Misstanden op zorgboerderijen.
Uit een uitzending van Zembla op zondag 14 maart blijkt dat er vaak problemen op verschillende zorgboerderijen voorkomen. Men spreekt van mishandeling en medicijnen die zonder overleg met een arts aan cliënten worden verstrekt. Daarnaast is er geld uit verschillende pgb's dat voor een dagbesteding bedoeld was nooit overgemaakt naar de desbetreffende instanties. Dit geld wordt beheerd door de directie van de zorgboerderij.
Zorgkantoren
Zorgboerderijen worden betaald uit het pgb en staan in die hoedanigheid dus onder toezicht van de zorgkantoren. In het besproken geval blijkt dat het pgb maar deels naar zorg is gegaan. Bij nader onderzoek bleek dat er veel minder geld bijvoorbeeld aan de dagbesteding is betaald. De zorgkantoren zouden dus moeten controleren of mensen de juiste zorg krijgen.
Toezicht
Wat vooral opvalt is dat het toezicht op zorgboerderijen doorgaans nihil is. Zo vertellen oud-medewerkers van verschillende boerderijen nooit iemand van de inspectie voor de gezondheidzorg te hebben gezien. Pas na meerdere klachten en vermoedens over mishandeling heeft de inspectie voor de gezondheidzorg een onderzoek ingesteld.
Uit dit onderzoek blijkt inderdaad dat er misstanden zijn op de desbetreffende instanties. Conclusie is dat de raad van commissarissen van de zorgboerderij moet uitmaken wat er met de zorgboerderij gebeurt. Een van de commissarissen antwoordt hierop in een interview: “De aandeelhouders staan boven de raad van commissarissen en dus kunnen wij niets doen.” Ter verduidelijking, de aandeelhouders zijn de eigenaren van de zorgboerderij en in dit geval ook de plegers van de mishandeling.
Achmea zorgkantoor was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Omdat enige vorm van toezicht uit het genoemde voorval blijkt te falen, zou men zich af kunnen vragen of een samenwerking tussen de zorgkantoren en de inspectie een goed alternatief is. Hierdoor zou de doeltreffendheid van het pgb en de kwaliteit van de zorg beter gecontroleerd worden. Door een samenwerking zouden dit soort problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Wanneer de inspectie een probleem signaleert zou zij het zorgkantoor kunnen inlichten en andersom.
Diploma
Bovendien kan in Nederland kan iedereen een zorgboerderij opzetten, een diploma is hiervoor niet noodzakelijk. Elke pgb-houder kan iedereen inhuren voor zijn zorg, onafhankelijk van zijn opleiding of werkervaring. In het geval van de zorgboerderij zou een verplichte cursus of opleiding de kwaliteit beter gewaarborgen.