Alternatieven voor AWBZ zorg: De Wmo
Nu sinds 1 januari (onder andere) het Persoonsgebonden Budget voor AWBZ zorg aan banden is gelegd, wordt het tijd om aandacht te besteden aan wat er nog wel mogelijk is. Hulpvragers zoeken naar nieuwe manieren om de hulp te krijgen die ze nodig hebben, hulpverleners zijn onzeker over hun toekomst. Wat zijn in die nieuwe situatie de opties? De komende tijd behandelen we hier een aantal alternatieven die wellicht (enig) soelaas kunnen bieden, vandaag de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Wat is de WMO?
De Wet maatschappelijke ondersteuning, of Wmo, vervangt een aantal losse wetten zoals de Wet voorziening gehandicapten en de Welzijnswet (en aspecten van de AWBZ zoals extramurale begeleiding). De Wmo is in het leven geroepen om gemeentes instrumenten te geven een heel scala aan kwesties het hoofd te bieden. Die doelbewuste vaagheid is een van de opvallende aspecten aan de wet: het is meer een richtsnoer dan een duidelijke omschrijving van rechten en plichten. Het idee hierachter is dat gemeenten hun sociale beleid nu beter kunnen afstemmen, zowel intern als op de wensen van de inwoners. Hiervoor is het van belang dat ze overleg voeren met de belanghebbenden. Laat je stem dus horen als je het niet eens bent met de uitvoering van de Wmo in je gemeente!
In het recente kamerdebat over de nieuwe Wmo, heeft een lid van de Tweede Kamer een voorstel ingediend om het aanbieden van een PGB voor de Wmo in elk geval verplicht te blijven stellen. Anders krijgen de gemeenten wel heel veel speelruimte om invulling te geven aan de wet en wordt het voor hulpvragers steeds moeilijker te begrijpen waarop ze nou precies kunnen rekenen.
De landelijke overheid heeft een aantal algemene regels opgesteld waaraan de gemeentes houvast hebben bij het maken van beleid. Deze richtlijnen worden ‘prestatievelden’ genoemd en ze beslaan alles van het bevorderen van sociale samenhang tot het formuleren van verslavingsbeleid. De volgende drie zijn expliciet van belang voor de hulpverlening:
- Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers;
- Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en van mensen met een psychosociaal probleem;
- Het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem en aan mensen met een psychosociaal probleem ten behoeve van het behoud van hun zelfstandig functioneren of hun deelname aan het maatschappelijke verkeer
Omdat het een gemeentelijke verantwoordelijkheid is, kan de invulling aan en toepassing van de wet behoorlijk verschillen afhankelijk van waar je staat ingeschreven. Vraag bij je eigen gemeente na welke specifieke hulp zij jou kunnen bieden en wat daarvoor de voorwaarden zijn.
Wat heb je eraan?
In tegenstelling tot AWBZ zorg is de Wmo niet zozeer bedoeld voor hulp bij het omgaan met van een beperking of chronische ziekte, het gaat vooral om ondersteuning bij dagelijkse bezigheden als je daar zelf niet (goed) meer toe in staat bent. Dat kan door het inschakelen van een alfahulp (hulp in de huishouding) maar bijvoorbeeld ook door het aanbrengen van voorzieningen in je huis.
Bij de bepaling of je in aanmerking komt voor hulp van je gemeente, wordt eerst gekeken of je deze ondersteuning niet van je directe omgeving kunt krijgen. Ook mantelzorg, de betaalde zorg vanuit je omgeving, valt niet onder de Wmo. Maar als een mantelzorger wel (een deel van) de zorg op zich kan nemen maar niet alle hulp kan bieden die je nodig hebt, kun je voor de rest wel een aanvraag doen bij je gemeente.
Een gemeente kan grotendeels zelf bepalen wat ze nodig acht om aan de opdrachten uit de ‘prestatievelden’ te voldoen. Hieronder een aantal voorbeelden van soorten hulp die niet onder de AWBZ maar wel onder de Wmo vallen. De lijst is niet uitputtend en is ook niet in in iedere gemeente hetzelfde:
- Hulp bij het huishouden; dingen als opruimen en schoonmaken
- Vervoer; regiovervoer voor mensen die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen
- Ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers; zodat die in staat worden gesteld de juiste hulp te bieden
- Maaltijden; tafeltje dekje valt bijvoorbeeld onder de Wmo
- Sociaal cultureel werk; activiteiten in de buurt waar hulpvragers aan mee kunnen doen ondanks eventuele beperkingen of ziekte.
- Aanpassingen in huis; bijzondere voorzieningen maar ook dingen als een rolstoel
De gemeente zal sommige diensten in elk geval niet aanbieden uit hoofde van de Wmo:
- AWBZ zorg; de Wmo is geen vervanger voor mensen die geen recht hebben op AWBZ zorg, dus ook niet voor bijvoorbeeld de functie persoonlijke verzorging (wassen etc.)
- Gebruikelijke voorzieningen; zaken die nauwelijks verschillen van wat je nodig hebt zonder beperking of ziekte, of niet noemenswaardig duurder zijn
- Tijdelijke voorzieningen; zoals bijvoorbeeld krukken, dat loopt meestal via je verzekering
Hoe krijg je het?
Ook hiervoor geldt dat het per gemeente verschilt hoe je hulp uit de Wmo moet aanvragen. In verreweg de meeste gevallen is er een speciaal loket (Wmo loket) waar je de aanvraag in kan dienen. In sommige gemeentes kun je het ook via internet doen en, als de gemeente is aangesloten, kan de aanvraag ook via Regelhulp lopen. Een behoorlijk aantal gemeentes hebben hun procedures geharmoniseerd via de website www.regelhulp.nl. De MEE-organisaties in de verschillende regio’s helpen ook bij het doen van de aanvraag.
Net als de AWBZ zorg, kan je ook bij de Wmo zorg een PGB krijgen om zelf hulp in te kopen. Je hoeft niet aan dezelfde (strenge) voorwaarden te voldoen maar je zal nog steeds wel zelf je administratie moeten doen of door een derde laten uitvoeren. Sommige gemeentes hebben daarvoor afspraken gemaakt met de SVB, je kunt het ook zelf doen met behulp van www.ePGB.nl. Als je niet kiest voor een PGB zul je de toegekende voorzieningen in natura krijgen.
Voor verdere gedetailleerde informatie, zie de speciale website van de overheid http://www.invoeringwmo.nl.
Elke gemeente werkt met en pgb voor de wmo ? waar hebben jullie deze info gehaald ?
"Ook mantelzorg, de betaalde zorg vanuit je omgeving, valt niet onder de Wmo." Dit is onjuist: mantelzorg is juist onbetaalde zorg vanuit je omgeving (fam, vrienden, kennissen) met wie de client een persoonlijke band heeft. het betreft langdurige zorg die onbetaald is. (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Mantelzorg)
" Anders krijgen de gemeenten wel heel veel speelruimte om invulling te geven aan de wet en wordt het voor hulpvragers steeds moeilijker te begrijpen waarop ze nou precies kunnen rekenen."
In de Wmo kunnen hulpvragers helemaal niet ergens op rekenen.
Het recht op hulp wordt namelijk uit de wet gehaald.
De gemeente heeft een compensatieplicht. D.w.z.: de gemeente moet compenseren wat de aanvrager niet kan, zodat de aanvrager kan participeren in de maatschappij.
Dus eerst de eigen mogelijkheden en daarna de compensatie van gemeentewege. Wel maatwerk dus, maar geen afdwingbaar recht.
Geen enkel artikel is volledig als het gaat over de Wmo, maar het is wel belangrijk om de (beknotte) informatie die je geeft wel goed te geven. Truus, dit klopt (nog) wel. Een gemeente heeft de verplichting om bij een (individuele) aanvraag naast een "in natura" beschikking (dat kan een indicatie zijn voor hulp bij het huishouden maar ook een besluit tot het geven vaan een voorziening zoals een rolstoel of een woningaanpassing) ook een pgb aan te bieden. In 2013 (met de transitie van de AWBZ functie begeleiding) vervalt die verplichting.
Dan wordt het de zogenaamde "kan bepaling" waarbij een gemeente de vrijheid heeft of ze dat willen blijven doen.
Ik vind de aanhef van dit artikel suggereren dat het een artikel is gericht op aanbieders van zorg. Aanbieders kunnen het verschil maken straks als gemeenten de begeleiding moeten gaan organiseren. Als aanbieders zich bij de gemeente in hun werkgebied alvast presenteren, valt er misschien voor de doelgroep na 2014 nog iets te kiezen.....
Mantelzorg is extra respijtzorg die verleend wordt door een familie lid of gezinslid... Zowel betaald als onbetaald.
we hoeven geen inhoudelijke discussies te voeren over wat mantelzorg nou wel en niet is toch?
WAT IS NU AAN DE HAND PGB/ WMO
aLS JE PER 1 JANUARI 2014 GEEN PGB MEER KRIJG , OMDAT JE GEEN VERBLIJF OF EEN ZZP HEBT .
MAAR WEL PERSOONLIJKE ZORG EN VERPLEGING NODIG HEBT , ZOALS IK 28 UUR PER WEEK EN VORIG JAAR DIT AFGENOMEN MAAR MOET WEL WEER IN AUG 2013 EEN NIEUWE INDICATIE HEBBEN .
EN ALS IK GEEN VERGOEDINGSREGELING KRIJG EN OOK GEEN WMO , DAN LIG IK DE HELE DAG OP BED , WANT DAN IS ER GEEN ZORG OM MIJ TE HELPEN
DE WMO DE BEGELEIDING EN BEGELEIDING GROEP OVERNEMEN , MAAR DIT VERWDIJNT HELEMAAL NU MAG JE OMGEVING HET GRATIS DOEN , JA HOOR DAT HEB IK OOK NIET , WAT DAN .............NIETS.
DE ZORGVERZEKERAAR MOET GEWILLIG ZIJN OM MIJ ZORG TE BIEDEN , WILLEN ZE DAT NIET ZIT IK .....
HEBBEN VELEN ANDERE DIT WEL GEREALISEERD ??????
OF ZIE IK DIT VERKEERD.
GRAAG REACTIE VAN DIEGENE DIE DIT BETER WEET !!!
WILL
Het natuurlijk een hele lastige zaak om alles te regelen voor degene die zorg nodig hebben, je komt er als mens niet meer uit, maar wij weten voldoende mogelijkheden om zorg goed te regelen vanwege grote inzichten in wet en regelgeving.
Zorg dat je hulp vraagt bij het regelen van je totale zorgvraag, het kost wel wat geld maar dan wordt ook alles geregeld, en je de mogelijkheden verteld.
Hier zijn makelaars voor, zoek maar een op!
Gr
Ron,
Het kost wel wat geld maar ... Geld = nu net wat deze groep in 9 van de 10 gevallen niet heeft en/of echt niet kan missen. Ik weet waarover ik praat als zorgverlener,lees zzp vpk en als zorgontvanger,kinderen met een behoorlijke zorgvraag. Heb net vorige week afscheid moeten nemen van weer een zorvrager. Gaat na een huwelijk van 65 jaar bij de partner weg en naar een vp huis. De eigen bijdrage was niet meer op te brengen en de reguliere thuiszorg kan niet bieden wat nodig is. Zij waren niet de eerste afgelopen jaar en de grote klap gaat nog komen. Ging met intensievere begeleiding gewoon goed. Maar de mensen sliepen al niet eens meer om de rekeningen die kwamen. Goede zorg op maat evt. met bemiddeling is er alleen nog maar voor de elite.
Will, ik hoor je noodkreet en ik zeg niet dat ik de oplossing of de wijsheid heb. Oplossingen zijn nooit pasklaar, dat is nou juist de Wmo. De gemeente waarin je woont is verantwoordelijk voor een pasklare vorm voor jou. Alleen de pest is dat de gemeente bepaald wat jou passend is in jou sitautie en jij niet meer zelf. Het recht op zorg maakt plaats voor de verplichting die de gemeente heeft om jouw beperkingen te compenseren. Dat betekent dus dat jij bij jouw gemeente moet aangeven dat je het niet alleen redt. Dat je dan zoals je zelf zegt je bed niet uitkomt. Jij moet het daar aangeven en zij zijn verplicht na het gesprek met jou binnen 8 weken met een oplossing te komen. Als jij vind dat die oplossingen niet voldoende zijn kan je in beroep gaan. De makelaarsoplossing die Ron van de A. suggereerd is een van de snelle opties (en het ligt aan je gemeente of je zorgverzekering of diens inzet wordt vergoed) maar feitelijk heeft het gemeentelijke Wmo loket dezelfde taak. Dat is ms wat stroperiger maar wel gratis en uiteindelijk zijn zij degene die beslissen over iedere aanvraag die jij doet. Dus daar kom je toch terecht. Het lijkt me dan ok verstandig om daarin te investeren (goed gesprek bedoel ik dan) en niet je energie te verschieten op anderen.
Er is nog zoveel mogelijk op het gebied van goede zorg.
Mensen kunnen veel langer thuisblijven als velen denken.
Er zijn bv thuiszorgmakelaars die dit kunnen bekijken en regelen.
Dit hoeft de mensen niet eens veel te kosten.
Jammer dat de zorg zo`n doolhof is waar je als leek niet uitkomt.
Heb laatst in het nieuws gelezen dat iemand van 18 een einde aan haar leven gemaakt had vanwege de eigen bijdragen die ze niet meer kon opbrengen. Is dit, de weg die we op willen?
Alle kleine bijdragen vormen jaarlijks een zeer grote bijdrage, voor iemand die van een minimum moet leven!
Allerlei bureautjes bedenken steeds weer iets (tegen betaling) om de cliënt te "helpen". Maar in feite helpen deze bureautjes zichzelf. Ze leven in luxe, rijden in dure wagens en leven in huizen als paleizen.
Waarom gaan deze creatieve mensen de slimme multinationals niet ''helpen?''
Hallo,
Na het lezen vd term "thuiszorgmakelaar", ben ik maar eens gaan kijken op het internet omdat ik graag mijn eigen ideeen hierover gecontroleerd wilde hebben voordat ik mijn mening hierover geef. Alles kan natuurlijk veranderen door de tijd heen. Helaas bij alle informatie over thuiszorg makelaar of makelaars kom ik de zelfde info tegen bij bekostiging. Namelijk u kunt ons oa betalen vanuit uw PGB. En laat dat nu net niet de bedoeling zijn van een PGB en inmiddels ook zo goed als niet meer mogen. Het is dus vooral gewin voor eigen gebruik van zo'n instelling ondanks de mooie positieve teksten. Men maakt dus eigenlijk gebruik van de chaos die de overheid zelf creeert. De enige vorm van zorgbemiddeling die de ontvanger niet direkt iets kost is de bemiddeling van uw zorgverzekeraar. Maar helaas doen die alleen zaken met organisaties met wie zij een contract hebben en dat zijn zo goed als NOOIT!!!! de kleine ZZP ers die zorg op maat kan leveren tegen een lager tarief. Juist ja,diegene die je in KON huren vanuit je PGB.
Wbt het verhaal over dat meisje, is het nog schrijnender blijkbaar. Het zou hiergaan om een meisje dat in geestelijke nood verkeerde en zwanger was. Het ging om €200,00 eigen bijdrage die zij niet durfde te lenen bij haar ouders omdat die anders van de zwangerschap af zouden weten. Let wel, dit is geen eigen info maar van horen.
Even een cru antwoord op de vraag wat een leven mag kosten dus in ons land regering Rutte. Blijkbaar is dat bedrag €200,00 !!!???
N.a.v. de noodkreet van Wil:
Als ik je vraag goed lees, had je een PGB voor Persoonlijke Verzorging en VerPleging (PV/VP); daar heb je een indicatie van 28 uur pw voor.
Deze indicatie blijft geldig en de financiering gaat NIET naar de gemeente/WMO. Alleen mag je het niet meer zelf regelen en moet je een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt zoeken, die jou voortaan komt helpen met wassen en aankleden e.d.(Zorg In Natura:ZIN).
Er komt dus een extra schijf tussen en je wordt meer afhankelijk van de planning van de organisatie.
Begeleiding gaat naar de gemeente/WMO, verzorging niet.
Als je ook begeleiding had, dan gaat dat stuk naar de WMO; maar als die minder dan 10 uur per week was, dan vervalt deze.
Wellicht krijg je bij herindicatie in 2013 wel een indicatie voor verblijf omdat je niets zelf kunt. Dan hoef je daar geen gebruik van te maken en kun je weer wel een PGB krijgen om alles zelf te regelen.
Tip: zoek eens in je omgeving naar een (kleine?) zorgorganisatie die bereid is om jouw ZZP-ers op een 0-urencontract in dienst te nemen. Dan kun je dezelfde zorg houden. Het wordt alleen duurder, maar ja, dat schijnt de overheid te willen.
@Marga,
Jij schrijft dat begeleiding van minder dan 10 uur per week komt te vervallen. Is dat waar??? Ik kan dat nergens terug vinden. En zo ja, waar is dat te vinden??????
Ik weet wel dat als je een indicatie van minder dan 10 uur verzorging per week hebt je niet in aanmerking komt voor de niewe regeling die in de plaats komt van het pgb.
Wat mij betreft zijn zorgmakelaars overbodig.... Een organisatie als MEE kan je hulpvraag richting geven. Ze zitten in elke provincie en zijn voor de zorgvrager gratis...
Ook kan je met je hulpvraag naar het wmo loket gaan van je gemeente.. Zij kunnen dan samen met jouw de zorg die je nodig hebt en wat jezelf kan organiseren op elkaar afstemmen. Vallen er gaten dan kan de Gemeente richting geven waar de zorg kan worden gekregen en in welke vorm.
Heel vaak raakt of overlapt de hulpvraag de AWBZ en WMO. Bij de nieuwe opzet is dat niet meer zo. Extra murale zorg valt onder 1 loket nml het WMO loket van de gemeente. Betere afstemming en goedkoper omdat het efficiënter kan worden ingezet.
"Ik weet wel dat als je een indicatie van minder dan 10 uur verzorging per week hebt je niet in aanmerking komt voor de nieuwe regeling die in de plaats komt van het pgb."
En als één van de gezinsleden een (aanvullende) bijstandsuitkering heeft raakt hij die kwijt vanwege de huishoudtoets.( per 1-7- a.s.)
http://anne-miekvroom.nl/weblog/ik-vind-tomaten-niet-lekker
Ik kom dit tegen en wil het graag delen.
Even het geheel iets luchtiger bekijken en hopelijk dat men de waanzin ziet.
Humoristisch geschreven deze trieste waarheid.
Ook hier staan een aantal gevolgen WMO, samenwonen, verhuizen in.
Persoonlijk vind ik de WMO een gedrocht.
Verschillen per gemeente zijn groot, zowel in het aanbod van hulp, begrip, meedenken als ook de financieele bijdrage.
Diverse keren zijn wij als gezin naar huis gestuurd met het antwoord: "Daar is de WMO niet voor, die is er voor mensen met een beperking"
In mijn gezin is er sprake van een psygische en verstandelijke beperking.
Na inschakeling van expertise Argonaut werd onze aanvraag toegekent en gehonoreerd door de WMO. Duur van dit geheel: 1/2 jaar!!!
Echter was de eigen bijdrage gelijk aan de woning-aanpassing....
HH na uitval moeder aangevraagd in aangrenzend dorp in dezelfde gemeente.
In eigen dorp is de WMO 2x 2 uurtjes s'morgens open.
Echter moest deze in eigen dorp worden aangevraagd....
Voor ons onmogelijk op dat tijdstip!!! Notitie in PC gemaakt voor de ambtenaar in ons dorp.
U raad het al.
Wij wachten al maanden op hulp.
De WMO maakt wurw, en is daardoor goedkoop.
Zie citaat: " Betere afstemming en goedkoper omdat het efficiënter kan worden ingezet."
@ Marijke : ik hebb ook eens gegoogeld op thuiszorgmakelaar, kom zowat altijd dezelfde tegen. heb er eens rondgekeken. Ik ben in het bezit van de gemakspas. Hé korting voor me. Maar je wordt gewoon belazerd, op de pagina van die makelaar is het eerste gesprek gratis en wat is mijn paskorting ? Het eerste gesprek gratis.. als er zóó met mensen omgegaan wordt..