5 vragen over de griep
De griep heerst weer in Nederland. Elke winter is 'de griep' weer een heel item, met de terugkerende discussie over al dan niet vaccineren. Duidelijk is dat griep (of influenza) een van de meest onderschatte ziekten is. In Nederland overlijden elk jaar duizenden personen aan de complicaties ervan. Seizoensgriep is de jaarlijks terug opduikende wintergriep die veroorzaakt wordt door gewone, bekende en jaarlijks terugkerende griepvirussen. Mensen zeggen al snel dat ze ‘griep’ hebben, terwijl het vaak niet meer dan een zware verkoudheid is. Daarom hieronder 5 vragen en antwoorden over de griep.
Wat is griep eigenlijk?
Griep of Influenza is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat jaarlijks opduikt in de winterperiode. Van dit virus bestaan er drie types, A, B en C, waarbij het A-type de meest ernstige infecties veroorzaakt.
Helaas is het griepvirus erg besmettelijk en is het vaak voldoende in contact te komen met een besmet persoon om zelf ook besmet te raken.
In enkele weken tijd kan een griepepidemie 5 tot 10% van de bevolking aantasten.
Wat is het verschil tussen griep en een verkoudheid?
Veel mensen verwarren een gewone verkoudheid met griep. Het lijkt in zekere zin ook op elkaar, want het gaat in beide gevallen om een infectie van de bovenste luchtwegen. Van griep wordt je wel erger ziek en krijg je vaak koorts en spierpijn. Complicaties zoals een longontsteking komen zelden voor bij een verkoudheid.
De belangrijkste griepsymptomen zijn:
• snel opkomende koorts (> 38°C)
• spierpijn, hoofdpijn
• rillerig
• vermoeid en uitgeput
• keelpijn
• hoesten
Hoe verspreidt het griepvirus zich?
Het griepvirus wordt vooral overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Met name waar veel mensen bij elkaar zitten is de kans op besmetting groot. Via de lucht komen de virussen ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt waarop zich virussen bevinden en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt. Het speeksel kan ook overgedragen worden door de handen (door de mond af te schermen tijdens het hoesten) via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn. Praten met iemand met griep kan al voldoende zijn om besmet te raken. Als je kinderen het via het kinderdagverblijf of school krijgen, kan zomaar het halve gezin ziek worden.
Hoe komt het dat mensen vooral in de winter griep krijgen?
Dit komt waarschijnlijk doordat we in koude periodes meer binnenshuis met elkaar doorbrengen en het virus in de koude vochtige buitenlucht langer kan overleven. In warmere landen kan het namelijk gewoon het gehele jaar voorkomen.
Hoe ernstig is griep?
Gezonde mensen genezen normaal vanzelf na vijf tot zeven dagen. Het kan dan nog wel een paar weken duren voor je helemaal de oude bent. Ook de hoest kan enkele weken aanhouden. Het gevaar zit hem in de complicaties, zoals een longontsteking of extra bacteriële infectie, bij zwakkere mensen.
De volgende mensen worden als risicopersoon beschouwd:
• mensen met een chronische hartziekte.
• mensen met een chronische longziekte zoals astma, COPD etc.
• mensen met een verzakte afweer door ziekte (bv. kanker, HIV) of een medische behandeling ondergaan zoals chemo.
• Mensen met een ernstige neurologische aandoening.
• mensen met suikerziekte (diabetes).
• nier- en leverpatiënten;
• mensen van 65 jaar en ouder, met name ouderen die in een bejaarden- of verzorgingstehuis verblijven.
• zwangere vrouwen.
Is griep te voorkomen?
De enige bewezen efficiënte methode van preventie is vaccinatie. Antivirale medicijnen worden eigenlijk alleen toegepast bij mensen die al ziek zijn. Ze remmen de besmetting en zwakken de verschijnselen af.
Daarnaast kun je zelf het volgende doen:
• Houd je hand of zakdoek voor de mond als je niest of hoest. Was daarna de handen met water en zeep (of wrijf ze in met handalcohol).
• Was regelmatig je handen met water en zeep: wrijf goed terwijl je tot 30 telt. Spoel daarna goed af en droog ze af.
• Reinigende doekjes met alcohol zijn ook doeltreffend.
• Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan.
• Vermijd zo veel mogelijk (afgesloten) plaatsen waar veel mensen samenkomen (zoals trein, tram, bioscoop etc).
• Vermijd zo veel mogelijk contact met zieke mensen.
• Zorg voor een goede fysieke conditie en vermijd fysieke stress (door bv. onvoldoende slaap, sterke afkoeling).
Echt helemaal voorkomen is lastig, het is ook een kwestie van pech of geluk. En vaccineren kan wel echt helpen voor de mensen uit risicogroepen. Het heeft ook geen zin om als een kluizenaar te gaan leven. En bedenk, eenmaal ziek geweest ben je beschermd tegen het virus van dat jaar. Sterkte deze winter!
Vermijd zo veel mogelijk contact met zieke mensen?
Zieke mensen moeten zichzelf isoleren en als dat kan thuis blijven en zo min mogelijk
contact maken met andere mensen.
Misschien, Nanno Douma, lopen mensen eerst een dag door doordat het nog niet echt tot ze doordringt? Of ze gaan te vroeg weer aan het werk terwijl het virus nog niet 100% weg is?
Volgens mij is 'het' verschil met verkoudheid de toxinen in de rugspieren en dat gevoel kan je niet missen. En daarmee werk of reis je ook echt niet :( ;-)