Geen VAR meer, wat nu?
Het was groot nieuws de laatste weken, het intrekken van de VAR-WUO bij ZZP’ers in de zorg. Door het werken via een bemiddelingsbureau worden zij gezien als verkapte werknemers. Gevolg: de VAR-WUO (winst uit onderneming) wordt ingetrokken en men kan niet meer werken als ZZP’er. Voor veel mensen is dit een groot probleem, want zonder VAR geen werk, zou je denken. Is dat zo, zijn er dan geen alternatieven? Ja, er is zeker een alternatief: de Regeling dienstverlening aan huis.
De oplossing: de Regeling dienstverlening aan huis
Via de Regeling dienstverlening aan huis kan een particulier jou maximaal drie dagen per week inhuren voor werkzaamheden, onder andere voor het verlenen van (thuis)zorg of huishoudelijk taken. Ook klussen, oppassen, de tuin onderhouden, koken, boodschappen doen en veel meer werk valt hieronder. De eis is wel dat het geen eenmalige opdrachten zijn, maar dat het werk regelmatig terugkeert. Verder draagt de particulier geen premies af, je bent dus niet verzekerd bij ziekte, voor de WIA of de WW. Wel heb je recht op vakantiegeld (8%), doorbetaling bij vakantie en maximaal 6 weken doorbetaling bij ziekte. De betaling wordt direct door de particulier gedaan. Je geeft aan het einde van het jaar jouw verdiende geld op bij de aangifte inkomstenbelasting onder 'overige inkomsten'.
Misschien viel het je ook al op, maar dit verschilt niet veel van het werk als ZZP’er. Je hebt een tarief per uur, je krijgt direct betaald door de opdrachtgever en je hebt weinig verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Eigenlijk is het precies hetzelfde, alleen dan zonder de eisen die gesteld worden aan een ZZP’er. Je moet uiteraard wel genoeg werk vinden om genoeg inkomen te hebben, maar dat moest toch al. Dit is misschien wel wat moeilijker dan werken via een bemiddelingsbureau, die het vinden van werk voor jou afhandelt. Maar je was toch ook ZZP’er geworden omdat je vrijheid wilde hebben en zelf zeggenschap over de invulling van jouw werk? Nu is dus de tijd om zelf aan de slag te gaan en opdrachtgevers te vinden. Dat kan bijvoorbeeld via de Nationale Hulpgids. Wij hebben alleen maar particuliere hulpvragers die op zoek zijn naar hulp.
De vraag die je jezelf moet stellen is dan ook: waarom wil ik zo nodig de titel ZZP’er hebben als er een heel goed alternatief is? Heb je geen VAR verklaring meer? Dat is dus gelukkig niet het einde van de wereld.
Hier vind je wat meer uitleg van de overheid over de regeling.
Het hierboven beschreven , lijkt inderdaad een oplossing .
Heb ik een vraag :
-wie betaald mijn vakantie door en de 6 weken bij ziekte en mijn 8% vakantiegeld ? De cliënt ?
-of Ikzelf ? Omdat hetgeen de cliënt moet betalen ( vakantiegeld, doorbetalen tijdens vakantie, 6 weken ziekte doorbetalen ) van mijn uurtarief afgaat ?
Ik hoor het graag !
Theo
Het heeft mij steeds verbaast dat er met bemiddelings buro's gewerkt wordt,dit kost altijd extra geld en is dus uiteindelijk minder zorg.
Z.z.p. Wil bij mij zeggen ZELFSTANDIG ,ik maak al jaren gebruik van dames die gewoon zelfstandig werken en hebben dus ook een var.verklaring,allerlei manieren bedenken om toch als z.z.p. te werken is onverstandig denk ik.
Zorgvragen van cliënten vindt je gewoon op de nationale hulpgids.
Gebruik die dan ook,hij is er ook voor bedoeld!
Ik ben het met Theo eens. Bemiddeling buro's hoeven niet aan ons te verdienen.Ik heb trouwens net een hele vervelende ervaring achter de rug.
Het buro waar ik voor werkte verdiende te weinig door verkeerde inkoop van zorg.
Ik heb zwart op wit dat zij zwart wilde gaan uitbetalen. Ben hier niet ingetrapt.
Ik werk als gastouder en heb meerdere vraagouders die mijn opdrachtgever(s) zijn. Wanneer wij geen bemiddelingscontract afsluiten bij een gastouderbureau hebben de ouders geen recht op toeslag voor de kinderopvang. Het is voor veel ouders te duur om de kinderopvang volledig zelf te betalen. Wordt deze regeling dan ook aangepast? Anders worden wij gastouders zeer beperkt bij het vinden van nieuwe vraagouders..
En hoe zit het met de financiële voordelen (zelfstandigenaftrek, startersaftrek).
Ella,
Dat is ook het gevaar bij dit soort situatie 'S fraude ligt op de loer,dit is in het verleden al gebleken .
Als een bemiddelingsbureau werk kan vinden kan de z.z.p.er dat ook lijkt mij,probeer altijd eerst zelf de oplossing te vinden.
Het intrekken van de VAR-WUO betreft de zorgverleners die zorg verlenen aan cliënten met een AWBZ (zorg in natura) indicatie en die die zorg via een bemiddelinsbureau aannemen.
Deze hulp/zorgverleners hebben vaak al een jarenlange band met hun cliënten: denk hier vooral aan mensen met dementie maar kan ook een andere chronische ziekte zijn waarbij niet dagelijkse verpleeghulp bij nodig is.
Deze zorg moet volgens de belastingdienst door organisaties geleverd worden met mensen in loondienst.
De client in de dupe: ziet steeds andere gezichten, fine-tuning over afspraken van bv bejegening verwateren, enzovoort.... het betrekkelijk goedkope maatwerk wat de zzp-er levert verdwijnt.
3 dagen regeling prachtig maar heeft niets te maken met het probleem dat de zzp-er hebben waar de VAR WUO is ingetrokken........
GEWELDIG??
Voor wie???
Maar Helaas niet voor de doelgroep geschikt waar ik voor werk???
Ze kijken nu alleen naar de huishoudelijke hulpen die maar een paar uurtjes per week werken.
Ik werk in de Palliatieve zorg en daar ben je 24 uur of langer aanwezig en doe je ook verpleegkundige werkzaamheden staat niks over omschreven?
Deze zorgvragers vragen geen zorg aan via de Nationale Hulpgids
Hebben ze geen tijd voor
Al helemaal niet als het nog maar voor korte periode is
Die zijn afhankelijk van bemiddeling en vertrouwde bemiddeling
ga hier mee aan de slag.
Deze doelgroep heeft niks aan deze oplossing en ZZPers die werken bij deze zorgvragers ook niet.
Ik word hier zo moe van
...Via de Regeling dienstverlening aan huis kan een particulier jou maximaal drie dagen per week inhuren voor werkzaamheden, onder andere voor het verlenen van (thuis)zorg of huishoudelijk taken. Ook klussen, oppassen, de tuin onderhouden, koken, boodschappen doen en veel meer werk valt hieronder[...]
Hallo, niet iedereen werk als ZZP-er in de huishouding. Er bestaat ook zoiets als ZZP-er in de verzorging en verpleeging.
Ik vind dat men wel enige kennis van de gang van zaken moet hebben voordat men met zo'n conclusie komt. Veel mensen willen over iets oordelen/meepraten zonder te weten hoe het een en ander in elkaar steekt, ook politici.
Doe uw huiswerk a.u.b.
ik heb al jaren een VAR (geen wuo, maar een VAR inkomsten overige werkzaamheden). ik heb nooit vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte of wat dan ook gehad. (Mijn client heeft pgb. en koopt zorg en begeleiding in.) Klopt dit? (ik ben niet van plan alsnog ziekte geld oid. te vragen hoor, maar ben ik gewoon benieuwd of deze regeling ook voor mijn var geldt.
mvg.
Lena
Beste Jan, het lijkt mij dat verpleging hier zeker wel onder zal vallen, dat valt toch tegenwoordig onder thuiszorg??
@Theo, het is niet zo gemakkelijk al jij denkt. Men werkt als ZZP-ers in de verpleging en verzorging vaak met zeer zieke mensen. Het is niet zo van eventjes wat doen en dan weer haar huis gaan. Er moet continuïteit zijn in de zorg, en dit kan praktisch niet zonder een bemiddelingsbureau waar zorgverleners/collega's aangesloten zijn. Tijdens de vakantie, ziekte etc. moet men snel iemand vinden om het werk te continueren en dit is alleen mogelijk via een bemiddelingsbureau. Bemiddelingsbureaus werken vaak samen met ziekenhuizen en andere zorgbureaus, daar krijgen ze hun opdrachten ook van.
@asjemenou, als jij wilt dat een verpleegkundige jouw tuin gaan harken moet je dat maar uit jouw eigen zak betalen. Huishoudelijk werk is allang afgesplitst van verpleging. Kan zijn dat men dat ook af en toe doet maar dat gebeurt vaak uit goedheid.
wil graag aan de slag...
Vraag; als ik een minimaal inkomen vergaar, ben ik dan verplicht om hierover de belasting in te lichten? of staat er een max voor dat je mag verdienen???
Jan ,
Ik heb een team van 5 dames als zorgverleners,ik heb M.S. en ben van zorg afhankelijk .
Zij hebben een groot netwerk er is zelfs zorg in natura mogelijk ,ik kan je er alles over uitleggen .
Er is voldoende werk in alle lagen van de zorg maar het hangt af van je ervaring en opleiding .
Bij mij loopt het al jaren prima en ben zeer tevreden .
@Theo, overdrijven is ook een kunst. Misschien was dat vroeger het geval maar tegenwoordig krijgen zelf mensen die terminaal zijn geen fatsoenlijke indicatie om thuis hun laatste dagen verzorgd te kunnen worden. Je hebt geluk gehad, wees daar dankbaar voor.
Niet iedereen krijgt zo'n kans. En tegenwoordig zeker niet i.v.m. de bezuinigingen.
Hallo,
Ik lees dat je maximaal 3 dagen per week bij een zorgvrager mag werken. Nu werken wij steeds maar maximaal 1 uur achter elkaar en dat maximaal 3 keer per dag maar soms dus ook minder. Gelden die maximaal 3 uur per dag dan ook als een volle dag, want in dat geval kan het voor mij dus niet uit. Ik draai gemiddeld 50 diensten per maand en dan zit ik er dus overheen.
Het is een idee, de VAR omzeilen onder de regeling huispersoneel, maar ... geen zelfstandigenaftrek zonder VAR WUO.
Dit is hooguit een oplossing voor diegenen die te weinig uren werken om voor aftrek in aanmerking te komen.
Wat de discussie betreft over betaling van vakantiedagen etc.: dat is niet gebruikelijk bij ZZP-ers, dat zit in het uurtarief.
Goedendag,
Het is inmiddels genoegzaam bekend dat de Nationale Hulpgids "bemiddelingsbureaus" geen warm hart toedraagt. Ja, er zijn bemiddelingsbureaus die er een potje van maken, maar mag ik eens een tegengeluid laten horen?
Er zijn ook bureaus die hun werk wel serieus nemen, ze opereren als servicebureaus voor de zzp'er. Zij geven regelmatig en gedegen voorlichting over de rechtspositie, de voor- en de nadelen om als zzp'er te werken, zij regelen allerlei randvoorwaarden voor de zzp'er, zodat hij/zich kan richten waar de zzp'er goed in is: verzorging en verpleging. Voor alle duidelijkheid: niet het bureau, maar de zzp'er bepaalt zelf waar en wanneer zij/zij wil werken, de zzp'ers bepalen met elkaar jaarlijks de tarieven etc.
Deze bureaus hebben zich verenigd in de Alliantie Erkende PGB Bureaus (AEP) (www.alliantiepgb.nl - twitter: @AlliantiePGB). Ook de Zorgprofessional (de landelijke coöperatie van zelfstandige professionals in de zorg) is onlangs een onderzoek gestart om overeenkomsten te toetsen van "bemiddelingsbureaus", liever spreken wij van "servicebureaus". Op hun website (www.dezorgprofessional) staat een overzicht van bureaus, die het goed hebben geregeld voor de zzp'er. Haesebroeck Thuiszorg voert de lijst aan, maar zonder uitzondering komen alle leden van de AEP positief uit de bus.
Goed, nu terug naar het advies van de Nationale Hulpgids om zonder VAR WUO als zorgverlener te gaan werken op basis van de Regeling dienstverlening aan huis. Om diverse reden: een zeer onverstandig advies. Zelfs Per Saldo heeft zich hier onlangs negatief over uitgelaten, maar ook een internationale organisatie als de ILO (International Labour Organization, onderdeel Ver. Naties).
Kortom: als het zo simpel was zouden we al lang zijn overgestapt op deze regeling, maar omdat het vooral slecht uitpakt voor de zorgverlener/zzp'er is het een onverstandige keuze.
Elisabeth Buijtelaar
Haesebroeck Thuiszorg
Als je zzp-er bent dan ben je zelfstandige. Je kunt dan toch niet van anderen verwachten dat die je vakantie en ziekte gaan betalen? Als je dat wilt, het is je goed recht om dat te willen, maar dan moet je niet zelfstandig gaan werken.
Ik heb trouwens wel de VAR WUO gekregen dit jaar..
Het goede zorg bemiddelen is veel meer dan een virtueel poppetje op een aanvraag plakken. Bemiddelingsbureau's in de zorg worden veelal bemand door ervaren verpleegkundigen die bij (potentiële)klanten langs gaan, hun verhaal aanhoren, daar een zorgvraag uit destilleren, hun bestand scannen en een match maken. Die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn bij calamiteiten. Zeer onterecht dat er zo negatief gesproken wordt over deze bureau's. Natuurlijk zit er kaf tussen het koren, maar is dat niet in elke beroepstak het geval? Of gaan we ook niet meer naar de bank met z'n allen. Om maar eens een voorbeeld te noemen.
Ik vind het gewoon een hopeloze reactie van de regering om binnen de zorg zo te bezuinigen. Volgens mij ontschepen ze de rechten van mensen om te mogen werken en om anderen voor goede zorg te vinden. Werkend al sinds 2002 als freelancer dan verplicht onder de titel ZZP-er heb ik veel veranderingen hier meegemaakt. Deze actie is het meeste radicale die ik ooit meegemaakt heb.
Werkend zelfstandig met of zonder bemiddeling is geen directe reflectie over de kwaliteit van zorg die verleend wordt bij de ZZP-er. Wilden ze meer controle op de ZZP-er's hebben dan hadden ze meer voorgrond werk moeten verrichten vanaf het begin stadium. Instellingen van AWBZ zijn dankbaar dat ze ZZP-er's in konden zetten met de hulp van de bemiddelingsbureaus.
Ik snap niet waarom ze wettelijk gezien deze actie mogen überhaupt uitvoeren, ik denk ook dat de consequenties ook helemaal onderschat worden voor toekomstige sociale problemen in Nederland. Onbegrijpelijk!
Deze vlieger gaat helaas niet op wanneer het zorgkantoor de uren 'beheert'die voor Zorg in Natura"ZIN staan. De clienten hebben dan zelf geen toegang tot het geld en ik kan niet op mijn AGB code via Zorgkantoor Fryslan werken, omdat ik vorig najaar te laat was bij de toewijzingen aan de weinige ZZP-ers die WEL in de prijzen vielen...WAT NU???
De enige die er beter van worden zijn de bemiddelingsbureau's.
De regering maakt het hele zorgstelsel kapot door deze regelingen.
Schandalig hoe mensen van de thuiszorg eruit zijn gegooid en vervolgens als ZZP-er terug konden komen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden.
Leuk bericht, maar dan zullen we toch afmoeten van de groep zorgvragers die €10,- per uur aanbieden. Beste mensen, dat zijn toch geen praktijken van deze tijd ?!?!
De max 3 dagen heeft te maken dat de opting-grens bij de Sociale Verzekeringsbank. Jk mag een particulier, behalve huishoudelijke verzorging mag dat ook persoonlijke verzorging en verpoleging zijn, best voor meer dan 3 dagen/week inhuren maar dan ben jezelf inhoudingsplichtig mbt. de loonheffing. Tot s dagen/week kan dit met opting-in via de Sociale Verzekeringsbank en die regelt dan alle loonadministratie, verzekert de hulpverlener tegen ziekte en schade. Dus wij haden altijd een groep hulpverleners voor ieder tot 3 dagen/week. Ik heb als wettig vertenwoordiger voor mijn dochter met persoonsgebonden budget eigenlijk altijd zo gewerkt met particuliere hulpverleners (met papieren) tot grote tevredenheid van beide kanten. Ik regelde het altijd zo dat ze bovenop hun uurtarief wat een extra bedrag kregen tbv. (eigen) pensioenregeling en vakantiegeld. Dat ontsloeg mij van m'n verplichting om hun vakanties door te betalen. Dit spreek je allemaal met sollicitanten af en regel je met elkaar in de zorgovereenkomst.
Dag Jan,
dat klinkt allemaal heel makkelijk en ontspannen maar ik sta/ben al sinds het begin van mijn ZZP'ers schap op deze site en nog nooit heb ik een 24 uur zorg gevonden of aanvraag gehad.
Ik heb alles in orde, prima duidelijke website, adverteer, maar ben helaas afhankelijk van bemiddeling omdat ook deze site (tot nu toe) voor mij niet werkt!
Mocht je een nieuwe kracht nodig hebben nu de zomervakanties er aan komen hoop ik dat je mij weet te vinden ;)
O ik schreef aan 'Jan' maar ik bedoel dus Theo. Sorry Jan en Theo