Laag tarief thuiszorg, toch veel winst
Thuiszorginstellingen met het laagste uurtarief compenseren dat ruimschoots door hun omzet te maximaliseren.
Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van Ernst & Young naar de effectiviteit van thuiszorginstellingen. In het concept-rapport 'Herwaardering thuiszorg' worden zes thuiszorginstellingen met elkaar vergeleken. Het doel was om voor vijf verschillende doelgroepen de kosten per klant te berekenen. Dat is echter alleen gelukt bij terminale patiënten. Bij deze doelgroep zijn de hoogste gemiddelde kosten een factor tien hoger dan de laagste gemiddelde kosten. Het goedkoopst is Buurtzorg Nederland met 1573 euro per cliënt. Het duurst is De Zorgzaak met 22.295 euro.
Volgens de onderzoekers van Ernst & Young zijn de gegevens van verschillende zorgkantoren niet valide om op een betrouwbare manier te vergelijken, omdat ze verschillend registreren. Dat is wel mogelijk door te kijken naar de resultaten per zorgkantoor. Ook dan blijkt Buurtzorg aanmerkelijk goedkoper. In het werkgebied van Achmea, waarin De Zorgzaak op 22.295 euro uitkomt, heeft Buurtzorg 5694 euro aan kosten per klant. Bij Uvit zijn de kosten per cliënt voor Buurtzorg 6082 euro tegen 14.314 euro voor Proteion.
Opvallend is dat het uurtarief van De Zorgzaak (44 euro) en Proteion (48 euro) aanzienlijk lager is dan dat van Buurtzorg (54 euro). Door hun omzet te maximaliseren, lijken de ‘prijsvechters’ echter ruimschoots hun lagere uurtarief te compenseren. Zorgkantoren die aanbieders met een laag uurtarief contracteren, zijn hierdoor uiteindelijk dus duurder uit.
Ruud Slot, directeur van De Zorgzaak, stelt dat deze conclusie niet is te trekken op basis van het cijfermateriaal. 'Zorgverzekeraars komen met andere cijfers dan de zorgaanbieders. Ik kan met honderd procent zekerheid stellen dat de cijfers niet kloppen. Het is appels met peren vergelijken. Daarom hebben we in de werkgroep afgesproken dat er geen conclusies uit te trekken zijn en het materiaal niet naar buiten te brengen. Het doel van het onderzoek is om te komen tot een organisatiemodel voor thuiszorgorganisaties dat de effecten van de geleverde zorg meet.
Wat een verschil! . De bureaus zijn er o.a de oorzaak van dat ik als zzp.er straks geen werk meer heb . ja werk in loondienst voor een snert loon. Jammer dat het PGB verdwijnt het is op zich een goed systeem maar door misbruik o.a door de bureau's onbetaalbaar geworden . Lia ,jaren geleden gestopt bij "' De zorgzaak "
Ja, inderdaad, snertloon... De klant staat meer het kantoorpersoneel te betalen dan wie werkelijk het werk verricht. Daarop is het ZZP-schap zo mooi wat betaald kan worden uit de PGB. Het lijkt alsof Nederland er nog niet klaar voor is om met zelfstandige mensen die een duidelijke mening en wensen hebben om te gaan. OF is het zo dat de regering toch liever iedereen onder de duim duwt en de touwtjes in eigen hand wil houden? De touwtjes gaan in handen van de slimmerikken die mensen voor een hongerloontje flink aan het werk zetten. Slimmerikken die met weinig gevoel voor hun medemens werken, maar met veel gevoel voor geldverdienen. Het is mijn mening die ik na jaren ervaring vorm. Vlinder67