Kabinet eens over bezuinigingen zorg
Het kabinet is het eens geworden over bezuinigingen in de zorg. Het meest opvallende daarbij is mogelijk dat betere werkvormen ook tot de plannen behoren.
Onder betere werkvormen worden onder meer zorgstandaarden verstaan, dat zijn zeer nauwkeurige afspraken over een behandeling. Een andere werkwijze die opgeld doet is de stepped care. Daarbij wordt de behandeling altijd begonnen met de lichtst mogelijke vorm van zorg. Als het nodig is komt daar voetje voor voetje iets bij.
Wat voor gevolgen de bezuinigingen voor de thuiszorg gaan hebben, is nog niet precies te zeggen. Het totale budget voor de langdurige zorg, de AWBZ, wordt verminderd met € 287 miljoen. In elk geval gaat het kabinet bezuinigen op medisch specialisten.
Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt er een eigen bijdrage van € 10 per behandeling. Voor fysio- en oefentherapie komen straks twaalf behandelingen voor eigen rekening. Nu zijn dat er negen. In de GGZ wordt de eigen bijdrage ook belangrijker. Voor psychologische behandeling in de tweede lijn wordt de eigen bijdrage 175 euro per behandeling. De goedkopere behandeling kost 80 euro. In de afgelopen tijd stapten mensen snel over naar de tweede lijn omdat die helemaal werd vergoed. Die prikkel vervalt nu dus.
In de komende tijd houden we onze lezers op de hoogte over verdere bezuinigingen.
Er komt maar geen einde aan de "eigen bijdrage".
Ik vind dat niet juist.
Vooral omdat je al vanaf je 18 de hier mee gecontronteerd word.
Op school zit en geen tot weinig inkomen hebt, zeker als je nog op school zit.
En dan mag je bij jouw ouders voor nog meer geld aankloppen.
De ziektekostenverzekering zijn ons al een rib uit ons lijf.
De hulp die wij nodig hebben krijgen wij maar moeilijk.
Ik word er zo moedeloos van.
Weg zelfstandigheid.
Toekomst, ik ben er bang voor geworden.
Lever namelijk al jaren in........
Ik dacht dat de eigen bijdrage voor logo, ergo, dieet, niet door de kamer waren gekomen?¿ Vreemd hoor! Fysio kun je bijverzekeren voor minimale kosten bij zorg verzekering.
Mijn advies aan chronisch zieken verwijzing via specialist voor bovenstaande en het komt uit de basis verzekering ook de 12 fysio behandelingen
Eigen bijdrage ggz
Eerder aangekondigde eigen bijdragen voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering gaan niet door, omdat de Tweede Kamer daarvoor een alternatief heeft gevonden in de vorm van een lagere vergoeding van geneesmiddelen. Omdat de dertig miljoen euro die dit oplevert echter niet genoeg is, gaat de eigen bijdrage voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg door. Die wordt negentig euro per behandeling. Zo wordt structureel 110 miljoen euro bespaard.
link
http://www.zorgvisie.nl/Financien/Klink-bezuinigt-twee-miljard-euro-op-zorg.htm
Eigen bijdrage in de zorg.
Dat we zelf moeten bijdragen aan onze zorg vind ik niet zo'n probleem.
Het is jaren te gemakkelijk gegaan!
Maar het loopt nu toch wel de spuigaten uit, en altijd is het weer de "kleine man/vrouw die de klos is.
Inderdaad de grootste groep met de laagste inkomens.En niet te vergeten de chronisch zieken en gehandicapten.
Ik vind dat niet kunnen en passen in ons sociaal stelsel.
Daarbij zie je de zorg kleinschaliger worden(o.a.steeds minder geld voor de directe zorg) maar de overhead groeit en bloeit.Ik heb nog nooit zoveel kantoren en afdelingen gezien die de zorg regelen.
Dit komt voor een groot deel door het woud van regelgeving door de overheid opgelegd.
Ik ben reuze benieuwd waar dat naartoe gaat.
Mariet.
Ben het helemaal eens met Mariet. Hoef er niets aan toe te voegen.
Een hele goede avond,
Het instituut CIZ wordt dat uit hetzelfde potje betaald van de AWBZ?
groet
ben het er ook mee eens van bovenstaande.
wat willen ze nou.
met het verhogen van de bijdragen.
komen er alleen nog maar meer mensen die niet kunnen werken omdat ze de juiste vorm van zorg gewoon weg niet kunnen betalen.
dus meer afgekeurde mensen.
Het CIZ(Centraal Indicatiebureau Zorg) is hopenlijk geen instituut maar zorgt ervoor dat er zorg verleend wordt aan diegene die dit nodig hebben.
Men werkt volgens en aan de hand van bepaalde richtlijnen.
Jammer genoeg zijn deze niet zo duidelijk als zou moeten.
Echter, ik ben ervan overtuigd dat ook deze mensen hun best doen.
Het probleem ligt m.i. dan ook niet daar, maar bij de overheid die deze wazige(voor allerlei uitleg vatbaar) regels in het leven roept.
Eerlijk gezegd ben ik bang dat wij afstevenen op Amerikaanse toestanden.
Mensen kunnen hun zorgverzekering niet meer betalen en nemen(noodgedwongen) het risico om niet verzekerd te zijn.
Met alle gevolgen vandien.
Even opgezocht:
http://www.ciz.nl/sf.mcgi?6039
citaat;
Professionaliteit, snelheid, kwaliteit en een cliëntgerichte instelling staan voorop. Daarbij heeft het CIZ oog voor vernieuwingen die de kwaliteit van de indicatiestelling ten goede komen.
In principe is de AWBZ zorg goed geregeld en omschreven het is het CIZ dat hier een indicatiewijzer op verzonnen heeft en die niet altijd even duidelijk is voor de indicatiesteller.
Maar goed de overheid heeft dus het CIZ aangesteld om deze werkzaamheden te doen, maar worden zij dan ook betaald uit dezelfde pot die eigenlijk bedoeld is voor mensen die hulp nodig hebben?
Als dat zo zou zijn, dan gaat er denk ik veel geld verloren aan bureaucratie.
Ben momenteel al meer dan een maand bezig met een nieuwe indicatiestelling, met een indicatiesteller, vervolgens overgenomen door een andere indicatiesteller met 2x tussenkomst van de teamleider, vervolgens een kwaliteitsmedewerker, en top of the bill een nieuwe indicatiesteller die een huisbezoek komt afnemen en dat alles voor een zorgvuldig gescreend en goedgekeurd pgb in december 2009 omdat de wet was veranderd.Het hele circus begint nu weer opnieuw terwijl de situatie van de zorgvraag niet is veranderd.
Wie houdt wat in stand?
Precies, dat bedoel ik nou.
Teveel theater, niet overzichtelijk en zeker niet voor de mensen die zorg behoeven.
Zij hebben wel andere zorgen.
Maar wat doen we om dit daadwerkelijk op te lossen?
Misschien de wet WMO(Wet Maatschappelijke Ondersteuning)aan te vragen bij de gemeente.Enne..belangrijk, laat je niet van de wijs brengen, een lange adem is ook goed, en volhouden.
Oke..even rekenen.
Fysio word hier gegeven aan beide kinders en mijzelf..dus 36 behandelingen zelf betalen.
Psychologische behandeling 2e lijns..is voor 1 kind en mij, dus heel wat eigen bijdrage per maand..laat staan per jaar. Zo'n 2000 euro lijkt me niet te laag geschat?
Dieetadvisering (chronisch voorlopig) voor 1 kind..dus tel er nog eens 120 euro per jaar bij op..
Jep..conclusie: Dit gezin mag niet meer eten..laat staan leven.
Hoe in godesnaam moet ik dat doen met mijn chronisch zieke gezin?? Zulke eigen bijdragen gaan neerleggen? Of komt er dan weer een "compensatiepotje" waaruit je een klein deel vergoed krijgt en iedereen je weer raar aan gaat staan kijken omdat je uitleg dat het zandstrooierij in de ogen is (ik denk even aan de belastingvergoedingen die verdwenen en waarvoor een compensatie kwam of de huishoudelijke voorziening die werd overgezet naar gemeente waar WMO-adviseurs ineens deskundig genoeg werden geacht te beoordelen en zo kan ik meer noemen) en het je gewoon als zieke weer meer kost?
Zwijgen we even over de wachtlijsten PGb "omdat dat ook zo zou besparen (tuurlijk..zet de geindiceerde zorg om in zorg in natura, kost 30% meer..creeerd wachtlijsten en kost dus ook veel meer..heel logisch, ahum)
Ik weet al waar ik eindig met mijn gezin..Net als op het bijgevoegde plaatje bij het artikel.
Bedankt superkabinet! Goed verzonnen! Maar Vooral niet kijken naar je eigen portomonnee en wat daar af kan he? Stel je voor dat je zélf in zou moeten leveren..De gruwel.
Maar nee, de chronisch zieken en gehandicapten moeten vooral zelfstandig blijven! Maar hoe? Dat verteld niemand erbij!
Zelfs met een lange adem ga je er op een gegeven moment niet meer komen ben ik bang..
Ik zou zo graag willen dat de eigen bijdragen bij elkaar opgeteld werden. Nu betaal ik overal het max. Ja we hebben een leuk inkomen maar er gaat nu veel meer vanaf door dat de eigen bijdragen allemaal vanaf het bruto max gezamelijk loon af gaan zonder rekening te houden met de al betaalde bijdragen.
Om nog maar niet te spreken over de meerkosten die je hebt en die niet vergoedbaar zijn en dus ook niet meetellen in de rekensom. Mijn man werkt nu twee banen om dit alles te kunnen betalen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn, ik ben arbeidsongeschikt en mijn man moet voor twee werken om dit te kunnen betalen.
Ziekte en hanidicap kies je niet, dit overkomt je!!!
Jolanda
Dat worden voor mij heel wat eigen bijdrages komend jaar... :(
Loop in de GGZ, maak gebruik van dagbesteding, krijg individuele woonbegeleiding, maak gebruik van de fysio, door een voedselallergie heb ik ook nog een dietiste nodig en krijg ook nog huishoudelijke ondersteuning van de WMO en dit alles niet voor de lol... m'n WAO-uitkering is nog geen 900 euro per maand... dat wordt echt hongerLIJDEN!
Lichamelijk/geestelijk lijden met financieel lijden wordt een strop.
Hoe hoog zal volgend jaar het zelfmoordpercentage zijn doordat mensen geen andere uitweg meer zien om aan het lijden te ontsnappen?!
Waar gaat dit heen, want het is wel weer de 'zwakke' doelgroep waar ze geld vandaan plukken, maar van een kale kip valt niet te plukken zegt m'n moeder altijd...
(wij zijn overigens verre van zwak hoor, we zijn sterker dan sterk!)