(Ont)Regel de Zorg
Mensen moeten centraal staan in de zorg en niet de regels. Het ministerie van VWS presenteerde op 22 mei een groot actieplan om overbodige regels in de zorg te schrappen. Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind werkten mee aan het actieplan ‘(Ont)Regel de Zorg’. Want schrappen van regels kan grote gevolgen hebben voor gebruikers van de zorg. Bovendien ervaren patiënten zelf ook regeldruk bij het aanvragen en organiseren van zorg. De helft van de mensen die zorg of ondersteuning krijgen, is een uur of meer per week kwijt aan het regelen van hulp. Eén op elke vijf is een tot twee uur per week kwijt aan het geregel. Er is zelfs een kleine groep die tot acht uur per week nodig heeft om alle zorg te regelen.
Het plan ‘(Ont)regel de Zorg’ van VWS bevat een apart ‘sectorplan’ met 12 voorstellen om regeldruk voor patiënten en cliënten te verminderen. Mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, moeten niet belast worden met onnodige bureaucratie. Gedoe over geld en organisatie moet aan ‘de achterkant’ worden opgelost.
In het actieplan staan voorstellen om aanvraagprocedures te vereenvoudigen, overbodige terugkerende machtigingen en verklaringen te schrappen en bekendheid over cliëntondersteuning te vergroten. De acties moeten leiden tot het merkbaar verminderen van de regeldruk die cliënten en patiënten ervaren bij het regelen en ontvangen van hun zorg en ondersteuning.
De voorgestelde maatregelen kunnen gevolgen hebben voor patiënten en cliënten. Het is daarom belangrijk dat de stem van patiënten en cliënten ook bij de uitvoering van de andere sectorplannen wordt gehoord.
Schrappunten van de wijkvepleegkundigen op een rij
1.Wij schrappen de verplichting een cliënt elke wijziging van het zorgplan te laten ondertekenen.
2.Wij stoppen met het voor zorgverzekeraars invullen van machtigingsformulieren voor hulp- en verbandmiddelen.
3.Wij schrappen de verplichte urenregistratie van geleverde zorg, als de tijd die aan de zorg is besteed overeenkomt met wat vooraf is vastgelegd.
4.Wij schrappen het rapporteren van zorg die we verleend hebben conform het zorgplan.
5.Wij schrappen de verplichting om twee keer per jaar evaluatiegesprekken met de cliënt te houden.
6.Wij schrappen het standaard invullen van de halfjaarlijkse risicosignalering.
7.Wij schrappen het verplicht vragen van een 'uitvoeringsverzoek' van artsen voor risicovolle handelingen.
8.Wij schrappen het standaard invullen van de arbochecklist bij iedere cliënt.
9.Wij schrappen de verplichting de zelfredzaamheidsmatrix bij iedere cliënt in te vullen.
10.Wij schrappen het toestemmingsformulier voor de overname van de medicatietoediening.
Schrappunten fysiotherapie
1. Minder administratie, meer tijd voor de patiënt
2. Geen wurgcontracten van zorgverzekeringen meer. Hetzelfde contract voor alle zorgverzekeringen
3. Geen behandelindex meer waardoor patiënten minder behandelingen krijgen dan zij nodig hebben.
4. Geen verplichting tot het sturen van klanttevredenheidenquetes
Schrappunten jeugdwet:
- niet meer per half jaar alles opnieuw moeten regelen terwijl cliënt in dezelfde toestand zich bevindt, wat aangetoond is. Huidige praktijk: alles moet opnieuw aangetoond worden, het is meer werk voor de ambtenaren dan de zorg.
Leerplicht: identiek geval, soms absurd.