De zin en onzin van bemiddelingsbureaus
Vorige week hadden we het al even over verkapt loondienst en het einde van de VAR. Daarom willen we het deze week nog eens met je daarover hebben.
De overeenkomsten die ZZP’ers sluiten met bemiddelingsbureaus zijn volgens de Belastingdienst ook een verkapt loondienstverband. Maar waarom staan er eigenlijk zoveel ZZP’ers ingeschreven bij een bemiddelaar, als zij hun opdrachtgevers ook zelf zouden kunnen vinden? Welke barrières bestaan er voor zelfstandige zorgaanbieders? En waarom kloppen nog steeds veel zorgvragers aan bij een bemiddelingsbureau?
ZZP’ers die ingeschreven staan bij bemiddelingsbureaus krijgen geen VAR-WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst Uit Onderneming) meer van de Belastingdienst.
Bemiddelingsbureaus verdienen geld aan het koppelen van zorgvragers aan zelfstandige zorgaanbieders. De Nationale Hulpgids wil dit proces transparant en toegankelijk maken door hulpvragers en zorgaanbieders een platform te bieden waar zij elkaar direct kunnen benaderen. Waarom zou daar nog een bemiddelaar tussen moeten zitten? De hulpvrager wil toch liever zelf beslissen wie er bij hem over de vloer komt? Zijn geld ziet hij ook liever naar kwalitatieve zorg gaan, in plaats van deels naar een bemiddelaar.
Een probleem dat hulpvragers kunnen tegenkomen is het niet helder kunnen formuleren van hun hulpvraag. Bemiddelingsbureaus kunnen hier natuurlijk bij helpen. Zij stellen de juiste vragen, om tot een gedegen hulpvraag te komen. Hoe kunnen we hulpvragers zó ondersteunen, dat ze dit zelf kunnen doen? De Nationale Hulpgids probeert de hulpvraag al zo duidelijk mogelijk te krijgen door te vragen naar de soort hulp die nodig is, de handelingen die gedaan moeten worden en met welke aandoeningen de zorgaanbieder ervaring moet hebben. Is er nog meer nodig? En lopen zorgvragers tegen nog meer dingen op die bemiddelingsbureaus hen uit handen nemen?
De échte ZZP’er die niet via bemiddelingsbureaus werkt, moet natuurlijk wel meer doen dan alleen diensten draaien. Annet Mos van Hoofd Hart Handen, adviseur aan ZZP’ers in de zorg, geeft aan dat er wettelijke verplichtingen zijn, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een klachtenregeling. Je klanten komen ook niet zomaar uit de lucht vallen, dus een stukje marketing komt er ook bij kijken. Je facturatie en boekhouding moet je zelf bijhouden en ook bijscholingen en cursussen moeten worden gevolgd. Daar staat tegenover dat je je eigen tarieven kan opstellen, zelf kunt kiezen waar je gaat werken (een klik is zó belangrijk) en hoeveel uur je gaat werken. Dan kun je je afvragen… Wat is belangrijker: vrijheid of (schijn)zekerheid?
De Nationale Hulpgids hoort graag jullie mening hierover. Hoe gaan we er samen voor zorgen dat de zorg betaalbaar, transparant en toegankelijk is en blijft?
Het nieuwe beleid WMO 10,00 euro per uur voor het huishouden. Dan afnemen bij iemand met een contract van de gemeente a gemiddeld 21,00 per uur. Eigen bijdrage 11 uur per uur. Dit is ontstaan om mensen zoals bij thuiszorg aan het werk te houden. Hiermee worden de grote bazen weer gesubsidieerd en houden we de dure zorg in stand. En de zorg voor de mensen wordt extra duur.
Hallo allen,
Ik denk echt dat het gros van de pgb houders en hun vertegenwoordigers prima in staat zijn zelf hun zorgverleners te kiezen.
De bemiddelingsbureaus vragen enorme bedragen wat mijns inziens niet naar een bureau hoort te gaan maar naar de daadwerkelijke zorg.
Ook afspraken met zorgverleners zijn goed zelf te regelen , fijne korte lijnen.
Ik plaats meestal een oproepje op de site Nationale Hulpgids als ik iemand erbij wil zoeken, en dan reageren er meteen een aantal mensen. Daar zitten geschikte kandidaten tussen.
Met een bureau moet je het maar afwachten wie je krijgt.
Succes Josephine.
Wanneer het wel of niet gehonoreerd worden van een zorgvraag afhangt van HOE, exact met wélke woorden je het formuleert, afhangt, is de ZZP-er die me hierin heeft begeleid zéér nodig geweest. Wanneer het opmaken van een Zorgplan wel of niet goed gekeurd wordt door hetzelfde fenomeen, idem dito.
Dus ja, ik heb er veel aan gehad. Ik ben de vertegenwoordigster van mijn dochter met Down. Ofschoon ik de boel behoorlijk op een rij heb, heb ik van haar diensten zeker goed gebruik gemaakt...doordat ik niet bij machte was de juiste formulering tot stand te brengen....
Hoe kan de Nationale Hulpgids wie dan ook ondersteunen...door dit soort berichten goed tot zich door te laten dringen en er mee verder gaat. ER is nog ruimte tussen de feiten en de feitelijke formulering...het lijkt wel politiek...en aangezien de meeste onder ons niet vrijwillig gekozen hebben voor een beroep in de politiek, weten er aardig wat mensen HET niet volgens wens te formuleren.
Waar ik als zorgvrager juist tegenaan loop is dat zorgverleners hun profiel op deze site niet goed bijhouden. Men biedt zich aan voor de hele week en als dan puntje bij paaltje komt, blijkt men maar hooguit één of twee dagen te kunnen omdat de andere dagen al wordt gewerkt via een bemiddelingsbureau of een thuiszorgorganisatie. Op die manier is het opstellen van een goed kloppend rooster voor mij niet te doen en moet ik waarschijnlijk noodgedwongen gebruik gaan maken van een bemiddelingsbureau wat ik eigenlijk helemaal niet wil. Ik wil als zorgvrager juist de vrijheid hebben zelf mijn zorgverleners te kiezen.
Of ik moet bij bij de thuiszorgorganisatie blijven en ik dus mensen over de vloer krijg die ik het liefst eerst onder de douche wil zetten om alle rook en parfum van ze af te spoelen voordat ze aan mij komen..
Als je in het ziekenhuis of een in een of andere zorginstelling ligt vraag je ook niet om te kiezen wie jou mag verplegen/verzorgen. Er wordt een beeld gecreëerd alsof er zorgverleners in overvloed er zijn. De zorg is een vrij zware beroep waar gemiddeld de meeste mensen in de ziektewet zitten. Ik heb totaal geen moeite met bemiddelingsbureaus, ze zorgen juist voor continuïteit van de zorg als een werknemer ziek is.
Uitzendbureaus verdienen ook aan het bemiddelen voor werknemers in de zorg.
Als uitzendkracht mag men nee zeggen, de uitzendbureau gaat door met het zoeken. Zo werkt een bemiddelingsbureau voor ZZP-ers ook. Niet iedereen wil in loondienst werken. ZZP-ers werken altijd in een team in de zorg, doet men dat niet dan is men geen echte ZZP-er, voor de belastingdienst.
Hemeltjelief ik zie hierboven mijn naam en mijn mening staan die de redactie heeft gebruikt. Het klopt allemaal wel maar ik ben geen zzp-adviseur hoor.....hoewel?
Klopt niet Hans wat je zegt.
Zzp 'ers werken lang niet altijd in een team. Je kunt ook heel goed alleen werken. Doe ik bij meerdere gezinnen met een kind met verstandelijke beperking. Ook dan ben je voor de belastingdienst wel een zzp 'er. Je moet wel aan een aantal andere voorwaarden voldoen om echte zzp 'er te zijn voor de belastingdienst n.l. inschrijven kvk, VAR-verklaring, AGB code e.d.
Ik heb in 6 1/2 jaar als zzp 'er 1 x een half jaar voor 1 cliënt via een bemiddelingsbureau gewerkt. Maar veel fijner is dat je met een klein team werkt i.g.v. 12-of 24-uursdiensten waarvoor je collega's vraagt die dezelfde visie delen, die je kent en vertrouwt. Dan kun je een coördinerende rol vervullen want dat is dan wel nodig als je met 6 mensen werkt. Je kunt dan echt voor elkaar kiezen. Natuurlijk allemaal in overleg met de cliënt.
Als je je eigen collega's kunt kiezen help je elkaar veel sneller als je bijv. het rooster niet rond krijgt. Omdat de ene hand de andere helpt en omdat je dat voor elkaar over hebt.
Zo heeft de cliënt optimaal de regie, omdat hij de zorgverlener kan kiezen die bij hem past. Er zijn bemiddelingsbureaus die wel 10 euro of meer per uur verdienen aan een zorgvrager. Die bureaus hoeven daar weinig voor te doen. De zorgverlener verdient dan heel weinig en wordt soms dik onderbetaald. Mij niet gezien, het werkt demotiverend. iK wil graag onafhankelijk zijn, kan mijn eigen facturen wel maken en zelf de boekhouding wel (laten) doen.
Ik zou geen geld willen voor de bemiddeling want dan ga je profiteren over de rug van de zorgvrager. Natuurlijk breng ik, als ik de zorg ook coördineer, wel deze uren in rekening bij de cliënt maar dat komt grofweg gerekend eerder in de buurt van de 2 euro per uur dan 10.