Pgb Fraude - Hoe ga je daarmee om?
Pgb fraude komt regelmatig in het nieuws, miljoenen zijn er de afgelopen jaren buit gemaakt met foute indicaties, vervalste zorgovereenkomsten, urenbriefjes en valse facturen. Fraude kan zowel door de zorgvrager als de zorgaanbieder gepleegd worden. Maar wat doe je als het jou overkomt? Of als je vermoedt dat een bekende fraude pleegt?
Onder pgb-fraude valt o.a. het doen van een dubbele claim, insturen van valse declaraties, ophogen van declaraties en vervalsing van documenten zoals zorgovereenkomsten, urenbriefjes en facturen.
Fraude melden
Als je vermoedt of weet dat iemand in jouw omgeving pgb fraude heeft gepleegd kun je dit het beste gelijk melden. Waarom? Pgb wordt betaald uit gemeenschapsgeld, dus er wordt ook van jouw geld gestolen, dat laat je toch niet zomaar gebeuren!
Fraude kun je eenvoudig online melden bij het Landelijke PGB-meldpunt, de gecertificeerde pgb-controleurs van het meldpunt nemen jouw melding heel serieus. Fraude kun je ook melden bij jouw zorgkantoor, gemeente of zorgverzekeraar. Als je het vervelend vindt om de melding door te geven, kun je dit ook anoniem doen. Zo weet niemand dat jij de melding gedaan hebt, maar wordt er wel actie ondernomen. Als je concrete bewijzen hebt stuur deze dan mee met de melding.
Na jouw melding wordt er onderzoek gedaan om te kijken of de budgethouder fraude heeft gepleegd, als dit het geval is kunnen er zware gevolgen zijn. Er wordt aangifte gedaan bij de politie en er komt een rechtszaak. Afhankelijk van de omvang van de fraude kan de rechter naast terugbetaling van het fraudebedrag gevangenisstraf en/of een boete opleggen.
Wat je kunt doen om fraude te voorkomen
- Wees kritisch over wie je aanneemt om jou te helpen, of bij wie je hulp aanbiedt.
- Vraag altijd om referenties van eerdere werkgevers of werknemers en bel deze na.
- Volg je gevoel, heb je vooraf (of tijdens) de samenwerking het idee dat er iets niet klopt, vaak is dit niet zomaar, negeer dit gevoel dan niet, maar onderzoek hoe dit komt.
- Maak voor het vinden van een hulp gebruik van veilige websites zoals de Nationale Hulpgids. Hier kun je een gratis hulpvraag plaatsen, referenties inzien en bekijken welke opleiding, ervaring en certificaten de hulpen hebben.
- Controleer altijd of de hulp een VOG, BIG registratie of KvK nummer heeft en of je dus wel of niet te maken hebt met een professionele hulpverlener.
- Werk altijd met een zorgcontract waarin duidelijk alle afspraken staan, zo voorkom je fraude en misverstanden over bijvoorbeeld uren of uitbetaling. Het Servicecentrum PGB kan zorgverleners alleen uitbetalen als ze een door beide partijen ondertekende zorgovereenkomst hebben. De SVB heeft modelovereenkomsten opgesteld die je hiervoor kunt gebruiken.
- Zorg dat je als hulpverlener altijd een getekende overeenkomst hebt en laat na elke dienst een urenbriefje ondertekenen. Zo voorkom je dat budgethouders die willen frauderen je minder of niet uitbetalen. Je hebt namelijk bewijs voor je geleverde diensten.
- Wees altijd alert bij uitbetaling, controleer het bedrag en het aantal uren op juistheid. Meld fouten gelijk en voorkom problemen achteraf.
Vanuit alle partijen o.a. zorgbureaus, overheid en belangenorganisaties wordt er steeds meer samengewerkt om fraude te voorkomen. Om fraude verder terug te dringen wordt er op dit moment een waarschuwingsregister en een keurmerk voor pgb zorgaanbieders ontwikkeld. Ook heeft de inspectie SZW extra budget gekregen om meer fraude te kunnen opsporen.
Heerlijk wat een onzin, fraude Door de overheid en de zorgverzekeraars die hebben zich nooit verantwoordelijk gevoeld.
een normaal hulpverlener kan toch nnauwelijks fraude plegen, elk uurtje moet verantwoord worden. Wodt erg moe van deze onzinnige discussie
Zelfs een hulpverlener kan fraude plegen. Elk uur moet dan wel verantwoord worden, maar zelfs hier zijn weer linke manieren voor. Ook wij zijn gedupeerden geworden door onze hulpverlener
Mijn ex heeft zeer grote fraude gepleegd met mijn PGB en het PGB van onze kinderen. Ik heb het indertijd, enkele jaren geleden gemeld bij het zorgkantoor. (Hetzorgkantoor voerde toen og het PGB uit). Het zorgkantoor meldde mij dat ik dan ook verantwoordelijk ben en ik dus het PGB zou moeten terug betalen. Ik was en ben ernstig ziek, wist van niks, mijn handtekeningen staan ook niet op de contracten en niet op de declaraties, maar het geld werd wel op onze gezamelijke rekening betaald. Omdat mijn ex zowel onze privé administratie als de PGB administratie uitvoerdde en ik me daar niet mee bemoeide (ik vertrouwde mijn ex) heb ik dit oas na onze scheiding in de gaten gehad.
Moraal van het verhaal: ik heb uiteindelijk de melding van deze fraude (cijfers van 5 getallen voor de komma)geen melding gedaan, want ik ben niet in staat om het gefraudeerde bedrag dat mijn ex mee heeft genomen terug te betalen aan het PGB. Heel scheef allemaal. Overigens heeft er waarschijnlijk met medeweten van mijn ex nog één zorgverlener in die periode behoorlijk gefraudeerd met onze PGB's. Maar u begrijpt hem al...ga ik niet aangeven..want ik heb het niet gedaan en ik kan het niet terug betalen.
Heel ernstig wat Anne hier overkomt,haar ex die haar dupeert met zijn criminele activiteiten .. maar waarom toch altijd die fixatie op de ''fraudeurs'' aan de arme onderkant'van deze kapitalistische maatschappij ? Slechts 3% van de pgb houders fraudeerde in 2014, vaak betrof dit nog ''overlevingsfraude'' ,vooral de zorgbureautjes gingen hier over de schreef,... maar laten we kijken naar de echte fraudeurs, niet alleen verzekeringsmaatschapijen die dankzij de privatiseringen miljarden winsten konden boeken, of medisch specialisten met onzuivere declaraties, nee, kijk naar onze Nederlandse Multi- nationals die jaarlijks voor meer dan 20 miljard frauderen, de belasting ontduiken !! of die dankzij ''Heren akkoorden''een minimale belasting betalen van nog geen 6% , ook dit verklaart dat de 1% rijksten in ons land een vrij besteedbaar vermogen bezit van meer dan 340 miljard .. laten we deze feiten in gedachten houden en ons niet voor het karretje laten spannen van de politieke-en economische heersers die de restanten van de sociale verzorgingsstaat geheel te niet willen doen..
Ik wil hier nog iets aan toevoegen;
pgb nieuwe stijl anno 2015, is gebleken geen stijl,
voor honderdduizenden pgb houders en hulpverleners dankzij falend
overheidsbeleid, i.c. wanbeleid ,een regelrechte hel, of je zorg verlener wel of niet wordt betaald en op correcte wijze, betreft Russische roulette, honderdduizenden pgb houders en hulpverleners zijn in 2015 afgeknapt, afgehaakt, verstoken van hulpverleners, en hulverleners in de financiele problemen ! Dat zijn de feiten , dat zijn de problemen dankzij overheidswanbeleid. Honderden telefoontjes naar SVB en Gemeentes, mails, wanhoop en stress, en die ambtenaar of politicus die hier het woord ''fraude'' in de mond durft te nemen - om de aandacht af te leiden- dient zijn mond te spoelen met zeep, dit beleid maakt kwetsbare mensen kapot ! en zou het in 2016 beter gaan ??
Klopt Frank. En dan heb je het alleen nog maar over de pgb's voor HH en begeleiding. Om van alle gedoe af te zijn, om nog maar niet te spreken over de krankzinnig hoge eigen bijdrage, zien we af van een PGB voor begeleiding.
Maar ook een PGB voor lijfsgebonden zorg (PV/VP) via de verzekering is nu een loterij. Je laat een reële herindicatie doen, al aan de krappe kant, en ze halen er vrolijk nog een paar uur vanaf.
Al die ellende om een paar procent "fraude" wat in de meeste gevallen alleen een administratieve fout is.
Hallo PGB,
Ik ben mijn enige client bij de PGB kwijt.
Hebben jullie nog een nieuwe client voor mij. rondom Heerenveen.(FRL).
Heb een eigen auto ter beschikking. Wil wel tot ca.25 km rijden.
Met vr.gr. Tiny Jansen 06-17725580
De Knipe Friesland
Kan dat geouwehoer over pgb fraude nu eens afgelopen zijn. Gemeenten en zorgverzekeringen noemen dit als reden om jou geen pgb toe te kennen. Over welk percentage hebben we het eigenlijk dat er gefraudeerd wordt? Het leidt af van waar het werkelijk om gaat; medemensen met een beperking de beste zorg bieden!!!
hier wil ik nog iets aan toevoegen, ook aan Marga,
van de 150.000 pgb houders zijn er in een jaar tijd 50.000 afgehaakt, stukgelopen.
de invoeringskosten en uitvoeringskosten waren over 2015 beraamd op 45 miljoen, het werd ruim 156 miljoen,
de gemeentes zitten met een schadepost van 38 miljoen en de pgb houders/hulpverleners met een schade van 20 miljoen .. de verantwoordelijken zoals van Rijn en directeur SVB weigeren ieder interview voor de TV, wat een schandelijk falend wanbeleid en schandelijke arrogante lui die hun verantwoordelijkheid ontlopen..van Rijn die rapporten uit maart 2014 waarin expliciet gewaarschuwd werd voor het fiasco , hoort gewoon in de bak terecht !
Het PGB lijkt steeds meer op een sterfhuisconstructie.. die op den duur ook door de 2e kamer vergeten zal worden, achter deze feiten gaat onnoemelijk veel leed schuil onder de pgb houders en hulpverleners..
Wij, een echtpaar van 86 jaar, beiden een hersens infarct gehad, zijn erg blij dat we nog op ons zelf kunnen blijven wonen, met behulp van een
PGB huishoudelijke assistente voor 4,30 uur per week. Wij zelf hebben veel lichamelijke beperkingen overgehouden van de infarct en zijn doodmoe, boven dien heb ik suikerziekte en mijn man is geopereerd aan
blaaskanker. Nu wil de gemeente per 1 mei de PGB uren inkorten tot
2 uur en 45 minuten. Ik heb een verweer brief gekregen en moet alles
weer melden wat wij mankeren en dokters en andere medisch kundige en het VU waar wij geopereerd zijn ,
aanspreken voor een verklaring.
Volgens mij is dat toch al lang bekent?