Jeugdzorgers behoren dierenmishandeling te melden
Dierenmishandeling kan nog al eens een aanwijzing zijn voor gedragsproblemen of huiselijk geweld. Daarom gaan Jeugdzorg Amsterdam en de Dierenbescherming in de gemeente samenwerken.
Het verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is aangetoond in veel internationaal onderzoek, zo meent klinisch psychologe José Enders-Slegers van de Universiteit van Utrecht. De dierenbescherming heeft Jeugdzorg voorzien van een lijst van aspecten om op te letten bij jongeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om slechte voeding, te mager of te zwaar, of om angstig gedrag. Dat laatste wordt vaal uitgeleefd door "baas" te spelen over dieren op een verkeerde manier. Het kan bovendien zijn dat kinderen het voorbeeld krijgen van ouders die dieren mishandelen. Dat voorbeeld wordt overgenomen omdat het een inbreuk maakt op het gewone gevoel voor moraliteit. Het komt zelfs voor dat dierenmishandeling in gezinsverband wordt gebruikt als chantagemiddel.
Ook onder dierenartsen is het verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld nog lang niet algemeen geaccepteerd. De hulpverleners in de Jeugdzorg denken dat zij een geheimhoudingsplicht hebben maar volgens de klinisch psychologe is er wel degelijk een verplichting tot melding van dierenmishandeling. " Dat is een kwestie van burgerplicht", stelt zij. Met andere woorden: je kunt niet een dier laten lijden omdat je verplicht zou zijn je mond te houden.
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Aliëtte Jonkers. Aliëtte Jonkers heeft gezegd: RT @Thuiszorgnieuws: Nu op Thuiszorgnieuws: Jeugdzorgers behoren dierenmishandeling te melden http://bit.ly/dNxa7M thuiszorg [...]
Prima als ook Jeugdzorg let op dierenmishandeling en dat meldt.
Ik schrijf 'ook'omdat in feite bij iedereen die verantwoording ligt, maar het bij velen, o.a. de overheid ondergeschikt is aan andere zaken (die minder geld kosten).
Er zou al heeeel veel leed minder zijn als er contole zou zijn op het fokken, verkoop en verzorging van dieren. Als je op TV ellendige situaties ziet waarin o.a. fokteven en pupjes verkeren dan vraag ik me af: waarom wordt hier verder niks aan gedaan? Althans, dat zie je niet.
Toen ik bij de Dierenbescherming een verwaarloosd paard wilde kopen om die een goed thuis te geven, was het antwoord: Wij hebben al onze opvangadressen! Maar wat gebeurt er dan met al die paarden? Waarom mag een particulier niet een paard dat in beslag genomen is, kopen en verzorgen? Net zoals voor duizenden honden en katten een goed thuis gezorgd wordt!
Er zou daarom niet alleen meer controle op verkoop en fokken moeten zijn, maar ook mensen vaal meer betrekken in de opvang van die dieren. Alleen die nare beelden op de TV betrekken de mensen te weinig bij dat leed om daadwerkelijk in actie te komen. Verder word je er buiten gehouden.