Onterechte melding kindermishandeling ook traumatisch
Het vermoeden bestaat dat bijna110.000 kinderen per jaar slachtoffer zijn van kindermishandeling. Zo'n acht procent daarvan wordt gemeld. Dat is erg weinig en daarom wil de regering dat iedereen die mishandeling vermoedt, dat meldt.
Melding van zo'n vermoeden is anoniem mogelijk bij een AMK. Daarin schuilt ook een probleem want in 10 procent van de meldingen schijnt er geen sprake te zijn van kindermishandeling. Dat percentage wordt overigens niet ondersteund door woordvoerder Jan Brouwer de Koning van het Ministerie van VWS. De gevolgen van een onterechte melding zijn echter ook ernstig.
Na een melding kan een voor het gezin ingrijpend onderzoek plaatshebben. Soms komt daaraan zelfs de kinderbescherming te pas. Als blijkt dat het vermoeden niet op waarheid berust, krijgen zowel het gezin als de melder daarover een brief. In veel gevallen blijft het gezin ontredderd achter. Ouders vragen zich af wie uit hun omgeving de melding heeft gedaan. Dat roept veel wantrouwen op. Bovendien weten zij niet meer zeker of ze wel goed met hun kinderen omgaan. De vraag rijst dan ook of zo'n onderzoek dan niet eerder een averechts gevolg heeft voor de kinderen.
Op het ogenblik lijkt het ministerie zich toch vooral te bekommeren om de groei van het aantal meldingen. De vraag wat de mogelijke negatieve gevolgen daarvan zijn, houdt de overheid op dit moment klaarblijkelijk nog minder bezig. .