Buurtzorg reageert op aantijgingen
Kortgeleden kwam op deze site een reactie binnen waaruit zou blijken dat de financiele handel en wandel van Buurtzorg Nederland niet helemaal in de haak was. Wij hebben Jos de Blok van deze thuiszorgorganisatie gevraagd daarop te reageren. U vindt de integrale reactie hieronder.
" De reactie uit uw mail staat onder vrijwel elk artikel dat de laatste tijd over Buurtzorg is verschenen. Sinds de start van Buurtzorg wordt er van alles over Buurtzorg beweerd, het heeft weinig zin om hierop steeds inhoudelijk te reageren.
Kortgeleden We hebben te maken met dezelfde regels als alle andere zorgaanbieders en maken afspraken met alle zorgkantoren. Die houden zich aan de regels van de NZA en worden daarop gecontroleerd. We krijgen ook regelmatig controles van de zorgkantoren in het kader van de materiele controle. Deze zijn tot op heden altijd positief uitgevallen. Bij de start in 2006/2007 heeft Buurtzorg de afspraken gemaakt met sommige zorgkantoren die voor alle starters in de branche gelden. Bij Menzis gold afgelopen jaren een tarief van 91% voor de groei, bij andere zorgkantoren was dat gemiddeld 96% van het CTG tarief. We hebben echter bij geen enkel zorgkantoor een afspraak voor 100% van het CTG tarief. Ook in dat opzicht gelden voor ons dezelfde regelsl als voor alle andere aanbieders.
Buurtzorg levert gemiddeld 40% van de indicatie en heeft van de ca 40.000 clienten nog geen enkele klacht gekregen en een clienttevredenheid van een 9 gescoord, de hoogste score van Nederland. In drie jaar tijd zijn ca 3000 wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden bij Buurtzorg Nederland komen werken, juist omdat ze vinden dat er op een professionele en rechtmatige manier met zorg wordt omgegaan. Dit leidt er onder andere toe dat clienten ook korter in zorg zijn. Volgens het onderzoek van Ernst en Young zou de werkwijze van Buurtzorg als deze landelijk wordt toegepast ca 2 miljard euro per jaar schelen. Tot nu toe heeft Buurtzorg een omzet van ca 130.000.000 euro gehad en daarmee Nederland ca 65.000.000 euro bespaard. Inmiddels doen we een aanvullend onderzoek met Ernst en Young, 5 verzekeraars en 5 andere thuiszorgorganisaties om dit verder te onderbouwen. We willen weten welke prikkels leiden tot een betere kwaliteit van zorg en een effectievere besteding van de maatschappelijke middelen. De resultaten worden eind februari verwacht.
Buurtzorg werkt met 65% verpleegkundigen en 35% wijkziekenverzorgenden, levert vrijwel in elke situatie verpleging maar wordt vanwege de indicatiestelling slechts voor 20% ook voor verpleging gehonoreerd. Deze informatie is ook te lezen in diverse onderzoeksrapportages, boeken etc. Wij willen graag alles op tafel leggen ten behoeve van een betere zorgverlening en een betere beroepsuitoefening. Alle teams, inmiddels 275, zijn binnen enkele maanden rendabel, in de opstartfase krijgen ze de ruimte om alles goed op te bouwen en krijgen ze gewoon hun uren uitbetaald. Inmiddels zijn we in Oost Nederland ook als beste werkgever uitgekozen, een waardering van onze medewerkers.
Tenslotte: Buurtzorg is geen commerciele organisatie maar een stichting met een ideeele doelstelling. Door de minimale overhead en een goed doordacht concept gaat het met Buurtzorg erg goed. Ik vertrouw op journalistieke integriteit wat betreft bovenstaande informatie. U mag me ook gerust bellen als u meer wilt weten."
Bij deze, wij plaatsen expres de integrale reactie van De Blok omdat het concept van Buurtzorg model staat voor het beleid van het nieuwe kabinet. In het verleden hebben ons ook overwegend uitsluitend positieve berichten over de organisatie bereikt. Mocht een van onze lezers een goed onderbouwd betoog hebben dat anders luid, dan horen wij dat graag.
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door VVTPortaal, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Nu op Thuiszorgnieuws: Buurtzorg reageert op aantijgingen http://bit.ly/fftfjP thuiszorg [...]
Sorry hoor maar het verhaal naar buiten is goed, echter hier mijn ervaring. Urenverantwoording volgens de buurtzorg formule, mijn vader heeft een klasse 5 verzorging en een klasse 5 verpleging.
Dus zeg maar 26 uur per week. Aangezien de dames maar 11 uur per week over de vloer komen vraag ik naar een urenverantwoording. Krijg ik de volgende uitdraai:
Week 19 arrangement 1338 restminuten 0,
Week 20 arrangement 2036 restminuten 0
ga zo maar door tot week 35. D
aar is geen tabak van te maken maar de uren zijn wel op... als ik daar weer naar vraag word ik wel erg vervelend gevonden. Ik ben gestopt met buurtzorg, amehoela kleine teams 15 man in 4 maanden voor 2 zorgmomenten op een dag. Daarbij zitten er 15 kapiteins op het schip die volop over elkaar babbelen... Drama
@marlies
Ik weet niet waar je woon, maar een familielid van mij krijgt zorg via ZZPers via Privazorg Twente. Niks dan lof voor deze mensen, het is daar echt continu, prima geregeld.
[Buurtzorg levert gemiddeld 40% van de indicatie en heeft van de ca 40.000 clienten]
Wawww, hier droom elke zorg organisatie van!