Het onzinnige beroep op mantelzorg
"Eigen verantwoordelijkheid" is een begrip dat een groot aantal bestuurders in de mond bestorven ligt en meestal betekent het "ik heb geen zin om geld aan jou uit te geven." Die eigen verantwoordelijkheid blijkt bijvoorbeeld ineens niet te gelden als het om drugs gaat. Dat is gek, maar ik ga het hier niet bespreken.
Nee, er zit mij iets anders dwars. Nog geen honderd jaar geleden woonden er in de zogenaamde plattelandsgebieden grootfamilies op de boerderij. Opa en oma, ouders en kinderen/kleinkinderen woonden allemaal in één en hetzelfde gebouw, ze werkten er en soms gingen de kinderen naar school.
Het grote voordeel van die situatie was dat generaties voor elkaar konden zorgen. Er was altijd wel iemand in de buurt die zieken of gehandicapten voor zijn of haar rekening kon nemen. Het woord mantelzorg bestond nog niet eens want het was doodnormaal dat je voor je familieleden zorgde.Het was ook heel gemakkelijk want de patiënt lag meestal in de kamer vlak naast je of beneden je. Niks aan de hand dus.
Wat nu zo irritant is, is dat mensen die vol zijn van "eigen verantwoordelijkheid" maar net doen of de wereld niet is veranderd. "Het is doodnormaal als je voor je familieleden zorgt", is de opvatting. En ja, objectief gezien is dat misschien nog waar ook. Alleen...het gaat zo lastig. Als je op 200 km afstand van elkaar woont, kun je moeilijk elke dag even langskomen voor verzorging gedurende een uur of vier. Juist daarom is het zo prettig dat er professionelen zijn die de gewenste zorg over kunnen nemen.
De "eigen verantwoordelijkheid" eist namelijk van de moderne mens ook dat hij of zij economisch onafhankelijk is. Gewerkt MOET er worden en dus zoeken de mensen de plekken op waar het werk is. Nee, het werk komt niet naar je toe, niet deze zomer, niet deze winter en nooit niet.... Sterker nog, de economie eist van elke individu dat hij of zij werkt...er is immers een gebrek aan arbeidskrachten.
Acht uur werken per dag, drie uur autorijden naar zieke oma en vier uur zorg verlenen...allemaal vanwege de eigen verantwoordelijkheid...en dan ook nog de kinderen opvoeden, eten, slapen....kan dit kabinet niet eens de verantwoordelijkheid nemen om de dagen wat op te rekken?
Nee, het is al goed, je zou natuurlijk kunnen zeggen: als u die zorg niet zelf kunt uitvoeren, dan moet u haar maar zelf betalen. Heel goed...maar geef me dan wel het geld om aan die eis te kunnen voldoen...het tegengestelde gebeurt. Ik moet tegenwoordig bijna betalen om zorg te mogen verlenen. Dat is dan geen eigen verantwoordelijkheid maar een eigen bijdrage.
Er zijn een aantal tegenstrijdige belangen op dit moment.
we moeten meer doen voor de omgeving, sociale cohesie moet omhoog
we moeten meer gaan werken,arbeidsproductievisietijd moet omhoog
we moeten langer werken, om het pensioen betaalbaar te houden.
Waar halen we de tijd vandaan
Ja inderdaad en we moeten gewoon voor elkaar zorgen. "Dat is toch normaal".
En de vergrijzing neemt toe met de daarbij toenemende ouderdomsziekten.
En in de leeftijdsgroep waaruit nu de meeste mantelzorgers komen. vindt een krimp plaats in de komende decennia.
Vrouwen zullen ook meer moeten participeren in het arbeidsproces en ook langer moeten werken dan tot 65, terwijl zij nu juist het grootste aandeel vormen in de groep mantelzorgers.
Je zou dus denken, dat een regering die vooruit kijkt, nu in plannen gaat investeren om het voor elkaar zorgen (mantelzorg)ook daadwerkelijk goed mogelijk te maken.
Maar niets daarvan. VVD, CDA, en PVV hebben een betaling uit PGB voor je naaste verzorger afgewezen, terwijl dit in veel mantelzorgsituaties een goede, praktische en goedkope oplossing is. Tevens hebben ze een motie om mantelzorgers te versterken afgewezen. "Het is de verantwoordelijkheid van gemeenten op grond van de WMO". Maar gemeenten zijn allemaal aan het bezuinigen ook op grote schaal op de ondersteuning en versterking van mantelzorgers.
We dachten dat "Mantelzorg" stevig op de kaart stond. Maar bij onze regeringspartijen en gedoogpartij blijkbaar niet. Bij hen zijn weer terug bij af.
Het is jammer dat deze bijdrage weinig zeggend is en niet echt scherp of interessant.
Van een journalist die er zijn brood mee verdient verwacht ik toch wel enige inhoudelijke interesse en een betrokkenheid bij het onderwerp waarover geschreven word, en zeker geen luie houding.
Het is wat makkelijk weggeschreven en het zou dhr. Elhorst sieren als hij zich in de toekomst wat meer ging verdiepen in de krachtenvelden die op dit moment spelen en daar een stuk over ging schrijven.
Er zijn veel krachtenvelden die veel spanning opleveren.
Een leuk verhaaltje met 10 open deuren en verder niets kan namelijk iedereen wel schrijven.
Kijk voor de gein eens bij de concurrenten van thuiszorgnieuws.
Skipr, Zorgvisie, Psy, Zorgportaal, en anderen. Ook daar zijn weblogs te vinden en die zijn heel wat scherper en doordachter.
Aardig stukje dat helaas voorbij gaat aan hoe de toestand van nu is ontstaan. Ik herinner me dat in mijn jeugd politici, waaronder Den Uyl, de mijnen sloten, de spaarboekjes voor de oude dag (met zegeltjes) werden omgeruild voor een AOW-regeling, onze ouderen werden verzameld en verzorgd in bejaarden (te-)huizen en met name de VVD de eerste Turken en Marokkanen naar Nederland werden gehaald om te werken, u weet wel, die groep mensen die met veel subsidie en politieke druk integreerden, hun vrouw en kinderen lieten overkomen omdat het hier goed was om te leven.
Wat heeft dat met elkaar te maken vraagt u zich misschien af?
Toen de gezinnen uit elkaar getrokken werden om de zorg voor onze ouders van ons over te nemen in een systeem van ouderenzorg in bejaarden tehuizen en het geld dat was opgespaart voor de oude dag werd ingepikt door politici ten behoeve van nieuw beleid, gold 'de eigen verantwoordelijkheid' kennelijk niet voor politici want hoewel ik al op school leerde rekenen en wist dat als ik 65 werd er velen met mij dat werden, werd dat geld van de boekjes niet gespaard voor de toekomst zoals beloofd, maar werd opgemaakt zodat we nu een probleem hebben die zorg te financiëren en de reeds betaalde zorg opnieuw mogen betalen. De jeugd nu wordt wijsgemaakt dat zij nu de zorg van de ouderen moeten betalen, wat niet zo is want de daarvoor gereserveerde, reeds betaalde bedragen, zijn opgemaakt.
Van de buitenlanders kunnen wij leren hoe dat ook al weer was om met elkaar voor elkaar te zorgen en ipv hun geld naar het buitenland te sturen voor de verzorging van hun ouders, zoals nog steeds gebruikelijk is in de meeste buitenlandse families, worden ze nu weggepest en als opvreters en erger betiteld omdat ze in Nederland afleerde voor hun ouderen te zorgen en nu volgens het Nederlandse systeem leven.
Intussen roept de politiek dat de Spaanse werkeloze jongeren hier welkom zijn en herhaald de geschiedenis zich.
Geld en de door de politiek geholpen banken hebben veel kapot gemaakt, want door het Nederlandse 'systeem' zijn steeds meer mensen appart gaan wonen en is er steeds meer geld nodig om alles te betalen omdat er zo nodig geprivatiseerd moest worden en al die directies miljoenen meer kosten dan toen veel zaken nog in overheidshanden waren. De kosten van de zorg rijzen daardoor de pan uit en nu opeens zouden de PGB fraude plegen en moet dat grandioze idee van bezuinigen opeens het veld ruimen voor duurdere ZIN-zorg ons gebracht door commerciele bedrijven.
Wordt het niet eens tijd dat de politiek het geheugen eens opfrist en eigen verantwoordelijkheid gaat tonen waar zij de samenleving kapot hebben gemaakt door gespaard geld weg te frauderen naar leuk nieuw beleid en verder niets te reserveren. De bestaande zorg uit te verkopen naar de commercie (en ook die opbrengst te verduisteren). In tijden van bezuiniging en nood bij een deel van de bevolking, nota bene een tweede onbetaalbare JFS fighter aan te schaffen terwijl juist Amerika erop bezuinigd. Griekenland door de ons opgedrongen euro in de problemen nu 12 miljard krijgt (want terug betalen kunnen ze niet) en dat terwijl de bevoling indertijd in meerderheid tegen Europa stemde.
Wij hebben vele jaren eigen verantwoording genomen door te stemmen op partijen waarvan wij verwachtte dat men kon rekenen en geld reserveerde voor de oude dag en de potjes waar het oude dags geld van de zegelboekjes in was gereserveerd en geld van de uitverkoop van b.v. ziekenfondsen en zorg was opgespaard. Jullie politici hebben er een puinhoop van gemaakt en plegen al vanaf Balkellende (het grote voorbeeld voor de sloop van de bestaande regelingen) en de bonden hebben braaf meegedaan t.b.v. mooie baantjes (kijk maar naar Kok).
Het is een SCHANDE hoe de politiek nu met hun verantwoordelijkheid omgaat en de schuld bij de mensen legt!!!!
In mijn jeuged, ik ben nu 70, was het gebruikrlijk om voor je ouders te zorgen. Vaak werd de laatst levende ouder in huis genomen. Sinds de uitvinding van de doorzonwoning is het niet meer mogelijk een eigen hoekje voor de ouder in te richten. Daar komt nog bij dat o.l.v. Kok de arbeidsmarkt moest worden geliberaliseerd. Dat hield in dat om een inkomen te verwerven de gezinsleden ook werkzaamheden moesten gaan doen ver van het ouderlik huis. De sociale structuren werden op die manier verbroken, neem dan ook nog de door Den Uyl zo geroemde individualisering van de samenleving en het plaatje is compleet.
Ook hadden de kerken een rol in de hulp van de naaste.
Ik woon nu op het Friesche platteland en daar woont een groot gedeelte van de families (grote gezinnen) nog relatief dicht bij elkaar, hoewel dit ook snel afneemt. Je ziet hier nog relatief veel zorg voor de ouders, maar ook dat zal afnemen.
Ook al zou je willen, je kunt niet als familie de zorg verlenen die je zou moeten leveren. Kun je een beroep doen op een PGB dan is dat voor een groot deel van de mantelzorgers een reden te blijven zorgen en niet te gaan solliciteren naar een (parttime) baan.
Het is niet erg om mantelzorg te verlenen. Maar het moet binnen de perken blijven. Mijn 2 kinderen zijn in feite al vanaf het moment dat ze lopen konden mijn mantelzorgers en mijn man ook.
Hij werkt 9 uur per dag, moet 3 uur reizen voor naar en van het werk te komen.
Daarnaast moet hij de gebruikelijke zorg verlenen (kinderen zijn het huis uit) Hij is ook mantelzorger voor zijn 83 jarige vader. Wij hebben een dochter met ADHD, waar toch elke dag even gecontroleerd moet worden of alles nog goed loopt. En we hebben ons petekind van nu 15 jaar die op 9 jarige leeftijd haar moeder is verloren en die veel aandacht van ons nodig heeft (woont bij haar vader)
Hij moet 's nachts minimaal 4x het bed voor mij uit. Heeft dus al jarenlang niet meer door kunnen slapen. Ik heb een pgb, maar wij hebben er nog nooit een seconde over nagedacht om mijn man te betalen vanuit het pgb.
Mijn kinderen checken elke dag of de hulpen wel gekomen zijn, dat ik de zorg krijg die ik nodig heb. En als er al eens iemand uitvalt, dan springen zij voor hen in de plaats.
Ik vind het heel vaak verschrikkelijk als ik zie hoe mijn man kapot is, doodmoe, maar hij blijft doorgaan. Maar hoelang nog? Als ik straks mijn pgb kwijt raak, hoe wilt hij dit dan nog kunnen redden?
ZIN sluit niet op mijn zorgvraag aan. Zij hebben zelfs mij heel wat jaren geleden aangeraden om een pgb aan te vragen, omdat ik gewoon op de gekste tijden hulp nodig heb.
Hoe wilt mijn mantelzorger die zorg gaan overnemen. Hij zal moeten blijven werken, er moet toch brood op de plank komen.
En de mensen die zeggen, dat je maar zelf voor je eigen zorg moet gaan opdraaien, weten totaal niet wat het wilt zeggen om met een chronisch zieke of een gehandicapte in huis te wonen en hoeveel uren werk er bij komt kijken.
Een mantelzorger doet dit werk nog altijd uit naastenliefde, omdat je om elkaar geeft, maar zoals ze nu bezig zijn wordt het een verplichting. En dat kan toch nooit en te nimmer de bedoeling zijn, of wel soms...
Beste keramiekje,
heb je weleens over respijtzorg nagedacht? Dat betekent dat jij 1 lang weekend in de maand naar een respijthuis gaat zodat je man een weekendje voor zichzelf heeft en door kan slapen. De kosten hiervoor kunnen worden vergoed door het zorgkantoor.
Beste Heleen,
Ik moet je bekennen dat ik er tot voor kort zelfs nog nooit van gehoord had. En dan zit ik al jaren in het bestuur van de cliëntenraad gehandicapten en sinds de wmo er is ben secretaris van de adviesraad MO. Zo zie je maar hoe er in onze gemeente voorlichting gegeven wordt over respijtzorg. Het is dat iemand van steunpunt mantelzorg in de wmo raad kwam, die mij daar op gewezen heeft. Maar ik heb er nog niet over nagedacht. Moet eerst eens gaan kijken dat ik daar toch wat meer informatie over krijg.
Je schrijft: Ik moet tegenwoordig bijna betalen om zorg te verlenen, Maar het is dus echt zo, dat er situaties zijn waar dat zo is. Als je bijvoorbeeld voor 1 of beide ouders wilt zorgen en laat deze in je eigen huis wonen, dan wordt voor de eigen bijdrage van de AWBZ zorg, die de ouders eventueel ook nog krijgen, jou inkomen meegeteld.
Dus om voor je ouders te willen zorgen, moet je inderdaad betalen.