9 Tips om meer Groente te eten
Misschien ben je al een grote groentenfan en knabbel je wat af, of vind je het moeilijk om genoeg groente te eten; het is altijd een goed idee om meer groente te eten.
"Waarom dan eigenlijk wel?", hoor ik je vragen.
Hierbij wat voordelen van het eten van veel groente.
- Groente bevat weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Het geeft daardoor een vol gevoel zonder dat het leidt tot gewichtstoename.
- Groente levert belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
- In groente zitten veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar ze spelen misschien wel een rol bij de positieve gezondheidseffecten van groente en fruit.
- Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
- Er is een verband tussen de consumptie van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende groentesoorten. Daarom is het verstandig om veel verschillende soorten te eten. De stelregel is "hoe meer verschillende kleuren, des te beter". Probeer ook groenten uit het seizoen te eten, die zullen op dat moment de meeste voedingsstoffen bevatten.
Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je meet groente eet? Hieronder wat tips.
9 concrete tips om meer groente te eten
Probeer goede voornemens altijd zo concreet mogelijk te maken. Maak een lijstje met de stappen die je gaat nemen, en dan zo praktisch mogelijk. Bijvoorbeeld:
“Als ik ga lunchen, dan maak ik een salade” en “Als ik ‘s middags zin krijg in een tussendoortje, dan neem ik een wortel of stuk komkommer”.
Hieronder onze tips:
Groente bij ontbijt en/of lunch
Maak een hartige salade met een (beetje!) bacon en een zachtgekookt ei. Of eet een kom rauwe spinazie of boerenkool met wat appel, kaas, stukjes avocado en zonnebloempitten.
Of eet de restjes van de vorige dag als ontbijt of lunch.
Eet groente op brood
Grill aubergine, paprika en courgette, voeg een beetje olijfolie, peper en zout toe en je hebt een heerlijke zomerse boterham.
Geniet van een groente-omelet
Super simpel en lekker snel! Maar toch een bewezen manier om snel veel groente binnen te krijgen.
Eet groente tussendoor
Snij in het weekend een hele boel kleinere stukken paprika, komkommer, wortel en selderij. Dan kun je die makkelijk pakken als je trek krijgt in een tussendoortje.
Maak zelfgemaakte 'groentefrietjes': reepjes van bijvoorbeeld wortel, paprika en komkommer
Ook voor kinderen is dit een eenvoudige manier om meer groete binnen te krijgen
Maak groentenpannekoeken
Ook dit is voor kinderen een leuke en makkelijke truc om ze meer gezonde voeding te laten eten
Neem groente als basis, er zijn eindeloos veel mogelijkheden
Zoek eens op recepten met groenten als hoofdelement. Groetenlasagna of mexicaanse taco's met veel verschillende soorten groente (en zonder gehakt!) bijvoorbeeld.
Maak een goed gevulde ovenschotel
Gebruik daarvoor bijvoorbeeld bonen als basis met tomaten en paprika. Door wat kaas en kruiden wordt het al snel een hartig geheel. Je mist vlees geem moment.
Verstop groente in de saus
Gril of bak wat groenten en maak daarvan de saus voor de pasta of rijst. Je kunt daarin veel verschillende groente samenvoegen, ook de soorten waar je kinderen 'niet van houden'.
Wat kook jij vandaag?
Met deze tips kun jij je groente inname meteen vergroten. Moeite met kiezen van groente? Ga dan voor de groente in de aanbieding of die ene groente die je nog niet kent. Of neem de groente uit het seizoen! Veel kookplezier en op naar een gezondere groentevolle toekomst!
Lees ook ons artikel over de feiten en fabels over duurzaam eten
Als je heel normaal minstens 4 x per week 250 gram gekookte groenten eet - en voor slink groenten (andijvie en spinazie) 400 gram per persoon rekent, dan hoef je al die extra moeite al dat uitgesloof er niet bij te doen. Eet maar fruit bij je brood, veel handiger.:)
Ze denken vast dat wij niet kunnen denken?.
Groente in ik gingen lange tijd niet goed samen. Te veel gedoe. Niet goed in al dat schillen en snijden zijn. En dan, misschien omdat ik het nooit lang doe, rugpijn van in de keuken staan. Dus doe mij maar gemakkelijk.
Tot een vriend me vertelde van zijn slowjuicer en dat nog liet proeven ook. Nou dat is een soort van super benzine voor mijn lichaam.
Dus ik heb zo'n ding aangeschaft. En maak nu sapjes.
Groente wassen. Groente in de machine. Lekkere sap + verpulpte groente. En wat blijkt nou ik vind die verpulpte groente hardstikke lekker.
Een beetje olie en noten meel er bij en je hebt een groenteburger. Alleen kom ik er vaak niet aan toe om het te bakken want voordat het in de pan ligt is het al op.
En ook fijn ik val er van af. Dat krijg je vast van het drinken van super benzine.
Beste Asjemenou en Ploon, bedankt voor jullie reacties! Het gaat er in dit artikel om dat meer groente altijd beter is, ook al eet je nu al voldoende. Vandaar de tips om ook op andere momenten meer groente te eten. Om het als het ware tot een gewoonte te maken om meer groente te eten, en het niet als een verplichting te zien.
Beste Author, ik vermoed dat u zich vergist, omdat het dan ten koste gaat van andere noodzakelijke voeding. En fruit is minstens zo belangrijk. Plus dat het zeeën van tijd kost, wat ook ten koste gaat van. Een broodmaaltijd is een snelle maaltijd en tussendoortjes al helemaal
Kom eerst maar 's aan de normale 250 gram groenten per dag!!