Cordaan presteert nog steeds onder de maat
In juni van dit jaar trok het personeel van de Amsterdamse thuiszorgorganisatie Cordaan nog massaal aan de bel vanwege de ondermaatse zorg die de organisatie leverde. Twee maanden later besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarop om de kwaliteit van de zorg bij een aantal vestigingen van Cordaan te gaan onderzoeken. Het bestuur van de thuiszorgorganisatie beloofde naar aanleiding van dit alles beterschap. Nu blijkt echter dat daar nog niet veel van terecht is gekomen.
Zo hebben de 1,5 miljoen die Cordaan extra zou uittrekken voor het aantrekken van meer gekwalificeerd personeel volgens Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen blijkbaar nog steeds geen nieuwe banen opgeleverd. Voor SP-raadslid Maureen van der Pligt is dat een reden om zich af te vragen waar dat geld dan wel aan is besteed.
En dat terwijl extra personeel zeker geen overbodige luxe zou zijn bij Cordaan, zegt Van der Pligt."We hebben vorige week, na een klacht van de familie over hun vader die van een gesloten afdeling van de Cordaan-vestiging in Gaasperdam was weggelopen, in de gemeenteraad nog aan de bel getrokken. Hij werd na 2,5 km door de politie aangehouden en gelukkig in de buurt door een medewerker herkend, anders had hij op het politiebureau gezeten."
De door IGZ als onvoldoende beoordeelde Cordaan-locaties Gaasperdam en Eben Haëzer zijn juist de instellingen waar afgelopen zomer het personeel actie voerde. De regiodirecteur die verantwoordelijk voor een aantal locaties, is naar aanleiding van het IGZ-oordeel opgestapt en de raad van bestuur van Cordaan wil geen reden geven waarom de zorg op juist deze locaties nog steeds zo slecht is. In een persbericht laat de organisatie alleen maar weten dat de raad van bestuur zo snel mogelijk een interim-directeur en een extra specialist ouderengeneeskunde zal aanstellen, dat er meer en beter geschoolde medewerkers worden en dat Cordaan met een plan voor kleinschalige aanpak van de zorg zal komen.
Abvakabo-bestuurder Marijnissen hoopt dat de nieuwe interim-directeur dichtbij de zorg staat. "Een regiodirecteur staat te ver van de werkvloer; hij of zij moet sturen op cijfers. Eén directeur per locatie kan de kwaliteit van de zorg veel beter in de gaten houden." Dat die directeuren juist allemaal wegbezuinigd moesten worden om de overhead in de zorg te verminderen, was volgens haar gewoon een slecht idee: "Het werkt beter als de directeur dichter bij de werkvloer en bij de bewoners staat om goede zorg te leveren."
Volgens de gangbare normen zal die 1,5 miljoen zijn uitgedeeld aan bonussen....
kaj daar ben ik het helemaal mee eens
Tuurlijk is dit verdeeld als bonussen, misschien maar aan een persoon de directeur.
Al jaren lang mag de werkvloer niets kosten en al jarenlang vraagt men zich af waar het blijft.
Of misschien zijn familieleden aan de werkvloer op de loonlijst gezet en deze familieleden zie je nooit.
Zo blijft de werkvloer onbemand, volgens mij nog gevaarlijk ook, dat er geen gediplomeerden zijn om een oogje erop te houden
Heel wat mensen durven er niet van te zeggen om geen rancune te krijgen van het top personeel.
Daarom zijn veel mensen de hele dag opgesloten, geen verschoning en geen voldoende eten.
Zoiets wilde ze mijn moeder ook aandoen, ze werd diverse malen getest of ze dement was ook mijn man met parkinson, het is niet gebeurd, omdat ik ze weer meenam de buitenlucht in
Schande, dat deze managers en directieleden zich niet schamen of schuldig voelen, onbegrijpelijk.
Nee ik maak mij niet schuldig aan dat klimaat wat heerst in veel rusthuizen en verpleeghuizen.
Dat is mijn nivo niet, dan maar geen geld.
Geld is heden ten dage de duivel.