Een beetje ZZP’er heeft een AOV
Carnaval is weer voorbij en dankzij het belazerde winterweer tijdens die dagen zijn er ongetwijfeld weer veel mensen verkouden of ziek geworden. Kroeg in – bloedheet – kroeg uit – nat en koud – kroeg in – etc. Het was weer druk in de wachtkamers van huisartsen en gezondheidscentra.
Ooit deed een jonge au-pair in Brussel hetzelfde: naar Tilburg reizen om met haar vrienden carnaval te vieren, kroeg in, kroeg uit, met als resultaat een voorhoofdsholteontsteking. De dag dat ze terug zou gaan naar Brussel lag ze met hoge koorts in bed. Tien dagen later was ze weer op haar post. Madame was witheet van woede, ze had al die dagen moeten schipperen met haar werk en haar kinderen… Resoluut werd 750 Bfr van haar schamele 2000Bfr (ongeveer 100 gulden) maandvergoeding afgetrokken.
Goden zij dank hoefde de au-pair niet te leven van haar zakgeldje. Ze had dus ook geen verzekering tegen inkomensverlies. Maar als ZZP’er in de zorg kun je zo’n nasleep van carnaval niet hebben. Dat kost je behoorlijk wat inkomen. Een beetje ZZP’er, dus iemand die zijn/haar carrière serieus neemt, heeft natuurlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat zit dus wel goed, zou je denken.
Wachtdagen
Ai, niet altijd. Een carnavals-nasleep zoals hierboven beschreven, valt meestal niet onder deze verzekeringen. Simpelweg omdat de ziekte te kort duurt. De doorsnee verzekering kent vaak 30 wachtdagen vanaf het eerste bezoek aan de arts. Sommige drie maanden of een half jaar. Het is maar wat je bereid bent te betalen. Hoe korter de wachttijd, des te meer premie je betaalt. Datzelfde geldt uiteraard ook voor de hoogte van de uitkering, maar dat geldt voor elke verzekering.
Als je dus een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid wilt afsluiten, moet je voor jezelf vaststellen hoeveel dagen wachttijd jij wilt. Daar kies je een maatschappij op uit, aan de hand van de premie, natuurlijk. Wat je je ook moet afvragen is of de maatschappij zaken uitsluit. Wie alle polisvoorwaarden tevoren goed leest, zal zien dat er heel wat wordt uitgesloten. Bijvoorbeeld alle ziektes die de verzekeringsnemer bij het afsluiten van de verzekering heeft (gehad). En daar mag je niet ‘creatief’ over doen, want liegen leidt tot volledige uitsluiting van uitkering!
Pluiswerk
Dus als je een hoge bloeddruk hebt – nog eens vastgesteld door de onafhankelijke keuringsarts – kun je er donder op zeggen dat alle gevolgen van hoge bloeddruk van uitkering zijn uitgesloten. En dat zijn er nogal wat. Iemand met suiker zit ook lekker, maar niet heus. Hoe het zit met ‘de vrouw en alles wat haar kan overkomen als vrouw’, weet ik niet precies, maar in de jaren tachtig was er slechts één verzekeringsmaatschappij die zwangerschap en vrouwenleed níet uitsloot. Alle andere wel. Hoe verzekeraars daar nu mee omgaan, blijkt niet uit hun websites met informatie. Daarvoor moet je kennelijk een offerte aanvragen. Ook is er een maximum leeftijd waarop mensen nog worden aangenomen als verzekerde.
Een AOV afsluiten – en waarom niet, de verzekering is bovendien ook belasting aftrekbaar – vereist dus wel even wat pluiswerk, voordat je tot een keuze komt. In de loop der jaren zul je merken dat dat gepluis de moeite waard is geweest.
Tip!
Voor beginnende ZZPer heeft het UWV een goede oplossing!
Tja, mijn zwager (ZZP'er in de bouw) had ook een AOV. Dat kostte hem € 600 per maand. Toen hij ziek werd en niet meer kon werken kreeg hij na twee maanden wachttijd € 900 per maand vergoeding.
En daar moest hij dan een vrouw en drie kinderen mee onderhouden...
Toevallig gister de brochure & papieren over vrijwillige verzekeringen van t UWV doorgenomen.
Hier naar t UWV-kantoor gebeld voor n afspraak voor mondelinge uitleg, sturen ze me door naar t UWV-kantoor in Amsterdam.
Hier (Etten Leur) zit niemand die verstand heeft van deze zaken, beetje jammer, want Amsterdam is toch al snel zo'n 130 kilometertjes.
Desalnietemin ben ik mij bewust dat ik inderdaad zo'n verzekering moet afsluiten.
Dus moet ik nu echt ns actie gaan ondernemen...
Geachte ZZP-ers,
UWV.. tjsa....
Ook over uitleg van het UWV kunt u ons gewoon vrijblijvend en kosteloos bellen.
Wij nemen deze mogelijkheid standaard mee in ons Persoonlijk AOV Advies, evenals het Broodfonds met de voor- en nadelen.
Hartelijke groeten,
Arnoud Wennekus
TUNE! | AOV-ZZP.nl
030 – 6 30 88 30
Hallo,
Leuk zon AOV, maar wat als je afgekeurd wordt vanwege je gewicht? Zeg dan maar dag AOV.
Ik ben gezond, geen klachten vanwege overgewicht maar toch wordt ik afgekeurd. Dus maar gewoon verder werken zonder AOV.
Hartelijke groeten,
Therèse
Zzp in de terminale nachtzorg
Hallo,
Zonet kreeg ik als starter een blad in handen en daar staat in je binnen 3 maanden een aov moet starten anders kan het eigenlijk niet meer .
Het is duur wordt gezegd als je wat heb betaal je tussen de 2000 en 2500 euro p jr . Als starter is dat 166 p mnd ik kan het niet missen .
En dan de mop vind ik het zou boven bijstand niveau zijn maar als ik het uitreken krijg je 991 pmnd en dacht dat met toeslag de bijstand 985 euro p mnd is .
Verder wordt niet gezegd wat je betaalt als je niets heb dat willen ze altijd liever .
Ik denk je gewoon niet ziek moet worden en het ziek zijn af en toe zelf moet opvangen . Tevens heb ik toch een bijbaan erbij in loondienst .
De meeste tijd zit wel in de zzp.
Misschien is dat de oplossing om en en te doen .
@Tineke
De bijstand heeft meer eisen natuurlijk, die krijg je niet zomaar. Met een AOV bescherm je ook je eigen spaarpotje/spaargeld.
"Verder wordt niet gezegd wat je betaalt als je niets heb dat willen ze altijd liever "
Kun je dit toelichten, dit begrijp ik niet helemaal?
Hartelijke groeten,
Arnoud Wennekus
TUNE! | AOV-ZZP.nl
030 – 6 30 88 30
06- 50 880 110