1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Gemeenten doof voor problemen met zorg

13 Reacties

Boze mevrouw met megafoonVeel gemeenten herkennen problemen over zorg, jeugdhulp en begeleiding naar werk onvoldoende. Ook het oplossen of voorkomen van problemen is onder de maat. Burgers weten niet waar, wanneer en hoe zij hun klachten kunnen melden. Dit schrijft Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport 'Terug aan tafel, samen de klacht oplossen'. Hij vindt dat gemeenten actief problemen moeten opsporen en met maatwerk oplossingen moeten komen.

3100 klachten

De uitvoering van de zorg (Wmo), jeugdhulp (Jeugdwet) en de begeleiding naar werk (Participatiewet) is vanaf januari 2015 van het Rijk naar gemeenten overgegaan. De Nationale ombudsman heeft sinds januari 2015 maar liefst 3.100 klachten van burgers ontvangen. Instanties schuiven moeilijke gevallen op elkaar af, wet- en regelgeving is ingewikkeld en burgers weten niet waar ze moeten aankloppen met hun probleem. Daarnaast zijn per problemen met het onbeantwoord laten van vragen, schending van de privacy, onvolledige of onjuiste informatie-verstrekking, onheuse bejegening en ´van het kastje naar de muur'- problematiek.

Een schrijnend voorbeeld daarvan is een klacht waarin de ouders van een zoon met epilepsie en een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vertellen over de strijd tussen de gemeente en het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), dat de indicaties voor de Wlz afgeeft. De ouders worden elke keer weer van het kastje naar de muur gestuurd, waardoor de situatie ontstaat dat de zoon niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Maar bij wie kunnen ouders nu hun klachten indienen?

Verandering hard nodig

De huidige situatie moet nodig veranderen. De Nationale ombudsman vindt dat de klachtbehandeling op de leefwereld van de burger moet aansluiten, dus zonder allerlei juridische of ambtelijke drempels. Van Zutphen: 'Ga met de burger terug aan tafel als er zich problemen voordoen'. Daarnaast moeten gemeenten zelf actief op zoek gaan naar en zich openstellen voor signalen van burgers. De gemeentes moeten zich meer opstellen als vertegenwoordiger van de burgers en ze helpen bij problemenDe Nationale ombudsman verwacht dat zijn bevindingen worden meegenomen in het bredere programma om het verloop van de decentralisaties kritisch te volgen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd gelukkig.

Welke problemen ondervinden jullie bij de gemeenten?

Laat je ervaringen hieronder achter!

Plaats nu ook je hulpvraag gratis op de Nationale Hulpgids!

13 Reacties

  • Anneke Huilmand zei:

    Ik ben 84 jaar en ik woon in een aanleunwoning heel erg naar mijn zin in een woonzorg- centrum De Breedonk in Breda. Persoonlijk vind ik, dat er ongelofelijk veel gezeurd wordt over de Zorg voor ouderen. Eigenlijk denk ik, dat ouderen veel meer zelf zouden kunnen .In de stijl van ergo-therapeuten kun je naar oplossingen zoeken , die het aankleden , eten, medicijnen innemen etc. eenvoudiger maken voor de senioren, zodat ze zoveel mogelijk zich zelf kunnen helpen.Natuurlijk zijn de senioren veel meer tijd kwijt voor alle handelingen, maar dat geeft natuurlijk niets.Belangrijk is bovendien , dat de senioren daardoor meer een gevoel van eigenwaarde kunnen ontwikkelen. Bij vele handelingen hoeft De Zorg echt niet aanwezig te zijn: misschien aan het eind een kwartier als contrôle. Dat zou heel wat tijd besparen zowel voor professionele zorg als voor mantelzorgers. Misschien denkt u, dat ik geen last heb van ouderdomskwalen: "Och , ik heb een stoma, last van Menière, allergie van huismijt , een kunstheup, een baarmoedermatje, maar wat veel belangrijker is: "ik heb zin in diverse aktiviteiten en ik heb hier gezellige contacten en ik heb hier een leuke vriendin : kortom wij zorgen gewoon, dat het leven voor ons de moeite waard blijft. (overigens heb ik wel euthanasie-papieren aan mijn huisarts gegeven) Tenslotte heb ik gezellige contacten zowel met mijn kinderen als mijn kleinkinderen. Sorry, maar zeuren is er echt niet bij en een enkele keer doe ik tijdelijk een beroep op De Zorg, b.v. direct na een operatie.

  • Paul Stolwijk zei:

    Dat het iedere keer mis gaat in de WMO komt omdat er mensen werken die in juridisch opzicht goed geschoold zijn maar met weinig tot geen praktijkervaring.
    Ik heb een aantal keren gesolliciteerd als WMO -medewerker omdat ik met onderhand 22 jaar ervaring werken in de ouderenzorg ( intramuraal en extramuraal ) veel praktijkervaring heb. Dat werd in het antwoord beaamd maar ik voldoe niet aan de , vooral juridische criteria, waaraan een WMO-medewerker moet voldoen.
    Tja, dat is vragen om moeilijkheden.

    Zou niet in ieder WMO -team minstens een medewerker uit het veld moeten zitten ? Misschien idee om dit idee wettelijk te verankeren ?
    Ik ben beschikbaar !

  • frank zei:

    gemeentes hebben meer dan 1.2 miljard zorggelden , bestemd voor kwetsbare zorgbehoevenden, achterovergedrukt , verduisterd. Juristen zijn ingehuurd om zorgaanvragen af te wijzen, niet om mensen te helpen
    Zolang dit pgb geld niet is geoormerkt , zullen gemeentes op grote schaal dus blijven frauderen, de grootste pgb fraude .

  • yopper zei:

    helemaal mee eens, frank. de gemeente hulst is ook een oplichtend voorbeeld.. hier geldt een terreur die als een ingegroeide teennagel toegepast wordt door vooraanstaande families. een echte zeeuwsche mentaliteit.. als buitenstaander hoor je er nooit bij... maw ons is alleen voor ons. ons kent ons. eigen volk eerst enz. enz. ik probeer al een jaar lang originele documenten terug te krijgen.. ik kon ze wegens inktgebrek niet kopieren. ze ontnamen zo mijn verdediging. er zaten gegevens bij over hun wmo diefstal.. zo gaat dat hier.. jan yopper al 23 jr parkinson.. en ik blijf knokken.

  • Sofie zei:

    @paul stolwijk. Helemaal eens met jou. Ik ben zojuist afgewezen wegens niet voldoende vooropleiding. Ik werk zelfstandig in het veld psychosociale problemen. Bezig met een studie WMO en jeugdconsulent. Gemeente dit is een gemiste kans. Ik ben ook beschikbaar.

  • Kaatje zei:

    Dagelijks hebben wij voor onze opvang voor kinderen met een beperking te maken met alle bovengenoemde klachten. Ouders krijgen iedere keer een andere medewerker te spreken, de een zegt dit, de andere dat. Ieder jaar weer dat zebuwsloende gesprek of een beschikking verlengd wordt, want ja misschien is mijn kind ineens niet meer autistisch of is de verstandelijke beperking op wonderlijke wijze verdwenen en zegt de gemeente, och maar uw kind heeft toch geen begeleiding nodig. Het levert voor ouders en verzorgers ontzettend veel stress, frustratie en onnodige spanning op. Ondanks dat het niet de bedoeling is neem ik voor ouders dan ook af en toe maar contact op met iemand van de gemeente. Toppunt is toch ook wel dat ze bellen en aan mij vragen ja, uh we zijn bezig met een beschikking voor die en die, maar wat moeten we daar op zetten. Welke code en omschrijving? Ik mag toch hopen dat medewerkers in de toekomst ingewerkt worden want het is niet mijn taak dit uit te moeten leggen aan een wmo werken bij de gemeente toch? Het volledig langs elkaar heen werken, niets op orde hebben en de vele wisselingen van medewerkers, omdat ze het allemaal niet volhouden. Het is best een soort van verschrikking. En inderdaad er zitten geen ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld. En het inschatten van een bepaalde problematiek gaat vaak vanuit het horen zeggen maar niet vanuit ervaring. En als je dan een hele stugge en koele niet te bereiken medewerker hebt dan kun je rustig te horen krijgen dat je kind, opa/pma, vader of moeder of wie dan ook geen hulp nodig heeft. De zorg in Nederland gaat er zwaar op achteruit. Voor de ouderen die onze maatschappij gecreeerd en mogelijk gemaakt hebben schaam ik mijn diep. Zijn verdienen zorg, een goede oude dag, douchen wanneer ze willen en een schone broel (als dat nodig is) wanneer nodig is en zouden daar niet op moeten wachten. Niets van dit alles kunnen we neer leggen bij de verzorgers van deze al mensen maar alles bij de overheid die maar blijft bezuinigen op deze post waardoor er niet voldoende zorg ingezet kan worden. Nee lekker belastingcenten steken in nog meer afval, meer auto's, minder bomen, meer huizen, rotondes en andere zaken waar we wat zuiniger mee zouden kunnen doen. Ook dit jaar zie ik eigenlijk geen partij die gaat voor zorg (en onderwijs) naast D66. Ik ga door en blijf me inzetten voor de doelgroep tot ik erbij neerval want ik doe het met hel veel liefde. Maar frustrerend is het soms wel.....

  • Adi zei:

    De gemeente Drimmelen heeft de eigen bijdrage t.a.v. De huishoudelijke hulp in eigen beheer genomen, de eigen bijdrage van de voorzieningen gaat nog wel via het CAK. Dit houdt in dat als je een kleine AOW uitkering hebt en vanwege je beperkingen huishoudelijke hulp nodig hebt en een voorziening, je dubbel moet betalen, 30 euro voor huishoudelijke ondersteuning en 19,40 voor een voorziening. In totaal betaal je zo een eigen bijdrage van 49,40 per 4 weken, terwijl eigen bijdrage eigelijk maximaal 19,40 zou mogen zijn. Zeer oneerlijk lijkt me dat. Lijkt me zinvol om juridisch uit te zoeken of de gemeente Drimmelen dit wel mag doen.

  • J.Prins zei:

    Ik vind het ver onder de maat van WMO/maatschappelijke zorg dat er liefst GEEN indicatie ( lees geld) word afgegeven voor (pgb zorg. Bij aanvraag merk ik dat ze liefst NIETS indiceren en als het dan toch moet dan zo min mogelijk en op kort termijn. Dan word verwacht dat je zorg kunt waarborgen waarin er onder geïndiceerd word? Dan moet je gelijk dus bezwaar procedure in en dat kost onnodig tijd, onnodig geld en onnodig energie. De teams die indiceren zijn getraind om met zo min mogelijk op papier terug te komen en liefst ZIN zorg afgeven en geen PGB zorg!!!!!!! De vragen bij zwaar problematische gevallen zijn niet passend voor een juiste indicatie, daarin mis ik duidelijk een echte expertise! Je bent hierin bv artsen en deskundigen nodig die hierin een (mede eind) oordeel behoren te geven en niet een consulent die komt en dit moet doen.
    Het is zorgelijk en de 'deskundigheid' zorgt voor grote rompslomp en meer werk! Als een professional dit zou doen dan zou dit er anders uit zien en die kan beter beoordelen als een persoon met een grote tas vol problematiek vraagt om zorg en begeleiding thuis. We wachten nu even af want we hebben net een beoordeling gehad en dat ging moeizaam. Indien dit te weinig is en de zorg hierdoor niet kan worden gewaarborgd door de zorgaanbieder zal dit eerst worden ingezet met de middelen die er zijn en ondertussen zullen we dan de bezwaar procedure in moeten, pppffff wat een geld en tijdverspilling, kortom het kost meer ipv minder geld!

    Ik ben zorgaanbieder op PGB basis maar wat word er gekort en bezuinigd en geminderd in verhouding tot de 24 uur zorg die geboden dient te worden. De verhouding klopt niet en de gemeente wil liefst dat jongeren kiezen voor instellingen die contract hebben met de gemeente en voorkeur ZIN zorg waar de gemeente afspraken mee heeft gemaakt. In gemeente (Hardenberg) zijn er veel meer bedrijven die geen contract hebben ( bewust eigen keus en voorkeur) en dit is niet verplicht. Wel voldoen we netjes aan de WMO/GGD eisen voor opvang en zorg en zelfs zie ik bij particuliere (pgb) instanties dat ze nog meer extra zorg en veiligheid bieden dan instellingen die wel een contract en ZIN zorg bieden! Kortom, geld is belanrijk en de gemaakte afspraken en dan pas de hulpvrager die niet op nummer 1 komt bij de indicatie stellers!

  • Dick Stegeman zei:

    De oorzaak van alle problemen is heel simpel: GELD.

    In de eerste plaats: de landelijke overheid wilde minder geld uitgeven en vond de lokale overheid bereid om het voor minder geld te doen.
    Iedereen waarschuwt, dat er bij de lokale overheid onvoldoende kennis en menskracht is, maar daar zullen we wel antwoorden op vinden, met een lach volgens de VVD.
    Mooi niet; problemen worden alleen maar groter.
    Goede zorg moet nu eenmaal betaald worden.

    In de tweede plaats: Het geld moet natuurlijk wel effectief besteed worden. Dat houd in: Eerst grondig onderzoeken hoe dit moet. M.a.w. van elke Euro die er beschikbaar is, is vooreerst zo'n 25% nodig voor het voorbereidend onderzoek, dan 50% voor onderzoek waar dit het beste besteed kan worden, dan moet er nog 20% naar (verbetering) huisvesting. Aangezien alles door professionals wordt onderzocht, hebben deze mensen ook recht op een professioneel salaris. (Overigens: in veel voorkomende gevallen blijkt die professionaliteit nogal tegen te vallen, de scheidslijn tussen vriend & familie is flinter dun maar tussen vijanden meters dik. Gelukkig controleren we dit, maar helaas kost dit wel ruim 4% van het budget ?), want we moeten fraude en vriendjes bevoordeling, voorkomen. En als we iets ontdekken, nou dan........... gebeurt er ook niets, want iedereen maakt wel eens een foutje en het zal niet weer gebeuren (lees: diep door het stof gaan).

    Alles bij elkaar opgeteld is er al bijna 100% uitgegeven, voordat er één cliënt is opgeroepen. Erg jammer. Maar gelukkig is het probleem nu wel goed in kaart gebracht.
    Helaas zal het rapport dik onder het stof zitten voor "ons" nieuwe kabinet er mee aan de slag gaat. En het leuke is dan: het rapport is eigenlijk achterhaalt, het moet nog maar eens dunnetjes over ..............................................................

    Conclusie: er veranderd dus niets.
    Nee natuurlijk niet, de opdracht was: breng in kaart wat er nodig is.

  • Wietske zei:

    Dat gaat in de gemeente Groningen precies zoals in het rapport staat.
    Ik herken me dan ook volledig in dit onderzoek van de nationale ombudsman, zowel wat de Wmo betreft als de Sozawe.
    Mensen zoals ik, die mondig zijn en kennis hebben van de wet en regelgeving, worden keihard afgestraft en belanden voortdurend in juridische procedures.
    Ik heb diverse keren de raad benaderd maar zelfs mijn brieven aan de raad worden nog door wmo consulenten tegen mij gebruikt. Hoe ziek is dat.

    In 2015 heeft de gemeente geprobeerd mijn HH indicatie stop te zetten. Het begon met een beschikking zonder onderzoek.
    Daarna een verslag zonder onderzoek en vol verwijten. Gevolgd door een vervalste aanvraag waarin mijn HH indicatie voor onbepaalde tijd werd stopgezet.

    Inmiddels is dit door de rechter teruggedraaid en ben ik 3X (!) door de rechter in het gelijk gesteld.

    In plaats van uitvoering te geven aan de uitspraak ben ik in 2016 onmiddellijk in nieuwe procedures gestort. Heb 2 besluiten ontvangen die niet gebaseerd zijn op een onderzoek conform de WMO2015.

    Dit keer 1 gesprek gehad waarbij al snel duidelijk werd dat de wmo consulenten geen idee hadden wat een onderzoek volgens de WMo2015 inhield en met hele andere bedoelingen kwamen.

    Dit keer was er een wmo consulent senior op mij afgestuurd. Die was van mening dat zij diagnoses moest stellen, sterker nog ze had google ontdekt en meteen vastgesteld welke medische behandelingen ik nodig had. Ik heb haar daar op aangesproken.

    Na dit 'onderzoek' een verslag vol fouten ontvangen maar er niet op kunnen reageren. Zonder dat ik een aanvraag heb gedaan kwam er al een beschikking. Net als in 2015.

    Na 2 bezwaarprocedure in 2016 is het nu wachten tot ik weer naar de rechter kan.

    Kortom
    Sinds de invoering van de Wmo2015 ben ik 3X door de rechter in het gelijk gesteld, 4 bezwaarprocedure verder en in afwachting wanneer ik voor 2 zaken opnieuw naar de rechter kan. Ondertussen heb ik een advocaat in moeten schakelen die, op grond van de wet bescherming persoonsgegevens, de medische diagnoses en verwijten van wmo consulenten uit mijn dossier moet zien te halen.

    Het is duidelijk welke opdracht ambtenaren/wmo consulenten meekrijgen. Het gaat helemaal niet om te zorgen dat mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen.
    De enige zorg die de gemeente toepast is zorgen dat er bezuinigd wordt.

  • Mw A.Rademakers zei:

    Ondanks,dat mijn gezondheid steeds minder wordt. is er 1 uur p.w. afgetrokken van de uren die me eerst toebedeeld waren. Ik heb recht op[ 3 uuur h.h.hulp en had als maatwerk ook 3 uur. Nu zei waar ik onlangs geweest ben,dat ik de dingen z.a. een bloemetje, beeldje, e.d.maar op moet ruimen en alleen belangrijke dingen eventueel foto mag laten staan.Mijn leven is toch al moeizaam,wegens ziektes e.d. waardoor ik vaak aan huis gebonden ben. Ik heb helemaal geen familie en voel me vaak eenzaam,mag ik die uren het nog een beetje gezellig hebben?????? Als het aan deze DAME ligt,moet ik dankbaar zijn,voor wat ik krijg. Ik word 4 Mei 84 jaar.

    Met vr. groet Ans Rademakers

  • luccas zei:

    www.rijnen.nl

  • Gerda Kapiteijn zei:

    Hoi,ik ben Gerda en pas sinds n paar dagen lid,en lees hier hoe slecht het gaat,met de zorg,ik ben nu voor hulp op zoek,voor een naaste familielid,ook hier lees ik hoe erg het is,maar gelukkig lees ik nog niet,van het geen wij hebben mee gemaakt,,en nergens terecht,bij geen een stichting of zorgkantoor ook niet bij de gemeente,,ze sturen je van ene kastje naar het andere,,en ieder houd de hand boven het hoofd van de ander,,ook niet een advocaat durft er niet aan te beginnen,ivm te grote organisaties,,maar ik vraag me steeds meer af,moeten we het allemaal zo laten gebeuren,,en op de achtergrond,maar blijven zitten kijken,hoe er over de ruggen,,in mijn geval gehandicapte,die zelf niks kunnen vertellen en er niks tegen of kunnen doen,en hoe kunnen die mensen dit allemaal doen en rusig kunnen gaan slapen,,,is die grotere auto of een groter huis of een duurdere levensstijl,zo belangrijk.ten opzichte van personen,die daar door veel tekort komen,,ik hoop dat dit is stopt,en dat we nu eens krijgen,waar de persoon recht op heeft,zo dat die nu opnieuw kan beginnenen,ondank het leed en verdriet wat wij er van hebben dat er weer theraphy terug voor komt,en nog voor zo veel,wat haar ontnomen is.want dit is echt vreselijk Mvg Gerda

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.