Hulp bij huiswerk voorkomt onzekerheid
Huiswerk maken beschouwen de meeste kinderen als iets rampzaligs. Wil je net iets leuks gaan doen als je uit school komt, ligt dat huiswerk nog te wachten. Uitstellen kan wel, maar niet zelden komt van uitstel afstel en een beetje oplettende ouder weet dat ook. Dus: eerst je huiswerk, dan de tv, de computer, de vriendjes of vriendinnetjes!
Er zijn ook kinderen die een hekel aan huiswerk hebben omdat ze het veel te moeilijk vinden. Ze snappen de opdracht niet (goed), of willen er niet aan beginnen omdat ze denken dat het toch niets wordt. Deze kinderen lopen langzaam maar zeker een achterstand op, en die leidt tot nog meer onzekerheid. Hoe langer een kind met school worstelt, des te minder zin het heeft een vervolgopleiding te doen. De onzekerheid blijft groeien, terwijl die niet beperkt blijft tot schoolkwesties.
Van ouders wordt verwacht dat ze hun kind helpen met hun huiswerk. Maar hoe pak je dat aan? En wat doe je als je zelf maar weinig opleiding hebt gehad en je kind je voorbijstreeft?
Lekker kletsen
Laat je kind eerst even lekker ontspannen als hij thuiskomt. Geef hem iets te eten en te drinken en vraag hoe zijn dag op school was. Even lekker kletsen en ook even vragen wat voor huiswerk er is uitgedeeld en wanneer dat klaar moet zijn. Huiswerk maken op een vaste tijd helpt ook. Op school gebeurt ook alles op vaste tijden. Stimuleer je kind om te beginnen en help hem een beetje op gang. Maar ga niet zijn huiswerk maken, dat heeft geen enkele zin.
Iedereen krijgt graag een complimentje, dus prijs je kind als er een opdracht klaar is. Goed joh! Nou de volgende opdracht! Als je kind iets niet weet dat van hem wordt gevraagd, ga dat dan niet voor hem invullen maar help hem om het zelf te proberen. Lukt dat niet een-twee-drie, prijs hem dan om wat hij wèl goed heeft bedacht. Dat stimuleert hem om verder te zoeken naar de oplossing van het probleem. Hem ongeduldig corrigeren of voorzeggen, werkt onzekerheid van je kind in de hand, terwijl je dat juist wilt voorkomen.
Belangstelling
Kinderen willen graag belangstelling voor dingen waar ze mee bezig zijn. Dat geldt niet alleen voor de ‘leuke’ dingen, maar ook voor schoolzaken en huiswerk. Lees het huiswerk dat je kind heeft gemaakt en zeg er iets aardigs over. Als hij iets heeft moet leren, kun je hem heel ouderwets overhoren. Daardoor merkt je kind dat je belangstelling voor hem hebt. Dat sterkt hem in zijn eigenwaarde, geeft hem zelfvertrouwen en voorkomt dat hij op school problemen krijgt die uitmonden in leerachterstand of – erger – een negatief zelfbeeld.
Goeden dag
het bovenstaande artikel heb ik zorgvuldig gelezen en ik vind het erg theoretisch. voor een kind zonder stoornis die school gewoon moeilijk vind zal dit misschien helpen, maar in de praktijk is dat erg lastig.
Wij hebben 4 kinderen waarvan 3 kinderen leer problemen hebben. een gemiddeld IQ zorgt er voor dat ze niet in aanmerking komen voor een rugzak en dat zorgt ervoor dat je als ouder aangewezen wordt om je kind met een stoornis goed te begeleiden.
Het is lastig om het kind gemotiveerd te houden, omdat huiswerk maken gewoon niet leuk is als je het lastig vindt. ze hebben dyslexie dus lezen is ook niet leuk. en ze hebben problemen met plannen en organiseren. Zolang de agenda en de dag niet goed gepland is blijft het last om het huiswerk te maken.
Wat ook een tip kan zijn. Wij werken al 3 jaar met een maatje (studenten van de PAbo, zo zorgen wij voor een bijbaantje, onze kinderen worden gedisciplineerd geholpen, en wij kunnen weer gewoon vader en moeder zijn. Eigenlijk zou het geweldig zijn als ouders hiervoor een vergoeding kunnen krijgen zoals een PGB om maatjes te kunnen betalen.
Hartelijke groet
Francisca Klooster
ouder kind 14 (ASS en Dyslexie)
kind 12 (ADD Dyslexie en kenmerken PDDNOS
kind 9 Dyslexie en ernstige leerproblemen
kind 6 (geen problemen
Franciska,
Onze zoon heeft een ASS en zit in havo 2. Wij hebben PGB gekregen voor het plannen van het huis werk. We moesten duidelijk aangeven dat het om het plannen gaat en niet leer-inhoudelijk. Dat klinkt als jullie maatjesproject, toch?