Familie moet dagelijkse begeleiding verstandelijk gehandicapten regelen
Volgens TNO moet de familie in de toekomst de dagelijkse begeleiding van verstandelijk gehandicapten regelen. Daarnaast moeten de gemeenten meer gaan doen voor vervoer en dagbesteding.
Een deel daarvan zullen de 33.000 mensen die nu nog binnen de awbz vallen misschien zelf kunnen doen maar lang niet alles. De regels die het nieuwe kabinet wil invoeren, leiden tot die vergaande wijzigingen. In 2020 moeten maar liefst ruim 70.000 mensen met een verstandelijke handicap gaan zorgen voor hun eigen huisvesting. Een aantal van 13.000 zwakbegaafden heeft vanaf die tijd geen recht meer op langdurige zorg.
Daarnaast heeft TNO onderzocht hoe de ontwikkelingen zouden zijn als alles bij het oude blijft. In dat geval neemt de vraag naar gehandicaptenzorg in 2020 iets af. De vooruitzichten die TNO biedt zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de afgelopen jaren in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
V&VN verwacht in de toekomst nog meer veranderingen in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Zo meent voorzitter Marja Oud dat de zorg steeds meer op afstand geregeld zal worden met behulp van domotica. De zorg zal dus gecompliceerder worden en vooral vragen om meer kennis en competenties. Oud hoopt dat het kabinet voldoende oog heeft voor de groeiende vraag naar goed opgeleide hulpverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
M.a.w. ouders van verstandeljk gehandicapten krijgen van het TNO levenslang.
TNO heeft kennelijk meer verstand van rekenen dan van menselijke verhoudingen!
En wat als de ouders zijn overleden?
Mooi,nieuw afschuif systeem!!!
Chapeau.
Nederland, de nieuwe bananen Rebubliek!!
P.S.:
De overheid ziet kennelijk de "familie" als onuitputtelijke bron van creativiteit, mogelijkheden en geldboom.
Let het TNO eigenlijk wel op de demografische ontwikkeling?:
Er komen naar verhouding steeds meer ouderen, die meestal steeds minder kinderen hebben, die ook nog eens verspreid wonen en twee inkomens moeten verdienen om rond te komen.
Bovendien zijn die ouderen steeds vaker gescheiden, evenals hun kinderen.
Uit onderzoek is bekend, dat na echtscheiding er geen mantelzorg aan ouderen vanuit de familie wordt verleend.
Zorgen voor een verstandelijk gehandicapte betekent levenslange trouw en zorg. Dit kan alleen bij een stabiel en consistent familieleven.
Dat is nu al een schaars goed en dat wordt nog veel schaarser.
en als je een dochter hebt met epelepsie en die niet goed stabiel is laat de fam je mooi zitten geen tijd ze zijn bang ben ik ook als moeder maar het kind moet wel gered worden uit een zware toniche clonice aan val.met de fam kun je niet handelen en ook niet wandelen ze laten je mooi zitten ik heb hellemaal geen contakt meer met de fam wel van mij man zijn kant maar die hebben ook geen tijd allemaal druk werken.en bang.je kunt amper op bezoek met je dochter bij de fam nee ik heb er geen woorden voor en kan er ook geen woorden voor vinden.ze hebben me geleerd dat ik met mij eigen gezin moet leven hoe zwaar het ook is gelukkig hebben weer wat hulp.maar s,nacht,s is er niemand te bereiken zelfs huis arst post laat je zitten waardeloose dingen nu kunnen we voort rechts streeks aan bellen in epelepsie centrum ook s,nacht,s en die zeggen meteen wat we mogen toe dienen ik vind dat ze een dikke tien ver diennen.in het hans berger kliniek voor al de nacht dienst.
he beste roos als wij over leden zijn komt ons dochter in een groeps verband te wonnen met alles wat er bij hoort dat ze veilig kan wonen met toeters en bellen dat ze fansoenlijk haar aan vallen kunnen horen en er is dan in die tijd ook geen slaap dienst meer aan wezig dat weten wij nu al hebben we al allemaal moeten regelen omdat ze al 23jaar is liever betijds gelijdelijk aan plaatsen nu we er nog zijn dan kunnen we ze nog op de vingers tikken waar nodig is en daar heb ik nu nog energie voor al ban ik als moeder zwaar hard en vaat patient maar mij mond kan gelukkig nog bewegen en kan nog praten en daar ga ik voor.want zal ze in de gaten houden zeker weten er is al genoeg gebeurd hier in nederland.ook met mij dochter.ze blijven er af met hun poten want ik sleep ze voor de rechter.wat al eerder gemoeten heeft en daar wil ik het nu bij laten want ik wort er emotineel van.
Bestuursakkoord en Wet ‘Werken naar vermogen’ treffen gehandicapten zwaar
26 april 2011
Afgelopen week is het bestuursakkoord tussen de rijksoverheid en VNG (vereniging Nederlandse gemeenten) gepresenteerd evenals de hoofdlijnenbrief van het ministerie van Sociale zaken over de toekomst van onder andere de werknemers in de sociale werkvoorziening als Wajongers. In het bestuursakkoord zijn afspraken gemaakt over het overhevelen om extramurale begeleiding (indicatie in functies en klassen) en kortdurend (verblijf logeren) vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe zorgvragers door de WMO te laten uitvoeren en voor bestaande zorgvragers met een geldige indicatie vanaf 1 jan. 2014. Platform VG vindt dit geen goede ontwikkeling.
Herkeuring
Mensen met een Wajong-uitkering of ‘slapende’ Wajong zullen herkeurd worden. Wanneer zij in staat blijken te zijn enige loonvormende arbeid te verrichten, worden zij begeleid naar regulier werk. Tegelijkertijd worden de re-integratiebudgetten om bv. een jobcoach te betalen behoorlijk verlaagd (400 miljoen) waardoor er weinig geld voor begeleiding overblijft. Bovendien zal men slechts drie jaar begeleiding ontvangen en veel mensen met een verstandelijke beperking zijn hun leven lang afhankelijk van begeleiding op de werkvloer. Een deel van deze groep zal uiteindelijk in de bijstand belanden waar een huishoudtoestel en vermogenstoets geldt.
Platform VG is van mening dat het kabinet met deze inkomens- en vermogenstoets rigoureus breekt met het idee dat mensen met een beperking een zelfstandig leven moeten kunnen leiden. Veel mensen met een beperking worden hierdoor financieel bijna volledig afhankelijk van hun ouders en zijn niet meer in staat zelfstandig te gaan wonen.
De CG-Raad is wel blij dat de groep met een arbeidshandicap die straks geen uitkering meer krijgt, toch aanspraak kan maken op ondersteuning. Zoals jobcoaching en loondispensatie (als ze een baan vinden).
Ook wil het kabinet de komende jaren de toegang tot sociale werkplaatsen sterk beperken. Hierdoor wordt het gebrek aan passende arbeid voor mensen met een arbeidshandicap alleen maar groter. Mensen die nu al werkzaam zijn in de sociale werkplaats (SW), kunnen daar blijven werken, maar voor mensen die na 15 mei op de wachtlijst voor de SW komen, geldt het nieuwe regiem. De verwachting is dat veel gemeenten aan de bel zullen trekken omdat hun bijdragen aan de SW veel groter zal worden, dan nu het geval is. Bovendien moeten gemeenten ook bezuinigen.
Wajong
Mensen die ook na de herkeuring duurzaam arbeidsongeschikt zullen blijven (meer dan 80 % afgekeurd) behouden een Wajong van 75% van het Wettelijk minimum loon. Voor hen verandert er eigenlijk niets. Of werkelijk iedereen met een Wajong-uitkering moet worden herkeurd is op dit moment nog niet bekend.
Logeren en begeleiding naar gemeenten
Door de afspraken in dit bestuursakkoord moeten mensen met een beperking, die nu begeleiding krijgen vanuit de AWBZ, vanaf 2013 aankloppen bij hun eigen gemeente. Daarnaast gaat de hele jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.
Overheveling extramurale begeleiding naar gemeenten (Wmo)
Platform VG vindt dat de positie van mensen met een beperking verslechtert als ze op de gemeente zijn aangewezen voor begeleiding en logeren omdat het verzekerd recht op zorg verdwijnt. Mensen met een verstandelijke beperking worden afhankelijk van wat hun eigen gemeente wil bieden en op welke wijze dat wordt vormgegeven. Bijvoorbeeld collectieve begeleiding in plaats van begeleiding individueel en bijvoorbeeld samen met andere doelgroepen zoals ouderen en mensen met psychiatrische problemen. Omdat gemeenten beleidsvrijheid hebben zal de Wmo in de gemeente heel anders worden ingezet dan in de andere gemeente. Het toezicht van de inspectie verdwijnt. Iedere gemeente kan haar eigen kwaliteitsbeleid en het toezicht erop vormgeven. De gehandicaptenzorg bestaat uit diverse doelgroepen. Om als gemeente recht te doen aan de verschillende behoeften is specifieke kennis over de doelgroep vereist. Platform VG vindt dat in veel gemeenten die expertise niet aanwezig is. Bovendien zijn de groepen per gemeente vaak zo klein dat het opbouwen van expertise niet zal plaats vinden. Datzelfde geldt voor het logeren.
Platform VG is in gesprek met de ministeries Sociale zaken en VWS en zal daarnaast met Kamerleden over de te verwachten problemen praten. Het is belangrijk dat in alle Wmo-raden een vertegenwoordiging van mensen met een verstandelijke beperking zit, omdat de Wmo-raad straks een advies aan de gemeenteraad zal geven over de nieuwe verordening. Op 24 mei vindt een informatiebijeenkomst plaats voor regionale bestuurders in Utrecht.
Dit en ander triest nieuws is te lezen op:
http://www.platformvg.nl/Home
HELP!!!
Onze gemeente maakt al een puinhoop van het leerlingen vervoer, dumpt mijn kind 3 kwartier voor aanvang van stage en als ik bel of zijn juf worden wij buitengewoon onbeleefd te woord gestaan en begrijp IK niet hoe of dat het werk....
Nu hebben wij geweldige begeleiding individueel thuis, kind leert zijn kamer op te ruimen, papieren opbergen, koken enz.
Word staps gewijs voorberijd op begeleid zelfstandig wonen.
Jullie geloven toch niet dat mijn gemeente dat straks aat betalen of regelen?
De WMO is al een farce in mijn gemeente.
Ik ga verhuizen, zal wel moeten...
mensen die alles over gedragen hebben naar de gemeente zijn dom konnen wij ook maar niet gedaan van wege de ernst van de zaken hier en nu gaat alles straks nu al spodig naar goede hulp instanties niet de gemeente die gebruiken het overal voor kunst en cultuur nee nee zijn wij niet in getrapt hier loopt het nu al voor spoedig zo als het hoort.en ons pgb geld is altijd gebruikt voor gediplomeerde hulp.en dat loopt nu stilletjes aan af en we dragen alles over aan goede instanties.en zo hoort de zorg en het geld voor zorg.maar niet voor schulden of voor te leven zoals somige doen.rechtvaardig en eerlijk blijven dat is mij vroeger geleert.