14 dingen die je nooit tegen kinderen moet zeggen!
Praten tegen een kind is niet hetzelfde als tegen een volwassene. Ze slaan alles op en nemen dat mee in hun ontwikkeling. Zo kan je wel eens onbewust iets zeggen wat de verkeerde boodschap overbrengt.
Zonder dat je het doorhebt maakt je kind er iets heel anders van dan je eigenlijk bedoelt. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van zulke 'dubbele boodschappen'.
14 zinnen met een dubbele boodschap
"Ik ben trots op je"
Als je alleen dit zegt, zonder verder uitleg, maak je het kind verantwoordelijk voor de trots van de ouder. Het kind kan het opvatten als 'Ik moet mijn ouders trots maken'. In plaats daarvan kan je beter de nadruk leggen op het kind zelf: 'Wat fijn voor je' bijvoorbeeld of 'Dat is echt leuk voor je zeg!'. Het gaat niet om de ouder maar om het kind!
"Goed gedaan!"
Wil je je kind een compliment geven, probeer dan te focussen op de manier waarop iets bereikt is in plaats van alleen op de uitkomst. Dat is beter voor het zelfvertrouwen van het kind, omdat het leert dat het gaat om de inzet en niet om de uitkomst.
Probeer dit eens:
Je kind heeft een goed rapport: "Wat goed zeg, je hebt er ook echt heel hard voor gewerkt."
Het voetbalteam van je kind heeft gewonnen: "Je speelde de bal echt goed over, waardoor Jantje zo veel kon scoren!"
Je kind heeft een mooie tekening gemaakt: "Waarom heb je die mooie kleuren gekozen?" of "Hoe heb je deze mooie tekening bedacht?"
Bovenstaande reacties laten het kind nadenken over het proces en leert het te werken naar een doel. 'Goed gedaan, wat een slimme jongen, je bent geweldig' en dergelijke opmerkingen worden op een gegevens moment gewoon standaard en zeggen niks meer.
"Je moet een goed voorbeeld voor je broer/zus zijn"
Oudere broers en zussen kunnen soms gewoon uit jaloezie handelen vanwege de extra aandacht die het jongere broertje of zusje opeist. Door dit te zeggen wakker je dat alleen maar aan.
Probeer in plaats daarvan de nadruk te leggen om de belangrijke plek die de oudere broer/zus inneemt: "Je broertje kijkt naar je, je bent zo'n goed voorbeeld voor hem! "
"Wacht maar tot je vader / moeder thuiskomt"
Ouders zijn een team. Door dit te zeggen moedig je aan dat je kind de ouders tegen elkaar uitspeelt. Het lijkt alsof de een meer te zeggen heeft dan de ander. Probeer het meteen op te pakken en laat opvoeden niet over aan de ander.
"Ik schaam me voor je"
Door dit te zeggen kan het kind zich gaan voelen als een schande voor het gezin.
Zeg in plaats daarvan dit: "Ik stond echt voor gek door wat je deed, begrijp je dat? Maar je weet dat ik van je hou om wie je bent. "
"Maak je geen zorgen, alles komt goed"
Zijn uw kinderen bezorgd over een tragische gebeurtenis in het nieuws (bijv een aanslag)? Probeer niet zomaar de zorgen weg te nemen, zonder verdere uitleg. Beter is om uit te leggen hoe je als ouder er alles aan zal doen om je kind veilig te houden.
Probeer dit : "Mamma en papa zijn altijd in de buurt, wij kijken altijd heel goed om ons heen of het veilig is"
"Laat maar, ik doe het wel"
Je kan snel gefrustreerd raken als je kind iets doet wat niet lukt. Zo leert een kind nou eenmaal. Als je toch wilt dat het sneller gaat of anders probeer het dan samen te doen!
Zeg bijvoorbeeld: "Ik help je wel even, dan doen we het samen."
"Je bent te jong om aan seks te denken"
Probeer dit eens: "Nieuwsgierigheid over seks is normaal en ik zal alle vragen beantwoorden die je hebt". Het is belangrijk is dat je altijd klaar staat om eerlijk en open over seks te praten met je kinderen, hoe oud ze ook zijn.
Als je al je eten op hebt, krijg je een toetje"
Gebruik toetjes niet als beloning - het geeft de boodschap dat andere soorten voedsel niet zo lekker zijn als toetjes.
Probeer dit: "We moeten gezond eten, zodat onze lichamen sterk worden." Je buik vertelt je wel wanneer je vol bent.
"Als je goed voor jezelf zorgt, blijf je gezond"
Vooral als er familieleden zijn die ziek zijn, kan dit een rare indruk geven. Hebben zij dan niet goed voor zichzelf gezorgd?
Probeer dit: "Zelfs gezonde mensen worden ziek, maar gezondheid helpt mensen om beter te worden als ze ziek zijn".
"Ik ben teleurgesteld in je"
Is zijn/haar toets helemaal misgegaan? Probeer dit eens: "Ik ben verrast en vind het heel jammer dat het niet gelukt is".
"Kom hier, NU"
Het is beter om een kind wat tijd te geven om te reageren, in plaats van constant te moeten haasten.
Probeer dit: "Het is bijna tijd om te gaan. Nog 2 minuutjes en dan wil ik dat je komt."
"Omdat ik het zeg"
Dit is natuurlijk een cliché maar clichés zijn wel vaak waar. Hiermee neem je de controle weg bij je kinderen. Je hoeft net altijd precies je redenering uit te leggen, maar je moet toch proberen je kinderen context te geven waarom je ze vraagt iets te doen (of niet te doen).
Probeer dit: "Ik weet dat je Benjamin vanmiddag echt wilt bezoeken, maar ik moet de was doen - en ik heb je hulp nodig, wat denk je ervan als we morgen naar hem toe gaan?" Zo laat je je kinderen weten dat hun gevoelens ertoe doen en dat je naar ze luistert.
"Niet huilen"
Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen hun emoties te uiten en ze niet te onderdrukken. Probeer te vragen wat er aan de hand is en het daarover te hebben.
Probeer dit: "Ik begrijp dat je verdrietig bent dat je naar huis moet, maar we gaan zo eten. Hier dan krijg je een knuffel."
Wat je ook tegen een kind zegt, het is belangrijk om na te denken over de achterliggende betekenis. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leren van alles wat je zegt. Probeer altijd open en eerlijk te praten over de dingen, dan heb je de minste kans dat ze de verkeerde dingen onthouden.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opvoeden, kijk dan eens naar onze ervaren begeleiders!
Maak je geen zorgen alles komt goed, mag je niet zeggen? Is we zijn er altijd beter???? Echt niet. Papa en mama zijn er niet Altijd. Veel van dit soort voorbeelden hierboven zijn heel talig, mijn kind heeft een tos dan moet je kort en bondig, duidelijk zijn. Natuurlijk mag een kind zich zorgen maken.
Lijkt soms wel alsof je als ouder niets meer tegen je kind mag zeggen. Gelukkig zijn er geen wetten voor.
Een kind moet ook leren verantwoordelijk te zijn voor wat hij/zij bij een ander teweeg brengt. Dat hoort ook bij opvoeding. Nattuurlijk wel naar leeftijd en draagkracht.
Ik ben wel blij met dit artikel. Ik heb drie kinderen waarvan de jongste 15 is en nog thuis woont. Ik vind het mooi om te lezen dat sommige bijna ingesleten manieren waarop mensen onderling communiceren even anders belicht worden.
Ik beken eerlijk dat ik volgens mij vrijwel alle voorbeelden uit het artikel in de mond heb gehad. Het doet me beseffen dat het echt een kunst is om je goed te blijven uitdrukken. Overigens niet alleen naar de eigen kinderen. Dit artikel vind ik nuttig voor iedereen die zorgt, opvoedt, lesgeeft, of in het algemeen communiceert. Het blijft toch een leven lang leren.