1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Per Saldo naar Rechter om PGB-Wachtlijst

23 Reacties

Vorige week werd er een wachtlijst ingesteld voor nieuwe pgb-houders. Dat houdt in dat vanaf 1 juli er geen nieuwe persoonsgebonden budgetten worden afgegeven. Per Saldo, de belangenvereniging van pgb-houders, is het niet eens met deze maatregel en wil graag naar de rechter. Per Saldo verwijt minister Klink "onbehoorlijk bestuur".

Tijdens de debatten over de wachtlijst heeft Per Saldo met lobbyen geprobeerd de minister de wachtlijst te laten schrappen. Dit heeft niet geleid tot wijzigingen in Klinks standpunt. Iedereen die nu AWBZ zorg aanvraagt, kan alleen nog maar terecht bij de zorg in natura. Stans Damen van Per Saldo:

Er wordt al jaren te weinig geld begroot voor het pgb. Wij hebben in januari al aangekondigd dat er opnieuw te weinig geld voor het pgb was begroot. Om dan plotseling op 1 juli de pgb-instroom te stoppen is een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur.

Het pgb bestaat dit jaar 15 jaar en is officieel een subsidieregeling. Dit houdt in dat als het geld op is, een zorgvrager geen aanspraak meer kan maken op een pgb. Maar inmiddels is de regeling zo ingeburgerd, dat zorgvragers er vanuit zouden moeten kunnen gaan dat ze recht hebben op een persoonsgebonden budget. Dat is in ieder geval een aanvullend argument dat Per Saldo bij de rechter naar voren wil brengen.

Bij ons meldpunt stromen de meldingen binnen van zorgvragers die geen pgb meer kunnen aanvragen. Het gaat naar verwachting om zo'n 9.000 zorgvragers die getroffen worden door deze maatregel. Ab Klink gokt erop dat de helft van deze groep niet zal kiezen voor zorg in natura. Zo hoopt hij met deze maatregel zijn bezuinigingsdoelen te halen.

Per Saldo is nog op zoek naar een pgb-houder die wil meewerken aan een rechtzaak.

Lees meer op de website van Per Saldo over wat de wachtlijst voor u betekent ยป

23 Reacties

  • Wim Jaegers zei:

    Ik mag natuurlijk nooit hopen dat meneer Klink in een zelfde positie komt te zitten dat hij van zorg afhankelijk is.
    Maar mocht dat zijn,en hij heeft specifieke zorg nodig zoals ik die nodig dan moet hij maar eens een tijd zorg in natura krijgen.Wat je dan allemaal aan je bed krijgt dat wil je niet geloven.En dan scheer ik ze lang niet allemaal over een kam,uitzonderingen daar gelaten.
    Ze kunnen heel goed steunkousen aan trekken en douchen,maar voor de verder rest houd het daar wel mee op.In mijn geval dan,dat zal zeker niet voor iedereen zijn.Mijn kleren moeten heel nauwkeurig aan gedaan worden,en goed gecontroleerd of er niets dubbel zit IVM drukplekken.Ik heb een hoge dwarslaesie,en ik heb mijn broek ooit aangehad dat mijn ritsluiting die eigenlijk in de midden hoort te zitten op mijn rechter been zat.Veel en dan ook echt veel drukplekken gehad door verkeerd aan zittende kleding.En in mijn PGB tijd nooit meer,dus dat is dan noch maar iets wat iedereen in de thuiszorg moet kunnen.
    En dan de tijden die ze kwamen,door de week (als je niet vergeten werd) om 11 uur en in het weekend om 8.
    Dus wij waren de koning te rijk toen we na 1 jaar ellende een PGB had,en ik mijn zorg verleners zelf uit kon kiezen.En nu heb ik 4 verpleegkundige in dienst,die mij goed en vakkundig verzorgen.En alles kunnen die ze bij mensen met een dwarslaesie tegen komen,en nu gebeurd het goed en vakkundig.Nooit geen ongelukjes meer tussen door,met alle gevolgen die dat dan heeft.Ik kan weer rustig ergens heen zonder dat ik mijzelf druk hoef te maken dat de kan bestaat dat ik zo weer naar huis moet omdat mijn lichaam tegen stribbelt.Kan weer volop aan sport doen,om zo goed fit te blijven.De tijden geef ik op tijd door en daar voldoen ze dan ook aan,dus gewoon weer rust in mijn leven.
    Ik heb ze zelf geselecteerd door eerst alles uit te leggen samen met mijn vrouw,en ze 1 week mee te alten draaien.En dan weet je genoeg,mijn vrouw kan ook alles wat erbij komt kijken dus we hebben altijd hulp achter de hand mocht het 1 keer niet uit komen met mijn ZZP-ers.
    Dus ik ben het PGB heel dankbaar dat het er ooit gekomen is,het heeft mijn leven weer zin gegeven.En ik heb er weer zin in,en iedereen die hier over de vloer komt ook ze komen zingend binnen.Daarom moet er iets aangedaan worden,het moet in dit land niet zo zijn dat mensen wat zorg betreft niet kunnen krijgen wat ze graag willen,en zeker niet in de zorg.

  • Tweets die vermelden Per Saldo naar Rechter om PGB-Wachtlijst – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Judith Nieuwpoort. Judith Nieuwpoort heeft gezegd: RT @Thuiszorgnieuws: Per Saldo naar Rechter om PGB-Wachtlijst http://bit.ly/da4MeP [...]

  • emile zei:

    Hoewel ik normaal erg nuchter redeneer, begin ik mij nu toch wel echt zorgen te maken. Wij hebben twee kinderen met ass,adhd en Gilles de la Tourette. Hebben voor hun een niet eens zo hoog maar broodnodig pgb.Alternatief is een kind uit huis plaatsen.Werken allebei zelf in de zorg als vpk en wel als zzp er. Er is geen werkgever die zich flexibel genoeg zal kunnen opstellen als de zorg bij ons thuis nodig is.Als eigen baas kan dit wel.Verder werken wij in 24uurs diensten vaak bij terminale patienten. In loondienst is een 24uurs zorg niet mogelijk.Cao technisch.Ook altijd maar weer zeggen dat wij zzpers uitgebuit worden is onzin.Het is een keuze.Zou niet meer in een in- stelling willen werken met al dat oeverloos overleg.Hebben dus de kinderen nog thuis soms met behulp van een pgb voor ontlasting gezin.En verdienen zelf ook nog ons geld via het leveren van pgbzorg.Hebben zelf onze patienten maar ook via bemiddeling.Als je "doodgaat" of ernstig ziek bent,heb je vaak niet de conditie om zelf achter zorgverleners aan te gaan.En hoe weet je dat je de juiste hebt.Deze zorg wordt je uit handen genomen door "de goede"zorgbureau's.In loondienst gaan en leven op 1 salaris kan gewoon niet.+- 2000 euro/maand.Soms voelt het momenteel als een zwaard van Damocles.Moet ik dan maar weer commercieel werk gaan doen? Heb in 1990 juist voor mensen gekozen.
    Hartelijke groeten Emile.

  • Karin de Groot zei:

    Ik krijg al 7 jaar zorg in natura. Om heel eerlijk te zijn, is dit voor mij geen goede optie. Je mag niet zelf kiezen wie je helpt, je hebt maar te accepteren dat de gene die jouw bel beantwoordt ook degene is waar je iets aan hebt. Maar als je bijvoorbeeld naar het toilet moet en degene die je komt helpen heeft al bewezen, dat hij/zij die zorg niet aankan, mag je niet zeggen, jij kan deze zorg niet aan, ga maar weg en laat maar een ander komen. Terwijl met een PGB zijn mensen beter af, ze hebben zelf de regie over hun eigen leven in handen, en kunnen dus ook zelf beslissen van jij helpt mij niet goed, ga maar weer weg. Daarom vind ik het niet kunnen dat de minister maar kan zeggen, sorry maar voor PGB hebben we geen geld meer over, laat iedereen maar weer zorg in natura krijgen. En een wachtlijst voor mensen die PGB willen hebben, is gewoonweg belachelijk, en ergens een soort discriminatie van mensen met een of andere handicap.

  • dolly zei:

    Klink heeft duidelijk niet over de gevolgen nagedacht, de wachtlijsten voor Jeugdzorg en MEE lopen op. Ik ben zorgverlener, en werk nu maar gratis, omdat mijn client, ten gevolge van de bezuinigingen, op de wachtlijst kwam bij MEE, maar wel direct zorg nodig had. En ik laat mensen niet stikken, zoals minister Klink, maar wek vanuit mijn hart!

  • Theo van den Heuvel zei:

    Minister Klink denkt aan de gevolgen voor zijn potje geld. Hij beseft niet dat nu besparen op PGB's in de nabije toekomst veel hogere kosten met zich meebrengen.

    De mensen met ADHD, ADD en ASS die bij ons met een PGB hulp vragen, zijn meestal aan het eind van hun latijn. De schulden rijzen de pan uit, de relatie staat op spanning, de studie dreigt afgebroken te worden en niet te vergeten hun baan staat op springen. Door nu deze hulp niet te bieden, nemen op andere terreinen de kosten aanzienlijk toe. Niet alleen op korte termijn, maar ook op langere termijn.

    Ik stel dan ook voor dat voordat ze een dermate maatregel invoeren, ze eens laten doorrekenen wat de kostentoename op korte en langere termijn zijn. Misschien kunnen ze dan geld halen uit andere departementen.

  • ineke bollema zei:

    weet niet of mijn reactie hier op z'n plek is maar ook ik maak me grote zorgen voor al die mensen die nu in een instelling verblijven en gekozen hebben deze te verlaten ( gedwongen of vrijwillig) en verder te willen met kleinschalige zorginstellingen die werken met een PGB. Tot voor 1 juli was het meestal binnen een dag geregeld om je Z.I.N. om te zetten in een PGB. En nu??????????????????? Nee Nee zegt het zorgkantoor, ook al heb je een geldige indicatie, deze is aleen voor Z.I.N. afgegeven, nu kom je op de stapel van nieuwe aanvragen PGB. Wat sta ik te popelen om die minister Klink zijn oren te wassen, om mij live op televisie. Mensen dit kan toch niet.
    En dan vraag ik me nog het volgende af:
    als je een aanvraag indient bij CIZ of BJZ dan krijg je toch een beschikking en dan is het toch aan jou, de client om de keuze te maken voor Z.I.N. of PGB en als je dus eenmaal een keuze hebt gemaakt mag je deze dus niet meer aanpassen? Laten we aub met z'n allen een vuist maken voor al die mensen die nu tussen wal en schip raken. Zij hebben toch niet om deze situatie gevraagd? Wij als hulpverleners/ ouders van een kind met beperking/ volwassenen die gebruik maken of willen maken van een PGB kunnen de barricade voor ze op gaan.
    ( Hebben we het trouwens nog niet eens over de scheve finaciering gehad, want wat is nu goedkoper? PGB op Z.I.N.)
    Bah meneer Klink, een beetje meer inzicht in de materie was zeker op zijn plaats geweest.

  • gerda zei:

    wij zijn zo'n gezin dat nu buiten de boot valt, of terwijl "tussen wal en schip".
    zorgen zijn groot in een éénouder gezin met drie kinderen met een handicap
    en als moeder de mantelzorger van m'n nog jonge kinderen kom ik domweg
    Handen tekort!
    de druk in m'n gezin zowel lichamelijk als geestelijk is zeer groot, en wordt niet minder maar steeds meer.
    m'n baan heb ik opgezegt,en tijd om even te free-weelen heb ik niet.

    om mijn gezin heen wordt druk gewerkt (bjz) aan een oplossing, maar ook zij kunnen geen ijzer met handen breken en lopen ook tegen wetten en regels aan.
    zorg die geleverd kan worden is er wel, maar is voor mijn gezin veel te weinig.
    en die extra paar handen...dat zit er niet in -te duur-

    en nu...vervalt de pgb.
    en kan ik niet de juiste persoon inhuren met nou net die kwaliteiten die in mijn gezin zo nodig zijn en op de tijden dat ik ze het hardste nodig ben.

    moeilijk te plaatsen hoor!! minister Klink

    tot slot waarom kan er wel 12 miljoen euro uitgegeven worden aan de start van de tour-de-france???

  • emile zei:

    Ervan uitgaande dat Nederland zich dit jaar terugtrekt uit Afghanistan,schijnt dit dan meer dan 2,5 miljoen/dag gekost te hebben.Ik weet dat het niet eerlijk is naar sommige anderen om zo te redeneren,maar het is ook niet eerlijk hoe er met zieken in Nederland om wordt gegaan momenteel.Er zullen wel zwaardere overwegingen aan ten grondslag liggen.Ik zie ze echter niet.
    Emile.

  • Coretta zei:

    Dhr. Klink moet maar eens een tijdje voor een zwaar meervoudig complex gehandicapt kind gaan zorgen, naast zijn baan en zijn gezin.
    Denk dat ie dan wel inbindt....

  • emile zei:

    Nog even dit,ik besef dat dit niets met het onderwerp'wachtlijst'te maken heeft. Sorry hiervoor.
    Emile.

  • gerda zei:

    beste Emile,

    nee, dit heeft niet met het onderwerp wachtlijst te maken, maar bij bezorgde mensen kunnen de emotie's rond dit soort zaken hoog oplopen.
    waarbij ook nog al eens geld weg sijpelt een richting uit....maar niet waar deze het meeste nodig is terwijl andere schrijnende zaken zijn waar dan de pot voor leeg is.
    zou het te maken hebben met onze verminderde weerstand door de grote werk/zorgdruk dat we ook niet meer zo veel kunnen verdragen?????

    gerda

  • Gerda zei:

    Zorg in natura is in de regel 20% duurder dan via het PGB, dus zal dhr Klink met deze maatregel zijn bezuiniging doelstelling nooit halen en daarbij wat voor de cliënt het belangrijkste is, hij ontneemt velen keuzevrijheid in wie de zorg verleent.
    Het is niet "even "een pgbtje aanvragen, er ligt een indicatie voor zorg aan ten grondslag.

  • Bettine zei:

    Triest, triest en nog eens triest. Clienten met psychiatrische problematiek kunnen nu geen pgb meer krijgen. Clienten zijn dan voor hulp vaak aangewezen op de hulp van de grotere GGZ-instellingen. Wachtlijsten bij deze GGZ-instellingen van meer dan 1 JAAR zijn normaal!!! En voordat de hulp/begeleiding start is men al bijna 1,5 jaar verder. De persoonlijke problemen van deze clienten worden hierdoor alleen maar groter. Dit zou toch niet mogen? Mijnheer Klink: THINK!! Heeft u hier ook een oplossing voor of maakt het u niet uit?

  • Dirk zei:

    Waarom is zorg in natura 20% duurder dan PGB?

  • emile zei:

    Geen idee of er sprake is van 20%.Wel is het zo dat zorg in natura meestal bij 'gotere'thuiszorgorganisaties vandaan komt met een enorme overhead[denk ah gebouw]en sturende lagen[managers,directie enz.].Pgb zorg geeft je de ruimte om te onderhandelen,niet alleen over de vorm van zorg en door wie,maar juist ook over de kosten,je wilt nu eenmaal zoveel mogelijke zorg inkopen voor het geld dat je krijgt toegewezen.Zo werkt dat tenminste bij ons.Zuiver berekenend vanuit mijn vroegere werk,zou het mij niet verbazen als de kosten nog wel tot 40% hoger kunnen zijn.
    Gr.Emile

  • Wim Jaegers zei:

    De zorgverleners zijn meestal ZZP-ers zonder een dikke auto een heel groot kantoor en zonder managers in dure pakken.
    Die helemaal niks weten van zorg verlenen en alleen maar op kantoor zitten en niemand weet wat die daar eigenlijk doen.Ja overleggen maar dat gebeurd al genoeg,en zeker in ziekenhuizen en revalidatie cenrum's.Een PGB en lekker thuis blijven wonen,en je zelf goed laten verzorgen door mensen die echt hard voor hun vak hebben.En niet die alleen gaan werken om van huis weg te zijn,en ze kunnen zeggen dat het niet waar is,ik weet uit ervaring helaas dat het zeker zo is.Ik heb 2 maanden in de radboud in Nijmegen gelegen,en 10 maanden gerevalideerd,maar het waren altijd dezelfde waar het goed bij ging.Maar ook altijd dezelfde waar het lelijk mis bij ging,tot ik het helemaal zat was.En ik een paar keer de WC-potten door de gang heen smeet heel woest,en toen was het afgelopen.Die kwamen bij mij de kamer niet meer in.Ik ben heel makkelijk en zeker in de omgang,maar mensen die er de kantjes van aflopen en zeker als je met mensen om moet gaan,die zijn bij mij aan het verkeerde adres.Als de tijd er voor is ga je koffie drinken,en niet als je iemand aan het helpen bent en zo half klaar in bed laat liggen.En dan na een half uur weer terug komt,om je werk af te maken.En dan kunnen vele zeggen dat het in de zorg zo niet is,maar het is jammer genoeg wel zo.In de zorg is een roeping,en die dat graag en met 100% inzet doen haal je er meteen uit.Vrolijk,lachen en je goed verzorgen met alles wat erbij komt kijken dan ben je geschikt voor de zorg en zeker voor de thuiszorg of ZZP-er.
    Het is een waardelozen instelling als mensen een halve dag in hun eigen ontlasting moeten zitten omdat ze koffie moeten drinken,en geen tijd hebben.
    En dan krijg ik weer het commentaar dat ze daar geen tijd voor hebben.Ik zit zelf nu 5 jaar in een rolstoel en heb best veel zorg nodig,maar ik weet veel te goed hoe ze werken.

    Wimke.

  • Peet zei:

    Wim Jaegers, zo is dat. ZZP'ers leveren zeer goed werk en met liefde voor de client. Ik ken ook een goede bemiddelingsbureau in Enschede die met gediplomeerde ZZP'ers werkt(zit in gezondheidscentrum Oosterpoort).
    Ze koken, wassen, strijken doen de boodschappen, verpleging, verzorging, dagje uit, winkelen en noem maar op, en altijd met een glimlach. 24uurs zorg, nachtzorg, dagzorg, etc. de client is daar koning. Alles gaat in overleg met de client, zoals het hoort. Niks dan lof voor deze mensen.

  • Peet zei:

    Ben vergeten erbij te vertellen dat de ZZP'ers waar ik het hierboven overhad, in heel Twente werken, en zelfs een stukje daar buiten. En het mooie hiervan is dat ze na meestal direct kunnen beginnen, al na een paar uur, en ook voor terminale zorg.

  • Meindert zei:

    De genomen beslissing van Minister Klink gaat zijn boekje te buiten. Zelf begeleid ik veelal clienten die geen aansluiting (meer) vinden via de reguliere hulpverleningsinstanties (gevestigde zorg). Zij willen graag het recht hebben om zelf hun zorg te regelen en met wie. Deze verkapte bezuinigingsmaatregel zal op den duur duurder uitvallen omdat veelal zorg zelf inkopen in verhouding goedkoper is. Heb zelf jaren gewerkt bij diverse hulpverleningsinstanties, waar zorg in natura werd geboden. Wat mij erg opgevallen is hierbij dat de hulpverlener aan 98% productieniveau moest voldoen (ondanks dat de zorg vaak niet werd geleverd) Dus dat betekende meer uren schrijven dan de gewerkte uren zodat de hulpverleningsinstantie maximaal kan declareren bij de Zorgverzekeraar (minder productieniveau minder inkomsten). Dit is ook de reden geweest dat ik als ZZP'er aan de slag ben gegaan. Open, eerlijk en transparant zowel voor mij als hulpverlener als de hulpvrager. Client staat centraal met de daarbij de daadwerkelijke afgenomen zorg!

  • Robby van Lankveld zei:

    Pgb nu verankeren in de wet!

    Minister Klink lijkt alle realiteitszin kwijt te zijn door 300 miljoen euro uit te willen geven om 200 miljoen te besparen op het Persoonsgebonden budget (Pgb). Dat is immers het directe gevolg van zijn maatregel om vanaf 1 juli het Pgb aan banden te leggen. Zorg in natura, het alternatief voor Pgb zorg, is immers 30 procent duurder.

    Het Ministerie wéét dat ieder jaar het bedrag voor Pgb’s stijgt. Mensen weten immers steeds beter het Pgb te vinden als alternatief voor wachtlijsten, persoonlijkere zorg en vaak gewoonweg betere zorg. Demissionair Minister Klink (CDA) misbruikt het Pgb om een rookgordijn te trekken over het falend beleid om binnen de AWBZ nou eens écht op de kosten te gaan letten. In 2009 hebben specialisten door foute berekeningen per persoon ruim 40.000 euro méér inkomen gehad.
    Totale kosten; 400 miljoen euro en niet één cliënt extra geholpen…

    Als de politiek haar huishoudboekje beter op orde wil krijgen zouden ze er goed aan doen het Pgb meer ruimte te geven. Pgb zorg is immers 30 procent goedkoper dan AWBZ zorg en komt altijd voor 100 procent terecht bij de zorgvragers. Als die het niet goed besteden moeten zij het, anders dan de specialisten, wél terugbetalen.
    Het is aan een volgende minister om het Pgb wettelijk te gaan verankeren om écht op zorgkosten te kunnen gaan besparen.

    Robby van Lankveld,
    Zorgverlening de Leijgraaf.

  • Wim Jaegers zei:

    Meneer v Lankveld heeft helemaal gelijk.
    Omdat ze niet kunnen rekenen in Den Haag moeten zorgvragers er voor gaan boeten,en alles uit handen geven in ZIN.
    Wat het ergste is wat een mens kan overkomen,en zeker als die nog een beetje over zich zelf de baas wil blijven.Teneerste vele weten alleen wat steunkousen aantrekken is,en met de rest weten ze geen raad.Je krijgt hulp op de tijden die hun het beste uitkomt,en ze sturen maar iemand.Er zijn er ooit bij mij aan bed geweest die mochten bijna geen handelingen verrichten die bij mij nodig waren.Dan moet er weer snel iemand geregeld worden die dat wel mocht,dat duurde dan weer langer dan verwacht.Dus waren ze weer te laat,en ik zat weer met de gevolgen.ZIN vroeg toe al 5 jaar geleden 62 Euro voor een verpleegkundige,en nu met PGB zitten we aan 40 Euro.En veel deskundigere verpleegkundige en goedkoper voor het AWBZ,wie kan er nu rekenen ??Klink in ieder geval niet,en we kunnen samen de tijden regelen en alles wat erbij komt kijken.

    Wim.

  • herman zei:

    Er is nooit genoeg geld voor de zorg omdat de gelden besteed worden aan bangmakerijen cq vaccins voor winter-virussen zoals afgelopen jaar. Er zijn honderden miljoenen weggegooid aan vaccins voor nepvirus. Dit lijkt meer op een spinneweb constructie om mensen afhankelijk te maken van zorg die ze toch niet zullen krijgen. Alleen de farmaceutische industrie wordt er beter van. Mensen worden jaarlijks opgeroepen voor kankercel-onderzoekjes, maar wanneer het zover is laten ze je gewoon links liggen omdat de medicijnen 'te duur zijn' of omdat je zogenaamd veeleisend bent.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.