Hoe zit dat nou met het CPB?
De berekeningen van het CPB, ze zijn de afgelopen week uitgebreid onderwerp van discussie geweest en al naar gelang de plaats in de samenleving, kwamen de analisten tot verschillende uitkomsten.
Aanvankelijk brak het bericht door in de media dat de hele PGB-ingreep niets zou gaan opleveren. Hoe zit dat nou in elkaar? Per Saldo geeft op haar site een uitleg van de cijfers waarbij interpretaties van CPB en de vereniging van budgethouders geregeld met elkaar overeenkomen. Let wel: het gaat veelal om interpretaties. Zo gaan beide ervan uit dat in 2014 zo'n 67.000 mensen minder een beroep zullen doen op het PGB. Zij krijgen vanaf dat moment zorg aangereikt door een zorginstelling. Zij zullen voor ene groot deel echter gebruik gaan maken van een lagere zorgvraag waardoor de kostenbesparing veel lager uitvalt dan het kabinet denkt. Bovendien zal slechts 20 procent van de budgethouders in 2014 geen gebruik meer maken van formele zorg en niet 35% zoals het kabinet meent. Dat is de mening van Per Saldo. Geen reden dus voor de minister om de vingers bij af te likken. Daarbij valt, zoals gezegd, wel te bedenken dat het bij alle partijen om verwachtingen gaat. Niemand kan exact aangeven wat de ontwikkelingen zullen zijn.
Volgens het CPB komt de bezuiniging op 0 uit als de minister haar woord houdt zodat iedereen de zorg krijgt waaraan hij of zij behoefte heeft, ook in de toekomst. CPB en Per Saldo ontkennen de stelling van het ministerie dat dezelfde zorg die het PGB levert tegen dezelfde kosten kan worden geleverd door ZIN. De kosten binnen ZIN zullen al gauw hoger liggen, zo menen beide. Ook daar gaan de berekeningen van het kabinet dus de mist in. Het hele artikel vindt u op cijfers PGB