Bizarre verhuizing
Een gezin uit Assen emigreert binnen drie weken naar België, omdat ze hun kinderen in Nederland geen thuisonderwijs mag geven. Een verzoek om vrijstelling van leerplicht op basis van humanistische gronden werd afgewezen. "Daarom vertrekken we naar België. Daar is thuisonderwijs wel toegestaan", meldde moeder Wenda Verkerk donderdag.
Een bizar verhaal want het is in Nederland wel toegestaan om kinderen thuis les te geven. Daaraan zijn dan wel voorwaarden verbonden. Kinderen hebben namelijk wel leerplicht, maar géén schoolplicht. Zolang ze onderwijs volgen en gemiddeld op het zelfde niveau als normale basisschoolleerlingen uitkomen, mag je ze ook thuis lesgeven. Er moet daarvoor ene heel zwaarwegende reden zijn. Dat kan een bepaalde religie / levensvisie zijn. Zo komt het thuisonderwijs in de Bible-belt geregeld voor. Onvrede met het schoolsysteem of een kind met gebruiksaanwijzing maar overigens normale intelligentie, kunnen ook redenen zijn.
Niet gewoon omdat je het leuk vindt en er zin in hebt. Naar schatting zijn er in Nederland mogelijk 2000 kinderen die thuis onderwijs krijgen. Vanzelfsprekend moet degene die het onderwijs geeft daartoe wel bevoegd zijn. Leerkrachten kunnen onder genoemde voorwaarden hun kinderen dus lesgeven.
Er zitten echter nadelen aan, vooral als één van de ouders de lessen verzorgt. In de eerste plaats mist een kind de sociale omgang met andere kinderen. Dat kan een "cultuurschok" veroorzaken als het kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Een lesgevende ouder is bovendien iemand met een dubbele pet en de afwisseling tussen thuis en school, die heel ontspannend kan werken, ontbreekt dus ook in zo'n geval.
In sommige landen is thuisonderwijs geven heel normaal, maar dat is in Nederland niet het geval.
Ik geef deze ouders groot gelijk. Als ouder heb je één verplichting waar je nooit onderuit kunt en dat is:''Opkomen voor het belang van je kinderen.''
School wordt gezien als noodzaak, waar ik me ook in kan vinden, maar er zijn ''gevallen'' waarbij kinderen door school juist worden ''kapot'' gemaakt. Neem pesten, daar wordt vaak heel gemakkelijk over gedaan door scholen, pesters worden genegeerd, slachtoffers moeten maar in therapie. Dit terwijl er vaak niks met de slachtoffers aan de hand was vóór het stelselmatige pesten.
Als je als ouder zo met je kinderen omgaat val je in de categorie kindermishandelaar, als een ander kind jouw kind mishandeld is jouw kind degene die niet deugt, krom systeem.
En zo zal het met de zoon van dit ouderpaar ook zijn, maar dan vanwege zijn dyslexie. Ik vind het knap dat ze deze stap durven te zetten, ze komen op voor hun kinderen, zouden meer ouders moeten doen.
Nederland kent wel degelijk een schoolplicht! Ook als het kind daar daar beschadigd wordt zijn ouders verplicht dit toe te staan! Als ouder kom je dan al snel knel tussen de schoolplicht en de zorgplicht. Gelukkiug kiezen deze ouders voor hun kinderen. Ze hebben al een lange weg achter de rug met veel onrecht en stress. Veel succes in België!