Onrust heerst onder pgb-houders
Foto: Tom Verhagen, directeur Nationale Hulpgids, tijdens de ledendag in gesprek met Aline Saars, directeur Per Saldo.
De Nationale Hulpgids was afgelopen weekend aanwezig op de ledendag van Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). De gemene deler bij de aanwezigen: onzekerheid over hun toekomstige zorg nu de gemeenten verantwoordelijk worden.
Pgb-houders spraken tijdens de ledendag van Per Saldo met Mariette van Leeuwen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Van Leeuwen is voorzitter van de commissie Gezondheid en Welzijn, wat inhoudt dat zij tijdens de transitie een vinger aan de pols houdt bij alle gemeenten. Zij adviseert gemeenten en weet waar de knelpunten liggen.
Van Leeuwen had de moeilijke taak om ongeruste pgb-houders te woord te staan. De meest voorkomende vraag: krijg ik straks nog de zorg die ik nu krijg? “Hoe ga ik de gemeente straks ervan overtuigen dat ik recht heb op mijn zorg?” vroeg een pgb-houder aan Van Leeuwen. Zij antwoordde dat als je de zorg echt nodig hebt, je die ook echt wel krijgt, ook als je als hulpvrager zelf niet communicatief vaardig genoeg bent. Er wordt namelijk gesproken met de hulpvrager, maar ook met zijn hulpen en familie, waarna de gemeente gaat zoeken naar een passend aanbod binnen die gemeente. “En als mijn autistische dochter al jaren specialistische zorg ontvangt buiten mijn gemeente?”, klonk het in de zaal. Helaas kwam hier geen eenduidig antwoord op, omdat gemeenten straks zelf kunnen bepalen hoe zij met dit soort problemen omgaan. Het kan dus dat je bij de ene gemeente een pgb toegewezen krijgt voor jouw persoonlijke situatie, terwijl een andere gemeente je zou verwijzen naar jouw eigen netwerk en dus geen pgb toekent.
Na 1 januari gaan gemeenten in eerste instantie kijken of het eigen netwerk niet ingezet kan worden om de zorg te regelen. “Het lijkt wel alsof het straks loont om je zo hulpeloos en eenzaam mogelijk op te stellen”, merkte een aanwezige op. Van Leeuwen reageerde hierop door te zeggen dat eigen kracht geen straf is. De aanwezigen zijn het erover eens dat juist het pgb gezien kan worden als een beloning voor de eigen kracht.
Toch gaan gemeenten heel verschillend om met het pgb. De meeste gemeenten gaan ervan uit dat zorg via het pgb adequater en doelmatiger zou moeten zijn dan Zorg in Natura. Ziet de gemeente niet in dat het pgb voor jou echt voordelen heeft boven Zorg in Natura, dan wordt het bij deze gemeenten straks lastig om een pgb te krijgen.
Hans de Bruijn, vader van een zorgbehoevend kind met pgb, zet zich al jaren in voor het pgb. Hij gaf aan dat 20 jaar geleden het pgb ontstaan is om hulpvragers eigen regie te geven en in hun eigen kracht te laten staan. “Nu worden alle pgb-houders behandeld als fraudeurs en moeten zij vooraf, tussendoor en achteraf verantwoorden”, aldus De Bruijn. Hij hoopt dat deze sfeer van wantrouwen niet overgenomen wordt door de gemeenten. Er heerst dus nog veel onrust onder hulpvragers, maar volgens Van Leeuwen hoeven hulpvragers zich geen zorgen te maken. "Als je de hulp echt nodig hebt, dan krijg je die ook", aldus Van Leeuwen.
Ik ben zelf een hulpbieder en zie hoe de hulpverlening (PGB) achteruit holt. En Mw. van Leeuwen komt niet verder dan: "Ga maar rustig slapen, het komt allemaal goed"! Dat zijn geen antwoorden, dat is sussen en de mensen waar het om gaat zijn (meestal) niet bij machte om te protesteren. Ik maak me grote zorgen om hoe de hulpverlening in het nieuwe scenario zal zijn....
Ik houd mijn hart vast.....
Ik denk dat kleine aanbieders het niet gaan redden. Als ik nu hoor dat op een groep voor dagbesteding een HBO-Er en een MBO-ER moet staan. Een met zorg ervaring.
Ik kreeg al een brief dat om deze reden al een zorgaanbieder gaat stoppen.
Te groten groepen die de kwaliteit van zorg in de weg staat.
Autisme en grote groepen is niks.
Dus afwachten.
Gelukkig kan ik het nu parkeren
Waar niemand het voor mogelijk hield is in onze gemeente de Huishoudelijk hulp 1 gewoon afgeschaft. Ik houd mijn hart vast hoe per 01-01-2015 onze gemeente met de PGB-ers om zal gaan. Mijn zoon heeft al jaren zorgverleners die buiten onze gemeente de hulp ontvangt.
Ik zelf krijg vier uur minder hulp.
Ik heb een ingezakte rug
+Dat ik aan mijn verzaking ben geholpen
Een nieuwe heup +schouder vernieuwt .
En afgelopen april een nieuwe knie en een andere spier
uit mijn been gebruik om de knie te laten bewegen .
Daar kom bij dat ik reuma heb in mijn hele lichaam.
mijn man twee nieuwe heupen en twee pees Meekers.
maar toch vier uur minder hulp.
En geen verdere hulp van buiten af.
Antwoord van de gemeente ja dan zoek u maar naar
andere die u kunnen helpen .
mijn kinderen moeten dan maar zien dat zij over komen vliegen?
hier zijn gewoon geen worden voor .
ik hou mijn hart vast met wat er komen gaat.ik ontvang pgb wat per 1 januari 2015 over is en het rechtstreeks naar de hulpverlener word gestord alleen een maand later dus de hulpverlener heeft een maand niks want er word pas eind januari uitbetaald zonder overbrugging.het is namelijk een freelancer met alle papieren op zak dus een bevoegd persoon.wat gaat er met deze categorie gebeuren?mensen het word een wirwar op de markt wat de gezondheidszorg betreft.we zien het wel maar het word er niet beter op zo.
Het is prettig te weten dat ik tot nu toe alles overleefd heb en dat ook in de toekomst wel zal doen en verder zie ik dan wel, want ik heb niet de indruk dat ik er zelf iets mee kan en een netwerk heb ik al helemaal niet.
In mijn gemeente is de huishoudelijke verzorging overgegaan naar de algemene voorzieningen en voor mijn invalidenkar betaal ik als EB 2 x de EB die het zorgkantoor hanteert. Op de vraag hoe ze daaraan komen, krijg ik tot nu toe geen antwoord... Ik ervaar het hier enorm als 'pluk ze' maar ja...
Ben benieuwd hoeveel mensen zich aanmelden hij ee ha omdat ze het niet meer zien zitten en en een humasn einde aan dit leven willen maken of hoeveel mensen het zelf gazn doen. Goedzo regering, sturen jullie de stroppen ook op naar de pgb houders . Wel graag met een antwoordnummer zodat de naaste ee strop gratis kunnen tegug sturen voor hergebruik. T lijken eel jaren 30 taferelen tegenwoordig hoe ee mensen die een machtdpositie hebben zich uiten en handelen naar mensen die machteloos zijn.
Wij zorgen 24 uur per dag met de hele familie voor onze moeder (78), opname in een verzorgingshuis was geen optie, zij paste niet in het zorgaanbod. De indicatie voor zorg thuis is beperkt (15 uur per week)en de huishoudelijke hulp 3 uur per week. Wij zijn aan het einde van onze latijn, ons leven is totaal veranderd maar we moeten wel doorgaan want we hebben geen keus. De zorg is danwel minimaal maar het geeft ons een beetje ontlasting en als we in de toekomst ook daarvoor moeten vechten dan is het einde zoek. In Nederland loopt men altijd achter de feiten aan, ondertussen zijn de 'echte' hulpbehoevende de dupe en zo gaat dat altijd in Nederland. Overigens, de fraudeurs verzinnen wel een andere manier en de overheveling is pure verkwisting.
Hier wordt je als mens diep triest van. In mijn gemeente hebben ze uitstel gevraagd. Dus helemaal onzeker. Er wordt gesproken dat hv 1 helemaal verdwijnt. Per 1 januari zitten we zonder werk. Kost ook veel geld. Zouden ze ons beter kunnen laten werken dan wordt het tenminste een win win situatie. Of moeten we nu met zijn allen het werk vrijwillig gaan doen?
Ze moeten zich daar in Den Haag diep schamen. Zo vieren we 5 mei. Want we zijn zo blij voor wat al die oude mensen voor ons in de oorlog hebben gedaan, maar we laten ze wel barsten.
Is het ontnemen van vaste hulpverleners van ons gezin nu echt participatie?
De vertrouwde gespecialiseerde inruilen voor een vrijwillig toch vastlopende. Moeten we iedere keer weer ons levensverhaal opnieuw uitleggen aan iemand die toch niet lang blijft?
Het is inderdaad de vraag in hoeverre de transitie goed gaat verlopen.
Mijn ervaring is dat de inschrijvingen prima te doen zijn. Inmiddels heb ik voor een groot aantal gemeenten voor en met collega's ingeschreven.
Er wordt geroepen dat er kwaliteitseisen zijn / komen die niet haalbaar zijn (de opmerking over HBO / MBO medewerkers).
Het verbaast mij dat er zorgaanbieders zijn die struikelen over dat soort eisen. Het is een beroep namelijk. Hulpverleners hebben een opleiding nodig. De tijd van ongeschoolde werkers wordt gelukkig afgerond.
Als je kwaliteit wilt leveren (en ik neem aan dat we dat allemaal willen) dan is dat te zien in de keuze van je personeel en zaken als kwaliteitskeurmerken.
Los daarvan is het wel zo dat er inderdaad nogal sussend gesproken wordt in Den Haag en bij de VNG.
Er zijn gemeenten die de transitie al rond hebben, er zijn er ook die nog moeten beginnen met het geheel.
Dat laatste wordt een haastklus en in de regel geeft dat wel problemen.
Ben benieuwd wie dat dan op gaat lossen.
Dan nog een opmerking over de betaling.
De gemeenten hebben in de regel een betalingstermijn van 30 dagen. Hulpverleners die wel doorgaan in 2015 moeten begrijpen dat ze hun werk over januari inderdaad pas in februari betaald krijgen.
Er zijn al gemeenten die daar een oplossing voor bedenken dmv een voorschot begreep ik van een ambtenaar. Trek als hulpverlener tijdig aan de bel bij je gemeente als je hierdoor vastloopt (of reserveer vast voor overbrugging van die periode)
Ook zaterdag gehoord: Zorverzekeraars gaan PGB uitvoeren per 1-1 voor persoonlijke verzorging en verpleging.De SVB staat daar buiten.
CZ benaderd en die zeggen, dat ik bij het zorgkantoor moet zijn.
Zorgkantoor benaderd: Die kennen ons niet meer als je een indicatie hebt in functies en klassen.
????????????
Dan nog een opmerking over de betaling.
De gemeenten hebben in de regel een betalingstermijn van 30 dagen. Hulpverleners die wel doorgaan in 2015 moeten begrijpen dat ze hun werk over januari inderdaad pas in februari betaald krijgen.
Er zijn al gemeenten die daar een oplossing voor bedenken dmv een voorschot begreep ik van een ambtenaar. Trek als hulpverlener tijdig aan de bel bij je gemeente als je hierdoor vastloopt (of reserveer vast voor overbrugging van die periode)
Wat als je de klanten hebt uit verschillende gemeenten?
@Dennis: dan moet je bij meerdere gemeenten inschrijven en dus ook aan verschillende bellen trekken.
Overigens is die inschrijvingswereld wel apart, wij bellen per client met het zorgkantoor en stellen de vraag in welke transitie iemand zit.
Het is dus niet zo dat je voor al je klanten naar de gemeente moet. Delen gaan provinciaal (bv JAWBZ) en delen gaan lokaal (WMO).
Ik ben een half jaar geleden overgestapt van ZIN naar PGB omdat ik het beu was om 2 uur te moeten wachten op een douche beurt of 3 kwartier voor toilet gang en dan nog eens 30 verschillende mensen p/w over de vloer te krijgen die ik niet allemaal even leuk vond en ook genoegen moest nemen met mannelijke zorgverleners...ik zit toch in mijn eva kostuum...deze zorg gaat over naar zorgverzekeraar maar ik heb nu een fijn en betaalbaar team die waarschijnlijk niet gaan voldoen aan evt gestelde criteria.
En dan huishoudelijke hulp"...men had al geprobeerd 2,5 uur af te pakken,gzd niet gelukt maar hoe gaat dat met opnieuw indiceren?
Gemeenten gaan voor goedkoop en adequaat...ik verschil daarin van mening...die 2 gaan niet samen bij uitvoering van gemeenten...
Ik heb progressieve MS Neuroboreliose Sinustrombose etc
Ben voor 85% verlamd en heb geen participatie netwerk....
Zie de bui al hangen...mijn regie wordt afgenomen...alsof ik nog niet genoeg heb ingeleverd...
Het is zo fout om de zorg weg te halen uit het primaire proces, bij de mensen thuis. De overhead in organisatie zijn de groot gebruikers van het geld. Maar dit is niks nieuws. Zoeken binnen de gemeente naar een hulp die vanuit participatie vorm moet krijgen zou natuurlijk mooi zijn. Als het gaat om een goud omrande vraag om hulp gaat is dat best mogelijk. Maaarrr dat is veel gevallen niet zo. Met alle respect voor een licht dementerende oudere waar de buren iets voor kunnen betekenen. Als het gaat om pubers met ADHD, ODD, autistische kenmerken is de buurt er snel klaar mee. Als dat maar goed begrepen wordt door mensen van de gemeenten. Ze kunnen mij altijd bellen.
Er wordt zeker geroepen HBO er en een MBO er op de groep of stage plek.
Als je kleinschalig wil werken moet je in eens naar een grote aantal deelnemers en dat werkt niet met autisme ed.
Deze organisatie waar ik het over had, heeft uren dagen nachten vergaderd overlegd. Dus niet zomaar stoppen.
Ze waren zeer ervaren met autisme. Maar wat zegt nu een diploma HBO en je kan niet de zorg bieden. Lieve een ervaring deskundige die mij helpt dat een HBO er die nog niet droog is achter zijn/ haar oren.
IK heb dit allang aanzien komen, De plek waar ik eerst zat moest ineens BHV gaan doen, Big nummer registreren ed.
Kwaliteit moet voorop staan, maar je mag hoop ik wel mens blijven.
Geen nummer.
Er moet bezuinigd worden dat klopt, maar dit geeft bij vele onrust.
Minder goede dagbesteding stoppen dan. Maar kleine die moeten stoppen door de regels is jammer vooral als ze super goed werk leveren.
Het is inderdaad zo dat de regellast voor kleine ondernemers momenteel heel erg groot is. Om nog maar te zwijgen van de kosten.
Een beetje keurmerk (wij werken met NEN Healthcare) heb je het al snel over een bedrag van duizenden euro's.
Nu zijn wij geen "kleine" aanbieder (we bestaan uit een groep kleinere aanbieders) en kunnen we dingen gezamenlijk aanpakken waardoor de kosten gedeeld worden. Ik snap heel goed dat een zorgboerderij met 4-8 hulpboeren niet zomaar even een Iso9001 gaat scoren. Laat staan dat die zorgboer enig idee heeft wat hij moet doen om in 2015 nog vergoeding te krijgen.
In het hele transitieproces zie je dat er van de kleine hardwerkende zorgaanbieder verwacht wordt dat hij (zij) kan denken binnen dit soort processen. En dat is het gros niet eigen.
Daar laten ze nu al veel steken vallen bij gemeenten en bij andere overheden. Zorgen voor een heldere aanbesteding kan overigens wel.
En dan nog: dat je een BHV moet hebben is toch pure logica? Dat een verpleegkundige etc in het BIG register moet staan, dat is toch niets nieuws?
Die eisen bestaan al heel erg lang. Elke zorgaanbieder moet aan criteria voldoen.
[Wij leveren ook ZIN naast PGBzorg. De eisen onder ZIN zijn nog vele malen strenger dan wat gemeenten tot op heden verwachten. Klagen over het feit dat je als hulpverlener geregistreerd moet zijn vind ik vreemd. Per saldo gaat het om je eigen beroep, iets wat je volgens mij met trots wilt laten registeren....]
mee eens, maar als je HBO heb en geen zorg richting ben je niet geregistreerd. Je kan dan ervaring hebben door eigen kinderen met Autisme of ADHD.
BHV is leuk dat snap ik ook wel dat dit nodig is.
Kleine instellingen kunnen zich gaan bundelen.
Dit gebeurd ook. Maar sommige hebben een afweging gemaakt blijft het haalbaar. Is de kwaliteit van de zorg niet in gevaar.
Ik praat over een een plek waar je net met 4 a 5 personen kan zitten inclusief begeleiding. Als er 2 begeleiding moet komen en meer deelnemers zit je aan 10 stuks. Dat wordt het niet. Of je moet genoegen nemen met onderbetaling salaris. Dat is ook niet de bedoeling.
Bedrijf is al jaren goed gekeurd door het zorgkantoor. Het zorgkantoor weet wat zij doen. Jaren worden verslagen van begeleiding overlegd.
POP plannen en vul maar in.
Veiligheid is een pure logica. maar met EHBO kan je dit makkelijk redden.
Je zal maar technische werk doen sta er een HBO er naast je die niet eens weet hoe het werkt. Dus je heb dan techniek kennis nodig naast je HBO v of vergelijkbare opleiding.
Het is afhankelijk waar je zit. afdeling autisme of personen met een NAH ed. dit bedoel ik niet beledigend maar als aanduiding.
ik ben freelancer met alle papieren en heb nog wat ruimte over in de zorg. Ik heb de bui al zien aankomen en betreur het ten zeerste dat men alleen maar aan zich zelf denkt in Den Haag. Het lijkt wel een vee markt waar men keurt, afgekeurd naar de slachtbank goed gekeurd uit de pgb. Het interesseert ze niks wat er met al deze mensen gebeurt. Oké dat er bezuinigt moet worden vind ik best maar het moet toch niet zo zijn dat men over de ruggen van dementerende of zwakzinnige heen gaat? Dat zijn nou net die categorie die niks terug kunnen doen maar die het wel hard nodig hebben om nog een menselijk bestaan te hebben. Ik kan dat bieden ook op PGB basis en of particulier. Ik werk tot 50 km van huis af wat in Bovenkarspel (N.H) staat. Ik doe niet mee met Den Haag ik laat mij niet gek maken mensen schroom niet om mij te bellen of via mijn www.hetmuizenholletje.nl te reageren alles is daar op te vinden. Hopelijk kan ik nog wat voor u betekenen en het wat dragelijker te maken. mvg Mariska
Ik heb een onderwijsconsulent en de scholeninspectie erbij moeten halen om mijn afgewezen kind toch op school te kunnen behouden. Als zijn zorgverzekering moet opkomen voor begeleiding, loopt mijn kind dan niet het risico om ook uit zijn zorgverzekering eruit geschopt te worden. En zeg daarbij niet dat verzekeringen, scholen, werkgevers en verenigingen verplicht zijn om ze toch aan te nemen.
De realiteit laat toch echt wel een ander beeld zien. Geen kansen en nu ook al geen begeleiding meer voor verdere zelfredzaamheden aan te leren.
WIE GAAT ER NU BEZUINIGEN OP ONDERWIJS EN GEHANDICAPTEN???
Riemer stelt dat het belangrijk is dat gediplomeerde mensen de zorg gaan leveren. In het geval van veel PGB-ers is het toch echt zo dat zij zelf heel goed weten wat er nodig is aan verzorging. Ook hoe dat gegeven wordt. Ik zelf werk bijvoorbeeld al vanaf 1991 (nog voor er een officieel PGB bestond) met studenten en dat is altijd prima gegaan. Juist omdat ik zelf de regie heb. Dat is nu juist de essentie van het PGB. In mijn ervaring hebben professionele zorgverleners vaak de neiging om zich voor te staan op hun deskundigheid. Gevolg is dan dat ik moet gaan discussiëren over hoe ik het wil. Heel vermoeiend en vervelend, zeker omdat ik weinig tijd heb voor dit soort dingen. Ik werk gewoon en heb een gezin met 2 kinderen. Dus doe mij, en ongetwijfeld vele anderen met mij, een plezier en laat PGB-houders keuzevrijheid op dit vlak. Wellicht kan niet iedereen dat aan, maar het PGB is nu eenmaal niet bedoeld voor mensen die geen eigen regie kunnen voeren.
Hierbij komt dat professionals vaak relatief hoge tarieven hanteren, die niet in mijn budget passen.
Wij raakten pgb kwijt toen onze zoon van 16 met adhd, pddnos, gilles de la tourette en rouw vanwege het overlijden van zijn broer aan kanker, werd geplaatst in een behandelgroep van een grote instelling. Omdat het thuis vastliep. Vvoorwaarde van plaatsing was: behoud zorgboerderij en pers.begeleider de indicatie zo afgeven dat als de plaatsing mislukte wij weer terug konden van ZIN naar PGB. Alle toezeggingen gedaan totdat hij er zat. Bijna alle toezeggingen werden ingetrokken. De behandelgroep is mislukt wat vooraf al een beetje was in te schatten. De groep was te groot, een te grote diversiteit aan problematiek. Veel fouten gemaakt.
Begeleiders allemaal mbo,hbo jong en onervaren. Inzicht in rouw ontbrak totaal. Ons gevoelig en onzeker kind sneeuwde onder. Zijn onzekerheid werd groter.
Het pgb hadden we tot 2027. Nu moeten we
De hele procedure van aanvraag weer doorlopen. de instelling werkt niet mee aan een goede rapportage. Alles wordt hier eenzijdig in belicht en geen fouten worden toegegeven.
Onze situatie is complex zeggen ze. Via het PGB hadden we zorg op maat en nu is het een dikke bende. ZIN..... Een ramp.
De instelling wil alles volgens mij in eigen beheer houden, hun straatje schoonvegen en bang voor wat er na 1 januari gaat gebeuren. Zij ontvangen nog steeds geld van de indicatie. Lang leve de zorg in nederland. Wij zitten nu al maanden zonder goede hulp op maat.
En de gemeenten stellen geen prijs op ervaringsdeskundigen. Een jong ding van 24 met hbo diploma weet echt niet wast er in ons gezin speelt. En de dood van een kind in een gezin, daar hebben ze al helemaal geen kaas van gegeten
@D:
Je schrijft"Hierbij komt dat professionals vaak relatief hoge tarieven hanteren, die niet in mijn budget passen."
Dat is mijn ervaring niet. Wij werken met alleen maar professionals en zitten lager dan 50% van de NZA tarieven. Daarnaast gelden er domweg CAO-lonen die wij moeten betalen.
De tijd dat wie dan ook zomaar een zorginstelling kon beginnen is gelukkig voorbij.
Voorbeeld : Zorgboer heeft 10 cliënten per dag, is niet geschoold in de zorg, werkt met 2 stagelopers nivo II zorg en welzijn en incasseert elke dag 10 * 125 euro.
Daarnaast elke woensdagmiddag opvang voor kinderen speciaalonderwijs: 20 kinderen * 17,50 per uur * 4 uren per middag.
Weekomzet: 7650 euro.
Nee, daar kun je toch echt geen professional van betalen...
Aukje: gemeenten moeten ook PGB aanbieden. Als laatste middel zeg maar.
Probeer met je gemeente in gesprek te gaan!
En inderdaad wil een instelling natuurlijk alles bij zichzelf houden.
Ik neem aan dat de bakker op de hoek dat ook doet.
Ik ben een half jaar geleden naar het MEE in Almere gestapt met de vraag om mij te helpen een PGB aan te vragen voor mijn autistische zoon van 8 jaar die speciaal onderwijs geniet.
Mijn mening is dat ieder kind recht heeft op goede opvang en passende vrijetijds besteding.
Zo ook mijn zoon Max. Ik ben een werkende moeder want he de rekeningen en huur moeten nu eenmaal betaald worden.
Voor mijn dochter kan ik zo de BSO inschakelen maar Max behoeft een hele andere aanpak die niet iedereen hem kan geven. Al die speciale clubjes en BSO's moeten het echter hebben van PGB-klanten.
Hoe krom is dat?!
Dus voor mijn dochter is er a la minute opvang en vrijetijds besteding en tegen Max moet ik dan maar zeggen dat hij niet op z'n dansclubje/vrijetijdsclubje of whatever kan? En dat er geen geld is omdat mama niet kan werken omdat er geen oppas is?
Hallo waar zijn wij nou helemaal mee bezig?
Is er iemand die mij WEL kan en wil helpen met PGB aanvraag? Max heeft er recht op!
@Riemer:
Jij hebt het toch echt over een heel andere tak van sport. Ik heb niets met zorgboeren etc. te maken. Ik ben gewoon iemand met een dwarslaesie, die daardoor hulp nodig heeft. De tarieven die ik krijg, zijn in de loop der jaren flink minder geworden. Er is op allerlei manieren bezuinigd (terwijl het PGB ooit als bezuiniging is ingezet).
Dus je zult best gelijk hebben, maar wat je zegt is voor mij irrelevant. Als de overheid ook bij mij kwaliteitseisen aan mijn zorgverleners gaat opleggen, leidt dat tot grote problemen. Bijna niemand van mijn team kan dan blijven, waardoor mijn baan in gevaar komt (het verleden heeft mij geleerd dat de wijkverpleging zo laat kwam en zoveel wisselende mensen stuurde, dat ik pas rond 12.00u op mijn werk verscheen). En als ik dan de mensen vind met de juiste papieren, betaal ik aanzienlijk meer dan nu nodig is. Dat is mijn ervaring.
Ik heb gewoon goed opgelet tijdens mijn revalidatie en met mijn hersens mankeert niets. Ik ben uitstekend in staat mensen aan te sturen op het gebied van mijn zorg. Het PGB, met zijn vrijheid om zelf te kiezen wie je verzorgt, is voor mij daarom altijd een uitstekende oplossing geweest. Zoals ik al zei: het draait om eigen regie.
@D: zit er een locatie van Buurtzorg bij je in de buurt?
@Riemer:
Ik woon in Amsterdam, dus ongetwijfeld. Hun tarieven liggen rond de 60 euro p/u. Ongeveer drie keer meer dan ik kan betalen vanuit het PGB.
Zie het nou toch zoals het is. we worden te oud, we worden te duur ( zegt men )....al deze maatregelen en de bijkomende stress zijn m.i.bedoelt om een groot aantal mensen voortijdig aan hun eind te helpen. De pil van Drion zou humaner zijn maar dat durft men niet aan.(waarom mag ik daarin zelf de regie niet ? ) Ik stel voor om de kinderen van de ouderen met een hulpvraag financieel te belasten. Dat is een grote groep mensen die in de kracht van hun leven zijn en een krachtiger proteststem hebben dan de vergrijsde massa.
En van Rijn sturen we naar huis, die heeft zijn onbenul bewezen.
@Hiemstra: de zittende politicy blinken inderdaad niet uit in kennis van de sector.
De totale zorgwereld staat op zijn kop. Dat komt omdat men van alles aan het verschuiven is.
Wij hebben cliënten in diverse doelgroepen. We moeten dus ook een scala aan inschrijvingen gaan doen.
Voor de JAWBZ moeten we naar Leeuwarden, voor de reguliere (kleine) AWBZ naar de gemeente. Straks mogen we voor de WLZ naar de zorgverzekeraars.
De afgelopen weken heb ik alleen voor mijn "eigen" groep al 4 inschrijvingen moeten doen.
Daarnaast heb ik voor andere zorgaanbieders ook een tiental moeten doen. Omdat ze het gewoon niet snappen hoe dit soort procedures werken.
En ja, ze kleden de zorg uit.
Maar, alle werkelijke zorgvragers even niet meegerekend, de bomen groeiden tot in de hemel.
En dat is niet te wijten aan de zorgvragers maar aan de aanbieders.
Ik kwam een tijd geleden een organisatie tegen die een reis aanbiedt naar de rally van Monte Carlo. Volledig uit PGB te betalen.
Sorry hoor, ik zie dat niet als zorg.
Door dergelijke excessen te verwijderen blijft er ruimte voor echte zorg.
Wat ik veel erger vindt is dat zorgaanbieders nu zo'n beetje weten of ze door kunnen. Clienten weten nog helemaal niets. En dat is gewoon kwalijk.
ik ben benieuwd naar
wat zou al die papperrasen stress in de zorg -behalve het extra menselijk leed-en de burocratische mishandeling in de zorg uiteindelijk kosten?
wat zouden de meerkosten van deze gezondheidsschade zijn ???
in euro uitgedrukt
Zorginstelling Nieuw Amstelrade (vroeger Osira) kreeg voor mij ca €90.000 op jaarbasis (25 uur pv en 4 uur vp)en ik had géén regie. Gemiddeld kwam op die locatie waar ik zelfstandig woonde 1,6 miljoen per jaar binnen en nog bezuinigden ze uiteraard op personeel waardoor wachttijden erbarmelijk waren.
Om die reden heb ik het cluster wonen vaarwel gezegd en ben verhuisd en overgestapt op pgb budget ca 40.000 op jaarbasis en ik heb geen wachttijden ,een leuk betaalbaar team die ook tijd heeft om eens extra aandacht te geven aan bepaalde zaken.
Snap dan ook niet dat er op pgb bezuinigd wordt terwijl die zorgclusters en bemiddelings bureau's e.d zoveel meer kosten.
Ik heb nu meer zorg en t kost minder geld!
En ben t met D eens dat gediplomeerden meer geld kosten en waarom eigenlijk,basiszorg blijft basiszorg of die nou door helpende of vig-zer of verpleegkundige gegeven wordt! €60 p/u kan ik niet betalen van pgb dat zijn bedragen die clusters e.d hanteren . Voor pv krijg ik van zorgkantoor €27 p/u. Heb 7 dagen p/w 4x p/d zorg nodig
Ik kom eigenlijk al te kort en toch krijg ik nu (nog) meer zorg en aandacht met regie!
Beste Riemer, hoe kan ik jou bereiken?
Bertranda
Als het goed is kun je mijn website zien?
Juist het PGB is een mooie verworvenheid van de emancipatie van de client. Volgens mij is een goed werkend PGB ook voordeliger en doelmatiger dan zorg in natura die door instellingen wordt georganiseerd.
Dat moet duidelijk gemaakt kunnen worden aan de keukentafelgesprekken met de gemeentelijke hulpbeoordelaar.
Houdt moed! Het komt goed.
@Jos: Ik hoop van harte dat het goed komt. Nu is er veel onduidelijkheid en dat levert voor veel mensen nogal wat stress op. Geldt ook voor mij. Dat wat ik doe voordeliger is dan zorg in natura is evident. En dat gediplomeerde aanbieders hogere tarieven hanteren, lijkt me ook helder. Ik herken wat Nannie zegt over de vergoeding voor verschillende functies, zoals verpleging en persoonlijke verzorging. Ook bij mij zijn die in de loop der jaren steeds meer op gespannen voet komen te staan met wat realistisch is. Pijnlijk, en nog vervelender vind ik het te zien dat de overheid nu weer de neiging vertoont om meer controle te willen uitoefenen. Ik heb nooit de neiging gehad te frauderen. Dat doe je niet met gemeenschapsgeld en ik heb dat geld gewoon nodig voor mijn verzorging. Ook leidt fraude vroeger of later tot problemen. Dat hebben we ook gezien: door de enorme groei van het PGB is ook fraude toegenomen. Reactie van de overheid is de kosten te willen drukken en meer controle erin te brengen. Logischerwijs levert dat weer extra kosten voor de gemeenschap en frustratie aan de kant van de zorgvragers op (zie reactie van PGB-er). Bovendien ondergraaft het ook het basisprincipe van het PGB, eigen regie.
Het zou mooi zijn als er wat meer nuance in de regelgeving had gezeten. Nu wordt iedereen weer over 1 kam geschoren en wordt er veel controle losgelaten op grote groepen waarbij dit helemaal niet nodig is. Het moet toch mogelijk zijn om hier anders mee om te gaan. Ik zou de overheid willen oproepen om hier over na te denken.