Gezocht: betaalbaar thuis voor de zorgbehoevende oudere
De participatiesamenleving: we moeten eraan geloven volgens koning Willem-Alexander. Het is de nieuwste vertaling van de besparingsideologie bij de overheid en tegelijkertijd een oproep om meer verantwoordelijkheid bij de burger te laten. Bij 80% zal deze ideologie aanslaan volgens onderzoek van TNS Nipo, maar bij 20% niet. Laat deze 20% nu met name arme wijken betreffen. Er is veel voor te zeggen om meer samenhang in de samenleving te brengen, maar is de beoogde participatiemaatschappij het antwoord?
Waar staat de zorgvrager in de participatiemaatschappij?
Zolang men geld heeft, kunnen mensen in de huidige zorgmarkt optimaal gebruik maken van alle dienstverlening. Iemand met een AOW met klein aanvullend pensioen kan er echter komend jaar wederom fors op achteruit gaan, gezien de stijgende levensverwachting volgens het CBS. Ook de werkloze mantelzorger met een werkloosheidsuitkering gaat er komend jaar op achteruit. In de hele ideologie van de participatiesamenleving lijken juist de mensen met een zorgvraag er flink op achteruit te gaan.
Zorgkosten stijgen
Iemand met de pensioengerechtigde leeftijd heeft gemiddeld, volgens het CBS, rond het 78ste levensjaar lichamelijke hulp nodig en rond de 83-jarige leeftijd komt daar de nood voor geestelijke gezondheidszorg bij. In 2040 zal 26% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder zijn. Dat zijn 4,6 miljoen senioren die hoge zorgkosten met zich mee zullen brengen. Daar komt bij dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onlangs verschenen rapport concludeert dat meer dan twee derde van de 65-plussers gedurende tien jaar verschillende vormen van medische en langdurige zorg nodig zal gaan hebben. Hoewel het de bedoeling is dat zij zo lang mogelijk thuis (kunnen) blijven wonen, zal dit in veel gevallen niet tot het eind aan toe mogelijk zijn.
Kleinschalige woonvoorzieningen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zich als doel gesteld dat er in 2013 ongeveer 20.000 plaatsen voor demente ouderen in kleinschalige voorzieningen moeten zijn. Maar hoe blijft met deze doelstelling een kleinschalige voorziening betaalbaar? De zorgvilla van Janny Zwart is een goed voorbeeld. Vanuit haar eigen particuliere thuiszorgorganisatie Zorg Allerlei, is het initiatief gestart om zeven ouderen met een kleine portemonnee een mooi thuis te bieden in Voorhout. Zij levert daarmee een bijdrage aan de kwaliteit van leven van haar bewoners en gasten. Er zijn echter een hoop initiatieven als deze nodig om aan de benodigde 20.000 plaatsen te komen.
De vraag blijft hoe alle goede initiatieven op dit gebied werkelijkheid kunnen worden. Hoe kunnen mensen zonder (veel) geld waardig hun plek vinden? Het verdient de aandacht om in de zorgmarkt ook voor hen een menswaardig bestaan te bieden. Of dat gaat lukken in de voorgenomen participatiemaatschappij? De toekomst zal het leren.
Geachte Alexander Anneveld ,graag wil ik u kenbaar maken dat ik mezelf wil aanbieden als zorgverlener, voor hulpbehoevende ouderen.
Aangezien ik vele jaren als mantelzorger voor mijn moeder heb gezorgd, heb ik hier erg veel ervaring mee op gedaan.
Aangezien mijn m moeder dit jaar is overleden ,heb ik nu weer tijd beschikbaar, om nuttig te zijn voor andere hulpbehoevende ouderen!!\
Ik hoop dat u iets voor mij kan betekenen.
Met vriendelijke groet .N.leentvaar.
Beste Nellie Leentvar,
De Nationale Hulpgids is geen zorgbureau of bemiddelingsbureau. We bieden alleen de website aan waar je zélf op contact kunt leggen met Hulpvragers.
Je kunt je gratis aanmelden voor een advertentie: https://www.nationalehulpgids.nl/aanmelden/hulp/
Met vriendelijke groet,
Het Nationale Hulpgids Team
Wij zijn onlangs verhuisd naar een huis waar ruimte is voor mijn 88-jarige schoonvader en mijn 55-jarige meervoudig gehandicapte zwager. De laatste zit nog in een begeleid-wonen-omgeving, maar mijn zijn indicatie van ZZP2 zal het vast niet lang meer duren of 'hij wordt er uit gegooid'. ZZP2 wordt al niet meer intramuraal geplaatst nu.
Vandaag wordt de traplift gemonteerd. Want mijn echtgenoot is ook niet meer erg mobiel (buitenshuis afhankelijk van een rolstoel).
Ik heb er nooit voor gekozen om de zorg in te gaan...
Ja het wordt er allemaal niet beter op. Ik doe mijn werk als zzp er heel graag.Ik zou best een huis willen opstarten voor hulpbehoevende mensen, kleinschalig en gezellig.Weet er iemand iets die dit wil en kan financieren.Van de politieke kant moeten we niets verwachten!
Beste mia,
Waarom niet een groep ouderen bij elkaar krijgen en dan samen met hun een stichting oprichten waar geld naar toe word gedaan door de ouderen zelf.
Waarmee ze hun huisvestings kosten en verzorging dan betaald gaan worden.
Goede afspraken neerzetten en een onafhankelijk bestuur dat toezicht houd.
Mocht je stichting uit de voegen groeien kun je ook nog een aantal mensen opnemen en een deel van de kosten die hun verzorging kost ten laste van de stichting laten komen misschien.
Is maar een idee hoop dat je er wat mee kunt.
Goed idee Priska , wie kan helpen? Wie heeft daar ervari g mee en heeft zin om te helpen?
Gisteren informatie opgevraagd bij gemeente over
vergunning voor kleinsch.zorg te leveren.
Een toestroom van informatie waar ik wettelijk aan moet voldoen.
De moed zink in je schoenen.
Ik vraag aan de betreffende ambtenaar hoezo participatie.
Wie heeft antwoord
Graag even de aandacht ik ben makelaar en trek mij het lot van de ouderen en medioren ernstig aan. Daarom heb ik afgelopen jaar een opleiding gevolgd.
Hieronder een recent persbericht zoals ik in de regionale kranten (Groene Hart) heb mogen plaatsen.
Bodegraafse makelaar ontvangt diploma uit handen van Otwin van Dijk.
Vorige week maandag heeft Tweede Kamerlid Otwin van Dijk aan 27 van hen het bijbehorende certificaat overhandigd. In zijn toespraak gaf Van Dijk aan dat mantelzorgwoningen goed passen bij de wens van vele mensen om in het eigen sociale netwerk te blijven wonen en als één van de alternatieven voor opname in een zorginstelling. “Het is goed dat makelaars in het eigen lokale netwerk senioren kunnen adviseren over diverse woonoplossingen, zoals de mantelzorgwoning”, aldus Van Dijk.
Ook advies over verplaatsbare mantelzorgwoningen.
Nieuwe Stijl Makelaardij Monique Timmermans heeft zich ondermeer gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van senioren bij het vinden van passende woonoplossingen. Nieuwe Stijl makelaardij is werkzaam in het Groene Hart. Zij begeleidt natuurlijk alle leeftijden bij het vinden van een geschikte koopwoning. Zo heeft zij ook een startersbegeleiding.
Senioren en kinderen samen.
PasAan heeft een kwalitatief hoogwaardige verplaatsbare woning ontwikkeld, waardoor senioren en hun kinderen dicht bij elkaar kunnen wonen. Inmiddels wonen tientallen senioren in dergelijke woningen. Bijvoorbeeld in de tuin bij hun kinderen, in een zelfstandige woning, als ‘buur’. Tijdens de training zijn de seniorkeurmakelaars opgeleid in de bouwkundige, juridische, ergonomische en financiële aspecten van de mantelzorgwoning.
Bijzondere oplossing.
PasAan directeur Peter Veldhuijzen: “Mantelzorgwoningen zijn ondanks hun verplaatsbaarheid gewone woningen, dus het is goed dat gespecialiseerde makelaars zich intensief bezighouden met de advisering hierover. Door de verplaatsbaarheid, de vele innovaties in de woning en de bijzondere plek waar de mantelzorgwoningen komen te staan, is het tegelijkertijd een bijzondere oplossing, vandaar dat wij deze training hebben ontwikkeld”.
Mia alles over een stichting en hoe dat werkt kun je vinden bij de kamer van koophandel.
Het kost tegenwoordig niet veel meer om een stichting op te richten.
En je hebt er maar 1 persoon voor nodig.
Maar als je er loon uit wilt halen dan moet je tenminste iemand vinden die bestuurslid wil zijn en penningmeester en die bereid is om voor een vergadervergoeding zijn diensten aan te bieden.
Dan kun je zelf in loondienst en er mogen ook andere mensen aangenomen worden of ingehuurd door de stichting.
Het beste is om dat allemaal eerst uit te zoeken en dan de statuten op te gaan maken over wat de doelstellingen zijn van de stichting en hoe dat in de praktijk uitgevoerd zal worden.
Verder moet je dus bekend gaan maken wat je van plan bent naar je doelgroep toe.
zodat je met hen in gesprek komt en het dan samen met hun verder uitwerken.
Maar zoals ik al zei ga eerst praten met de kvk en eventueel de belastingdienst.
Ik denk niet dat je als je een stichting voor ouderenhuisvesting opricht enige vergunning voor zorg nodig hebt zolang je het niet zo noemt.
Het kan ook gewoon een woongemeenschap zijn.. waar gezamenlijk geregeld word hoe en waar de zorg vandaan komt.
Niet gelijk zo moeilijk denken :)
De woning moet aan de wettelijke eisen voldoen
ook voor woongemeenschap.
Voor dat er een vergunning gegeven kan worden
in verband met bestemmingsplan zo is het mij uit gelegen.
Ik zelf ben sinds begin dit jaar bezig om een kleinschalig woon/zorgboerderij 24u op te zetten voor mensen met dementie.
Heb een bedrijfsplan opgesteld.
Alleen is het onmogelijk om dit mooie plan te realiseren.
Misschien is dit het moment om de handen ineen te slaan en onze ideeen bundelen.
Zo wie zo, bekendheid te maken
aan de tweede kamer .
Dat dit onder de mensen leeft.
Maar door wet en regelgeving veel ideeën weer in de la
terecht komt.
Ik werk nu al 18 jaar in de zorg en behoor tot degenen die in 2040 bejaard zijn.
soms vraag ik met mijn collega's weleens af wie er voor ons gaat zorgen als we oud zijn.
Gaan we met een tandenloos bekje ( mondheelkundige zorg wordt ook langzamerhand onbetaalbaar ) in een hoekje van een winkelcentrum met onze door het harde werk gekromde handen omhoog zitten in de hoop dat we een eurootje kunnen vangen ?
Zoals een regering omgaat met hulpbehoevenden zo laat dezelfde regering zijn humaniteit en geloofwaardigheid zien.
Komt er een onderscheid tussen particuliere instellingen voor hen die het ruimschoots kunnen betalen en door de staat opgerichte armenluishuizen zoals in het Victoriaanse tijdperk ?
Kortom : ik maak me ernstig zorgen over de zorg voor bejaarden. We worden gewaardeerd dat wel maar dat nota bene een partij met een "C" in haar afkorting ons op de nullijn wil zetten vind ik gods geklaagd . Ik doe met liefde mijn werk voor dementerende ouderen maar ik ben Florence Nightengale niet !!!
En wachten op een Hemelse beloning van eeuwig leven heeft nu geen zin gezien alle lastenverzwaringen.
In aanvulling: er is volop info verkrijgbaar over het opzetten van kleinschalige wooninitiatieven. Het wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden. Even googelen. Maar ook mèt het uitgevonden wiel rekent men op zo'n 5 à 6 jaar eer zo'n wooninitiatief een feit is.
Ik begrijp het niet meer.Limburg iedereen weet dat het de meest vergrijzende provincie is.2 kennissen van 90 jaar! De een heeft haar huis verkocht en zich na een moeizaam afscheid gesetteld t.o.een woonzorgcomplex.Dan kreeg ze de zorg van het huis en hoefde ze nooit meer te verhuizen.De andere kennis kreeg een rondleiding.Fijn zo kon ze alle spullen kwijt lekker ruim,misschien dat ze toch wel wilde verhuizen,want het huis lag erg afgelegen en ze kon alleen nog maar van de keuken naar de kamer schuifelen en vallen!!.Alle twee loopproblemen maar geestelijk nog tip top.De een moet nu verhuizen omdat ze teveel zorg nodig heeft!!! En de andere wordt niet in het verzorgingstehuis opgenomen omdat ze ook teveel zorg nodig heeft.Hoe DURVEN ze zich een VERZORGINGSHUIS te noemen!! Alles wat de dames nodig hebben is de maaltijdverzorging en wat lichamelijke verzorging.Volgens de leiding is een verpleegklleniek de enigste oplossing.HUH,Menssen zouden toch alleen in de zwaardere gevallen geplaatst worden in een verzorgingshuis? Er loopt daar zorg genoeg rond.Wat is goedkoper een verzorgingshuis met zorg op aanvraag of een verpleeghuis?? I