1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Branchevereniging luidt noodklok voor kleine zorgaanbieders

33 Reacties

De aangekondigde kabinetsplannen hebben niet alleen grote en vaak nare gevolgen voor Pgb-houders. Ook de zorgverleners dreigen erdoor in de problemen te raken. Zo heeft geen enkele ZZP-er een contract kunnen afsluiten met het Zorgkantoor om volgend jaar zorg te kunnen blijven leveren. En van de kleine en middelgrote aanbieders is dat maar een schamele één op de veertig gelukt. Daardoor dreigen er komend jaar duizenden mensen zonder werk te komen zitten.

Volgens de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) zullen de eerste zorgondernemers binnenkort hun deuren moeten sluiten. De vijftig miljoen die het kabinet heeft uitgetrokken om hen te helpen voortaan zorg in natura aan te bieden, lijken dus op zijn best een druppel op de gloeiende plaat te zijn.

Het zogenaamde 10-uurs criterium levert ook grote problemen op. Daarbij moet een cliënt minimaal een indicatie van 10 uur per week hebben van het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) of van het Bureau Jeugdzorg om in aanmerking voor de gesubsidieerde vergoedingsregeling als zorgkantoren geen passende zorg hebben kunnen contracteren. Veel jongeren krijgen bijvoorbeeld, omdat ze naar school gaan, een indicatie voor maixmaal 6 uur en kunnen dus geen zorg meer inkopen.

Dat betekent nog minder klanten en dus nog minder werk voor de kleine zorgondernemers. BVKZ-voorzitter Mark van Barschot ziet het somber in: "Nu zitten ondernemers en hun cliënten met de gebakken peren en dreigt zorgtekort, banenverlies en verdampt de economische waarde die de ondernemers op eigen kracht en voor eigen rekening en risico met hard werken hebben opgebouwd. De economische schade van dit beleid is niet te overzien."

Volgens Van Barschot verliest regeringspartij VVD alle geloofwaardigheid als voorvechter van marktwerking en vrij ondernemerschap. Volgens hem zal, als de plannen doorgaan, geen weldenkende ondernemer de komende jaren zelfs maar in de buurt van de zorgsector durven te komen.

33 Reacties

  • Emile zei:

    AMEN.

  • alberta zei:

    En hoe zal het na 2013 gaan???

    Als de AWBZ naar de zorgverzekeraars gaat en de zorg in moeten kopen?????

    Bij hoeveel verschillende Zorgverzekeraars moet men dan op het contract staan??

    Ik denk niet dat de zorgverzekeraars op al die kleine zelfstandigen zitten te wachten.

  • Jannie zei:

    Kunnen wij, als zzp,ers niet gezamelijk een vuist maken richting
    Den Haag?

  • juul zei:

    hoe zit het met de toekenningen die voor 15 jaar zijn afgegeven?

  • Bekx zei:

    Het kabinet denkt dat wij vrije zorgaanbieders ons massaal aan gaan melden bij de instellingen, de onderliggende vraag is waarom zijn wij in het verleden daar weggelopen..?

    ZIN heeft 15 jaar de tijd gehad om hun zorg te reorganiseren, tot op heden is er weinig tot niets gebeurt om flexibele zorg, zorg op maat bieden aan mensen met een beperking.

    Het werk wat ik met hart en ziel EN expertise doe voor mensen met ASS, normaal begaafd / hoogbegaafd. Deze specialistische zorg gaat met de aankomende jaren dramatisch afnemen, - probleemgdrag als gevolg van deze ordinaire bezuiniging.

    Deze mensen paticiperen nu in de samenleving met een paar uren in de week ondersteuning ( onder de 10 uur grens ) met afroep indien nodig is, pro actief werken noemen wij dat in onze branch.
    Om juist de stijgende kosten in de zorg te minimaliseren.

    Pro activiteit een term die men niet verstaat in Den Haag, door de maatregel alles naar ZIN te verwijzen!

  • Joanne zei:

    @Jannie, dat lijkt me een heel goed idee, maar hoe doen we dat? Hoe pakken we dat aan?
    Los staand van het feit dat heel veel zzp-ers zonder werk komen te zitten, maak ik mij ernstige zorgen over alle jongeren die straks zonder begeleiding komen te zitten. Hoe gaan zij dit oplossen?! Ergens hoop ik dat volgend jaar al blijkt dat deze grote verandering in de PGB/zorg een ENORME fout is! Wanneer er mensen zijn die ook een vuist willen maken en ideeën hebben over hoe, laat mij dat dan weten en stuur een mail naar [email protected]. Misschien dat we nog iets kunnen doen, laten we in ieder geval tot op het laatst 'vechten' voor wat we hebben en wat wij aanbieden aan de zorgvragers!

  • Joanne zei:

    @Bekx, precies!!!

  • Annemarie zei:

    Ik werk als ZZP- er. Nu bijna 9 jaar met veel tevreden klanten en goede resultaten.
    Bij de gemeente en zorgkantoor in de regio kom ik er niet tussen. Dus heb ik besloten de lopende klanten te bedienen tot 1 januari 2014 en dan sluiten de deuren. Geen idee wat ik dan ( incl. universitaire opleiding) moet gaan doen.
    Twee partijen ernstig gedupeerd!

  • mr Tom zei:

    1 vuist maken met duizendenden ZZP-ers hoe doe je dat?
    idee:
    - een joint venture met heel veel ZZP-ers maken
    - en dan sluit de joint venture contracten af met zorgverzekeraars

  • Vidroh zei:

    Misschien ten overvloede, maar die vuist van ZZP-ers is er al, en heeft al geleid tot veel ge-opende deuren bij overheid, zorgkantoren, inspectie, et cetera. De Zorgprofessional wil, zoals mr. Tom ook suggereert, kijken of gezamenlijke benadering van zorgkantoren kan leiden tot een gezonde AWBZ- markt voor individuele ZZP-ers in de zorg. Beslist het onderzoeken waard.

  • Joanne zei:

    @ mr. Tom, goed idee! Maar hoe pakken we dat aan? Dan zouden we per stade/regio moeten bekijken wie wat aanbiedt en zo meerdere joint ventures maken. Dan zouden er wel contracten kunnen worden afgesloten. Ik ben helemaal voor! Plan de campagne? mail me: [email protected]

  • Tineke van Meer zei:

    Alleen als we ons verenigen en krachten dus bundelen kunnen we invloed uitoefenen op het kabinetsbeleid. Dat geldt mijns inziens zowel voor cliënten als kleine(re)zorgaanbieders. Gelijk op gaan als cliënten èn zorgverleners!
    Voor cliënten is er in ieder geval Per Saldo als spreekbuis, en voor hulpverleners kan dat met het lid worden van de BVKZ!

    Tineke van Meer, eigenaar van éénvrouwszaak "Emergozorg" en lid van Zorgnetwerk Gooi en Vechtstreek i.o.

  • Emile zei:

    Ik denk, en sorry dat het weer negatief is, dat het geen kans heeft voorlopig. Er zijn zat samenwerkingsverbanden die het hebben geprobeerd de laatste tijd. De zorgkantoren & de grote organisaties hebben netwerken lopen van jaren. De pot is al verdeelt voor de komende pakweg 2 jaar. Ik persoonlijk denk dat we moeten overleven. Dat alles in de komende jaren in elkaar zal storten is een, met zeer grote kans, te verwachten waarschijnlijkheid. Daarna zal men met hangende pootjes bij ons terug MOETEN komen, of wij aub kunnen helpen. Vanaf dat de gevestigde orde + die mensen die nu het beleid bepalen, last gaan krijgen van de nu genomen maatregelen, zal alles weer opgelost moeten worden. En wie denken jullie dat daarvoor het meest geschikt zijn???? Juist WIJ !!!
    Dus houdt vol, evt. met hangen en wurgen, over 2 jaar zijn we harder nodig dan ooit. Wacht maar tot de eerste psychisch zieke zwervers meer op gaan vallen dan zij wenselijk achten. Als nu al de signalen niet worden gezien of genegeerd, waardoor psychotische mensen in winkelcentra gaan schieten. Wat dan straks.De zorgmijders. De kleine criminaliteit toeneemt van de makkelijk beinvloedbaren, { laag IQ, autisten, ADHD- ers, enz.} die nu nog een vangnet hebben maar straks nog niet eens een startkwalificatie.Als het economisch nog slechter gaat in ons land, omdat ook wij in ons land geen geld meer kunnen uitgeven.[Zal misschien nog de meeste indruk maken op dit kabinet.]

    Doe niet teveel consessies aan jezelf, houdt je expertise op peil & help elkaar waar je kunt.Probeer in je huis te blijven wonen & overleef. Sta klaar als je weer nodig bent.

    Denk eraan, de handvatten die we anderen geven werken ook voor onszelf.

  • Jan zei:

    Kleine zorgondernemers hebben 1 ding mee, de vraag blijft bestaan en de inkoop dit jaar bij ZIN was al afgesloten voor het beleid is uitgestippeld, hier is m.i. geen rekening gehouden met extra vraag die gaat ontstaan.

    Het is je emotionele/ideele vlak geweest dat ervoor gezorgd heeft de grote instelling te verlaten en iets voor je zelf te beginnen.
    Het is nu de uitdaging om een goede balans te vinden tussen de zakelijke en emotionele facetten van ondernemen in de zorg.
    Regeltjes, politieke taal leren verstaan, lobbyen maar met behoud van je eigen identiteit. Hierin heeft de kleinschalige aanbieder wellicht te weinig in geïnvesteerd de afgelopen jaren.

    Het zijn mischien koude en kille termen maar uiteindelijk komt het toch ten goede aan onze cliënten wanneer wij allemaal aan dat stukje kwaliteit en transparantie kunnen bieden zodat de instanties niet meer om ons heen kunnen.

    En zoals Tineke hierboven al zegt de cliënt heeft eigen belangenorganisaties dus dit wiel hoeven wij als ondernemers niet meer uit te gaan lopen vinden.

  • pi zei:

    zelf biedt ik dagzorg voor ouderen.
    Het liefst in een groepje van vier, maximaal 5 personen.
    Twee dagen in de week is de ruimte leeg, dacht te gaan uitbreiden, maar dan met personeel.
    Dit is niet meer mogelijk, of ik moet met een groep van 8 personen gaan werken. Dit werkt in mijn beleving niet. Je kunt alleen niet een groep van 8 personen opvangen.
    Ik ben dus genoodzaakt om niet uit te breiden.

  • Bekx zei:

    Hoi Juul,

    Als het gaat om geen ZZP ( zorg zwaarte pakket, verblijf ) dan is de kans groot dat alles stopt op 1-1-2014 onder de term AWBZ zorg.
    Het wordt dan ZIN, of naar de zorgverzekeraar een PGB variant, de functies begeleiding / kortdurend verblijf ( logeeropvang ) naar de gemeentes.

    De gemeentes weten zich geen raad met deze problematiek en hulpvragen!En daarnaast hebben zij de vrijheden te doen met de WMO gelden wat zij willen, niets staat beschreven.

    Hiep hiep hoera voor staatsecretaris, NOT!

  • Bekx zei:

    Regeltjes, politieke taal leren verstaan, lobbyen maar met behoud van je eigen identiteit. Hierin heeft de kleinschalige aanbieder wellicht te weinig in geïnvesteerd de afgelopen jaren.

    Jan, ik zou het om willen draaien de ZIN instellingen staan te weinig open voor innovatieve, creatieve investerende zelstandige zorgaanbieders! Zorgaanbieders die ondernemen, flexibele zorg op maat kunnen leveren, effectief werken.
    Het gaat juist om deze attitude, wat een bedreigd gevoel geeft aan de grote instellingen.

    Vandaar vaak het gedraai en geneuzel binnen een log apparaat. En vergeet niet die mensen moeten toch allemaal aan het werk gehouden blijven...te veel lagen, te veel inefficient werk en dat kost geen bakken met geld!?

    Het voordeel is wel dat je zorg massaal lekker goedkoop in kan gaan kopen of de kwaliteit er toe doet, laten we voor het gemak buiten beschouwing!

    VVD stimuleert ondernemersschap?
    MAAKT HET ONMOGELIJK ZOU IK ERVAN WILLEN MAKEN..

  • orion zei:

    Net als Annemarie werk ik 6 jaar als zzp-er met hele tevreden PGB klanten. Net als zij zal ik mijn klanten tot 2014 blijven begeleiden. Omdat ik ervanuit ga dat ik in 2012 geen nieuwe klanten meer bijkrijg ben ik ondertussen op zoek naar een partime baan en aan het rondkijken of ik via een cursus en ander zelfstandig bedrijfje kan opzetten. Ik vind de regeling het ergst voor mijn klanten; zij hebben een beperking waardoor zij niet flexibel zijn zoals wij en de grillen van de regering moeten ondergaan en hiervan het meest de dupe worden.

  • Kaj Elhorst zei:

    Dat wordt dus lekker bezuinigen op kosten van het UWV!

  • Tineke van Meer zei:

    Zoals Jan (14.44 u 0op 1 dec) zegt, denk ik ook: als wij kleine zorgondernemers in the picture willen komen/blijven, is het zaak dat we "bestuurlijk", "strategisch en tactisch" denken (leren)en dit toepassen in de bijpassende taal. Dat zijn zaken die ++ opleveren in het beïnvloeden van beleid en middelen om te bereiken dat onze cliënten krijgen en houden wat ze nodig hebben.

  • Leijgraaf zei:

    ....
    alberta zei:
    En hoe zal het na 2013 gaan???
    Ik denk niet dat de zorgverzekeraars op al die kleine zelfstandigen zitten te wachten.
    .
    # 1 december 2011 at 11:41
    Jannie zei:
    Kunnen wij, als zzp,ers niet gezamelijk een vuist maken richting
    Den Haag?

    IK ZEG JA!!! WIJ KUNNEN ÉÉN VUIST MAKEN. ER IS EEN BRANCHEVERENIGING VAN KLEINSCHALIGE ZORGAANBIDERS de BVKZ...!!! zie: www.bvkz.nl



    robby van lankveld,
    Zorgverlening de leijgraaf

  • Marc Bulten zei:

    Heel goed wat de BVKZ doet, maar ik zie weinig perspectief voor na 2014.
    De kleinschalige zorg zal er ws. ook niet tussen komen als de functie begeleiding overgaat naar de WMO.De aloude ZIN-instellingen zullen ook hier weer vooraan staan via hun 'old boys netwerken',en weinig graantjes overlaten.Weg eigen regie voor clienten die juist voor de kleinschalige zorg en het PGB hebben gekozen.Weg perspectief voor de ZZP-ers en kleine zorgaanbieders.
    Optie voor ons is om ons als onderaannemer, met hopelijk behoud van een stuk autonimie,aan het werk te gaan bij één van de aloude ZIN-instellingen.Die verhogen dan ons uurloon tot het maximaal toegelatene en zij verdienen gratis geld...Vreemd, er zou toch bezuinigd gaan worden door het PGB de nek om te draaien?
    Maar hopelijk hebben we in 2012 een nieuw kabinet dat wel kan rekenen en respect heeft voor clienten en ondernemerschap en het PGB herintroduceert.Wie weet....

  • Emile zei:

    Kai, hoezo UWV. Wij zijn zelfstandig ondernemer= geen uitkering.
    Maar ik denk dat de meesten van ons wel zo geschoold zijn dat we weer al dan niet tijdelijk in de reguliere zorg terecht komen.

    Tot 1990 werkte ik in een commerciele baan en kende de Old Boys netwerken. Baalde daar zo stevig van dat ik heb gekozen voor ander werk, waarbij ik zelf het gevoel had voor en met mensen te werken, dus bewust de gezondheidszorg. Ook in 2001 bewust als ZZPer.En nu dus weer terug bij af misschien.

    Wat betreft de brancheverenigingen en Per Saldo enz. Heb sterk de indruk dat je het gevoel wordt gegeven dat je mee mag denken, waarna de zo goedkoop verkregen informatie wordt gebruikt om grenzen te bepalen waarop iemand geen recht heeft op zorg. Grenzen van minimaal 10 uur zorg indicatie zijn niet voor niets gevonden. Veel indicatie's gaan bijv. tot 9,9 uur.Wel meepraten en dan tegen je gebruiken dus.

  • Bekx zei:

    Marc Bulten helemaal mee eens!

  • Jan zei:

    Als onderaannemer werken heeft veel haken en ogen, een verschuiven van verantwoordelijkheden, de grote jongens zitten er niet echt op te wachten en er is niet naar ingekocht.

    Ik heb bij 6 regionale ZIN instellingen een dikke middelvinger gekregen, ze zien je gewoon als concurrent en je kan de boom in.

    En je kan blijven dromen en boos zijn op de hele situatie, of a) een vuist maken met BVKZ of zorgprofessional of iets dergelijks en b) zorgen dat je zaak transparant is met een werkend kwaliteits systeem en raad van toezicht.

    Als dan de verhalen de media gaan bereiken over mensen die helemaal buiten de boot gaan vallen bij de ZIN dán kunnen wij pressie gaan uitvoeren. Dan kunnen we aantonen dat we kwaliteit leveren en dat we transparant zijn en niet louche en dan ligt de bal bij de politiek en zorgverzekeraars, die hebben dan weinig argumenten waarom we niet mee mogen doen.

    2012 wordt een tussenjaar, verwacht geen groei, consolideer je klantenkring en ga lobbyen, bij de media, de lokale gemeenteraden, meld je aan bij BVKZ, bij de zorgprof. of weet ik veel wat.

  • Anna zei:

    Om te beginnen: ik ben ook een zzp'er in de zorg en krijg dus ook te maken met het feit dat ik mijn bakens moet verzetten.

    Ik ben het echter niet eens met de dramatiek in het bericht van de BVKZ (zoals: “...verdampt de economische waarde die de ondernemers op eigen kracht en voor eigen rekening en risico met hard werken hebben opgebouwd. De economische schade van dit beleid is niet te overzien.”)

    Zoals Emile het ook al zegt: de meesten van ons komen wel weer aan het werk (in de zorg of daarbuiten). En op die nieuwe plek (als ZZP'er of in loondienst) blijft hetgeen je opgebouwd hebt van waarde. Bovendien: bij ondernemer zijn, horen nu eenmaal ondernemersrisico's als gewijzigd beleid. Zorg-zzp'ers en andere kleine zorgondernemers wisten we dat al toen de cliënten met enkel psychosociale problematiek buiten de boot vielen en toen er vorig jaar een PGB-stop werd afgekondigd.

  • Loes zei:

    Volgens mij is er in Zeeland een initiatief waarin verscheidene ZZPers zich aangesloten hebben (met behoud van zelfstandigheid) bij een bureau met als doel een gezamenlijke AWBZ erkenning. Ik heb degene die dat had bedacht een tijd geleden gesproken en volgens hem waren de zorgkantoren just heel blij met dat initiatief.
    Ik weet niet of het van de grond gekomen is, maar zoiets zou voor veel ZZPers een optie kunnen zijn en je zou het per regio kunnen organiseren.

  • Jan zei:

    @ Beste Anna, mijn (verpleegkundige) vrouw en ik hebben 2 jaar geleden een klein extramuraal VV team opgestart, volledig prive gefinancierd, wij draaien helemaal onafhankelijk en bieden werk aan zo'n 12 mensen. Van dit hele team, waarvan het grootste deel gediplomeerd is, is er zeggen en schrijven 1 verpleegkundige kostwinner thuis. Als er iets met onze onderneming gebeurt komt zij inderdaad ergens anders wel weer aan de bak.
    De rest van de medewerksters hebben allemaal een gezin en die gaan lekker weer thuis voor de kinderen zorgen, hier en daar een zwart poets adresje, die gaan echt niet voor een habbekrats bij de ZIN met een zakcomputertje secondes lopen afvinken.

    Om onze onderneming op poten te zetten, met kwaliteitssysteem en al heb ik persoonlijk een hoop geld opgehoest en al wat ik straks rijker ben is een geweldige ervaring, verder niks, als het fout loopt zal ik blij zijn als ik mijn investering eruit heb en dan ga ik dus ook never nooit meer iets in de zorg doen.

    Ons hele idee was uit nood geboren in verband met een chronische ziekte binnen ons gezin, het was goed doordacht en voorbeeldig uitgewerkt en het wordt nu door de ondernemerspartij de VVD de nek omgedraaid, terwijl hun minister loopt te roepen dat je je problemen maar in je eigen omgeving uit moet vogelen.

    Dus hoe dramatisch het ook klinkt de BVKZ heeft wel degelijk een punt want ons verhaal is er een van velen. Er zijn landelijk vele aanmeldingen binnengekomen en ieder heeft zijn eigen verhaal. Er gaat wel degelijk een hoop kapot.

  • Kaj Elhorst zei:

    Dat klopt natuurlijk , geen uwv. Nee, het is nog mooier. Het kabinetsbeleid brengt mensen ertoe hun huis onder de waarde te verkopen en zich mogelijk in de schulden te steken of...in een bijstandsuitkering te verzanden. Hoe kun je ziende zo blind zijn, bezuinigen is ene kunst en een kunde, niet een kwestie van olifant in de porseleinkast, zoals nu gebeurt.

  • Emile zei:

    KAI, het gedwongen verkopen van je huis, daar maak ik mij al geen zorgen meer om. Als over pak hem beet 2 jaar iedereen die zijn/haar hypotheek niet meer kan betalen uit zijn/haar huis zou worden gezet,gaan de banken ook failliet denk ik. Allemaal de schuldsanering in en na ,ik geloof 5 jaar, kunnen wij weer overnieuw beginnen en zij naar de centen fluiten.Van kale kippen kunnen ze niet plukken. Denk dat er dan wel een oplossing bedacht zal worden.

    JAN, ik voel met je mee, zijn naast zorgverlener voor anderen, voor onze kinderen ook zorgontvanger,allemaal over straks. Lossen we dan wel weer op hoop ik.Heb al eerder geschreven ben blij dat ik een bedrijfsplan 2 jaar geleden niet heb doorgezet, had 1,5 ton gekost.

  • Wunjo zei:

    Ik vind dat het tijd is om zelf een alternatieve geldstroom op gang te brengen.
    Van de overheid en de banken is op termijn niets meer te verwachten, ze zitten met handen en voeten gebonden aan dit economisch systeem.
    Mensen hebben als eigenschap dat ze voor elkaar willen zorgen, daarom heb ik het volgende initiatief genomen: www.adopteereenpgber.nl

    Dit initiatief kan een voor een directe band tussen tussen financier en gefinancierde zorgen, veel socialer dan de anonieme financiering via de overheid!
    Succes en een hartelijke groet!

  • Jan zei:

    Er zou meer aandacht moeten worden geschonken tegen 'monopolie' in de zorg. Monopolie in de zorg dient bestreden te worden!

    Voor zover ik het weet zijn alle diploma's/opleidingen dat men hier in dit land haalt gelijk!
    Ik kan daarom niet bevatten waarom slechts een organisatie alle cliënten krijgt en de anderen hun ''kruimeltjes'' moeten oprapen wegens personeel tekort bij de monopolist. Men heeft meer cliënten dan dat men aankan.

    Verdeel de cliënten tenminste een beetje evenredig zonder de een voor te trekken.
    Cliënten en personeel krijgen vaak het gevoel alsof ze op eieren moeten lopen omdat ze bijna geen keus meer hebben.
    Dit is geen goede zaak.

  • Kees zei:

    Het feit dat ze geen managers meer in dienst hebben wil nog niet zeggen dat ze geld aan de overheid teruggeven, integendeel.
    De een verdient bijna 2x zoveel als de ander voor dezelfde handelingen.
    Terwijl de familie het meeste werk doet.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.