1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Hulp zijn onder de nieuwe AWBZ; de kansen

15 Reacties

Als er iets verandert in de zorg, wordt er terecht veel aandacht besteed aan de gevolgen voor patiënten en hulpvragers. Maar veranderende regels kunnen voor zorgverleners, en zeker voor zelfstandige hulpen, ook heel veel overhoop halen. Uit sommige berichten op ons forum blijkt dat hun cliënten zich daar dan op hun beurt weer grote zorgen om maken: Wellicht kunnen ze na invoering van nieuwe regels de hulp die ze kennen en vertrouwen niet meer inschakelen.

Wat zijn in zo’n scenario de opties? Kan een hulpvrager een andere manier vinden om dezelfde ondersteuning te krijgen, of kan een hulp iets anders verzinnen om toch op een vergelijkbare manier te kunnen blijven werken bij de cliënten die hij of zij al heeft? Ook als die vanaf 2013 misschien hun PGB gaan verliezen? We zullen hier de veranderingen in de AWBZ ook vanuit het perspectief van de hulp belichten, met vandaag aandacht voor de mogelijkheid om als zzp’er zorg in natura aan te bieden.

In theorie lijkt het namelijk een logische oplossing: Als minder mensen een PGB krijgen en in plaats daarvan op zorg in natura zijn aangewezen, kunnen zzp’ers die zorg in natura gaan leveren. Er zal dan een manier moeten worden gevonden waarop de zorgkantoren zonder al te veel problemen kunnen samenwerken met zelfstandige hulpen en zorgverleners (of een vertegenwoordigende organisatie), maar dat zijn details. Toch? En de plannen hiervoor zijn ook al lang geleden aangekondigd.

De Wmo bood zzp’ers al de mogelijkheid zorg in natura te leveren. In 2010 heeft de overheid (met name de gemeenten) deze mogelijkheid weliswaar willen uitbannen maar daarbij is ze teruggefloten door de rechter. Dus zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning kan door zelfstandigen worden gedaan. Geldt dat ook voor AWBZ zorg? Tot voor kort moest een zzp’er zich aansluiten (in laten huren) door een ‘toegelaten instelling’, die op zijn beurt een contract afsloot met het zorgkantoor. Zo’n contract kan sinds 1 januari theoretisch ook tussen een zelfstandige hulp en een zorgkantoor worden afgesloten.

Vorig jaar heeft deze ministerraad hierover namelijk het volgende besloten:

‘Vanaf 1 januari 2012 kunnen individuele zorgverleners, de zogenaamde zzp'ers, ook aan de slag bij mensen thuis als het gaat om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding.’

Het idee is dat de zorgkantoren ook zzp’ers kunnen gaan inhuren om (een deel van) de hulpverlening te verzorgen. Dit zou dan voor hen het verlies aan werk kunnen compenseren als vanaf 2013 de regels voor het persoonsgebonden budget uit de AWBZ in volle omvang voelbaar worden. Dan gaat een deel van de cliënten die nu nog zelf zorg inkoopt, verplicht over op de zorg in natura, aangeboden via de zorgkantoren.

Helaas is het nog niet zo ver. Sinds 1 januari is de wet weliswaar veranderd maar de praktijk nog niet. De voorwaarden die de zorgkantoren stellen, blijken namelijk te zwaar voor zelfstandigen in de zorg. De regels zijn opgesteld met de grotere zorgaanbieders in gedachten en aan die regels kunnen individuele zzp’ers simpelweg niet voldoen. Een soort van kwaliteitskeurmerk voor is natuurlijk nog wel denkbaar maar zoiets als het aanstellen van een ondernemingsraad uiteraard niet. Dat de zorgkantoren vasthouden aan die regels betekent dat zzp’ers vooralsnog feitelijk zijn uitgesloten van het leveren van zorg in natura.

De staatssecretaris verwacht dat deze problemen binnenkort zullen worden opgelost. Vervolgens gaat ze dan overleggen met de zorgverzekeraars om te zien of er voor dit jaar nog contracten worden afgesloten waar ook zzp’ers voor in aanmerking komen. Anders zullen de nieuwe regels er in elk geval voor zorgen dat vanaf 2013 zelfstandigen ook zorg in natura kunnen gaan leveren, hoewel de details nog niet bekend zijn.

Zulke details worden op dit moment uitgewerkt in een aantal proeven of pilots. Uit die pilots moet blijken wat voor aanvullende eisen de zorgkantoren wel en niet aan de zzp’ers kunnen stellen en hoe de verhoudingen in de keten moeten worden aangepast om oneerlijke concurrentie te voorkomen en de best mogelijke hulp te kunnen bieden. Dat zzp’ers zorg in natura gaan leveren lijkt wel duidelijk, het moet alleen blijken hoe moeilijk dat zal worden. Als daarover nieuws is zullen we dat hier zeker melden.

Uiteindelijk zal de wal het schip keren: Er is een tekort aan hulpen en zorgverleners dat in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Aan de andere kant staat een grote groep zelfstandigen, bereid en gekwalificeerd om aan de slag te gaan. Maar deze groep is gefrustreerd en onzeker over wat er voor hen overblijft als alle wettelijke veranderingen zijn doorgevoerd. Het verwachte verdwijnen van de zorgkantoren zorgt bijvoorbeeld ook weer voor onrust. Het zou dus voor zowel de hulpen als de hulpvragers als de bredere maatschappij, goed zijn als er snel duidelijkheid komt en zzp’ers de ruimte krijgen om ook AWBZ zorg in natura te gaan leveren. Niet alleen wettelijk maar ook in de praktijk.

Een volgende keer belichten we hoe je als zzp’er samen kan werken met een toegelaten zorginstelling.

15 Reacties

  • ruud snel zei:

    ik vind, dat de hulpvrager de regie niet uit handen mag geven.

  • simone zei:

    ik denk dat de hulpvragers dat ook niet doen, zij hebben geen keuze ! want als onze overheid beslist dat de zaken anders moeten gaan verlopen ivm bezuinigingen dan doen zij dat. of de hulpvrager het er mee eens is of niet. Zij zijn dus als eerste de dupe van de bezuinigingen !

  • Heleen zei:

    We hebben ons aangesloten bij de BVKZ. Is misschien een optie voor meerdere zzp-ers en kleinere organisaties.
    BVKZ wil bijvoorbeeld kijken hoe straks samen zorg in te kopen.
    http://www.bvkz.nl/ branchevereniging kleinschalige zorg.
    Hoe meer mensen zich aansluiten hoe groter de kans iets voor elkaar te krijgen bij zorgkantoren en gemeentes.

    Heleen

  • mono zei:

    reactie op Heleen:
    had eigenlijk een soortgelijk idee. een collectief maken of iets dergelijks waardoor je toch een "grote" organisatie kan worden.

  • Lian Roovers zei:

    Maar dan moet je je ook weer conformeren aan de kwaliteitseisen die worden gesteld aan het lidmaatschap van de bvkz en wil iedereen dat keurslijf wel. In ieder geval zit ik er niet op te wachten als clientvertegenwoordiger. Ik bepaal graag zelf wat ik kwaliteit vind en zal nooit een ZZP er inhuren die weer met handen en voeten gebonden is, danwel een zorgverlener in dienst van een zorgaanbieder.
    Daarom kiezen we nu juist voor PGB.

  • Lian Roovers zei:

    NB. Zolang we dat kunnen dan natuurlijk!!!

  • Annemieke zei:

    HOi Lian,


    De eisen die de BVKZ stelt aan haar leden zijn vooral bedoeld om naar de clienten betrouwbaarheid en kwaliteit te garanderen Het is toch logishc dat er dan paal en perk wordt gesteld aan ongebreidelde inititieven van zorgverleners, waardoor misbruik van PGB gelden wordt voorkomen. Om die reden is het terecht dat juist een dergelijke brancheorganisatie als de BVKZ eisen stelt aan lidmaatschap. dit maakt dat de organisatie kan instaan voor de betrouwbaarheid van haar leden en biedt dit een garantie naar de hulpvragers.

    Annemieke

  • Wieke zei:

    Er is een cooperatie opgericht met de naam De Zorgprofessional. Leden van deze cooperatie zijn er helemaal klaar voor om AWBZ zorg in natura te leveren. Aan de eisen, die de zorgkantoren stellen, wordt voldaan. Enkele leden van de cooperatie nemen deel aan de pilot van de UVIT in o.a. Tilburg. Kijk eens rustig op hun site en laat je inspireren: www.dezorgprofessional.nl

  • Will zei:

    Ik begrijp niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan .
    De PGB vorm heb ik ingezet 4 dagen Thuiszorgorganisatie en 5 middagen , 3 dagen een ZZP-er en dag-avond-nacht een Mantelzorger en op een middag een ZZP-er invalMantelzorger .
    Als de ZZp-er vrij is of vakantie heeft neemt de Thuiszorgorganisatie de inval over .
    En alles loopt als een trein , van mij mag het in Natura dan heb ik de adminstratie en de elk jaarlijkse intensiefe controle niet , ze vangen nooit een exstra cent maar je moet telkens een pak papieren inleveren gewoon idioot , maar waarom kan dit niet zo voortgezet worden , laat de mensen zelf kiezen voor de vorm .
    Heeft de zorgkantoren Medische lessen gevolgd om in te kunnen passen wat jij voor zorg nodig heeft , want het CIZ is zo overbodig ,moet die alleen de uren van de 10% mensen doorgeven wel erg duur he .
    En zo zit ik wel eens te na te denken wat er met de PGB zometeen de Vergoedingsregeling overhoopt gehaald is .
    Pas op voor vele mensen een diep gat , ik ook want ik moet maar zien of ik nog hulp krijg terwijl ik zelf het niet kan doen .

    Will

  • Heleen zei:

    Ik begrijp Will en kan daar ook 100% achter staan.
    Wij zijn er ook helemaal voor dat het PGB blijft en dat mensen zelf hun zorg in kunnen kopen.

    De reden waarom krachten worden gebundeld is omdat heel veel mensen geen PGB meer krijgen en nieuwe aanvragers alleen nog maar ZIN kunnen krijgen. De PGB begeleiding en tijdelijk verblijf worden overgeheveld naar de gemeenten. Niet alle gemeenten gaan PGB leveren, althans dat is nog niet duidelijk. Het zou heel best kunnen dat uw gemeente alleen ZIN levert. Dan kun je niet meer zelf bepalen van wie je je zorg inkoopt.
    ZZP-ers en kleine organisaties wordt het verlenen van zorg onmogelijk gemaakt of kunnen in het ergste geval niet meer overleven.
    Om de hulpvragers toch dezelfde zorg te kunnen blijven geven als onder de PGB, willen zorgverleners hun krachten bundelen. Om zo samen zorg in te kunnen kopen onder de ZIN. Als eenling of kleine organisatie krijg je namelijk geen ZIN budget dit gaat voor het grootste deel naar de grotere organisaties en instellingen.
    Het gevaar is dat mensen straks weer in instellingen terecht komen.
    De goede zorg onder de PGB waardoor mensen afhankelijk kunnen zijn en hun eigen leven zo kunnen inrichten als zij dat zelf willen, wordt door de politiek overboord gegooid. Even heel zwart wit gezegd.
    Het is natuurlijk afwachten hoe het straks onder de WMO gaat lopen als ook begeleiding en tijdelijk verblijf daar terecht gaan komen, worden overgeheveld. Je bent dan wel afhankelijk van de goedwil van je gemeente.Waar gaan ze de WMO gelden aan uitgeven. Worden de gelden gelabeld of zijn ze te besteden aan zorg en welzijn.

  • Heleen zei:

    Ik bedoelde niet afhankelijk maar onafhankelijk onder de PGB.

  • Lian Roovers zei:

    Wat ik zo jammer vind is dat de BVKZ ons budgethouders vaak "gebruikt". Feitelijk gaat om het overleven van kleine organisaties die zich moeten bundelen om een vuist te maken tegen de grote ZIN organisaties en in deze woelige tijden wordt dat dan aan het clientbelang gehangen. Natuurlijk is er een enorm clientbelang.
    Maar de leden van de BVKZ zijn geen belangenbehartigers van mensen met een PGB. Zij hebben echter wel belang bij zoveel mogelijk mensen met een PGB, zodat de visvijver cq de markt groter is. Natuurlijk is het prima om samen op te trekken en samen te werken, natuurlijk is er een gemeenschappelijk belang en waar je elkaar kan versterken moet je dat ook doen. Maar er is wel een groot verschil tussen het belang van de aanbieder en dat van de vrager. Laat dat duidelijk zijn. Ik wil in geen geval dat iets wordt vertroebeld. Het is nu aan de kleinschalige ondernemers om zichzelf bij gemeenten e.a. op de kaart te gaan zetten.
    Suc6!

  • Henk zei:

    Eergisteren was er op het nieuws een zeer interessante Tv-reportage te zien over het gebruik van Ritalin en de vele kosten en bijwerkingen die dit middel met zich meebrengt, o.a. groeistoornissen en slaapstoornissen. Het is zeer frappant dat niemand het hierover heeft!

    ADHD-ers die Ritalin gebruiken schijnen hierdoor niet meer te kunnen slapen en moeten op jonge leeftijd al slaapmiddelen gebruiken.

    Problemen worden aan de bron gecreëerd in plaats van aan de bron bestreden, geen wonder dat de zorg niet meer te betalen is!

    En de farmaceutische industrie schijnt kind aan huis te zijn in het Binnenhof...

    http://nieuwsuur.nl/video/350256-ritalin-bij-kleuters.html

  • Famke Meerhoff zei:

    Ook ik heb me aangesloten bij de Branche Vereniging voor Kleinschalige Zorg. (BVKZ)
    Samen staan we sterker.
    Ik sta helemaal achter het concept kleinschalige zorg. WIj hebben een prachtige woonboerderij en we ontvangen hier kinderen die speciale aandacht nodig hebben, op de woensdagen, in de vakanties en weekenden. Van de ouders krijgen we terug dat de kinderen na een dag hier geweest et zijn er weer een week goed tegenaan kunnen. Dat is toch prachtig!
    Ik probeer me maximaal in te zetten voor al de kinderen (en hun ouders!)die bij mij komen en al die andere kinderen (en hun ouders!) die op andere fijne plekken komen. Dit doe ik door deel te nemen aan netwerken en samen te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er moet gewoon een goede oplossing komen!
    Ik hoop dat zelfstandige zoals ik zich ook gaan aansluiten bij de branchevereniging. Dat zou een goed signaal zijn naar de politiek en de gemeentes. Samen moet er een oplossing gevonden kunnen worden! De ZZp ers waar ik mee samenwerk zijn zo gemotiveerd en leveren kwalitatief echt goed werk. De ervaring die ik heb op instellingen als werknemer kunnen daar niet aan tippen wat deze ZZP ers doen!
    Iedere ouder wil toch de allerbeste zorg voor hun kind! EN ik vind dat ouders de keuze vrijheid moeten blijven behouden in het vinden van de juiste zorgverlener voor hun kind! Een zorgverlener die past in de visie van het gezin!

  • Werken via een toegelaten zorginstelling als ZZP-er in de zorg zei:

    [...] zorg in natura aan kan bieden. Als het goed is verandert dat binnenkort (zie het eerdere artikel ‘Hulp zijn onder de nieuwe AWBZ; de kansen’) en kan je direct een contract afsluiten met het zorgkantoor. Maar zelfs dan kun of wil je [...]

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.