Helft scholen te weinig plek voor gym
Slecht nieuws voor de bestrijders van zwaarlijvigheid en obesitas bij kinderen. Bijna de helft van de middelbare scholen of vervolgopleidingen beschikt niet over voldoende ruimte om op een normale, verantwoorde manier gymnastiekles te geven. “Lichamelijke opvoeding”, zoals dat zo mooi heet, wordt daardoor minder vaak gegeven dan minimaal wenselijk is. Heerlijk voor al die kids die daar een broertje dood aan hebben, maar een kleine ramp voor hun lichamelijke toekomst.
Het Muller Instituut, een organisatie die onderzoek naar sport doet, heeft bijna 800 betrokkenen ondervraagd. Wat blijkt? Meer dan 45 procent van de scholen heeft niet voldoende accommodatie om alle leerlingen te bedienen. Dat kan een gebrek aan ruimte binnen zijn, of ruimte buiten. Of aan allebei.
Sinds 2005 zijn scholen niet meer wettelijk verplicht om een minimaal aantal uren gymnastiekonderwijs te geven, maar werd ze wel geadviseerd die uren te halen. En de meeste scholen willen dat ook wel, maar het gebrek aan accommodatie breekt ze op.
Nou mag je me gerust ouderwets noemen, maar “in mijn tijd” hadden we ook niet voldoende accommodatie voor gymnastieklessen op de toen nog lagere school. En op de middelbare school evenmin. Totdat we naar een nieuw gebouw gingen…
Al op de lagere school ging de hele klas keurig in de rij op weg naar een verderop gelegen lagere school die wèl een gymnastiekzaal had. En nog eens een fijne ook! Wij deelden dus een accommodatie! Zou een middelbare school of VMBO-opleiding nu dat niet kunnen? Al die uren dat een gymzaal in het ene gebouw leeg staat, kunnen toch worden ingevuld door een andere school? Beetje creatief roosteren, dat moet wel lukken! Win-win voor beide scholen!
En de buitenaccommodaties… bij mijn weten liggen er in elke gemeente wel sportvelden die – vooral – tijdens schooltijd niet worden gebruikt. Alle kids op school, immers. Dus kan ook daar fijn worden gedeeld. Kostenbesparend voor iedereen, de sportclub, de school, echt win-win. Natuurlijk, in de barre wintermaanden mogen de velden niet worden bespeeld. Maar dan sturen we onze bloedjes ook niet de kou in!
Hier ligt een mooie taak voor schoolhoofden, bestuursleden van sportclubs en, vooruit, een gemeenteambtenaar van de afdeling sport en welzijn om een soepel lopend rooster te maken zodat iedereen aan zijn trekken komt. En als het bloedje koud is, kan de sportclub misschien na schooltijd nog wel binnen trainen ook, in de gymnastiekzaal van het kleine samenwerkingsverband. Een probleem omzetten in een uitdaging… die nog kan worden gerealiseerd ook! Win-win-win!
In onze gemeente wordt al heel wat jaren toegepast. Eerst waren er 3 basisscholen, waarvan slechts 1 een gymzaal inpandig had. Maar de andere scholen konden er ook gebruik van maken. Na schooltijd maakten de gym en turnvereniging, de basketbalvereniging. Nu woon ik in een ander dorp (dezelfde gemeente) maar ook hier maken verschillende scholen gebruik van de gymzaal (hier niet gekoppeld aan een school), en verschillende sportverenigingen. Ook wordt er gymnastiek gegeven aan ouderen, lichamelijk en geestelijk gehandicapten (in groepen, dus niet als therapie) en ook wordt er yogales gegeven. En neeeeee we noemen het geen multifunctioneel complex.
Ik herken dit probleem niet .
In mijn dorp heeft de lagere school en middelbare school genoeg ruimte en plant ook tijd in om te sporten , zowel binnen de school als buiten de school.
Obesitas moet ook niet in de hoek van onderwijs gezocht worden.
?????vorige jaren was het een hot item dat er leraren werden geschoold en gediplomeerd tot vakleerkracht l.o.jullie willen mij toch niet wijsmaken dat ze hun vak niet kunnen uitoefenen? Daar zit je dan met je master.Trouwens bewegen,even tussen de lessen,of ervoor schijnt een heel gunstig effect op de consentratie en het leervermogen te hebben.Dus allemaal hoofd schouders knie en teen.Trouwens niet alleen bij kinderen.Ook ouderen,iedereen draait soepelder mee als meer bewogen wordt.