Goede hulp gevonden, en dan? Contracten en uitbetalingen
Je hebt onze tips om een betrouwbare hulp te vinden gevolgd, en je hebt iemand aangenomen waarmee jij een klik hebt, maar wat nu? Hoe ga je de hulp betalen? Moet je afspraken schriftelijk vastleggen? Kortom: wat gebeurt er na het sollicitatiegesprek?
Uitbetalingen
Het is belangrijk dat je duidelijke afspraken met je nieuwe hulp maakt, bijvoorbeeld over het loon/salaris. Daarbij is het goed om van te voren duidelijk te weten wat je wilt en kunt betalen. Je dient je natuurlijk wel te houden aan het wettelijke minimum. De tarieven voor zzp’ers in de begeleiding liggen bijvoorbeeld hoger dan de tarieven voor huishoudelijke hulpen of oppassers die werken via de Regeling Dienstverlening aan Huis. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe toereikend jouw pgb budget. Probeer wel reeël te zijn. 15 per uur is voor een zzp´er in de begeleiding bijvoorbeeld erg weinig, terwijl het voor een huishoudelijk hulp goed betaald is. Doe dus je huiswerk: wat is normaal bij jou in de omgeving? Wat zijn de gemiddelde tarieven? Wij helpen je daar natuurlijk graag mee. Als je pgb hebt, en een goedgekeurd zorgcontract (zie hieronder), dan betaalt de SVB de hulp uit. Zo niet, dan maak je zelf het loon/salaris over naar de hulp, die de verdiensten opgeeft bij de Belastingdienst (jaarlijkse belastingaangifte maart/april).
Overeenkomst en verantwoorden
Als je een hulp hebt gevonden is het voor pgb-houders verplicht om een zorgovereenkomst (zorgcontract) af te sluiten. Daarnaast kun je (niet verplicht) een zorgplan opstellen .
Voor pgb-houders
Als je als pgb-houder een hulp hebt gevonden dan kun je samen een zorgplan opstellen. Dit helpt om overzicht te krijgen over je zorg, en maakt het duidelijker wat je wilt en wat je wilt organiseren. Dit formulier is ook erg handig als je een (her)indicatie moet doen. Je beschrijft daarin welke zorg je inkoopt, waarom je die zorg inkoopt (doel), wat je ermee wilt bereiken (resultaat), wie je daarvoor inhuurt en waarom deze hulpen belangrijk voor jou zijn. Het zorgplan is niet verplicht, maar handig voor jezelf om overzicht te krijgen.
Een zorgovereenkomst (contract) is daarentegen wel verplicht voor pgb-houders. Als je meerdere hulpen hebt, maak je met iedere hulp een apart contract. De SVB beoordeelt de zorgovereenkomsten die vallen onder de Wmo en onder de Jeugdwet. Het zorgkantoor gaat over de aanvragen uit de Wlz en de zorgverzekeraar beoordeelt de zorgovereenkomsten die vallen binnen de Zorgverzekeringswet (wijkverpleging).
Voor niet pgb-houders
Als iemand maximaal 3 dagen per week bij je werkt, kun je wellicht onder de Regeling Dienstverlening aan Huis vallen. Dit kan bijvoorbeeld gelden als je een huishoudelijk hulp of oppas in dienst hebt. Je legt de afspraken over het werk in/rondom het huis dan vast in een arbeidscontract.
Val je niet onder de Regeling Dienstverlening aan Huis dan kan een hulp bij jou in loondienst zijn, of werken als freelancer. De hulp merkt de inkomsten aan als resultaat uit overige werkzaamheden bij de Belastingdienst. De hulp houdt zijn/haar eigen uren bij en declareert die bij jou. De hulp krijgt een bruto loon en is zelf verantwoordelijk voor de afdracht van loonheffing, sociale verzekeringen etc. Het opstellen van een contract (werkzaamheden, loon, tijden/dagen, proeftijd) is niet verplicht omdat je immers aan niemand hoeft te verantwoorden. Het is natuurlijk wel handig, zodat je een document hebt om op terug te vallen.