Bestrijding van ondervoeding levert geld op
Het is een raar idee in een rijk land als het onze, maar het feit ligt er: jaarlijks gaan ongeveer 400 mensen dood aan ondervoeding in een ziekenhuis of verpleeg- en verzorgingshuis. Dat is meer dan één per dag. Hoe kan dit zo maar gebeuren? Verplegend en verzorgend personeel heeft de ogen toch niet in de zak zitten?
Dan hebben we het nog niet over de mensen die thuis aan ondervoeding lijden en daaraan overlijden. Dat aantal is veel moeilijker vast te stellen dan in de officiële instellingen en is ook niet onderzocht door de SEO Economisch Onderzoek, die onlangs de resultaten van dat onderzoek publiceerde. Wist je dat het ons geld kost, al die ondervoede mensen? De bestrijding van ondervoeding kost ons jaarlijks 1,8 miljard euro. Dus als iedereen een beter oogje op de patiënten zou houden, zouden we zo maar 1,8 miljard euro in de gezondheidszorg kunnen besparen!
Natuurlijk is het niet mogelijk om een ‘beter oogje’ in te schakelen, want er verdwijnen alleen maar banen in de gezondheidszorg. Dat betekent harder aanpoten voor de achterblijvers en die hebben dan echt geen tijd meer om er ook nog eens op te letten of iedereen zijn bordje wel leeg eet.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de brancheorganisatie voor kinder- en dieetvoedingsmiddelen, concludeert dat er enorme kosten zijn te besparen door sneller medische voeding voor te schrijven. De kosten gaan voor de baat, maar hier valt mooi geld te verdienen, want elke euro die wordt gestoken in medische voeding, levert 2 à 4 euro op aan besparing door minder sterfte en heropnames in het ziekenhuis. Aldus de onderzoekers. Alsof sterfte de gemeenschap iets kost. Het zijn de nabestaanden die de rekening betalen, al dan niet met verzekeringsgeld van de overledene.
Verpleeghuizen zouden 10.000 euro per patiënt uitgeven om de gevolgen van ondervoeding – maag- en darmproblemen – te bestrijden. Oei, daar zou je toch al gauw een paar ‘oogjes’ voor kunnen inhuren, die de bewoners in de gaten houden en en passant ook een praatje maken met ze, want daar heeft het personeel ook al nauwelijks meer tijd voor.
Medische voeding… hoe kom je daar aan? Via de branche kinder- en dieetvoeding? Ik denk het wel. Er wordt weer eens voor de ‘eigen ik’ onderzocht.
En al die mensen die willen versterven? Die langzaam in de dood willen wegglijden door geen voedsel meer tot zich te nemen en alleen het noodzakelijke vocht? Die genoeg hebben van het leven dat achter hen ligt, en niet meer mee willen doen aan de volgende behandeling? Als die mensen in navolging van de proef met de rode armbandjes van “reanimeer mij niet” nou ook eens een armbandje kregen? “Dring mij geen voeding op”. Hoeveel geforceerde voeding, huh, medische voeding, en infusen zou dat schelen? Hoeveel leed zou er worden bespaard?
Van wat er dan nog aan kosten overblijft van die 1,8 miljard kunnen we heel veel mensen die nu ontslagen zijn, weer aantrekken om bewoners en patiënten te animeren hun boterhammetje op te eten. En een beetje te klessebessen. Dan gaat de hap er een stuk vlotter in. Jeetje, als ze dan toch rondlopen en de bewoners/patiënten goed in het oog houden, kunnen ze het tot minimaal gereduceerde personeel ook nog een handje helpen.
Ik kan niet wachten op een volgend onderzoek van ‘een branche’!
Mijn inziens gaat het hier niet om "het bordje leegeten". Mensen en vooral onze senioren krijgen structureel te weinig nutriënten (vitaminen en mineralen) binnen en dat wordt niet onderkent. "Want er zit toch genoeg voeding in ons voedsel"? Nou, niet dus! Er is een onderzoek gedaan over de voedingsstoffen in fruit en groenten gestart in 1985,herhaald in 1996 en afgesloten in 2002. In 1985 zat er nog 300 mg vit.B (nodig voor je hersenen)in een banaan. In 2002 zat er in diezelfde banaan nog 18 mg!!!!
Wanneer start het Voedingscentrum dáár een campagne voor, en dan hebben we helemaal geen "medische voeding" nodig! Gewoon normaal groenten en fruit en waar nodig de tekorten aanvullen en dan komt het helemaal goed met onze gezondheidszorg.
Ik wil bovenstaande graag aanvullen met de suggestie om van de besparing een kok aan te stellen die de maaltijd vers bereid. Zo wordt het mijns inziens voor velen een stuk gemakkelijker het bord leeg te eten en een verse maaltijd bevat allicht meer nutriënten!
Een goede suggestie, want heel veel koks in instellingen mogen alleen pakketjes opwarmen, of krijgen zulke krappe budgetten dat je daar geen verse maaltijd voor kunt bereiden.
De geneeskunde weet niet hoe belangrijk het is om naar VOEDSEL te kijken en nu is het vaak VULLING. Daar zitten lege nutriënten in, daar worden mensen ziek van! Wij zijn allemaal "chemische fabriekjes" die dus ook uit balans kunnen raken, zodra er een stof te weinig (of zelfs niet) is. Wanneer snapt men dat nu eens??
Helemaal mee eens, sommige mensen worden gedwongen tot eten. Minder nep voedsel met toegevoegde ditjes en datjes... En in nl maar klagen over dikke mensen.....
Velen van die mensen denken dat ze gezond eten... Het tegengestelde is waar.
Zelfs al kook je in bijzijn van zorgvragers, dat helpt niets als ze niet kunnen of niet meer willen kan je op je kop gaan staan. Gemalen voedsel, ook zoiets... Eerlijk als verzorgende, zou je dat willen eten? Of die verdikkingsmiddelen en dergelijke, echt vies!
Het is je werk om voor mensen te zorgen, maar als je met je hart werkt (zoals het hoort) merk jij alles aan je zorgvragers. Dus...
Het advies van dat bandje zou ik serieus nemen
Situatie een mevr woont al drie jaar in een apartement.30 meter van het verzorgingshuis 87 jaar.ze kookt nog zelf de dochter zorgt voor de boodchappen totdat mevr ernstige been problemen krijgt ze loopt moeilijk en staan lukt amper.in overleg met de dochter besluiten ze dat ze in de eetzaal van het verzorgingshuis haar warme maaltijd zal gebruiken,want die mogelijkheid was geboden toen ze de flat huurde verzorging en maaltijden zou ze van het huis krijgen.Toen bleek bij navraag dat het niet mogelijk was omdat de gevraagde zorg( halen en brengen met de rolstoel naar de eetzaal) niet tot het taken/zorgpakket van de verzorgende/verpleegende hoorde. Mevr is toen verhuist naar een verpleegkliniek.Waar ze overigens heel goed is opgeknapt en alweer stukjes loopt.Situatie twee zelfde verzorgingshuis een blinde mevr. Moet 10 betalen voor warme maaltijd.ze heeft hartfalen,reuma,copd,en vermagerd toch doet ze met hulp van een v.w. Zelf haar boodschappen en kookt ze met veel handige trukjes.nu krijgt mevr griep erbij,ze kan niet tot in de eetzaal komen ze verzoekt de keuken haar eten op een bord te doen en naar boven te laten brengen.Gaat niet beleid staat dat niet toe wel moet ze de 20 euro euro betalen omdat eenmaal bereid en besteld was.mevr gaat nu kant en klaar maaltijden proberen,maar of die zoveel voedingswaarde hebben? Hoezo VERZORGINGSHUIZEN? Ja een VERPLEEGHUIS dat is lekker goedkoop zeg.
Zolang via vage campagnes gesproken wordt over het eten van voldoende vette vis, in plaats van duidelijk aan te geven dat iedere Nederlander in de winter te weinig vitamine D binnen krijgt, omdat de zon hier nu eenmaal te weinig schijnt, heeft bijna iedere Nederlander in de winter last van ondervoeding wat betreft vitamine D.
En zolang artsen er jaren en jaren over doen voor ze een goede diagnose stellen en zelfs dan niet beseffen dat je bij een darmziekte altijd onvoldoende voedingsstoffen opneemt, blijken er dus ook buiten ziekenhuizen en verzorgingshuizen heel veel ondervoede mensen rond te lopen.
Maak in elk bejaardenhuis/verzorgingshuis en ziekenhuis een zonnekamer. Stap af van die overdreven bezorgdheid over teveel zon (behalve in extreme situaties) en besef dat mensen ook zon nódig hebben.
Verder is er onder veel artsen toch een soort arrogantie wat betreft ondervoeding. Ondervoeding kan niet bestaan in een land als Nederland en dus onderzoeken ze het ook maar niet. Vitamine D, B12, magnesium, calcium; gewoon niet onderzoeken want dáár kan het toch niet aan liggen. Dát kan toch niet zulke gevolgen hebben. . . Wordt eens wakker!
Je moet eens weten hoeveel mensen het eten niet opeten
van tafeltje dekje etc. of eigen gekookt eten.
Door het niet door de keel te kunnen krijgen omdat m'n
alleen moet eten.
Maar er zijn ook situaties waar mensen met elkaar
door hun eet gedrag , niet kunnen eten omdat zij
zich ergeren om het eetgedrag van die ander,