Wat is een oppastraining?
Iedereen fungeert wel eens als oppas. Jong geleerd is oud gedaan. Oppassen is een ideaal baantje voor middelbare scholieren. Maar er blijken ook wel eens situaties te zijn voor de oppas, waarin hij of zij eigenlijk niet goed weet wat er moet gebeuren. Daarom wordt er overal in het land de oppastraining georganiseerd.
Organisaties als Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geven tijdens de training informatie over aan aantal aspecten van het oppassen. Deelnemers aan de training zijn gemiddeld tussen de 13 en 16 jaar. Er wordt aandacht besteed aan:
- Kennismaken met ouders en kinderen
- Spelen en omgaan met kinderen
- Ontwikkelingsgebieden van de kinderen
- Het verschonen van een baby
- Veiligheid in huis
- Het verzorgen van kinderen
- Jezelf promoten als oppas
Verwachtingen van de ouders en van de oppas worden besproken, eten, spelen, op tijd naar bed, alles wat je als oppas tegen kunt komen wordt in een paar bijeenkomsten behandeld. Na afloop van de training krijgen de oppassers in spe een diploma of certificaat "Positief Oppassen". Daarmee kunnen ze aantonen dat ze een goede oppas zijn. De deelname aan deze trainingen is gratis. De cursisten kunnen tijdens de bijeenkomsten er ook achter komen of een bijbaantje als oppas wel of niet geschikt is voor hen. In geval van ‘niet geschikt’ bespaart dat beide partijen een hoop ellende.
Meld je nu GRATIS aan »
Vind gratis een Hulp »