Persoonlijke kwaliteiten zorgverlener essentieel
Volgens hoogleraar Petri Embregts van Tilburg University zijn de persoonlijke kwaliteiten van ene goede hulpverlener voor kwetsbare mensen onmisbaar. Zijn of haar vaardigheid om die kwaliteiten in te zetten, bepalen voor een belangrijk deel het succes.
Zij kwam tot die stelling in haar inaugurele rede op 17 juni. Embregts verricht onderzoek naar psychopathologie en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Zij is hoofdopleider voor de beroepsopleiding tot GZ psycholoog en hecht veel belang aan de betekenisvolle, goede relatie tussen de hulpbehoevende en de hulpverlener. Dat is ook wat onze lezers méér dan ééns naar voren hebben gebracht. Hulpverlening draait niet uitsluitend om vakkennis maar zeker ook om persoonlijke vaardigheden en vooral goede contactuele vaardigheden, zoals een flinke dosis empathie, gekoppeld aan assertiviteit. Het onbeperkt toelaten van andermans gevoelens is voor de hulpverlener niet gezond.
Embregts werkt deze relatie tussen hulpverlener en hulpbehoevende uit voor twee beroepsgroepen: begeleiders of ondersteuners in het primaire proces en GZ-psychologen. Bijzondere aandacht krijgen begeleiders die omgaan met mensen met een verstandelijke beperking en complexe hulpvragen. Van hen worden specifieke kwaliteiten en vaardigheden gevraagd, omdat het juist bij deze mensen moeilijk is om op een menselijke, maar ook effectieve wijze te handelen.
Embregts wil een brug slaan tussen onderzoek, praktijk en opleiden op het gebied van hulpverlening aan kwetsbare mensen.