Glutenvrij zonder medische indicatie – niet doen!
Daar heb je weer zoiets – een hype, een trend, malligheid, of hoe je het ook zou willen noemen. Meedoen met andere mensen die het ook doen, echt geweldig interessant hoor! En ook zo helemaal, echt jezelf zijn, niet dan?
Ik heb het over mensen die zonder enige medische noodzaak een glutenvrij dieet volgen. “Nee, ik eet dit niet, er zitten gluten in.” Alsof er opeens dode insecten in ons brood zitten, in de pasta, de koekjes, de sauzen, enz. Lekker interessant in de weer zijn… aanstelleritis, zei mijn moeder vroeger.
Waarom een glutenvrij dieet volgen als het niet nodig is? Volgens onderzoekers van de Harvard Medical School dénken mensen dat gluten overgewicht veroorzaken, problemen met hart en vaten, psychische problemen en problemen met het metabolisme… Dénken ze. Misschien moeten ze eens nadenken… zo maar een voedseltrend volgen, kom op! Het is een dieet, op medische indicatie, niet een trend!
Diezelfde mensen moeten dan zeker al geen alcohol meer drinken, sigaretten roken, zout en suiker mijden, want daar kun je immers ook allemaal ziek van worden!
Twee à drie procent van de bevolking in Nederland heeft een glutenallergie. En ja, die moeten bepaalde producten mijden om hun dunne darm weer rustig te krijgen en zijn werk te laten doen. Vraag die twee à drie procent eens hoe ‘fijn’ en ‘interessant’ het is om glutenallergie te hebben! En kap daarna dan met je glutenvrije voeding die je helemaal niet nodig hebt. Sterker nog: die je gezondheid kan schaden!
Je gezondheid schaden, ja. Doordat je minder granen eet – complete granen – vergroot je juíst het risico op hart- en vaatziekten! Dat kan toch niet de bedoeling zijn… Je hebt de gluten uit granen, die proteïne bevatten, juist nodig voor een evenwichtig voeding. Een goede voeding is van levensbelang… niet voor niets is de kreet “Laat voeding je medicijn zijn” tegenwoordig overal te zien en te horen. Wie goede voeding tot zich neemt, wordt minder snel ziek. Want goede voeding geeft het lichaam alles wat het nodig heeft.
Ik stel een nieuwe trend voor: bereid zélf je maaltijden voor, met verse ingrediënten. Die trend bestaat al, dus je kunt je er gemakkelijk bij aansluiten. Ontzetten hip en ook reuze verantwoord, want in kant-en-klaar eten en sauzen zitten nog te veel vetten en te veel zout. Al wordt daar wel aan gewerkt, door de fabrikanten. Kijk, zo’n trend, daar zul je mij niet over horen!
Verantwoording:
Hieronder de conclusie uit het originele onderzoek van Harvard University (26 jaar follow-up onderzoek met in totaal 2 273 931 persoon jaren):
"Long term dietary intake of gluten was not associated with risk of coronary heart disease. However, the avoidance of gluten may result in reduced consumption of beneficial whole grains, which may affect cardiovascular risk. The promotion of gluten-free diets among people without celiac disease should not be encouraged."
Hier het volledige onderzoek: http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
Heel jammer dat dit artikel zomaar wordt overgenomen uit de media. Zelf was ik 15 jaar geleden erg dik ( 137 kilo) en niemand wist waardoor het kwam. Echt van alles geprobeerd. Toen iemand tegen me zei: " Laat het brood eens staan, deze persoon testte mij en het bleek dat ik 5 allergieën had waar ik dik van werd. Ik heb radicaal mijn voedingspatroon omgegooid. Ik viel de eerste maand 12 kilo af! Nu 15 jaar later eet ik nog steeds zo, en da's niet altijd gemakkelijk. Maar eerder problemen met mijn hart en vaten omdat ik geen tarwe zou eten?!? Met 15 jaar ervaring kan ik zeggen in het geheel niet, ik ben op alle vlakken gezonder geworden! Die verplichte onderzoeken bij universiteiten zouden afgeschaft moeten worden. Het maakt mensen alleen maar angstig!
Ik vind het jammer dat dit artikel is geschreven, waarbij ik vooral heel veel irritatie lees. Laat ieder voor zich zijn eigen keuzes maken waar iemand zich prettig bij voelt. de bejegening naar anderen toe in dit artikel is niet respectvol geschreven is mijn mening
Veel te kort door de bocht geschreven.
Een goed eetpatroon bestaat uit zoveel mogelijk producten die op het bord nog herkenbaar zijn zoals ze zijn in de natuur eruit zien. Bijvoorbeeld een makreel ipv vissticks, geen pakjes of zakjes uit de fabriek (dus alles lekker zelf maken), suiker en gluten zoveel mogelijk vermijden.
Zo houd je je lijf in topconditie. Goed voor hersenen, darmen en je voelt je er nog fit bij ook.
Wie schrijft dit? Wie is de ik in dit artikel?
Iemand met een medische achtergrond?
Graag zou ik voortaan bij artikelen een schrijver genoemd zien, die aanspreekbaar is op missers e.d.
Met de inhoud ben ik het best wel eens, maar oef, wat katterig geschreven en dan stoot het alleen maar af.
Nog ongezonder dan gluten laten staan, misschien.
Ben het er wel helemaal mee eens.
En alleen brood weg laten is natuurlijk niet een glutenvrij dieet. Glutenvrij en gezond kan. Maar daar doelt dit artikel niet op.
Echter bestaat glutenallergie niet je bent glutenintolerant medisch genoemd coeliakie of je bent glutengevoelig.
Wij zijn (moeder van dochter met coeliakie) wel blij met de hype. Het zorgt er namenlijk wel voor dat er veel meer produkten in gewone winkels te koop zijn.
Leven en laten leven. In restaurant nemen ze je misschien nu minder serieus maar boodschappen doen is door deze hype veeel prettiger geworden.
Wat een nivo zeg dit artikel, en nog zonder naam eronder ook. Als reactie moet je vriendelijk blijven, maar het artikel is ronduit beledigend en belerend op ongenuanceerde wijze. In plaats van voorlichtend is het veroordelend, weet niet wat je daar aan zou hebben. Daar maak je de wereld volgens mij niet mooier mee. Maar dat was het doel van de anonieme schrijver (of -ster) ook niet waarschijnlijk. Wat wel?
Oef, wat ben jij negatief beste schrijver! Jammer. Het zou je meer opleveren als je je zou afstemmen op wat je lijf echt nodig heeft. En dat is voor iedereen anders. Al is het sowieso gezonder om bewust, diervriendelijk en biologisch voedsel te eten - wat bereikbaar moet kunnen zijn voor iedereen. En geloof me, het voedingscentrum verdient er met dit uitgangspunt géén dikke boterham mee..!
En voor welke levensmiddelenfabrikant werken deze wetenschappelijke onderzoekers??? We weten inmiddels ook dat onze levensmiddelenindustrie en farmacie veel invloed hebben op onderzoek. Ben het helemaal eens met bovenstaande schrijvers, erg kort door de bocht dit stuk. Daarnaast heb ik zelf voor zover ik weet geen glutenallergie, maar eet al jaren geen tarwe, volkoren en ander granenbrood...mijn darmen zijn een stuk rustiger en....dus inderdaad gewoon doen waar je je goed bij voelt.
Wie is de schrijver en wie zit er in de redactie die dit artikel plaatst?
Het brood dat wij tegenwoordig eten is niet meer zoals vroeger. Gekookt mensen haar uit China, L-Cysteine, haar tot poeder zou brood langer houdbaar moeten houden maar of het product beter en gezonder van wordt?
Zie filmpje en de zakken vol haar, Brrrrrrrrrr
https://www.youtube.com/watch?v=vdBLz9q5njY
`Wiens brood men eet diens woord men spreekt.`
Gelukkig hebben we tegenwoordig het Internet en kunnen we alles ZELF opzoeken en zijn gelukkig niet meer afhankelijk van wat sommige ''deskundigen'' ons wil doen geloven (tegen betaling).
Geld maakt van ja nee, en andersom.