Grote toename ZZP-ers in de zorg
Het aantal mannelijke zzp’ers in de zorg is de afgelopen 10 jaar met 290% toegenomen. Het aantal vrouwelijke zzp’ers is ook gestegen, maar minder spectaculair. Dat nam toe met 65 procent. Het totaalaantal zzp’ers in de zorg is gestegen met 67 procent.
Dat blijkt uit een analyse van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek van 2007 tot en met 2017. In 2017 was zo’n 10 % van de werkenden in de zorgsector actief als zelfstandige zonder personeel. Het gaat om ongeveer 100.000 mensen (10,3% van het totaal). Naar schatting werkt zo’n 85 procent van de zzp’ers als verzorgende of verpleegkundige. De meeste van hen werken in de thuiszorg.
Leeftijd en achtergrond
De meeste van de zzp’ers zijn in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar en van 25 tot 45 jaar te vinden. De groepen jongere zzp’ers (onder de 25 jaar) en oudere (boven 65) zijn echter het meeste gestegen (420% en 164%). Daarnaast is het opvallend te noemen dat de grootste stijging zit bij ZZP-ers met een niet-westerse achergrond. Die groep nam toe met 268%. Het merendeel (82 procent) van het totaalaantal zelfstandigen in 2017 heeft echter nog steeds geen migratieachtergrond. Tijd dat er meer migranten in de thuiszorg gaan werken, want de groep hulpvragers met een migranten achtergrond neemt nog steeds toe, bijvoorbeeld als het gaat om dementie bij migranten.
Veel deeltijd, maar ook meer uren
Het aantal fulltime ZZP-ers is 3% afgenomen in zeven jaar tijd, maar tegelijkertijd is het aantal ZZP-ers dat tussen de 20 en 35 uur per week werkt met 14% toegenomen. Men werkt dus meer, maar houdt wel wat vrije uurtjes over per week.
Kortom kennelijk vormt het zijn van ZZP-er in de zorg een goed alternatief voor in loondienst zijn. Men kan meer verschillende opdrachtgevers hanteren en de eigen agenda bepalen. We verwachten dat deze trend nog wel even zal doorzetten!
Het onduidelijk beleid van het kabinet houdt me tegen om zzper te worden.
Een reden om zzp-er te worden is dat je minder gedoe heb met de verschrikkelijke beknellende bureaucratie in de zorg.
Een zorg is wel wat als ik ziek wordt ? Er is wel een soort broodfonds voor zzp-er maar of dat echt werkt ?
"Kortom kennelijk vormt het zijn van ZZP-er in de zorg een goed alternatief voor in loondienst zijn. Men kan meer verschillende opdrachtgevers hanteren en de eigen agenda bepalen."
Er is in de zorg bijna geen mogelijkheid meer om in loondienst te komen. Het is geen goed alternatief, het wordt min of meer opgelegd. In de zorg en vooral in de thuiszorg, is er sprake van meerdere adressen op een dag. De reistijd wordt niet vergoed. Hier 1 uur, daar 2 uur en misschien ergens 3 uur. Meer dan 6 uur op een dag kun je bijna niet werken. Dus vandaar de toename part-timers. En als je kostwinner bent, moet je dus wel bij meerdere instellingen werken, om aan voldoende inkomen te kunnen komen.
Ik ben geen zzp'er omdat het een goed alternatief is, ik ben zzp'er omdat ik anders niet meer aan het werk kom.