Overbelasting onder de loep
Al maandenlang wordt er gesproken over de groeiende belasting van mantelzorgers en zelfs de overbelasting van deze mensen. In de toekomst lijkt die last alleen maar zwaarder te worden, gezien de bezuinigingen in de zorg. Daarom is het goed als zij zelf in de gaten kunnen houden of er sprake is van overbelasting.
Eénmaal in de maand kunnen zij daartoe op carenzorgt.nl een vragenlijst in te vullen. Daar zijn 13 eenvoudige vragen te vinden aan de hand waarvan de mate van belasting vast te stellen is. Vanzelfsprekend zijn er individuele varianten. Waar de één al met overbelasting te maken heeft, daar vindt de ander dat zij het gewoon "druk" heeft.
Wanneer iemand tot de risicogroep behoort helpt Caren om in contact te komen met een mantelzorgsteunpunt in de regio. De vragenlijst is de zogenoemde Caregiver Strain Index, een internationaal wetenschappelijk gevalideerd meetinstrument ontworpen voor mantelzorgers.
Overbelasting komt bij mantelzorgers zeer geregeld voor en kan leiden tot depressiviteit en ook tot lichamelijke klachten. Slapeloosheid is er één van die op zich al weer extra aanleiding kan zijn tot vermoeidheid en overbelasting.
Carenzorgt.nl is een gratis social community voor mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen hierin de familieleden, kennissen en de zorgaanbieder uitnodigen om samen de zorg te regelen. Op die manier staat de mantelzorger er niet meer alleen voor. Caren is een initiatief van Nedap healthcare.
Mischien een idee om je eens af te vragen wat voor een belasting het is om dagelijs afhankeleijk te zijn van zorg,en zelfstandig alleen te wonen.
ook voor zorgvragers blijft er weinig tijd en energie over als je afhankelijk bent van veel zorg en veel mensen over de vloer krijgt.
Zorgvragers met een grote zorgvraag hebben geen 32urige werk week ,maar 7/24uurs dienst!
Geloof je echt dat er ook maar iemand hier thuis komt?
Met 3 autisten????
Wij zien de fanmilie niet meer.
Nogmaals, het is te zwaar, te belastend.
Profecionele hulp is nodig.
Overbelasting mantelzorgers.
En hoe zit het met de overbelasting van de professionele thuiszorgers?
Van huisartsen, van specialisten, van verpleegkundigen, van ziekenverzorgenden enz. enz.
Afhankelijk van hoe in de zorg bezuinigd wordt, kan de belasting voor zorgverleners toenemen.
Goed dat daar aandacht aan besteed wordt, maar wat wordt er gedaan indien blijkt dat de belasting voor een mantelzorger groter wordt dan zin/haar belastbaarheid?
In de daadwerkelijke beantwoording van deze vraag schieten we helaas bij zeer veel gemeenten c.q. Steunpunten Mantelzorg in Nederland schromelijk te kort. Zie de uitkomsten van de Barometer van Mezzo (belangenvereniging van mantelzorgers).
De Nederlandse overheid bezuinigt in de Langdurige zorg, maar in hoeverre is diezelfde overheid bereidt om te investeren in het voorkomen van overbelasting van zorgverleners incl. mantelzorgers?