Begeleiding met dieren doet wonderen
Kinderen die begeleiding nodig hebben op het sociaal-emotionele vlak doen vaak grote stappen voorwaarts als zij aan begeleiding met dieren doen. Anneke Hoenderdos van manege Het Paardrijk in Berlicum ervaart dag in dag uit hoe goed de begeleiding uitpakt.
"Onze manege is daarvoor helemaal ingericht", vertelt zij. " Het blijkt dat kinderen door de omgang met paarden het steeds minder bedreigend vinden om ook een goed contact met mensen op te bouwen. In het begin zijn mensen te bedreigend omdat zij kunnen reageren, bijvoorbeeld op een vraag. Door te leren te communiceren met dieren, verdwijnt de angst daarvoor voor een groot deel." In Nederland is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze aanpak helpt, in het buitenland zijn daarvoor wel de bewijzen geleverd maar daarmee nemen de zorgkantoren in Nederland geen genoegen.
Anneke wil nu in overleg met anderen zoals de FPG en AAIZOO uitzoeken op welke manier duidelijk kan worden gemaakt hoe effectief de begeleiding met dieren is. Aanstaande zondag 13 maart heeft zij daartoe een bijeenkomst georganiseerd in theetuin het Aardrijk, Koesteeg 39, 5258 TN Berlicum om 10.30. Iedereen die ervaring heeft met begeleiding met dieren is welkom. Aanmelden kan via [email protected]
De vergoeding voor begeleiding met dieren is afgeschaft met ingang van 1 januari 2011. Instellingen als Het Paardrijk hebben echter pas vorige week vernomen dat de vergoeding is stopgezet. Dat betekent dat sommige cliënten alles terug moeten betalen. "Dat is wel heel erg zuur", vindt Anneke. Zij zet zich in om nog ene overgangsregeling tot stand te brengen maar liever ziet zij dat de vergoeding opnieuw wordt ingevoerd. " Desnoods gaan we naar de Tweede Kamer", zegt zij. " Dat gaan we zondag ook bespreken."
Beste Lezer,
voor mij is het onvoorstelbaar dat Zorgkantoren de begeleiding met dieren niet meer in het pakket van zorg wensen.
7 jaar lang werk ik met kinderen en jong volwassenen waar ik therapie aan geef.
Een belangrijke factor in deze begeleiding zijn mijn 4 IJslandse paarden
Het vertrouwen maar ook de mogelijkheid de paarden te verzorgen geeft de cliënten het gevoel en de zekerheid dat ze er mogen zijn maar vooral hun affectie kunnen tonen aan de dieren, dit geeft zekerheid en stabiliteit in de omgang met mensen en familieleden.
Het paard dient vaak als metafoor in de begeleiding waardoor met name kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum uit hun schulp komen en daardoor goed en beter begeleid kunnen worden.
Met name familieleden, ouders broers en zussen zijn vaak aangenaam verrast door deze resultaten en zien een totaal ander kind voor zich na het werken met mijn paarden.
Derhalve pleit ik voor het terugdraaien van dit besluit van zorgkantoren, immers de resultaten liegen er niet om, waarbij genoemd moet worden dat ook een vervolgtraject voor het kind of pupil beduidend soepeler verloopt,en dus minder kostbaar is, ook dit wordt door meerdere ouders bevestigd.
Vriendelijke groet,
Lammert Terwel
Praktijk voor Praktische Pedagogische Begeleiding.
Spoorstraat 66
7412VG Deventer.
06-54793108
http://www.devoshaer.vpweb.nl
Beste lezer,
Sinds een aantal jaren werk ik zowel met volwassenen als met kinderen die anders zijn, met mijn paarden. Daarnaast heb ik nog een aantal andere dieren zoals geiten, kippen, konijnen enz. Ik vind het een win situatie en zie het zelfbeeld van de persoon positief veranderen. Door vooral bezig te zijn met de dieren worden mensen niet even aan de dagelijkse problemen herinnerd en kunnen ze zich ontladen van de vele prikkels van de afgelopen periode. Ze kunnen zich weer opladen voor de aankomende periode. Het is moeilijk voor veel mensen om je in te kunnen leven in de gedachtegang van een ander. Vandaar dat er zonder na te denken deze voorzieningen worden afgeschaft. Kijk naar een blinde die een hond krijgt. Voor deze persoon gaat een nieuwe wereld open. Het dier is voor menig een de beste vriend. Ik zou willen dat ik mensen kon uitnodigen om een dag te mogen ervaren wat het is om bezig te zijn buiten in de vrije natuur samen met de dieren, daar kan niets anders tegenop.
Roseline
Mooi bericht Roseline,
Ik onderschrijf je ervaring en deel je mening!
we worden in deze maatschappij geplaagd door ideeën van mensen en meningen die er helaas niet toe doen.
Toch moet je weten dat je het bij het juiste eind hebt, hou vol zou ik willen zeggen, omdat mensen die zorg nodig hebben deze ook toekomen, ondanks alle tegenwerking.
Er komt een tijd dat ook de tegenstanders het eens worden, daar moeten we het helaas even mee doen.
Vriendelijke groet,
Lammert
http://www.devoshaer.vpwb.nl
Het betreft hier domme en ondoordachte bezuinigingen.
Ik heb een kind thuis dat na de herindicering niet meer mag logeren.
Hij is boos, vereenzaamd.
Ontwikkeld zich niet verder, zit weer onder moeders vleugels...
Hij is bijna 17!!!
De wijk in kan hij wel vergeten met zijn autisme, vrienden..
Zou hij graag hebben.
Toekomst?
Welke.
Wajong naar de gemeente, inkomenstoets.
Weg sparen voor inboedel, zelfstandig begeleid wonen.
Alle bezuinigingen zijn ondoordacht.
En het ergste is nog wel dat er best geld voor is...
Lees het volgende artikel maar.
DAAR ZOU JE MOETEN BESPAREN!!
De Pers:
De Rijksoverheid laat jaarlijks een half tot 1 miljard euro liggen aan simpele ICT-besparingen, blijkt uit een rapport dat Donner geheim wilde houden.
'Geheimzinnig' rapport: Sorry we're open
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag schoorvoetend het rapport Hoe de overheid marktwerking in de ICT kan verbeteren openbaar, maar diezelfde avond was het weer verdwenen van de Rijksoverheid-site. Het stuk, vorig jaar door zijn ambtenaren geschreven, voorspelt een besparing tot 1 miljard per jaar door marktwerking te verbeteren en flexibel herbruikbare ICT-oplossingen in te voeren.
Daar kun je wat mee: de bezuinigingen op het passend onderwijs van 300 miljoen ongedaan maken bijvoorbeeld, de 200 miljoen bezuinigingen aan cultuursubsidies intrekken of de langstudeerboete voor studenten schrappen.
Opmerkelijk genoeg trok Donner zijn handen meteen van het rapport en zette het weg als ‘ondeugdelijk’, tot verbijstering van deskundigen. ‘Ik vind het rapport juist een zeer sterke indruk maken’, zegt hoogleraar Informatica Jan Friso Groote van de TU Eindhoven. ‘Ik begrijp er niks van. Dit is volkomen onterecht. Het is een reactie die je in Den Haag vaker aantreft waaruit blijkt dat ze geen feeling met informatica hebben.’
Al in 2002 nam de Tweede Kamer unaniem de motie-Vendrik aan. Die moest gebruik van opensource software en open standaarden in de publieke sector stimuleren, maar dat wil nog niet vlotten. Nog steeds draait zo’n 95 procent van de 170.000 overheidspc’s op Windows en maakt ?gebruik van Microsoft Office. Het rapport schat dat dit soort basisprogramma’s alleen al jaarlijks zeker 114 miljoen euro kost aan licenties. Terwijl gratis open source software vaak net zo goed is. Dus geen Microsoft Office, maar Open Office, geen Windows maar Linux.
Critici wijzen al langer op de greep van de ‘De Grote Zeven’ op de overheid. ICT-leveranciers Ordina, Atos, Capgemini, Logica CMG, Getronics/Pinkrocade, Accenture en IBM die er met de meeste aanbestedingen vandoor gaan en de overheid via ‘vendor locking’ in hun greep houden door ‘gesloten standaarden’ te gebruiken.
Dat moet je zo zien: een ministerie heeft programma’s en systemen van bedrijf X en wil een nieuw administratiesysteem invoeren: dat moet het haast wel bij X bestellen omdat de boel anders niet aansluit. Bij open standaarden kan dit wel. Zonder namen te noemen rept het rapport over deze ‘grote leveranciersafhankelijkheid’.
‘Leveranciers van software die van dergelijke gesloten standaarden gebruikmaken varen hier wel bij: doordat zij weten dat overstappen veel kost, houden zij de prijzen van de producten zo hoog dat de afnemer de prijzen wel hoog vindt, maar vanwege hoge migratiekosten niet overweegt over te stappen.’
Mysteries
Het rapport is met mysterie omgeven. In januari ontkende Donner het bestaan ervan in een Kamerbrief. In februari noemde hij het ‘een idee’ dat op papier was gezet door een van zijn ‘medewerkers’. Maar de hoogste ICT-ambtenaar, Chief Information Officer Maarten Hillenaar, had het toch echt aan de Rekenkamer gestuurd.
Donner weigerde toen alsnog het rapport openbaar te maken, ondanks een verzoek van de SP. De Pers trachtte het onlangs via de Wet openbaarheid bestuur boven tafel te krijgen. Opeens stuurde Donner het dinsdag naar de Kamer, ter kennisname. Want de minister doet nog steeds alsof de honden er geen brood van lusten.
Je kan kritiek hebben op de manier waarop het rapport de overgangskosten berekent, maar bevraagd op de inhoud ervan zegt Donner: ‘Ik heb het rapport niet gelezen. Het is geen beleid dus ik vorm daar geen mening over.’
‘Onbegrijpelijk dat Donner zo’n rapport niet serieus wil nemen’, zegt voormalig Kamerlid en aanstaand senator voor de SP Arda Gerkens. ‘De berekening geeft juist alle aanleiding om een en ander verder uit te zoeken. We spreken hier over een minimale besparing van een half miljard per jaar.’ Gerkens diende vorig jaar mei een motie in die zorgde dat de Algemene Rekenkamer nu onderzoekt hoeveel de overheid kan besparen door ‘open’ te gaan. Dat onderzoek wordt volgende week gepubliceerd. Gratis is regelmatig beter!
Heel herkenbaar de verhalen over het werken met paarden. Zelf werk ik sinds een aantal jaar met mijn honden. Samen geven we begeleiding aan kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Ik ben ervan overtuigd dat, wat deze kinderen nu aan groei en ontwikkeling doormaken, dit zich later terugbetaald in minder behoefte aan zorg.
Het verbaast mij nog steeds hoe goed de kinderen en de honden op elkaar reageren en vooral ook hoeveel plezier ze er aan beleven. Spelenderwijs doen de kinderen nieuwe ervaringen op en zetten nieuwe stappen in hun ontwikkeling.
Een kortzichtige vorm van bezuinigen dit. Het zal zeker effect hebben op de korte termijn. Het effect op de lange termijn zal mijns inziens negatief uitvallen.
Per Saldo:
Actiedag voor pgb-begeleiders die werken met dieren
Zorgaanbieders die werken met dieren komen a.s. zondag, 13 maart, in actie. Zij verzetten zich tegen zorgkantoren die hun begeleiding en dagbesteding niet serieus nemen of gewoonweg het inhuren van deze zorg met een pgb afwijzen.
Er zijn inmiddels veel zorgaanbieders die met hun manege, (kinder)boerderij, of hondenkennel een doordacht zorgaanbod hebben gecreëerd, aansluitend bij de vraag van mensen met een beperking.
Oefenen met een doel
Anneke Hoenderdos, initiatiefnemer voor de actiedag, vertelt dat de begeleiding die zij geeft, geen paardrijles is. De omgeving van de manege wordt gebruikt om de van tevoren vastgestelde doelstelling te gaan behalen. Heel vaak gaat het om zelfredzaamheid in de communicatie. “Een kind met autisme bijvoorbeeld, die geen kaartje durft te kopen bij het zwembad. En er kwam bij ons een jongen binnen die totaal niet sprak. Nu zegt hij ‘goedemorgen’ en durft hij ook met mensen te praten. Hij doet oefeningen met een paard, praat tegen een paard. Dat is voor hem veel minder bedreigend en het paard reageert ook heel duidelijk op bepaalde woorden, wat hem zelfvertrouwen geeft."
Geen begeleiding, geen behandeling
Anneke: "Sommige zorgkantoren zeggen nu dat dit geen begeleiding, maar behandeling is. Van zorgverzekeraars krijgen we daarentegen te horen dat als dit zo is, deze vorm van behandeling eerst wetenschappelijk onderbouwd moet worden. Wij bieden dus een vorm van ondersteuning, die tussen wal en schip dreigt te raken, terwijl het zorgaanbod met dieren enorm toeneemt, vanwege het succes.”
Standpunt Per Saldo
Per Saldo is van mening dat deze begeleiding op veel mensen met een beperking een positieve invloed heeft en het inkopen van begeleiding mogelijk moet zijn en blijven, zolang het voldoet aan de criteria voor begeleiding, zoals het werken aan de zelfredzaamheid en aan probleemgedrag.
Actiedag
Zorgaanbieders die willen deelnemen aan de actiedag kunnen contact opnemen met Anneke Hoenderdos via [email protected].
Beste lezer,
Vanaf 2004 geef ik kinderen begeleiding waarbij ik de hulp van paarden (en mijn hond) inzet. Elke sessie is gedocumenteerd, alle doelen worden geëvalueerd. Ontelbare behaalde doelen! In feite zit er een schat aan bewijsmateriaal in mijn computer....ik hoop op 13 maart een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan het terugdraaien van deze absurde maatregel.Want dat in de vergoedingenlijst van de zorgkantoren onder het kopje "therapie" specifiek begeleiding met paarden genoemd wordt, vind ik heel inconsequent. Dat therapie niet mag van een PGB, dat wisten we met zijn allen al heel lang. Maar begeleiding is begeleiding toch?
En was het niet zo dat de AWBZ in het leven was geroepen voor gezondheidszorg die niet gedekt wordt door de reguliere ziektekostenverzekeraars? Nét nu de AAIZOO stappen onderneemt om hulpverlening met dieren onder de aandacht van de ziektekostenverzekeraars te brengen en er effect onderzoek is gestart als eerste aanzet tot toelating in het zorgverzekeringsstelsel, wordt de door deze maatregel de weg daarnaartoe hardhandig afgesneden.
Het lijkt me zinvol om te achterhalen op welk niveau deze beslissing is genomen en waarom begeleiding mate dieren op één hoop geveegd is en afgevoerd van de lijst. Wat het roept vele vraagtekens op, niet alleen bij de werkers in het veld, ook bij verontruste en verontwaardigde ouder. "De begeleiding met een paard is het beste dat mijn kind is overkomen" zei een ouder tegen mij naar aanleiding van een brief van het zorgkantoor dat haar PGB onterecht besteed was.
Een verhaaltje tot slot.
Een moeder heeft een zwaar autistisch kind. Buurvrouw is pedagogisch onderlegd en paarddeskundig. Moeder huurt buurvrouw in uit PGB. “Leer hem alsjeblieft spelen!” zegt ze wanhopig. Buurvrouw pakt mens erger je niet. Zet al haar pedagogische kwaliteiten in. Kind zwiept mens erger je niet door de ruimte. Alle pionnen onder de kasten. Rijp voor de stofzuiger.
Kind loopt naar buiten. Naar het paard. En weer. En weer. Buurvrouw krijgt een idee. Ze tikt een mens erger je niet voor op reis op de kop. Zet het kind op het paard. Speelt opnieuw mens erger je niet. Kind is geboeid. En speelt…ook thuis! Moeder blij! Ze schreeuwt het van de daken.
Het staartje.
Moeder krijgt een brief van het zorgkantoor. Er zijn twijfels over de besteding van haar PGB. Moeder begrijpt het niet…. Begeleiding door buurvrouw mag wel. Begeleiding door dezelfde buurvrouw met paard mag niet. Mens erger je niet op een stoel mag wel. Dat werkt niet. Mens erger je niet op een paard mag niet. Dat werkt wel. Ze is verward. “Is er iemand die me dit kan uitleggen?” vraagt ze zich vertwijfeld af.
“Denkt er iemand met me mee?”
Dat gaan wij doen met z'n allen op 13 maart!!!!
Paulien Rutgers
Mijn kind met adhd wil ook mega graag op paardrijden
maar is maandelijks zelf betalen me te duur..
Zeker omdat 2e kind ook graag wil...
Hoe lost Zorgkantoor dit op behalve
manouvres invullen als persoonlijke begeleiding
ofwel de docente als particulier inhuren dan maar ?
Er is er wel in Barneveld (slik qua afstand !)
maar die rekent wel 60 euro..per uur !!