1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Fraude PGB haast niet te ontdekken

15 Reacties

Gebroken moersleutelVolgens de zorgkantoren is het bijna onmogelijk om fraude met het PGB op te sporen. In minder dan de helft van de gevallen wordt de fraude maar ontdekt. Het is heel wat gemakkelijker om fraude op te sporen bij bemiddelaars. De zorgverzekeraars maken dat op uit een inventarisatie over de periode 2008-2010.

Het onderzoek wordt volgens de zorgkantoren vaak belemmerd door gebrekkige boekhouding van de PGB-houders. De verantwoording van de besteding van het PGB is niet gedetailleerd genoeg om verkeerde bestemming van gelden duidelijk te maken. Ook de administratie van bemiddelaars is vaak erg gebrekkig. Daarbij komt dat PGB-houders hun contracten niet op voorhand al behoeven over te leggen. Binnen gezinnen bestaat de mogelijkheid om te schuiven met gelden en daardoor ontstaat een onoverzichtelijke situatie, zo menen de zorgkangtoren. Daarnaast zien zij het als een probleem dat er contante betalingen gedaan kunnen worden waarvan geen betalingsbewijs beschikbaar is.

In de genoemde periode zijn er 480 fraudemeldingen onderzocht waarvan er 103 daadwerkelijk een fraudegeval behelsden. in totaal spoorden de zorgkantoren daarmee zes miljoen euro op. Op dit moment loopt er onderzoek naar meldingen die in totaal 12 miljoen zouden omvatten. De kosten van het onderzoek geven de zorgkantoren tot op heden niet op.

15 Reacties

  • Ad zei:

    Misbruik van PGB gelden is zeker goed te bestrijden. De zorgkantoren en de regering zouden "strakkere" eisen en regels moeten stellen aan de PGB budgethouders. Ik heb in het verleden al meermalen aan o.a. Per Saldo voorstellen gedaan om een betere en sluitende boekhouding te verkrijgen en deze op te stellen. Éen van de regels zou moeten zijn dat een inspecteur voordat er een indicatie wordt uitgebracht een "huisbezoek of kennismakingbezoek" aan de a.s. budgethouder brengt. Deze kan bepalen/adviseren of de budgethouder "geschikt" is om zijn regie te kunnen voeren. Een "harde" maatregel voor de budgethouder maar voor een goede beleidsuitvoering belangrijk. Daarnaast is er een formulier te maken (ik heb zelf zo'n "declaratie" formulier opgesteld)hetwelk door ALLE zorgverleners dient te worden overlegd aan de budgetgouder alvorens deze tot uitbetaling overgaat (de wijze en bankrekeningno's moeten zijn vermeld op het formulier alsmede de datum van uitbetaling en de handtekeningen van zowel de zorgverlener(s) als de budgethouder. Ook de BSN no's moeteen zijn vermeld. Rekeningen van b.v de thuiszorg kunnen zo in de administratie. Ik heb een map die zo ingezien en financieel eenvoudig gecontroleerd kan worden door het zorgkantoor.
    Hoezo dus fraude aanpakken. Het kan m.i., maar als er geen wil is, is er ook geen weg...
    Er zijn nog meerdere ideeen om de fraude tegen te gaan en een controle eenvvoudiger te maken, maar het opvoeren hiervan op deze plaats zou teveel tekst vergen.
    Overigens ben ik de laatste dagen op internet vele reacties op diverse sites tegengekomen van o.a. door zorgverleners geconstateerde fraude door zowel budgethouders als deren "finacieel belanghebbede zorgverleners" waarbij soms zeer hoge bedragen waren gemoeid.
    Dus naar mijn mening dient fraudebestrijding een hoge prioriteit te krijgen. De goede lijden onder de kwaden...
    Een goed "geoutilieerde" budgethouder..
    Ad.

  • Petra zei:

    Ook ik ben budgethouder van de PGB voor mijn zoontje, als je je administratie op orde hebt en standaard formulieren maakt en in een map bewaard, is alles binnen 1 oogopslag te controleren.
    Ook ik vind dat er vooraf een contact met de budgethouder hoort te zijn ivm de administratie, want dat is waar fraude begint, bewust of onbewust.
    Ook ben ik van mening dat een adviseur handreikngen moet geven d.m.v. gratis formulieren die over te nemen zijn, daar er veel mensen zijn die ook de eigen administratie niet in orde hebben ( voor privé ook een uitkomst)
    Ik ben blij dat ikzelf wel de administratieve kennis heb, maar er zijn veel mensen b.v. ouders van jonge kinderen die weinig opleiding hebben gehad maar toch PGB nodig hebben voor hun kind. Ik noem maar een situatie.
    Juist deze mensen hebben dus extra begeleiding nodig, waardoor zij weer goede zorg voor hun kind kunen inkopen. Want tenslotte is het kind die er bij gebaat is. En gestraft wordt wanneer de budgethouder het niet goed doet.
    Goede begeleding kan je daarbij ook inhuren, maar er is vaak te weinig geld vanuit het vrij te besteden bedragwaarvoor je iemand kunt inhuren om de administratie te doen, of om zelf een cursus te doen.
    Wanneer er ook in het budget een (hoger) bedrag speciaal voor de administratie zou zijn, is het probleem ook grotendeels opgelost.

    Naturlijk blijven er dan rotte appels, maar ze kunnen op deze manier wel beter opgespoord en verwijderd worden.

  • Wulf van Loenen zei:

    Fraudeurs en mensen die een PGB vanuit administratieve tekortkomingen niet aan kunnen Zorg In Natura opleggen is mijn mening.

  • Cora Postema zei:

    Wat is eigenlijk fraude in dit geval?
    Als iemand zijn geld niet uitgeeft aan de ene dienstverlener, maar wel aan een ander omdat dat bij nader inzien beter past?
    Het risico is dat je vooraf de boel nog meer gaat dichttimmeren.
    Maar... als de indicatie goed is, er wordt een bepaald bedrag voor diensten afgesproken, dan zou je er eigenlijk gewoon op moeten kunnen vertrouwen dat dat goed (voor de budgethouder) wordt besteed.
    Investeer in een goede indicatie in plaats van meer controle achteraf.

    En volgens mij komt een gedeelte van het fraudegevoel voort uit onbegrip, jalouzie en broodnijd. Daar moet je budgethouders niet voor straffen door nog meer bureaucratie te vragen.

  • Eliane zei:

    Ik vind het alleen wijzen naar PGB-houders als mogelijke fraudeurs wel heel erg eenzijdig. Er is in het verleden al genoeg gepubliceerd over hulpverleners die misbruik maakten van de mogelijkheden die het PGB biedt. Ook heel onlangs hoorde ik nog van een woonvoorziening voor jongvolwassenen met problemen in het Autisme Spectrum, die vonden dat zij het gehele PGB maar ongezien aan deze voorziening over moesten maken. Ook als de budgethouders eigenlijk ook nog andere zorg en hulp uit het PGB hadden willen inkopen.
    Het PGB is er juist voor bedoeld dat je zelf kunt bepalen van wie je zorg wilt ontvangen, en daar mag je dan ook voor betalen. Als dat een familielid is, zijn er zoals Cora ookal zegt vaak weer anderen die daar met een scheef oog naar kijken. Maar die anderen staan ook niet te trappelen om de zorg over te nemen. Als er een goede indicatie gesteld is, is het duidelijk dat die zorg nodig is. Het moet dan niet uitmaken wie die zorg levert. Zolang je maar een goede administratie bijhoudt. Er zijn inmiddels genoeg hulpmiddelen die dat mogelijk maken zonder dat ze teveel geld kosten.
    Mijn zorgkantoor heeft destijds een duidelijke brief gestuurd en een map met instructies. Ik ga er ook vanuit dat het mogelijk is dat ze komen controleren. Mensen die dat niet weten, hebben waarschijnlijk hun post niet goed gelezen.....

  • Marjon zei:

    Wat een onzinverhaal!!! Ik krijg een verzoek om een volledige verantwoording af te leggen, en moet daarbij alle contracten, alle nota's en alle afschriften van betalingen in kopie opsturen. dat vergt even, maar dan heb je ook wat!!! Als niet alles goed verantwoord kan worden, wordt er gewoon verrekend over wat wel op papier ingediend is. De rest is niet controleerbaar, dus niet gebruikt!!!. De contracten, de mogelijkheden om administratie goed uit handen te geven ( SBV bijv) zijn heel goed te gebruiken.Alleen een slap controlebeleid en laksheid in het daadwerkelijk uitvoeren van de gevolgen van die controles kan dit soort misstanden voeden. Als er een vermoeden van fraude is, moet daar naar gehandeld worden. Roepen dat fraude niet te achterhalen is omdat er te veel met gelden geschoven wordt, of teveel bedragen zonder nota betaald worden....... Wie is toch degene die steeds de opdracht krijgt om het PGB zwart te maken en langzaam maar zeker te zorgen dat het PGB gewoon weer opgeheven wordt?

  • agnes zei:

    Wat is fraude ? fraude is in mijn ogen dat een hulpverlener betaald krijgt voor diensten die hij niet geleverd heeft,Of bemiddelingskantoren het budget in zijn geheel gestort krijgen van de budgethouder en geen hulp is ingezet.
    Op het einde van elk jaar doet de budgethouder aangifte bij de belastingdienst van elke zorgverlener die hij betaald heeft,
    En ik denk dat als budgethouders of diens wettelijke vertegenwoordiger merken dat ze voor iets moeten gaan betalen wat in werkelijkheid niet geleverd is ??? moeten ze direct contact opnemen met het zorgkantoor en de factuur niet betalen totdat de zorgverlener aantoont dat hij wel de gevraagde zorguren heeft geleverd.
    En als de budgethouder zorg krijgt wat die nodig heeft en dit betaald vanuit het toegekende budget,is die blij dat die net de zorg kan krijgen en betalen vanuit zijn toegewezen budget.
    Wil je echt alles controleren dan zal er voor iedere voordeur van een budgethouder een controleur moeten gaan staan die werkelijk meekijkt wat die zorgverlener gaat doen, maar waar is dan nog je privacy ??? en een zorgverlener die betaald moet worden komt niet zomaar, die komt altijd voor zorg te leveren.
    en zeg nu zelf mensen die echt zorgafhankelijk zijn frauderen niet het zal meer bij diegene liggen die een te hoog budget hebben toegewezen of waar veranderingen niet worden doorgegeven aan het CIZ zodat het budget omlaag word bijgesteld.En bij familieleden die elkaar zorg geven vanuit een persoongebonden budget, en dat zal ook niet bij iedereen het geval zijn.
    In alle uitvoerende instanties liggen hiaten op de loer, je zal nooit alles waterdicht krijgen en met de papierwinkel nog meer uit te breiden lost men ook niets op, dat kost meer geld om dit allemaal te controleren dan dat het uiteindelijk opbrengt want het merendeel fraudeerd niet van de budgethouders.
    Het is het zorgkantoor die net degene eruit moet zien te halen waarvan ze bedenkingen hebben dat er iets niet klopt en dat doen ze ook.

  • Samantha zei:

    Ik ben zelf zorgverlener, Ik factureer netjes elke maand, alle betalingen gaan via bank, er wordt een jaaropgave verstrekt. Mijn bazin de budgethouder heeft moet zo nu en dan al deze zaken overleggen voor controle achteraf. Dat is redelijk waterdicht, tenzij je samen zou bedisselen de boel te belazeren, maar dat slaat toch nergens op . DE budgethouder heeft zorg nodig, anders ga je niet al die administratieve verplichtingen aan.Want geloof mij, degene die ziek is, zit niet op al die ellende te wachten, sterker nog ze betaald uit het budget iemand die haar daar mee helpt.Nee, de grootste fraude zit volgens mij bij al die bureau's, waar al die grote bedragen binnenkomen, degene die hulp nodig heeft denkt dan van de rompslomp af te zijn en daadwerkelijk alleen de hulp te krijgen die nodig is, maar dat blijkt dus niet altijd goed te gaan.
    Maar zo geef je alle critici en bezuinigers wel voer om te smullen!!!

  • groen zei:

    je moet alles verantwoorden
    hoe kun je dan frauderen ??????

    budgethouders doen met hun zieke lijf de hele wervingprocedures en de hele pgb administratie GRATIS!!!!!

    heeft iemand al wel eens berekend hoeveel dat de AWBZ aan kosten scheelt?????

    daar ben ik als budgethouder benieuwd naar

    en n pluimpje als waardereing voor de gratis inzet van de budgethouder, zou meer op zijn plaats zijn ,dan al die verdachtmakingen naar de budgethouders toe

  • Roos zei:

    Groen, hartelijk dan voor uw compliment!!!!

    Ik werk mij namelijk te pleuris met 2 kinderen en echtgenoot met beperkingen en PGB.
    Laat er geen twijfel over bestaan, wij zijn héél erg blij met het PGB.
    Waar ik echter een gruwelijke hekel aan heb is de minachting, wantrouwen vanuit de overheid en zorgkantoor.

    Het is een heksenvervolging met een modern tintje: PGB......
    Bahhhhhhhh, hoezo respect vol met elkaar omgaan.

    Lees onderstaand ook eens:

    Instellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen, psychiatrische inrichtingen en revalidatieoorden laten hun bewoners extra betalen voor allerlei zaken, die zij op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ gratis zouden moeten krijgen. De instellingen vragen onder meer geld voor toiletpapier, een extra kopje thee, onderleggers in bed, fruit en nagels knippen.

    (Advertentie)Inventarisatie
    Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. De NZa heeft, nadat over dit onderwerp discussie was ontstaan in de Tweede Kamer in het najaar van 2010, gevraagd om meldingen van extra betalingen en kreeg binnen korte tijd ruim vierhonderd reacties uit het hele land. "We zien verbetering sinds die tijd maar nog steeds worden er regels overtreden", aldus een woordvoerder van de autoriteit. "We blijven het in de gaten houden en als instellingen niet verbeteren, gaan we handhavingsmaatregelen treffen."

    Meer dan incidenten
    "Dat toont aan dat het om meer dan incidenten gaat, want als één bewoner van een huis het toiletpapier niet gratis krijgt, mag aangenomen worden dat dit voor iedereen geldt", aldus de autoriteit in een rapport over de misstanden, dat recent naar het ministerie van VWS is gestuurd. Instellingen vragen ook ten onrechte geld voor onduidelijke lasten als administratiekosten, bijdrage ontspanning of onderhoud, allemaal kosten die volgens de NZa in de AWBZ zijn geregeld. Soms worden dergelijke kosten een verplichte bijdrage genoemd, maar dat mag volgens de NZa niet.

    Overtredingen
    "We zien de meeste overtredingen op punten waar de regels glashelder zijn. Zoals het geval van toiletpapier en voeding, ook fruit. De AWBZ schrijft evenwichtige voeding voor, daar mag geen extra geld voor gevraagd worden", aldus de woordvoerster. "Datzelfde geldt voor ontspanning, zoals bingo of een muziek- of kaartavond."

    Anoniem uit angst
    De autoriteit constateert dat veel melders anoniem willen blijven om zichzelf of hun familie te beschermen. Zo krijgt een bewoonster van een verzorgingshuis geld om haar eigen ontbijt en lunch te kopen, maar is zij niet in staat om boodschappen te doen. Dat doet het huis voor haar, maar brengt daarvoor 5 euro per keer in rekening. Een ander moet de wegwerphanddoekjes betalen die de verzorging gebruikt, wat haar 2,45 euro in de vijf dagen kost.

    Maatregelen
    De NZa heeft ruim honderd klachten doorgestuurd naar de zorgkantoren, die actie moeten ondernemen. Tot nu toe is in ruim de helft van de gevallen geconstateerd dat de klachten klopten. Nog elke week komen nieuwe meldingen binnen. Er zijn nog geen strafmaatregelen opgelegd.

    Kamerdebat
    SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft een debat over de kwestie aangevraagd met de minister van VWS en de staatssecretaris van Justitie. "Het gaat hier in sommige gevallen om fraude en dat is gewoon strafbaar", zegt zij. De SP wil strengere maatregelen. "Het is schandalig. Wij kregen een melding van iemand die in een instelling wel koffie kreeg, maar zelf voor de suiker en melk moest betalen."

  • peet zei:

    Volgens mij is er een hoop naiviteit, wat Ad zei loop ik al jaren te verkondigen . de verantwoording stelt toch niets voor . even op een papiertje het bedrag in vullen , een naam van de zorgverlener en klaar voor dit jaar. Ja behalve als je controle gaat krijgen, maar dat geven ze dan ook een paar weken van te voren aan zodat je dat nog een beetje dicht kan spijkeren . natuurlijk de buro`s veel weten hun omzet goed te verhogen door nog een extra telefoontje of een bezoekje te plegen, of werkzaam heden te verichten waar je nog nooit van heb gehoord. Ik ken mensen die gaan een aantal keer perjaar op vakantie van het PGB . helemaal niet zo`n ingewikkelde truc . PGB buro`s die vakantie`s aan bieden van uit het PGB naar Disneyworld. dat zou mijn werkeloze buurman met zijn 2 opgroeiende kinderen ook wel willen .maar die kan dat echt niet betalen .en dan het PGB schuiven vam buren naar buren, vandaag pas ik op jouw pgb kind en morgen jij op de mijne . Als trucs en tips wilt hebben ik kan er zo een boek over vol schrijven .
    Maar ik realiseer me best dat het voor sommige budget houders erg zuur is. want die gaan er op een eerlijke manier mee om , maar let wel er zijn er een hoop die dit zien als een gat in de markt , en zich niet realiseren dat dit overheids geld is .
    ik denk toch, weer een stukje terug naar de basis .. wel je eigen zorg inkopen , factuur opsturen naar de SVB en die betaald het gewoon uit aan de beguntigde . BTW nr KvK nr en sofi nr op de factuur . kan je zien of het niet zus is die een avond oppast voor 150 euro, en
    zijn we ook gelijk af van die zeik PGB burootjes. daar word je toch dood ziek van.

  • Saskia zei:

    6.000.000 delen door 103 is gemiddeld 58.000 per budgethouder. Over deze fraude gaat het dus. En wat voor fraude hebben ze gevonden? dat vermeld het verhaal niet. Je hebt dus veel zorg nodig, anders krijg je niet zo'n groot budget. Het kan zijn dat de administratie niet op orde is en je dus niet alles kan overleggen wat gevraagd wordt door het zorgkantoor, maar is het dan gelijk fraude?
    Het lijkt inderdaad veel op een heksenjacht, ik vermoed ingegeven door instellingen die graag het PGB zien verdwijnen.

  • Jeroen zei:

    Zolang Zorgkantoren zich op grote fraudes concentreren, en niet achter elk tientje aangaan, heb ik liever strengere controles dan grotere bezuingingen.

  • J kampman zei:

    Hallo, de indicatie is gesteld en nu de ene kant ZIn of de andere kant PGB, beiden kan gefraudeerd worden en dat zal best gebeuren maar over het algemeen is er goeie controle op. Het is maar net wat je in het daglicht zet toch? Ik heb kinderen met indicatie die aantal jaren ZIN hebben gehad en nu PGB en ook in de wereld van ZIN gaat er vaak iets mis of word er misbruik gemaakt waar ik doel op de te kort aan zorg waar wel in de indicatie is opgenomen, in de praktijk word individuele begeleiding,behandelen kan intensiever en meer zorg op maat wat ook trauma's kan voorkomen! Ik praat uit ervaring van vele jaren reguliere zorg maar ben erg blij met minder (PGB) waar veel meer gedaan mee kan worden en vooral de zorg op maat dus geld komt terecht bij persoon en niet grotendeels bij de 'tussenliggende lagen'.
    Nu gaat het beter door individuele zorg in te kopen op maat en dat is een reden dat het kind wel thuis woont en voorheen niet! Ook in de reguliere zorg zijn pluspunten zeker maar voor mij en gezin kan dit niet tegen de zorg op maat op die nu wel kan met PGB. Iedereen kent wel een verhaal en schrijnende verhalen maar het moet beiden beschikbaar zijn en op beiden is controle en wie wil frauderen zal dit toch doen............dom maar zo is de realiteit.

  • geert zei:

    ik zorg dag en nacht en sta paraat voor mijn broer gelukkiger is hij daar d0or en hij is bang voor allerlei dingen die om hem heen gebeuren. maar wij en fam . staan klaar voor hem gun hem een leefbaar leven . en gelukkig ben ik met de PGB want anders is dat niet op te brengen. wij profiteren niet betalen de belasting geven inweze ons leven voor een zieke dat ik met liefde doe. waar hebben wij het over frauderen???? nee dat is iets wat niet in onze gedachte opkomt. maar wel bij mensen die daar misschien op uit zijn , wat ik mij niet kan voorstellen . wie wil er nou ziek zijn en dan ook nog liegen!!!!! mensen denk na al is het nog zo moeilijk wees eerlijk en doe het met je hart.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.