Jongen of meisje: who cares? Genderneutraal opvoeden
In Nederland komt het niet zo heel veel voor, maar in bijvoorbeeld Zweden is het heel normaal: een genderneutrale opvoeding. Een genderneutrale opvoeding betekent niet dat je mannelijkheid of vrouwelijkheid helemaal uitsluit, maar dat je zorgt dat een kind van beide werelden iets meekrijgt. Maar wat houdt dat precies in?
Wat is genderneutraal opvoeden?
Het, ietwat feministische, idee is dat jongens niet het gevoel krijgen dat auto’s en de kleur blauw, beter zijn dan bijvoorbeeld poppen en de kleur roze. Praktisch gezien betekent het eigenlijk dat je niet zoekt naar een soort van aseksuele ‘middenweg’, maar dat alles gemixd wordt, bijvoorbeeld een shirt met een bloemenprint op een stoere jeans.
In Zweden geven veel mensen hun kinderen bijvoorbeeld genderneutrale voornamen, waaraan niet afgeleid kan worden of het een jongen of een meisje is.
Waarom zou je een kind genderneutraal opvoeden?
Als een kind genderneutraal opgevoed wordt, kan het vrijer kiezen, denken steeds meer pedagogen. Het idee van een genderneutrale opvoeding is dat kinderen een eigen persoonlijkheid en karakter ontwikkelen, ipv één die hen is opgelegd. Baby’s kunnen natuurlijk nog niet kiezen wat zij willen, dus wordt hen iets opgelegd. Met een genderneutrale opvoeding wordt eigenlijk aangegeven dat alle keuzes van het kind goed zijn, niet de één beter dan de ander. Kinderen zouden daarmee voorbereid worden op de wereld zoals hij is, waarin zij zelf keuzes kunnen maken en waar zij zelf uit kunnen meenemen wat zij willen.
Wat vind jij hiervan? Richten we ons in Nederland teveel op het geslacht van het kind, of zie je daar het kwaad niet van in?