar de cliënten bij gebaat zijn en is het kort in de bocht om te denken dat ik de cliënten financieel een poot wil uitdraaien of iets dergelijks.
Het is maar net wat je nodig hebt, de een heeft plezier van een "goedkope" student of buurvrouw die de kinderen bezighoudt, een ander zoekt behandel-achtige begeleiding waarbij vooruitgang het doel is. Zo heeft elk potje dan toch een passend deksel?
Elly Geplaatst: vrijdag 11 December 2009 16:14
@ Pim: helemaal met je eens.

@ Michel: ik zou maar eens wat verder onderzoek doen. PGB is namelijk niet bedoeld voor budgetbeheer, administratieve taken en bemiddeling naar zorgverleners. Dit mág niet eens betaald worden uit het PGB, hooguit uit het bestedingsvrije gedeelte. Je kan de zorgvrager daarmee in problemen brengen als zij een controle krijgen van het zorgkantoor.
Hoogezand Geplaatst: zaterdag 09 Januari 2010 11:22
De bedragen die het zorgkantoor ter beschikking stelt, ligt -inderdaad- rond de 35 euro voor begeleiding. Een budgethouder die een uurtarief moet betalen van 35 euro of hoger, doet dit te koste van zijn budget. Er zal een keuze gemaakt moeten worden; bijvoorbeeld gebruik maken van een andere functie die is toegewezen, of kiezen voor minder inzet van uren.
Persoonlijk vind ik alle bedragen boven de 35 euro gewoonweg te veel!(even een statement maken)
Dat is namelijk wat gemiddeld een instelling ook vraagt voor inzet ambulante verlening.
Waarom zal je een ‘’zelfstandige’’ meer gaan betalen? Als zelfstandige heb je geen overhead, kom niet bij mij aan voor bijscholing etc. dat kan ook op een goedkopere manier, en dan nog; het is aftrekbaar. Ook niet met sparen voor later, premies etc. Dat is nooit het uitgangspunt van het PGB geweest. Dat het zo specialistisch zou worden, daar is het budget simpelweg niet toereikend voor. Nu lijkt het erop dat de aanbieder bepaalt wat er verdient gaat worden. Bedragen van tachtig euro, wat ik eigenlijk niet kan geloven, zijn buiten alle proporties. Dit valt niet te verklaren, het is tenslotte gemeenschapgeld wat er wordt uitgeven, dit accepteert de samenleving niet, en terecht. Hiermee komt het begrip PGB nog meer in een slecht daglicht te staan.
Begeleiding is niet bedoeld om psychologen in te zetten, daarvoor kan je terecht bij een aantal instellingen, het beruchte jeugdzorg, maar ook ATN, jeugd psychiatrie etc. Dat zijn instellingen met een AWBZ verstrekking en gaat buiten het inzet van het PGB om, ten slotte die komen ook aan huis. Kijken waar veranderingen gewenst zijn, en hoe dit in stand te houden.
Geplaatst: vrijdag 05 Februari 2010 01:12
Ik wil even reagerenop wat ik hierboven lees, nl. dat het zorgkantoor zo'n 35 euro per uur betaalt voor begeleiding. Dat hangt nog behoorlijk af van de klasse en van het aantal uren zorg dat iemand nodig heeft. Zit je in klasse 1, krijg je minder per uur dan in 'n hogere klasse.Daarnaast heb je de keus hoveel uur je inkoopt. Als je de ondergrens van een klasse (het aantal uren dus) aanhoudt bij het berekenen van een uurloon kom je op 'n heel ander uurbedrag uit dan als je de bovengrens van de klasse aanhoudt.

Wb wat je voor begeleiding betaalt: er wordt hier geschermd met bedragen van 25, 30, 35 euro ed.

Ik ben 'n hele andere visie tegengekomen op begeleiding en de betaling daarvan. Ik ben benieuwd wat de mening van andere mensen hierover is.

De visie is als volgt: begeleiding wordt dan gezien als vergelijkbaar met de FWGschaal 40 uit de CAO gehandicaptenzorg. Inmiddels heb ik ontdekt dat het klopt dat bij reguliere zorginstellingen vaak fwgschaal 40 wordt aangehouden voor begeleidingsfuncties. Deze schaal loopt van (ongeveer) minimaal 1763,-, maximaal 2455,- euro per uur. Dit komt volgens deze site http://www.salaris-informatie.nl/berekenen/uurloonberekening.htm uit op zo'n 15 euro per uur.

Ik voel me haast asociaal als ik 15 euro bied voor begeleiding maar nu ik dit verhaal gehoord heb lijtk het ineens heel aannemelijk om 15 euro te betalen. (niet dat ik nu een salarisverlaging ga instellen maar wil toch graag weten hoe andere menesn hierover denken).

Dus, reacties welkom. Ik ben oa benieuwd wat Pim vd Most hiervan vindt.
Geplaatst: vrijdag 05 Februari 2010 18:21
PGB houders krijgen zo'n 35 euro per uur voor begeleiding,
De tarieven van de pgb klassen zijn vastgesteld zijn door de overheid.

De mensen die bij een instelling werken krijgen inderdaad meestal niet meer
dan 15 euro bruto , maar hebben dan wel de zekerheid van een vaste baan
en niet hier en daar es 2 uurtjes of zo.
Een PGB begeleider maakt ook reistijden.

maximaal 2455,- : 156 uren per maand = 15,70 bruto per uur
maar de werkgever betaald ook pensioenlasten , verzekeringen etc.

Dan vind ik 2x 15,70 = 31,40 bruto tot 35 euro per uur best wel redelijk
voor een PGB zorgverlener die voor zichzelf werkt.
Maar de soort begeleiding bepaald wel mede het tarief, gaat het om begeleiding
van kinderen door een pedagogie student bijv. naar de speeltuin,bios dan is 15 euro voldoende of om meer doelgerichte begeleiding ?
Het blijft een kwestie van vraag en aanbod en onderhandelen...


Johan
ruim 13 jaar PGB houder
Pim Geplaatst: vrijdag 05 Februari 2010 19:27
Beste Mag~ik.?!: ),

Loondienst bij een instelling is een veilige vorm van werken.
Mensen krijgen standaard ontslagbescherming, hele schappelijke arbeidsvoorwaarden, verzekeringen, pensioenopbouw en vakantiegelden alsmede doorbetaling bij ziekte en vakantie. Ook opleiding door cursussen word vaak (mede) betaald door de werkgever.
15 euro bruto is inderdaad redelijk voor een functie in FWG 40 (wat inderdaad klopt voor de normale begeleiding). De zorg is geen riant uitbetalende sector, wel een met een stabiel werkaanbod.
Voor begeleiding inclusief maken van zorg- of begeleidingsplannen, overleg met de cliënt hierover en uitzetten van het gehele traject is echter een HBO functie. Dit word afhankelijk van de organisatie gewaardeerd op FWG 45 of zelfs FWG 50.
Een hoger uurtarief daarvoor dus.

Daarnaast is er CAO technisch geregeld dat er voor bepaalde uren onregelmatigheidstoeslag (ORT) gegeven word. Standaard word er voor mensen die in wisseldiensten werken een ORT gerekend van om en nabij de 15%. Voor mensen in nachtdienst rond de 60% (voornamelijk omdat het niet is toegestaan om 100% nachtdiensten te werken, maximaal slechts 66%)

Het lijkt mij redelijk om iemand in loondienst een vergoeding te geven tussen de 16 en 18 euro per uur als deze via PGB werkt overdag. Daarmee kan deze persoon dus zelf zijn verzekeringen regelen alsmede pensioen opbouw. Het geheel is mede afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarbij ga ik er van uit dat u vakantie doorbetaald alsmede ziekte in de eerste zes weken. Indien dat niet het geval is komt er nog zo'n 15% bij voor een redelijk tarief. (ongeveer 18,40 tot 20,70 euro per uur). Daarbij ga ik er van uit dat de begeleiding die u krijgt wel met overleg momenten is maar niet met uitgebreide begeleidingsplannen. Oftewel hangend tussen MBO en HBO als functie.

Deze tarieven zijn bovendien uitsluitend van toepassing met betrekking tot begeleiding. Verpleegkundige zorg, persoonlijke verzorging en huishoudelijke hulp hebben weer andere criteria voor beoordeling wat een redelijk tarief is.

Een zelfstandig ondernemer echter heeft naast kosten voor werving (adverteren, website, visitekaartjes, folders/ flyers, netwerken) ook zelf de kosten voor opleiding, verzekering en pensioen naast het risico van niet uitbetaald krijgen en ziekte en vakantie van zowel klant als de ondernemer zelf.

Een tarief van 35 euro is in deze dus een scherp tarief. Voornamelijk vanwege een groot aanbod aan de kant van de zorgverlening en dus grote mate van concurrentie.

Hopelijk is deze informatie helder voor u.
Bij vragen hoor ik het graag,
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Geplaatst: vrijdag 12 Februari 2010 23:30
Beste Pim,

Bedankt voor de uitgebreide en informatieve reactie!

Vriendelijke groet
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 15:24
Beste JOhan,

Ook hartelijk bedankt voor de uitgebreide reactie.
Het begin van je reactie is voor mij nog niet helemaal uitgekristalliseerd, nl de bewering dat er 35,- p/uur wordt berekend door het zorgkantoor.

Als je uitgaat van het hoogste aantal uren per week binnen een klasse en je deelt het totale budget voor begeleiding (per jaar) door (hoogste aantal uren vd klasse x 52) dan kom je volgens mij niet op die 35 euro uit. In klasse 1 zeker niet, in 'n hogere klasse kom je er wel meer in de buurt. Ik ben toch nieuwsgierig hoe dit zit en ga dit binnenkort nog ff narekenen.

Het is fijn om van jou als budgethouder en Pim als zorgverlener ff wat argumenten te horen over wat er meespeelt bij het bepalen ve uurloon. Dat geeft wat houvast.

Hartelijke groet
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 16:59
aan mag ik,

"nl de bewering dat er 35,- p/uur wordt berekend door het zorgkantoor. "

Het zorgkantoor heeft niks te maken met tarieven, die zijn vastgesteld
door de overheid.
Er is ook geen vast tarief per uur vastgesteld door de overheid,
zoals je weet is er sprake van klassen met verschillende uren,en is het wat ingewikkeld om een uur tarief te berekenen,

bijv. voor begeleiding: 7 uren per week tot 9 uren per week:
Klasse 4:

16864 :364 = 46,30 euro per uur, wanneer je daarvoor 7 uren begeleiding per week in zou kopen

16864 :468 = 36,- euro per uur wanneer je daarvoor 9 uren begeleiding per week in zou kopen

de lagere klassen Begeleiding :

1e klasse 0 t/m 1,9 uur € 37,97 per week
2e klasse 2 t/m 3,9 uur € 113,91 per week

De tabellen zijn te vinden op www.pgb.nl

Voor de meeste mensen zal het tarief wat je kan betalen voor Begeleiding
tussen de 35 en 46 euro bruto per uur zijn.
Je bent echter geheel vrij om hogere dan wel lagere tarieven te betalen.

Hou wel rekening ermee dat bij ziekte je 6 weken moet doorbetalen en dan
evt een andere hulpverlener moet betalen.
Ook moet je rekening houden met 19 ct per km reiskosten.

Johan
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 17:37
een thuiszorg-bemiddelings buro uit Utrecht
vraagt voor begeleiding ;

Begeleider OB3 29,20

35,20 **
** Toeslagen zijn van toepassing op: maandag t/m vrijdag tussen 23.00 uur en 07.00 uur, weekeinden en officiële Nederlandse feestdagen.

De zorgverlener krijgt zelf bruto :
uitbetaald aan de zorgverleners :

Begeleider OB3 24,00

30,00 *
* Toeslagen zijn van toepassing op: maandag t/m vrijdag tussen 23.00 uur en 07.00 uur, weekeinden en officiële Nederlandse feestdagen

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.