Nieuw jaar, nieuwe regels
Veel van de maatregelen die in 2012 zijn aangekondigd gaan pas ergens in de toekomst in. Zo worden eigen bijdragen voor zwaardere ouderen -en gehandicaptenzorg op termijn verhoogd, zal de functie verzorging vanaf 2015 volledig door de gemeenten geleverd worden en huishoudelijke hulp wellicht alleen nog voor de laagste inkomens worden vergoed. Verder worden verpleging en geestelijke gezondheidszorg per 2015 uit de AWBZ gehaald en zullen vanaf dan onder de reguliere zorgverzekering vallen.
Toch verandert er per 1 januari van dit jaar toch ook al het een en ander. Het meest in het oog springende is het begin dat gemaakt wordt met het verschuiven van zorg van instellingen naar thuis. Voor de verkiezingen waren vrijwel alle partijen het erover eens dat zorg dichter bij de mensen moest komen en de eerste tekenen daarvan worden zichtbaar. Een overzicht van deze en andere veranderingen die sinds deze week van kracht zijn.
Nieuw in 2013
- Lichtere zorgvraag betekent langer thuis wonen
Mensen die voor het eerst in aanmerking komen voor Zorgzwaartepakket 1 of 2 (VV, GGZ en VG) zouden in 2012 nog zorg in een instelling hebben kunnen krijgen maar vanaf 2013 wordt die zorg thuis geleverd. Het kabinet geeft aan dat die mensen op die manier langer thuis kunnen wonen wat goed is voor henzelf en in principer ook goedkoper voor de staat. Wie op 1 januari al een indicatie heeft voor intramurele zorg (in een instelling dus) behoudt dat recht wel gewoon en ook jongeren onder de 22 vallen nog niet onder de nieuwe regeling.
- Revalidatie van ouderen gaat naar de zorgverzekeringswet
Na een operatie of een andere medische ingreep hebben ouderen vaak revalidatie nodig. Tot voor kort werd dit dan samen met de langdurige zorg via de AWBZ geregeld. Vanaf nu wordt die revalidatie net als de medische ingreep zelf uit de zorgverzekering betaald, wat de eenheid van de ingreep en de nazorg moet verbeteren. Op die manier zal het herstel beter verlopen en ouderen minder heen en weer geslingerd worden tussen instellingen, ziekenhuis en thuiszorg, zo is de gedachte.
- Hulpmiddelen
De uitleen van hulpmiddelen vertrekt nu al van de AWBZ naar de zorgverzekeringen en voor een deel ook naar de Wet maatschappelijke ondersteuning, uit te voeren door de gemeente. Sommige hulpmiddelen zoals de rollator, looprekken en wandelstokken worden helemaal niet meer vergoed sinds dit jaar.
- Meer geld voor het PGB maar niet voor iedereen
In 2013 wordt er 150 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het Persoonsgebonden Budget uit de AWBZ. Dat betekent onder andere dat voor de indicaties verzorging en verpleging, het in principe weer mogelijk is zelf zorg in te kopen ook als die indicatie zonder verblijf is. Wie een nieuwe indicatie voor begeleiding krijgt zal alleen een PGB krijgen als die indicatie voor meer dan 10 uur per week is, tenzij andere leden van hetzelfde gezin ook begeleiding kunnen krijgen. De Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg (VPZ) gaat op in de nieuwe regeling en houdt dus op te bestaan als aparte regeling. Tenslotte wordt behalve voor palliatieve zorg, het PGB in het buitenland beperkt tot een verblijf van 13 weken.
- Verhoging eigen bijdrage voor mensen met een vermogen
De eigen bijdrage zal vanaf 1 januari berekend worden over het inkomen plus 8% van het vermogen dat in ‘Box 3’ wordt opgegeven aan de belastingdienst. Dit zal gevolgen hebben voor mensen die een vermogen boven een bepaalde door de belastingdienst vast te stellen drempel hebben, min bepaalde uitzonderingen die het Box 3 vermogen omlaag kunnen brengen.
Hervorming langdurige zorg
Al deze maatregelen werken toe naar een structurele hervorming van de langdurige zorg. Die hervorming kan in een paar punten worden samengevat:
- Minder zorg en hulp valt onder de AWBZ
- Meer wordt dichtbij de mensen thuis geleverd
- Zorg wordt gescheiden van ‘secondaire’ diensten als wonen en begeleiding
- De gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer verantwoordelijkheid
- Alleen de laagste inkomens zullen hun huidige niveau van zorg en hulp behouden tegen dezelfde kosten
Of dit tot een efficiëntere zorg zal leiden of uit zal draaien op een verloochening van de basisprincipes van onze langdurige zorg, zal de tijd leren. Als je een idee hebt hoe het jou of iemand die je kent persoonlijk zal raken, horen we het heel graag hieronder in het commentaar.
Schokkend te lezen daar het de afbraak van de gezondheidszorg is.
Heel veel mensen zullen in grote problemen komen wat zorg aangaat. In deze individualistische staat zal het een gevecht worden om te kunnen overleven letterlijk.
Meer erg in deze zware bezuinigingsoperatie is dat de willekeur van de gemeenten wordt - woon je in een goede gemeente heb je geluk.
Het is diep triest hoe er gehakt wordt in de zorg, de meest kwetsbaren worden getroffen.
Gevolgen zie ik al om mij heen, in mijn familie, bij mijzelf.
Hoe kunnen we gezonder verklaard worden door een bijvoorbeeld CIZ orgaan, plots minder zorg nodig.
Gaat men in bezwaar wordt het nog vreemder dat de uitslag als je pech heb in je nadeel kan uitpakken zodat je nog minder zorg krijgt of helemaal niets meer.
Mensen worden in instellingen geplaatst waar ze niet horen!
Meer erg vind ik dat er gekeken gaat worden naar inkomsten in zorg. Zit men net een paar euro boven een norm dan krijg je zover ik het begrijp geen zorg, persoonlijke verzorging.
Conclusie mijnerzijds : diep triest, schokkend, beangstigend waar we heen gaan met de Zorg in een ooit perfect Nederland. Veel zullen ook mi. hun baan gaan verliezen.
Het raakt mijn moeder. Zij verblijft permanent in een verpleeghuis sinds juni 2012. Mijn ouders hebben hun levenlang voor een gezonde financiele basis gezorgd. Bij zijn werkgever heeft mijn vader een pensioen opgebouwd. Na zijn overlijden in augustus 2009 heeft mijn moeder goed kunnen leven van AOW en pensioen. Helaas verslechterde haar gezondheidstoestand. Het leek erop dat zij met hulp in een aanleunwoning het redden kon. Afgelopen juni konden we opname in een verpleeghuis niet uitstellen. Wat blijkt de regels worden veranderd en het zorgvuldig opgebouwde financiele appeltje voor de dorst wordt nu door "de regering" opgegeten. Mijn moeder ontvangt geen AOW meer en een gedeelte van het pensioen maak ik over aan het CAK. De hoge eigen bijdrage zorg met verblijf. Per 01-01-2013 nog meer afstaan, want zo zie ik het. De bijdrage wordt vermogensafhankelijk. Door de verkoop van haar huis, heeft ze een klein vermogen. Ze mag dus niet meer zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeeft, want bijna alles staan we af aan eigen bijdrage zorg met verblijf. Mogen de bewoners van een zorginstelling niet meer zelf bepalen of ze een krant lezen, een tijdschrift of internet gebruiken.
al jaren werk ik als pgb-er bij een man met een ass stoornis. aanvankelijk was dat zo'n 10 uir per week. Binnen 10 jaar heeft deze man veel geleerd. Op dit moment is tot max ca 4uur begeleiding voldoende...iets waar je trots op mag zijn.
maar dat wordt dus 'bestraft' als ik het goed begrijp. Dat deze meneer een plafond heeft binnen zijn mogelijkheden lijkt niet aan de orde... jammer is dat. Waarschijnlijk zal hij afzakken en weer 10 uur begeleiding nodig hebben....
Jammer dat de zorg minder wordt.
De mensen die zorg nodig hebben zijn dat door bijv. ziekte of ouderdom. Ze hebben er dus niet zelf voor gekozen om afhankelijk te zijn. Veelal heeft men in het verleden ook een "steentje" bij gedragen aan een (financieel) betere Nederland.
Het minste wat we kunnen doen is deze mensen een fijne zorg aanbieden.
Man man man, de tand implantaten en kronen zijn extreem duur geworden. Een all-in implantaat kost anno 2013 bijna 3000 euro hier in Nederland!
Waarom mogen tandartsen geen eigen tarieven meer hanteren? Iedereen gaat nu naar het buitenland voor kronen en implantaten etc.
Dit is gewoon niet normaal meer, zo duur dat het voetvolk het niet meer kan betalen.
Geachte lezer,
Bij deze doe ik een beroep op het sociaal geweten van onze vice-premier, die net als ik lid is van de PvdA.
De zwakkeren en hulpbehoevenden mogen door de samenleving niet in een hoek gezet worden, hetgeen gebeurt door deze aankomende bezuinigingen.
Ook zij hebben recht op een vowaardige plaats in onze maatschappij. Ik ben er van overtuigd, dat de vice-premier deze mennig deelt en dat hij er alles aan zal doen, om bij de achterban geloofwaardig te blijven.
Ik wens hem daarbij alle kracht en zeker ook een goed 2013 voor hem en alle burgers in dit land!
Magnus Weller
@Magnus PvdA vind ik niet meer geloofwaardig helaas...wat een enorme teleurstelling. PvdA is niet eens SP light te noemen, kan daar niet aan tippen, het is eerder VVD light. Het is niet alleen de zorg, maar ook in andere sectoren zoals de huursector waarin de PvdA niet thuis geeft.
Als ik Asscher lees die zegt dat protesteren m.b.t. de zorg zinloos is, dan krab ik mij wel achter de oren.. Het zijn overigens ook niet alleen de 'hervormingen' in de zorg, maar ook de WTCG die verdwijnt. Belastingaftrek ziektekosten, tegemoetkomingen...alles verdwijnt. De huren omhoog, de huurtoeslag omlaag. De verhuurdersheffing om corporaties 'af te romen' treft uiteindelijk de huurder. Geen geld meer voor renovaties, fatsoenlijk onderhoud,nieuwbouw. En daarnaast maar toegeven aan Brussel zoals de DEAB die voorschrijft dat sociale verhuur fors minder moet worden. Dan krijg je net zoiets als in Belgie of Duitsland waarin de sociale verhuur het afvoerputje vormt met dito wijken. Als je daar dan bij meeneemt de vergrijzing en het extramuraliseren van kwetsbare mensen.... Triest dat PvdA hieraan meewerkt.
ik werk inmiddels al bijna 20 jaar in de zorg , maar wat er nu allemaal gebeurt in instellingen en de thuiszorg is vreselijk.
ik werk als zelfstandige sinds 2006 maar vanaf 2011 ook weer een deel in loondienst in een verzorgingshuis.het wordt als zelfstandige steeds moeilijker om goede clienten met genoeg uren te kunnen vinden.in het verzorginghuis staan we zwaar onder bezet kwa personeelsbezetting. je kan de clienten niet meer de zorg en aandacht geven die ze nodig hebben en verdienen.je komt tijd en handen te kort aan het bed.alles moet snel en gaat ten kosten van de persoonlijke verzorging van de clienten.en dan komt er nog is bij dat je niet met goed opgeleid en gekwalificeerd personeel werkt waardoor de werkdruk nog hoger wordt .en alle fouten en callimiteiten die gebeuren.medicatie fouten , bv niet gegeven of vergeten of verkeerde medicatie toedienen dit alles door de hoge werkdruk en te kort personeel.mensen die vallen door teweinig toezicht.enz enz.weet niet of ik dit werk kan blijven uit oefenen onder deze omstandigheden...en hoe erg kan het nog gaan worden in de toekomst. we komen al mensen in de zorg tekort en dat zal ook niet veranderen ivm de naderende vergrijzing.
mvgr daniella verdonk
Door de dure tandartskosten is men genoodzaakt tandartsen in het Oostblok en Duitsland te bezoeken. En zo loopt Nederland miljoenen mis door eigen domme beleid. Het is gewoon schandalig dat de kosten soms wel met 1500 euro gestegen zijn per kies nota bene.
Zorg was in Nederland goed geregeld , maar de afbraak ervan is in gang gezet ,wij gaan weer terug naar de middeleeuwen , rijk en arm is het motto . De recessie moet toch ergens mee opgelost worden en wat is dan makkelijker om gehandicapten te pakken , die staan immers overal geregistreerd , die vallen ook niet onder het veelbesproken privacy gevoel waar de regering de mond vol van heeft . Het hele hebben en houwen van gehandicapten staat overal geregistreerd , het CAK heeft inzage in het belastbaar inkomen en nu ook in de spaarcenten om daar ook het nodige bij weg te halen . Omdat de gemeente via het CAK ook zoveel mogelijk eigen bijdrage int betaal ik nu de nodige zorg uit mijn spaarcenten en heb ik onze voorzieningen nu als eigendom , want links of rechts om je wordt gewoon gepakt als gehandicapte . Mijn vrouw heeft sedert 1973 multiple sclerose , heeft haar nek gebroken door een val van de trap , baarmoederkanker en diabetes en in al die jaren zag ik alleen maar steeds meer geld verdwijnen in zorg en mijn gezondheid afbrokkelen om haar te verzorgen .
Heb als oud directeur GGD deze ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt , zorg in neerwaartse spiraal !
Ik ben Chris, een andere dan de eerder gereageerde Chris.
De zorgstaat in Nederland brokkeld langzaam maar zeker af en inderdaad de gehandicapte medemens is "makkelijk" te pakken. Deze mensen klagen niet en zien het als hun lot dus moeten anderen het voor hun opnemen. Mijn vrouw heeft nu 26 jaar MS en daarnaast de ziekte van Crohn, is ze diabetes en heeft reglematig heftige aangezichtspijnen. De zorg in Nederland is niet meer wat het geweest is. Naar een tandarts ga ik nooit meer met mijn vrouw, krijg ze niet in zo'n tandartsstoel want ze is volledig rolstoelafhankelijk. In een ziekenhuis is het al niet veel beter, een tillift daar kunnen ze niet mee omgaan en moeten op zoek naar een deugdelijke lift. Wij zijn beide 65 plussers en ik ben blij mijn vrouw zelf te kunnen verzorgen samen met de wijkverpleegkundige die 3 x per week komt om ze te douchen en hoop dat dat zo kan en mag blijven.
Leuk , nietwaar twee Chrissen en wij kennen elkaar ook nog .
Wat hij zegt over ziekenhuizen is helaas waar , wij gaan ook nooit meer , controle suprapubische katheter , kan haar niet op de tafel krijgen , controle baarmoeder kanker , kan haar niet in de stoel krijgen om van bevolkingsonderzoeken maar niet te spreken . Als je partner niet meer kan staan is het gedaan met de medische zorg , tilliften zijn er niet veel in een ziekenhuis en zeker niet in een polikliniek , dus niet kunnen staan betekent in nederland gewoon GEEN ZORG meer !
Herkenbaar wat hierboven gezegd wordt. Ik ben rolstoelgebonden, kan nog wel even staan en transfers maken, maar doe dat liever zo min mogelijk omdat iedere transfer weer meer pijn en valrisico met zich meebrengt. Ik zit nu al 2 jaar ZONDER tandarts, ten eerste omdat de meeste tandartsen niet eens rolstoeltoegankelijk zijn, en ten tweede omdat er als ze wel toegankelijk zijn van mij verwacht wordt dat ik een transfer maak naar de tandartsstoel, waarin ik niet kan liggen zonder helemaal verkrampt te raken! Ik heb een elektrische rolstoel die helemaal kantelbaar en in ligstand te zetten is, het vergt alleen wat extra aanpassingen van de kant van de tandarts, doordat hij de apparatuur over de tandartsstoel moet halen om bij mij te kunnen komen en maar vanaf één kant kan werken. Dat kost blijkbaar teveel moeite, want ik heb tot op heden (zelfs met inmenging van de zorgbemiddelaar van de zorgverzekeraar) nog steeds GEEN tandarts kunnen vinden die hiertoe bereid is. Ik zit nu al 7 maanden met heftige kiespijn!
Het is triest Anne en het zou tijd worden dat aan "ons" probleem meer aandacht komt. Maar de politiek heeft GEEN begrip voor onze situatie dus daar moeten we ook niet zijn. Kijk ook eens op onderstaande site, kopieer de site naar je website.
http://www.nieuwunicum.nl/uniek_rolstoelkantelplateau_geplaatst_in_de_tandartspraktijk-0001000061115.aspx