Respijtzorg – als de mantelzorger er even tussenuit wil
Als mantelzorger kun je een druk bestaan hebben. Naast de zorg voor het eigen gezin, een baan, sportbeoefening en sociale verplichtingen is er ook nog degene die vrijwel dagelijks jouw goede zorgen behoeft. Of die de hele dag door jouw zorg nodig heeft. Als mantelzorger is het daarom slim om af en toe respijtzorg regelen voor de hulpvrager, zodat jij er niet aan onderdoor gaat.
Een mantelzorger zorgt langdurig voor een chronisch zieke of gehandicapte in het gezin, de familie, in de vriendenkring of bij de buren. Onbetaald en vrijwillig. Met langdurig wordt bedoeld langer dan drie maanden. Zonder de grote legers van mantelzorgers zou onze gezondheidszorg er heel anders uitzien, dan wel onbetaalbaar worden.
Respijtzorg: even op adem komen
Als je langdurig dag in dag uit voor een ander zorgt, heb je op een gegeven moment behoefte aan zogeheten ‘respijtzorg’. Die zorg wordt gegeven aan de patiënt, maar dient eigenlijk jou, de mantelzorger. Want jij kunt dan een dagje vrij nemen, even op adem komen en iets voor jezelf doen. Vaak doen mantelzorgers pas een beroep op deze voorziening als het bijna te laat is. Zij voelen zich verantwoordelijk voor de vrijwillige zorg die ze geven en willen zich niet ‘laten kennen’.
Ander gezicht
Respijtzorg ligt in handen van vrijwilligers dan wel beroepskrachten. In beide gevallen kun je er als mantelzorger van op aan dat de zorg in goede handen is, zodat je niet ongerust hoeft te worden. Wie weet is een ander gezicht ook leuk voor degene voor wie je zorgt! Dan snijdt het mes mooi aan twee kanten.
Er is een vereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers. Daar kan iedereen terecht met vragen over de mantelzorg, respijtzorg en alle mogelijkheden die er zijn. Ook over de financiering kunnen zij je meer vertellen. Soms wordt respijtzorg wel vergoed, soms niet. Dat ligt onder meer aan de indicatie van degene die de zorg ontvangt.
Meld je nu GRATIS aan »
Vind gratis een Hulp »