1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

7 Feiten en Fabels over Duurzaam Eten

8 Reacties

Duurzame en biologische voeding is steeds normaler aan het worden. De supermarkten bieden dan ook steeds meer biologische varianten aan.

Maar wat is er nu precies beter aan biologisch en duurzame voedingsmiddelen. Er zijn een hoop claims over de gezondheids- en milieuaspecten, maar wat is waar? Hoe kun je nou echt duurzamer eten? Wij zetten 7 feiten en fabels op een rij voor je (en soms is het ook gewoon niet helemaal duidelijk!).

7 Feiten en Fabels over Duurzaam Eten

We gooien te veel eten weg

Feit! Gemiddels gooien we over de gehele wereldbevolking bijna 30% van ons voedsel weg. Zo gooien we in Nederland ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weg. Dat is ruim 135 kilo per persoon. Wil je duurzamer eten, begin hier dan mee. Probeer restjes altijd op te eten, bijvoorbeeld als lunch de volgende dag. En let wat minder op de houdbaarheidsdatum! Dat is namelijk slechts een richtlijn, en geen ijzeren grens. Dus altijd zelf ruiken voordat je iets weggooit.

Voor het milieu kun je beter geen vlees eten

Feit! We eten in Nederland gemiddeld 40 kilo vlees per persoon. De energie uit vlees komt eerst uit andere voedingsmiddelen (zoals graan of gras). Bij de omzetting hiervan naar vlees gaat echter een hoop verloren. Voor de productie van één kilo rundvlees is bijvoorbeeld meer dan 15.000 liter water nodig en 19 kilo plantaardig voedsel. Het is dus beter om direct die plantaardige voedingsmiddelen te eten. Daarnaast zorgt vleesproductie ook voor uitstoot van broeikasgassen. Na de auto en de productie van spullen is vleesproductie de 3de in hoeveelheid co2 productie ter wereld. Kip is van de vleessoorten het beste qua uitstoot. Eet dus liever kip dan rund. Probeer ook regelmatig vleesvervangers, zoals peulvruchten of noten te eten. Goed voor het milieu en nog gezond ook!

Biologisch eten is beter voor het milieu

Feit en fabel! Als je kijkt naar bestrijdingsmiddelen dan is biologisch eten beter dan de niet-biologische teelt. En door het wisselen van gewassen raakt de bodem minder snel uitgeput. Maar voor biologisch teelt is wel meer grond nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Weidegang en vrije uitloop zorgen ook voor meer druk op bodem-, water- en luchtverontreiniging, omdat mest en vervuilende stoffen (zoals fijnstof dat opwaait door scharrelen) niet afgevangen kunnen worden. Daarnaast hebben biologisch gehouden dieren per kilogram eindproduct meer voer nodig, omdat ze meer bewegen en (bij kippen) langer leven. Hier is dus niet helemaal duidelijk wat er beter is voor het milieu.

Biologisch eten is gezonder

Feit en fabel! Qua directe winst voor je lijf en gezondheid is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat biologisch eten beter is. Er zijn meer dan 100 grote studies gedaan en daaruit blijkt dat er in elk geval geen groot verschil is tussen biologisch en normaal voedsel. Voor veel claims is maar amper wetenschappelijk bewijs. De gezondheidswinst van biologisch eten komt volgens sommige wetenschappers vooral door randfactoren, zoals dat mensen die biologisch eten bewuster kopen, koken en eten. Die mensen zijn dus daardoor gezonder, niet door het biologische eten zelf.

Biologisch eten is onbespoten

Fabel! Voor 95 procent van de consumenten die biologisch eten kopen, is het idee dat het onbespoten is de belangrijkste reden, blijkt uit Brits onderzoek. De richtlijnen voor het EKO-keurmerk (de Europese standaard) staan echter en groot aantal pesticiden toe. Er wordt dus wel degelijk gif gebruikt, alleen is dat wel natuurlijk gif, en niet chemisch. ‘Natuurlijk’ klinkt beter, maar kan ook heel slecht zijn. Arsenicum is een honderd procent biologisch product maar zeer dodelijk. Biologische bestrijdingsmiddelen hebben als voordeel dat ze over het algemeen sneller afgebroken worden dan chemische. Echter is er van sommige biologische varianten meer nodig omdat ze minder effectief zijn. En soms zijn ze minder specifiek dan de chemische variant, waardoor het meer totale ecologische schade oplevert. Het hangt dus heel erg af van welk middel, in zijn algemeen is het niet erg duidelijk.

Een dier dat biologisch eet, levert een gezonder eindproduct op

Fabel! Er wordt veel geëxperimenteerd met voer, omdat dit veel invloed heeft op de gezondheid van dieren en mogelijk dus ook op het uiteindelijke product. Maar vooralsnog is nog niet bewezen dat biologisch voer leidt tot een gezonder eindproduct. Soms geldt zelfs het tegendeel, bijvoorbeeld bij kippen met vrije uitloop naar buiten. Eieren van deze kippen kunnen meer dioxines bevatten.

Eten uit de regio kost altijd minder energie

Feit en fabel! Of eten uit de regio minder energie kost is afhankelijk van de manier van telen. Of een bloemkool in de kas of volle grond gekweekt wordt, heeft natuurlijk gevolgen voor het energieverbruik. Toch is het een goede gewoonte te kiezen voor regionale producten omdat er minder transport voor nodig is. Maar zijn tomaten uit een Nederlandse kas (kost veel energie) beter dan tomaten uit Spanje (veel kilometers qua vervoer) beter? Dat is ook weer een lastige berekening.

Uiteindelijk moet je natuurlijk op meerdere dingen letten en ook gaan voor je gevoel! Niet alles hoeft altijd bewezen te worden om voor jou belangrijk te zijn. Dierenwelzijn, gezondheid en milieu zijn allemaal belangrijke dingen, maar ook zeer verschillend. Wat voor het ene beter is, kan voor het andere weer minder goed zijn. Zoals alles in het leven is er niet één goed antwoord. Maak dus zelf je keuzes, en probeer in ieder geval te genieten van je eten! Want dat is misschien wel het allerbelangrijkste (en gezondste!).

Wil je hulp hebben bij het koken? Kijk dan eens naar onze koophulpen!

8 Reacties

  • asjemenou zei:

    Nou ja, kijk... ik zou het verschil benoemen als 'normaal eten en bespoten eten' Normaal is zoals het was voordat er troep gebruikt werd en jaa dat was echt lekkerder en gezonder, alleen zijn er geen proeven meer te nemen die dat kunnen bevestigen of ontkennen.
    En tomaten zijn het lekkerst van de koude grond dus die kassen zijn eigenlijk onzin, da's economie.
    Ik zou zeggen dat alles wat overbodig is, is slecht en dat zijn dan toch vooral de transportkosten.
    En hm... minder kieskeurig zijn: bloemkool met rupsen een uur omgekeerd in een emmer zout water en de bloemkool is vegetarisch.

  • WAM van Loenen zei:

    Goed artikel. Ik ben al 30 jaar vegetarisch en eet nagenoeg biologisch. Toch ben ik niet teleurgesteld in wat u schrijft. Ik denk zowiezo dat ik desondanks minder rotzooi binnenkrijg met mijn voedsel omdat er minder van uit de intensieve veehouderij/landbouw komt. Door de massaproductie aldaar breken er snel ziekten uit en wordt er preventief antibiotica/bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij bio-boeren veel minder. Waarschijnlijk hebben vegetariërs minder antibiotica resistente bij zich afkomstig uit de veehouderij. Daar doen ze momenteel bij het RIVM, onder andere met organisch materiaal van ondergetekende, een onderzoek naar. Wij gooien trouwens geen voedsel weg. Groente welke overblijven kunnen de volgende dag door de salade. Van overgebleven rijst bakken we de volgende dag een vega-burger.Onze boodschappenwagen is maltijd aar halfvol. Koken is een feest.

  • John Versloot zei:

    ONDERZOEK: 9,5X MINDER PESTICIDEN IN JE LIJF ALS JE BIOLOGISCH EET

    Het Zweedse Coop liet een onderzoek uitvoeren bij een Zweeds gezin dat niets biologisch at. De moeder getuigt dat ze geen bio koopt omdat het duurder is en zij een groot gezin heeft. Wanneer ze twee weken lang alles biologisch eten, dalen de hoge gehaltes aan insecticiden, fungiciden en plantengroeiregelaars in hun urine plotseling naar nul. De gezinsleden zijn geschrokken.
    De onderzoekers analyseerden twee weken lang de urine van de gezinsleden. Gemiddeld bevatten de monsters na twee weken maar liefst 9,5 keer minder pesticiden. Sommige stoffen verdwenen zelfs al na een dag uit het lichaam.

  • Fransien zei:

    Er zijn mensen die beweren dat je toch iets tekort komt als je geen vlees eet, ook dat is een fabel. Ik ben 60 jaar en sinds mijn 14e vegetariër.Ik ben vele malen fitter en energieker dan menig leeftijdsgenoot. En uit een proefbevolkingsonderzoek naar hart- en vaatziekten (het Robinsca onderzoek van de Erasmusuniversiteit) blijkt dat ik een laag risico heb op hart- en vaatziekten en de bloedwaarden van een 20-jarige! En ik heb een zuiver geweten, want al het dierenleed in de bio-industrie, daar heb ik part nog deel aan, vleesproductie veroorzaakt 25% van de CO2 uitstoot en er is reeds uitgerekend dat als we wereldwijd geen vlees meer eten, het wereldvoedselprobleem opgelost is. En met een zuiver geweten ben je veel gelukkiger!!

  • Nescio zei:

    De meeste mensen op deze wereld hebben geen keuze tussen gezond eten en ongezond eten......omdat ze NIETS te eten hebben.
    Deze wetenschap in mijn achterhoofd houdende ben ik niet kieskeurig in
    wat ik of mijn gezin aan voedsel tot zich neemt.

  • Astrid zei:

    Veganist zijn, is helemaal gezond!!! Eten alles biologisch! Mijn geweten is sowieso helemaal zuiver, ik buit geen enkel dier uit voor mijn genot. Bijvoorbeeld melk, een koe moet kalfje krijgen om melk te geven, kalfje is bijproduct, kalfje wordt geslacht. Vegetariërs komop veganisme is een kleine stap...een echt bewuste dierenliefhebber gebruikt en consumeert geen enkel dierproduct.,

    Pas geleden nog, gif kippen en eieren, zogenaamd biologisch?

    Rings a Bell?

  • 9 Tips om meer Groente te eten – Nationale Hulpgids Nieuws zei:

    […] Lees ook ons artikel over de feiten en fabels over duurzaam eten […]

  • Toos zei:

    Door wie worden jullie eigenlijk gesponsord? De toon in jullie artikelen is doorgaans gekleurd en op de hand van de overheid die weer onder grote invloed staat van de bio-industrie, de vleesproducenten, de zaadbank Monsanto en de farmaceutische industrie.

    vriendelijke groeten Toos

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.