Onze drang tot ‘schoon’ kan ook heel dom zijn
De moderne mens is een proper type. Hij doucht elke dag, soms wel twee keer, wast zijn handen na een gang naar het toilet (hoewel…) en na een vies karweitje. Hij sopt wat af, met zeep, douchegel, badzout, badolie… Lekker fris, want de moderne mens houdt niet van lichaamsgeurtjes, behalve als ze uit een flesje komen en heftig worden aangeprezen via reclamespotjes. Heel goed, je valt elkaar niet lastig met onaangename zweetluchtjes, de brakke lucht van het café gisteravond of het feit dat je vis hebt staan bakken. Zo hoort het ook in de omgang van moderne mensen.
Moderne mensen zijn wel lekker fris bezig, maar tegelijkertijd ook dom. Want al soppend en badderend vallen ze hun huid lastig. Die huid verleent onderdak aan miljoenen kleine wezentjes, bacteriën geheten. Behulpzame bacteriën, net zoals de darmbacteriën. En al douchend schrobben wij die bacteriën van ons lichaam, waardoor onze huid weerloos wordt tegen onaangename bacteriën die dan vrijelijk ontstekingen en huidaandoeningen veroorzaken.
Kost en inwoning
Dat is in het kort een onderzoek van 18 Amerikaanse onderzoekers van drie gerenommeerde instituten, dat in het Amerikaanse wetenschapsblad Science werd geplaatst. De vriendelijke bacteriën worden ‘commensalen’ genoemd: ze krijgen van ons lichaam ‘kost en inwoning’ in ruil voor diensten, in dit geval bescherming van onze huid.
Heb je een licht vette tot vette huid, dan heb je niet zoveel last van de neiging tot vaak wassen en douchen. Vaak in de zin van elke dag, vergeleken met een halve eeuw geleden, toen we nog maar een paar keer per week douchten of in bad gingen. Eigenlijk waren we toen onbewust veel vriendelijker voor onze huid. En in de jaren en eeuwen daarvoor nòg vriendelijker! Maar toen droegen we wel allemaal onze eigen – vaak niet zo vriendelijke – lichaamsgeur met ons mee.
Twee keer per week
Heb je een droge huid dan loop je wel een risico. Door elke dag te douchen met gebruik van zeep of doucheproducten kun je je huid verder uitdrogen, met alle gevolgen van dien. Ontstekingen, eczeem, psoriasis, om maar eens wat te noemen. Heb je een droge huid, dan moet je geen zeep gebruiken, maar badolie. Daarmee behandel je je huid een stuk aardiger. Bovendien mag je eigenlijk maar twee keer in de week douchen (zelfs warm water kan de huid beschadigen) en je verder bij de wasbak alleen wassen op die plaatsen die snel onaangename geurtjes veroorzaken.
Heb je een droge of gevoelige huid, dan moet je ook op je hoede zijn voor natuurlijke producten in de huidverzorging en cosmetica. Want veel natuurlijke ingrediënten zoals tea tree, lavendel, mint en citrus veroorzaken eveneens problemen, als je er allergisch voor blijkt te zijn. Blijkt – maar dan is het te laat…
Zie je wel leven als een zwerver is toch een stuk gezonder
Het lauw douchen kan iedere dag.smeren met een goede vochtinbrengende bodylotion en twee keer per week wassen met een zeepvrije ph neutrale wasemulsie.geen heet bad,geen badzout,gemakkelijk toch
Iedere morgen even 30 seconden afspoelen onder de douche met lauw water. Geen zeep, geen shampoo. Zo doen en deden we dat in de tropen ook.
Na jaren smeren met allerlei dure en minder dure bodylotions eindelijk het ultieme middel gevonden. Bij de apotheek (eigen merk), in een saaie fles van 250 ml. Kost rond de 6 euro en is absoluut het beste dat ik ooit heb gehad.
Hm, ik ruik liever eerlijk zweet dan parfum, van parfum e.d. krijg ik het benauwd, voor zweet trek ik hooguit even m'n neus op.
Je hebt tegenwoordig een gezond verstand nodig om je geen hygiëne-fabels te laten opdringen door de commercie. We zijn verworden tot koopvee van spullen, waaronder een kast met reinigingsmiddelen, die we nauwelijks nodig hebben. Water is een prima reinigingsmiddel. Wekelijks even lekker scrubben met een hand Rode Zeezout doet ook wonderen.
Laatst was er nog een onderzoek dat als je niet elke dag doucht, dat er naast nare lichaamsgeuren ook een te veel bacterie op je huid komen, waardoor je uiteindelijk een huid krijgt die sneller doffer wordt en sneller verouderd.
Wel stond er bij dat je niet te veel je handen moest wassen, omdat je dan ook te veel goede bacterie dood. Dus was je handen hooguit als je van de toilet af komt.
Elke dag douche is goed. 1x per dag met zeep was is genoeg op zeer warme dagen na.