Een echte ZZP’er heeft een VAR WUO in de zak
Als ZZP’er in de zorg kun je werk te over krijgen. Dat is althans de gedachte die bij veel mensen leeft. Freelance mensen zijn goedkoper voor bedrijven dan medewerkers in vaste dienst en nu er overal moet worden bezuinigd, is de loonlijst een mooie post om in te snijden… En vervolgens ZZP’ers in de plaats van vast personeel in te huren.
Toch maken veel ZZP’ers in de zorg gebruik van bemiddelingsbureaus. Of zij zien het niet zitten om zelf op jacht te gaan naar nieuwe klanten, óf ze weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Bemiddelingsbureaus nemen je veel acquisitiewerk uit handen – tegen een tarief natuurlijk – en als je wilt kunnen sommige van die bureaus je nog verder helpen, tot en met je administratie en je belastingaangifte toe! Het is maar waar je voor kiest.
Maar wees een beetje op je hoede. Want er loert een risico... Als je je te veel inlaat met een bureau dat “alles voor je regelt” kan het zijn dat de belastingdienst je niet meer als zelfstandig werkende beschouwt. En daarmee verlies je een aantal belastingvoordelen die de moeite waard zijn. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Niet in dienst
De meeste ZZP’ers in de zorg werken voor een (groot) deel via bemiddelingsbureaus. Maar daarmee is niet gezegd dat ze in dienst zijn van dat bureau. Het bureau brengt vraag en aanbod bij elkaar – meer niet. Als zelfstandige sluit je zelf een contract met een hulpvrager, ben je zelf verantwoordelijk voor voldoende werk, heb je minimaal drie opdrachtgevers (= cliënten), en ben je ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk. Als een cliënt ontevreden is, ben jij daar de dupe van, niet het bureau.
Het is dus logisch dat je van de Belastingdienst een VAR WUO krijgt. Een Verklaring Arbeids Relatie Winst Uit Onderneming. Alleen dan ben je een echte ZZP’er. Je neemt zelf alle risico’s, je bent bij niemand in dienst, verstuurt zelf je facturen aan je cliënten en als je ziek bent, verdien je niets. Toch krijgen ZZP’ers in de zorg de laatste tijd vaak een VAR ROW (Resultaat uit Overige Werkzaamheden). En bemiddelingsbureaus accepteren geen mensen met een VAR ROW – zij draaien dan vaak voor de premies op (of berekenen dat door aan de klant) en willen dat (terecht) niet omdat jij als zelfstandige werkt.
Zorg dus dat je aan alle eisen voldoet die aan een échte ZZP’er worden gesteld, zodat je alle fiscale aftrekmogelijkheden kunt benutten.
- Meer dan 3 opdrachtgevers p/j: geen probleem, cliënten genoeg
- Ondernemersrisico: op alle fronten
- Facturering: doe je zelf (of een ander tegen betaling)
- Ziekte/werkloosheid: geen verdiensten
Kun je deze vier posten allemaal afvinken? Mooi! Laat je niet afschepen met een VAR ROW!
Helemaal mee eens je bent ondernemer of je bent het niet!!!
Goed artikel. Duidelijk en helder, een goede ondernemer zorgt zelf dat de zaken in orde zijn, doet aan acquisitie, eigen boekhouding en facturering! Zzper in de zorg dat is ondernemen!
dit stukje klopt niet helemaal : Toch krijgen ZZP’ers in de zorg de laatste tijd vaak een VAR ROW (Resultaat uit Overige Werkzaamheden). En bemiddelingsbureaus accepteren geen mensen met een VAR ROW – zij draaien dan vaak voor de premies op en willen dat (terecht) niet omdat jij als zelfstandige werkt. niet de bemiddelingsbureaus draaien dan op voor de premies, maar de klant die een zzp-er inhuurt. ik heb via een bureau een schoonmaakhulp gevonden. helaas had zij niet de juiste var verklaring, en ik werd gewaarschuwd dat als ik haar toch in dienst nam en zij haar verplichtingen aan de belasting niet na zou komen, de klant opdraait voor de premies.
Een instelling wil mij graag als ZZP'er inhuren voor cliënten die de CIZ indicatie Begeleiding Individueel hebben.
Helaas kon dit niet doorgaan omdat ik geen AGB cocde heb.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik ben wel aangesloten bij de beroepsverenigingen LVSC en NBPO waar ik de "Code van Privacy en geheimhouding" heb ondertekend Beide hebben ook een klachtenprocedure.
Heeft iemand hier ervaring mij en/of kan mij verder helpen?
Hartelijke groet,
Marlies Oudijk
Eén ding in dit artikel klopt totaal niet: Voor een PGB-er is iemand in loondienst nemen vele malen GOEDKOPER dan een ZZP-er!!!!! (Ik heb het nu over mensen in dienst bij een PGB-er, niet mensen in dienst bij een instelling, daar is een groot verschil tussen!!!)
Met een PGB heb je namelijk autmatisch recht op ziektegeldvergoeding voor iedereen die bij je in dienst is, hoef je geen pensioenregeling te hebben, moet je vakantiegeld direct uitbetalen maar kan je in overleg kiezen om vakantie-uren ook direct in het loon op te nemen (dus geen gedoe met vakantiedagen net als bij een ZZP-er).
Kortom, bij een ZZP-er zit er in het uurbedrag:
loon
vakantiegeld,
ziektegeld (want je moet als ZZP-er wel voldoende inkomsten hebben om ziek te kunnen zijn...)
pensioenpremie
Bij iemand in dienst zit in het uurbedrag:
loon,
vakantiegeld,
eventueel vakantieuren,
geen ziektegeld,
geen pensioenpremie.
Uiteraard betekend dit wel dat iemand in dienst meer kwetsbaar is bij ziekte dan een ZZP-er. En er wordt geen pensioen opgebouwd.
Voor mij als beheerder van een PGB is het dus veel meer logisch om mensen in dienst te nemen, wat gemiddeld ongeveer 18-20 euro kost (inclusief werkgeverslasten), dan een ZZP-er die 35-60 euro per uur kost.
Om zoveel mogelijk zorguren uit het PGB te halen is een ZZP-er dus totaal GEEN optie!
Waarom schrijf ik deze reactie: omdat er nog heel veel ZZP-ers actief zijn op nationale hulpgids. Lieve ZZP-ers die het allemaal heel goed bedoelen, met een PGB ben je onbetaalbaar. Natuurlijk zijn er veel mensen die toch met een PGB een ZZP-er inhuren; deze menzen beseffen niet dat zij zichzelf hiermee zorg ontzeggen! De ZZP-er zou dit wel moeten beseffen!
Alleen in uitzonderingssituaties (bijvoorbeeld een uur specialistische zorg) is het betaalbaar om vanuit een PGB een ZZP-er in te huren, omdat je in zo'n geval niet even iemand in dienst kunt nemen.
Met vriendelijke groet,
Brenda Immers
Aan m ivens: We hebben het aangepast.
Aan Brenda Immers: Hiermee bedoelen we dat personeel op dit moment veelal ontslagen wordt, zodat ze als ZZP'ers terug kunnen keren bij het bedrijf. We hebben dit nu duidelijker in de tekst gezet. Goed dat je aankaart dat het voor PGB'ers anders zit.
Een AGB CODE kan je als je beroepsvereniging is aangesloten gewoon aanvragen.
Hoi mede ZZP ers in de zorg.
Ik werk 32 uur per week in loondienst in een algemeen ziekenhuis. Daardoor kan ik geen VAR WUO krijgen. Dat ik naast mijn baan gemiddeld 10 uur per week in de zorg bijwerk en dan nog administraatie en scholinstijd aan mijn zaak besteed is nog steeds geen grond om mij als echt ondernemer te zien. Dus resultaatgenieter met een VAR RUO. En daardoor kan ik me niet inschrijven voor een AGB code en zo voor AWBZ verpleegwerk. Ik voel mij benadeeld hierdoor !!
Hallo Brenda
Wij hebben 5 zorgverleners in dienst waaronder 2 ZZP'ers, deze ZZP'ers krijgen hetzelfde uurloon als de 3 andere zorgverleners n.l. 16 cq 20 euro per uur dit verschil zit hem in de opleiding.
In dit uurloon zit minimaal het minimumloon plus vakantiegeld/uren en alleen gewerkte uren kunnen gedeclareerd worden.
Dus geen ziekengeld daar kan een ondernemer zich voor verzekeren of niet dat is hun keus. Want als je ziekengeld in het uurloon doet dan wordt men wel heel gemakkelijk ziek.
En ook geen pensoenpremie, n.l. als ondernemer moet je dat zelf maar regelen, iemand in loondienst betaalt ook zelf zijn pensoenpremie, wordt ingehouden op het loon.
Neem je een ZZP'er via een bureau dan kan je er 5 á 6 euro per uur bijrekenen. De conclusie is dat niet de ZZP'er dit betaald maar de klant want dit is doorberekend in het laag/hoog tarief die dat bureau hanteert.
Natuurlijk zijn er ook ZZP'ers die 30 tot 60 euro per uur vragen, ik ken er die vragen 85 euro per uur laat ze lekker ik hoef ze niet en ze komen zichzelf wel tegen want op deze manier prijzen ze zichzelf buiten de markt.
Groetjes van Wil.
@wil, hoezo ze verdienen hetzelfde bedrag als mensen in loondienst?
Ik neem aan dat je niet minder declareert bij de zorgverzekeraar en andere instanties...
Het feit dat anderen 30 tot 60 euro declareren is omdat ze daar recht op hebben. Indien jij dat niet uitbetaalt betekent dit dat jij meer dan de helft van het loon van een ZZPér voor jezelf houdt,of niet?
Of declareer je toch minder?
Ik heb het hier dus over mensen die in de verpleging werken.
Heb jij het soms over mensen die in de huishouding werken?
@Wil,
Ik geloof dat je mij niet helemaal begrepen hebt;
iemand die als ZZP-er werkt zal een bedrag in zijn uurtarief moeten opnemen wat men kan gebruiken om een ziekteverzekering te betalen of wat men spaart om ziekte zelf op te kunnen vangen.
Iemand die in loondienst is krijgt ziekte via de SVB doorbetaald.
Als jij mensen in loondienst alleen betaald voor gewerkte uren en niet voor uren die je wel met hen hebt afgesproken maar die niet gewerkt zijn door ziekte, dan betaald je dus niet waar ze recht op hebben. Jij kunt hen namelijk gewoon doorbetalen, ziek melden bij de SVB (of je daar je administratie laat doen of niet maakt hier niet voor uit)en jij krijgt het geld via de SVB weer terug. (Ziektegeld vanuit een PGB is overigens maximaal 6 weken mogelijk, hierna is de ziekte automatisch zijn baan kwijt...zo werkt dat bij een PGB).
Misschien heb je mensen in dienst op basis van een nul-uren contract, maar ook dan zal je de afgesproken dagen waarop zij ziek zijn door moeten betalen....
Overigens draagt iemand in dienst bij een PGB-er geen pensioenpremie af, dit zit niet automatisch in het loon, de zorgverlener draait hier dus zelf voor op! Je kunt wel een iets hoger loon afspreken zodat mensen zelf voor hun pensioen kunnen sparen (of er een verzekering voor af kunnen sluiten).
@Henk:
Een budgethouder maakt afspraken met de zorgverleners over hun loon of tarief. Vervolgens betaald de budgethouder de overeengekomen bedragen uit (of de SVB doet dit in opdracht van de budgethouder). Ik begrijp niet hoe jij op het idee komt dat je als budgethouder geld voor jezelf kunt houden???? Alle bedragen moeten worden verantwoord naar het zorgkantoor en de ene zorgverlener verdient meer dan de andere dus er worden verschillende bedragen op de verantwoording geschreven door de budgethouder.
Als je dus iemand kan inhuren voor een lager bedrag dan verantwoord je dus ook een lager bedrag voor die zorgverlener. En van het budget wat je dan overhoudt kun je misschien weer wat extra uurtjes zorg inkopen die je dan ook weer op de verantwoording zet.
Een budgethouder kan nooit budget op zijn of haar eigen naam uitbetalen. Wel kan een ouder, kind, broer, tante of noem maar op welk ander familielid uit het budget worden betaald; bijvoorbeeld als een partner 10 uur per week minder is gaan werken omdat hij of zij de zorg niet meer aan kan in zijn of haar vrije tijd. En dan mag de budgethouder zijn of haar partner in dienst nemen (tegen een normaal uurloon, bijvoorbeeld het uurloon wat diegene voorheen bij zijn of haar werkgever ontving). Maar dat is een heel ander onderwerp.
@Wil:
Als jij een ZZP-er in kan huren tegen een 'loondienst-tarief' dan heb je geluk. Ik zou als ik ZZP-er was het niet doen omdat je als ZZP-er veel regelwerk hebt (omdat je ondernemer bent), hooguit als het als een kleine bijverdienste zou zijn. Je bent als ZZP-er namelijk wel heel kwetsbaar als je voor een laag tarief werkt (geen geld als je ziek wordt, geen geld om je te verzekeren tegen ziekte of voor je pensioen en je hebt geen vast werk...). Maar voor een PGB-er is het ideaal'net zoveel kwijt als bij iemand in loondienst en toch geen verpichtingen als werkgever.
Ik hoop dat ik met deze lange uitleg weer wat dingen de wereld uit heb kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Brenda Immers.
Beste collega's verpleegkundigen,
Jammer dat soms het onderwerp wordt veranderd. Het gaat over VAR WUO. Aan het einde van het bericht lees ik opeens: mooi, dan heb je VAR ROW. Dat is wat anders. En reacties zijn weer over andere onderwerpen.
Met VAR ROW krijg je geen bemiddeling, dat klopt. Het probleem is, dat er weinig bemiddelingsbureaus zijn dat de eisen van de belastingdienst voldoen. Zodra het bureau wordt gecontroleerd, ben je jouw VAR WUO kwijt. Op dit moment is dat bij PrivaZorg gaande. Jezelf kan alle eisen voldoen maar voor de belastingdienst ben jij geen ZZP'er omdat het bureau niet volgens de regels werkt.
Ik wil zeggen dat een VAR WUO te krijgen, is alleen maar 4 posten afvinken niet genoeg.
Beste Bertranda, goed dat je aangeeft dat het ook afhangt van de bemiddelingsbureaus. Overigens staat er in de laatste zin van het artikel 'Laat je niet afschepen met een VAR ROW!', wellicht heb je hier overheen gelezen.